NBA

ΝΒΑ: Οι τριτοετείς παίκτες ζητούν έξτρα ασφάλιση στο ενδεχόμενο τραυματισμού

ΝΒΑ: Οι τριτοετείς παίκτες ζητούν έξτρα ασφάλιση στο ενδεχόμενο τραυματισμού
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα οι τριτοετείς παίκτες του ΝΒΑ - που έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν το πρώτο μεγάλο συμβόλαιό τους όταν τελειώσει η σεζόν - ζήτησαν από το ΝΒΑ έξτρα-ασφάλιση για το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Ενα από τα ζητήματα που σκέφτονται αρκετοί, αλλά αναφέρουν ακόμα λιγότεροι, ενόψει της επανέναρξης της σεζόν στο ΝΒΑ βγήκε στην επιφάνεια: Τι θα συμβεί σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ενός παίκτη που ήταν έτοιμος να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο μετά το τέλος της σεζόν;

Ένας μεγάλος αριθμός παικτών θα είναι free agent το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή ωστόσο υπάρχει και μία ιδιαίτερη λίστα παικτών: Αυτή των παικτών που επιλέχθηκαν στον πρώτο γύρο του ΝΒΑ Draft 2017 και ολοκληρώνουν την τρίτη σεζόν τους. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της λίστας παικτών; Βάσει συλλογικής σύμβασης, το καλοκαίρι έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν πρόωρα το συμβόλαιό τους με τις ομάδες τους. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το ESPN, παίκτες όπως ο Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς, ο Μπαμ Αντεμπάγιο των Χιτ, ο ΝτιΆρον Φοξ των Κινγκς, ο Ντόνοβαν Μίτσελ των Τζαζ και ο Κάιλ Κούζμα των Λέικερς μίλησαν με την δικηγόρο της Ένωσης παικτών, Μισέλ Ρόμπερτς, ζητώντας έξτρα ασφάλιση για το ενδεχόμενο σοβαρού τραυματισμού που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα τους.

Τα βασικά επιχειρήματα των παικτών είναι δύο: 1. Η απουσία τριών μηνών από τα παρκέ αυξάνει την πιθανότητα ενός σοβαρού τραυματισμού. 2. Ένας σοβαρός τραυματισμός είναι πολύ πιθανό να τους στερήσει την πιθανότητα να διεκδικήσουν ένα πολυετές συμβόλαιο στην offseason από τις ομάδες τους. Η συγκεκριμένη πεντάδα παικτών που άνοιξε την συζήτηση βέβαια δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για παίκτες που αναμενόταν μετά το τέλος της σεζόν να υπογράψουν τετραετή ή πενταετή συμβόλαια με τις ομάδες τους με συνολικές αποδοχές κοντά στα 100 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει συλλογικής σύμβασης ισχύουν τα εξής για τα συμβόλαια των παικτών που επιλέγονται στον πρώτο γύρο του ΝΒΑ Draft:

- Ένας παίκτης που επιλέφεται στον πρώτο γύρο υπογράφει συμβόλαιο 2+1+1 χρόνων με συγκεκριμένες αποδοχές ανάλογα με την θέση που έχει επιλεγεί στο ΝΒΑ Draft.

- Στο τέλος της ρούκι χρονιάς του παίκτη, η ομάδα του έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του.

- Στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του παίκτη, η ομάδα του έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον τέταρτο χρόνο του συμβολαίου του.

- Στο τέλος της τρίτης χρονιάς του παίκτη μπορεί να υπογράψει πρόωρη επέκταση συμβολαίου με την ομάδα του.

- Αν ο παίκτης δεν συμφωνήσει με την ομάδα του για πρόωρη επέκταση συμβολαίου μετά το τέλος της τρίτης χρονιάς του, τότε μετά το τέλος της τέταρτης χρονιάς του στο ΝΒΑ θα μετατρέπεται αυτόματα σε restricted free agent.

Όπως γίνεται σαφές, το ΝΒΑ έχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά του σε αρκετά θέματα πριν αποφασιστεί η επανέναρξη της σεζόν. Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπολογιστεί καν το ενδεχόμενο να μην κατέβουν οι παίκτες στην επανέναρξη του πρωταθλήματος έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε ο Καϊρί Ίρβινγκ.

AP Photo/Ben Margot

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ