NBA

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Toronto Raptors Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Toronto Raptors Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP PHOTO/MORRY GASH

Με την σεζόν 2019/20 του NBA να ετοιμάζεται να ξεκινήσει, ο Στέφανος Μακρής θέτει 30 ερωτήματα, ένα για κάθε μία ομάδα και σας τα παρουσιάζει.

Η σεζόν 2019/20 βρίσκεται προ των πυλών. Οι 30 ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία της καλύτερης λίγκας στον κόσμο, με όλες να μοιάζουν έτοιμες για μία ακόμα χρονιά γεμάτη θέαμα.

Το Sport24.gr βρίσκεται κι αυτό στην δική του αφετηρία και παρουσιάζει 30 ερωτήματα ενόψει της νέας σεζόν, ένα για κάθε ομάδα.

ΧΟΚΣ: ΠΟΣΟ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ;

Οι Χοκς έχουν ξεκαθαρίσει ότι κοιτάζουν το μέλλον. Θεωρούν μάλιστα ότι σε βάθος 2-3 χρόνων θα έχουν δημιουργήσει μία εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα, την οποία θα χτίσουν γύρω από τους Τρε Γιανγκ και Τζον Κόλινς, ελπίζοντας ότι κάποιος εκ των Κέβιν Χέρτερ, ΝτριΆντρε Χάντερ ή Καμ Ρέντις θα μπορέσει να γίνει σταρ. Το σχέδιο είναι γοητευτικό. Θα χρειαστεί βέβαια και υπομονή για να γίνει πραγματικότητα.

Η φετινή σεζόν είναι ένα πραγματικό στοίχημα για τους Χοκς, που έκαναν μερικές αμφιλεγόμενες κινήσεις – όπως η απόκτηση του Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο στόχος της βελτίωσης των νεαρών παικτών είναι ξεκάθαρος. Το θέμα όμως είναι πόσο θα βελτιωθούν, ώστε να δώσουν μία πραγματική προοπτική στην ομάδα.

ΣΕΛΤΙΚΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΡ Ο ΤΕΪΤΟΥΜ;

Ο Καϊρί Ίρβινγκ και ο Αλ Χόρφορντ αποχώρησαν και μαζί τους έφυγε και η πίεση του πρωταθλητισμού για τους Σέλτικς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχει πίεση για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του ΝΒΑ.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Elise Amendola AP PHOTO/ELISE AMENDOLA

ΝΕΤΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ;

Αν ο Κέβιν Ντουράντ ήταν υγιής, τότε οι Νετς θα ήξεραν ότι ο μοναδικός τους στόχος θα ήταν το πρωτάθλημα. Ο All Star φόργουορντ όμως δεν είναι υγιής και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα χάσει όλη την σεζόν. Κάπως έτσι, το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των Νετς;

Το Μπρούκλιν είχε μία θαυμάσια παρουσία την σεζόν 2018/19, κατακτώντας την 6η θέση στην Ανατολή, παρά το γεγονός ότι έπαιξε τη μισή σεζόν χωρίς τον Καρίς ΛεΒέρτ. Δεδομένου λοιπόν ότι κράτησαν τον κορμό τους και αντικατέστησαν τον Ντι Άντζελο Ράσελ με τον Καϊρί Ίρβινγκ, δεν γίνεται να μην στοχεύουν ψηλότερα. Το θέμα είναι αν αυτό το “ψηλότερα” είναι ο δεύτερος γύρος ή κάτι περισσότερο, δεδομένου ότι το διάστημα που ο Ίρβινγκ βρέθηκε στην Βοστώνη – και είχε καλύτερους συμπαίκτες από ότι θα έχει φέτος στο Μπρούκλιν – έδειξε ότι δε μπορεί να πάει μία ομάδα μέχρι το τέλος του δρόμου.

ΧΟΡΝΕΤΣ: ΜΠΟΡΕΙ Ο ΡΟΖΙΕΡ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΕΜΠΑ;

Οι Χόρνετς αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα όταν αρνήθηκαν να προσφέρουν σούπερ μάξιμουμ συμβόλαιο στον Κέμπα Γουόκερ. Η επιλογή τους έμοιαζε λογική με βάση το οικονομικό σκέλος της – και ας έχει πλέον ο Μάικλ Τζόρνταν βοήθεια μετά την πώληση μέρους των μετοχών της ομάδας. Όσο όμως και αν είχε (οικονομική) βάση αυτό που έκαναν, αγωνιστικά επλήγησαν, αφού ο Κέμπα δεν ήταν απλώς ο καλύτερος παίκτης τους, αλλά ίσως και ο καλύτερος στην ιστορία της ομάδας (βάσει προσφοράς). Στην θέση του έφεραν τον Τέρι Ροζίερ, έναν παίκτη που ενθουσίασε στο (μικρό) διάστημα που ήταν βασικός στους Σέλτικς την σεζόν 2017/18, αλλά πέρυσι εξαφανίστηκε. Και του έδωσαν και 20 εκατ. δολάρια τον χρόνο, βάζοντάς του πίεση.

Ο Ροζίερ είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι Γουόκερ. Δεν θα κληθεί πάντως να μπει στα παπούτσια του βραχύσωμου γκαρντ. Πρέπει όμως να γίνει ξαφνικά από 6ος παίκτης μίας ομάδας πρωταθλητισμού, η πρώτη επιλογή μίας κακής ομάδας. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι έχει τα φόντα να τα καταφέρει και οι Χόρνετς τον πιστεύουν.

ΜΠΟΥΛΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΑ PLAYOFFS ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ;

Οι Μπουλς έχουν, στα χαρτιά, έναν από τους πιο ταλαντούχους νεανικούς κορμούς στο ΝΒΑ χάρη στην παρουσία των ΛαΒίν, Μάρκανεν, Κάρτερ, Πόρτερ και – από φέτος – Γουάιτ. Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν μία καλή ομάδα σε βάθος χρόνου. Αν όμως όλοι αυτοί οι νεαροί παίκτες είναι τόσο καλοί όσο πιστεύουν στο Σικάγο, τότε δεν γίνεται φέτος να σημειώσουν μόλις 22 νίκες όπως πέρυσι.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Rebecca Blackwell AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΕΞΤΟΝ-ΓΚΑΡΛΑΝΤ;

Οι Καβαλίερς μοιάζουν με τον φτωχό συγγενή στο ΝΒΑ από πέρυσι το καλοκαίρι όταν και έφυγε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Βασικά, αυτό ακριβώς είναι, αφού πέρυσι πέρασαν μία δύσκολη σεζόν, όντες παγιδευμένοι με ένα μέτριο ρόστερ, τον Κέβιν Λαβ τραυματία και μοναδικό φωτεινό σημείο έναν ασταθή ρούκι, τον Κόλιν Σέξτον. Φέτος θέλουν να μπουν σιγά-σιγά σε μία νέα εποχή, κάτι που επέλεξαν να κάνουν πάντως με έναν... ενδιαφέρον τρόπο, επιλέγοντας στο No5 του φετινού ΝΒΑ Draft τον Ντάριους Γκάρλαντ, ο οποίος αγωνίζεται... στην ίδια θέση με τον Σέξτον.

Στο Κλίβελαντ πιστεύουν ότι οι δύο νεαροί γκαρντ μπορούν να συνυπάρξουν, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του ενός συμπληρώνουν αυτά του άλλου, όπως αυτά των Ντέμιαν Λίλαρντ και Σι Τζέι ΜακΚόλουμ των Μπλέιζερς. Την ίδια στιγμή βέβαια θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τον κόσμο ότι το να έχουν ταυτόχρονα στο παρκέ δύο άπειρους γκαρντ με ύψος 1.88 μέτρα δεν θα είναι πρόβλημα στην άμυνα. Αυτά βέβαια είναι τα “καλά” όταν κάνεις tanking και κοιτάς το μέλλον: Μπορείς να πειραματιστείς και να κάνεις λάθη. Αν εξάλλου το στοίχημα τους βγει, τότε θα έχουν κλειδώσει τις θέσεις των γκαρντ για τα επόμενα 5 χρόνια.

ΜΑΒΕΡΙΚΣ: ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ-ΠΟΡΖΙΝΓΚΙΣ;

Στο Ντάλας υποθήκευσαν το μέλλον τους στα μέσα της περασμένης σεζόν όταν απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Κρίσταπς Πορζίνγκις από τους Νικς, ψάχνοντας τον διάδοχο του Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος αποχώρησε από τα παρκέ. Ο στόχος τους, σαφέστατος: Πιστεύουν ότι γύρω από τον πανύψηλο Λετονό και τον Λούκα Ντόντσιτς μπορούν να φτιάξουν μία ομάδα που θα διεκδικεί τον τίτλο για χρόνια.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Richard W. Rodriguez AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

ΝΑΓΚΕΤΣ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ;

Όλοι περίμεναν ότι οι Νάγκετς θα ήταν καλοί την περσινή σεζόν. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε βέβαια ότι θα πάλευαν για το Νο1 στην Δύση μέχρι την τελευταία εβδομάδα. Οι Νάγκετς το κατάφεραν όμως. Και ανέβασαν τόσο ψηλά τον πήχη, ώστε όταν αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο των playoffs μέσα στην έδρα τους στο Game 7 από τους Μπλέιζερς αρκετοί μίλησαν για αποτυχία αντί για χαμένη ευκαιρία. Κάπως έτσι, οι απαιτήσεις ανέβηκαν εκ νέου κατακόρυφα ενόψει της φετινής σεζόν.

Το Ντένβερ δεν έχει την λάμψη των δύο ομάδων του Λος Άντζελες. Κράτησε όμως όλους τους παίκτες του εξαιρετικά νεανικού βασικού κορμού του και παράλληλα κάλυψε τις όποιες τρύπες που υπήρχαν με την απόκτηση του Τζεράμι Γκραντ (για back up του Μίλσαπ) και την προώθηση του Κέβιν Πόρτερ, ο οποίος είναι επιτέλους υγιής και έτοιμος να προσφέρει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Μπορεί την ταμπέλα του φαβορί να την έχουν άλλες ομάδες, ωστόσο όλος ο κόσμος αναρωτιέται αν το Ντένβερ μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά και να φτάσει μέχρι τους τελικούς της Δύσης ή και ψηλότερα.

ΠΙΣΤΟΝΣ: ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΓΚΡΙΦΙΝ;

Ο Μπλέικ Γκρίφιν έκανε σεζόν καριέρας στα 30 του χρόνια πέρυσι, οδηγώντας σχεδόν μόνος του τους Πίστονς μέχρι τα playoffs. Στο τέλος της σεζόν ωστόσο ήταν εξαντλημένος και τραυματίας, με την εικόνα του να αγωνίζεται κουτσαίνοντας στην σειρά του πρώτου γύρου με τους Μπακς να στεναχωρεί πολύ κόσμο. Φέτος οι Πίστονς έχουν τονίσει πως θέλουν να προσέξουν περισσότερο τον σταρ τους, ο οποίος όταν τελείωσε η σεζόν υποβλήθηκε σε ακόμα μία επέμβαση στο αριστερό γόνατο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και οι ίδιοι ξέρουν ότι χωρίς αυτόν είναι δύσκολο να νικήσουν ακόμα και τις μέτριες ομάδες.

Ο Γκρίφιν είναι δεδομένο ότι θα κουβαλήσει πολύ βάρος και φέτος στους Πίστονς. Και ας λένε στο Ντιτρόιτ ότι θα μεγαλώσει ο ρόλος του Αντρέ Ντράμοντ, ότι ο νεοφερμένος Ντέρεκ Ρόουζ θα δώσει βοήθειες και ο Μαρκίφ Μόρις θα του δώσει ανάσες. Αν ο Γκρίφιν είναι καλά, τότε οι Πίστονς λογικά θα μπουν playoffs. Είναι ένα ερώτημα όμως το πόσο καιρό θα μπορέσει να μείνει υγιής προκειμένου να κουβαλήσει τους Πίστονς.

ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΚΑΡΙ;

Οι Γουόριορς γυρίζουν σελίδα φέτος. Η απώλεια των Κέβιν Ντουράντ, Άντρε Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον, ο τραυματισμός του Κλέι Τόμπσον ( στο καλύτερο σενάριο θα επιστρέψει μετά το All Star Break) και η προσθήκη του ΝτιΆντζελο Ράσελ τους υποχρεώνει να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP PHOTO/BEN MARGOT

ΡΟΚΕΤΣ: ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΞΟΥΝ ΧΑΡΝΤΕΝ ΚΑΙ ΓΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ;

Είχαν που είχαν... δράμα οι Ρόκετς, ήρθε και το tweet του Ντάριλ Μόρεϊ για το Χονγκ Κονγκ να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφήνοντας αυτό στην άκρη, το Χιούστον θα χρειαστεί να παίξει μπάσκετ και να εφαρμόσει μία νέα φιλοσοφία, απόρροια της ανταλλαγής που έφερε τον Ράσελ Γουέστμπρουκ στην ομάδα αντί του Κρις Πολ, ο οποίος τα “έσπασε” με τον Τζέιμς Χάρντεν, αλλά μέσα στο παρκέ είχαν εξαιρετική χημεία.

Το θέμα της χημείας των δύο σταρ των Χιούστον είναι αυτό που απασχολεί άπαντες στο Χιούστον. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν, αφού είχαν συνυπάρξει μία χαρά στους Θάντερ για τρία χρόνια. Τότε όμως ο Γουέστμπρουκ ήταν εκκολαπτόμενος σταρ και ο Χάρντεν ο έκτος παίκτης της ομάδας. Τώρα θα πρέπει να ταιριάξουν σε μία ομάδα όπου ηγέτης θα είναι ο δεύτερος, με αρκετούς να περιμένουν πώς θα το δεχθεί αυτό ο Γουέστμπρουκ, ειδικά στο τέλος των αγώνων. Αν βέβαια βρουν χημεία, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

ΠΕΪΣΕΡΣ: ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤΙΠΟ;

Οι Πέισερς έσκασαν μία από τις (μικρές) βόμβες του καλοκαιριού, παίρνοντας τον Μάλκολμ Μπρόγκντον από τους Μπακς μέσω sign and trade. Ήταν μία κίνηση με διπλό κέρδος, αφού από τη μία πλευρά δυνάμωσαν και από την άλλη “πλήγωσαν” έναν ανταγωνιστή τους. Ο Μπρόγκντον είναι ώριμος και έχει δείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των γκαρντ, κάτι που τον κάνει τον ιδανικό συμπαίκτη του Βίκτορ Ολαντίπο. Πότε όμως θα επιστρέψει ο Ολαντίπο, σε ποια κατάσταση και πού θα βρίσκονται οι Πέισερς μέχρι τότε;

Η Ιντιάνα ξεκινάει μία ιδιαίτερη σεζόν, με τον ηγέτη της στα πιτς και τα κλειδιά της ομάδας (τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό) σε έναν νέο παίκτη που έχει συνηθίσει να είναι... τριτοτέταρτο βιολί. Την ίδια στιγμή, ενώ όλες οι ομάδες... κονταίνουν, η Ιντιάνα σκοπεύει να παραταχθεί έχοντας ταυτόχρονα στο παρκέ δύο φόργουρντ/σέντερ, τους Σαμπόνις και Τέρνερ. Η Ιντιάνα σκοπεύει να πάει κόντρα στο ρεύμα, περιμένοντας κάποια στιγμή ότι η επιστροφή του Ολαντίπο θα τους εκτοξεύσει. Η θέση που θα βρίσκεται όταν επιστρέψει ο ηγέτης της όμως είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

ΚΛΙΠΕΡΣ: ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ;

Οι Κλίπερς τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα το καλοκαίρι με την ταυτόχρονη απόκτηση των Καυάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ, ειδικά επειδή κατάφεραν να μην χάσουν κανέναν παίκτη από τον περσινό κορμό τους, που έφτασε τους (πλήρεις) Γουόριορς στα 6 παιχνίδια. Αρκετός κόσμος έλεγε ότι η ομάδα του Λ.Α απείχε έναν σταρ από την υπέρβαση. Δεδομένου ότι απέκτησε δύο, είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός και βλέψεις τίτλου. Επειδή όμως δεν πρόκειται για ηλεκτρονικό παιχνίδι, είναι ένα ζήτημα το πόσο καιρό θα πάρει στην ομάδα να εντάξει δύο εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο στο σύστημά της.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Ringo H.W. Chiu AP PHOTO/RINGO H.W. CHIU

ΛΕΪΚΕΡΣ: ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ... ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ;

Λέικερς και σαπουνόπερα πάνε μαζί τα τελευταία χρόνια. Η περσινή σεζόν ειδικά είχε μπόλικη, αφού περιελάμβανε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Λόνζο Μπολ και τον πατέρα του και το... δράμα με την προσπάθεια απόκτησης του Άντονι Ντέιβις στα μέσα της σεζόν, το οποίο διέλυσε την ομάδα. Ο Ντέιβις όμως πλέον είναι εδώ και οι απαιτήσεις εκτοξεύτηκαν.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Jeff Chiu AP PHOTO/JEFF CHIU

αφού είδαν τον ΝτεΜάρκους Κάζινς να τραυματίζεται (ρήξη χιαστού) και να αναμένεται να χάσει την σεζόν. Αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν με τον Ντουαίτ Χάουαρντ, κάτι που σημαίνει ότι την θέση του σέντερ θα καλύπτει αυτός και ο Τζαβέιλ ΜακΓκί, σε ένα εκρηκτικό μίξερ, αφού αμφότεροι είναι επίφοβοι για εξωαγωνιστικούς λόγους. Παράλληλα, πρέπει να διαχειριστούν τις συνεχείς ερωτήσεις για το αν θα μείνει ο Άντονι Ντέιβις, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι του 2020, τα... tweets του Μάτζικ Τζόνσον και του Κόμπι Μπράιαντ, τα ΜΜΕ τους Λος Άντζελες και το γεγονός ότι ο άμεσος ανταγωνιστής τους είναι οι συμπολίτες τους Κλίπερς. Αν μέσα σε όλον αυτό το χαμό αποφύγουν την σαπουνόπερα και παίξουν το μπάσκετ που (στα χαρτιά) μπορούν να παίξουν, θα είναι μία ομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΓΚΡΙΖΛΙΣ: ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΡΑΝΤ;

Οι Γκρίζλις χτίζουν από την αρχή φέτος, αφού μετά την παραχώρηση του Μαρκ Γκασόλ τους Ράπτορς στα μέσα της περσινής σεζόν, το καλοκαίρι έστειλαν και τον Μάικ Κόνλεϊ στους Τζαζ. Η νέα εποχή της ομάδας θέλει τον Τζα Μοράντ (Νο2 στο φετινό ΝΒΑ Draft) στο τιμόνι και τον Τζάρεν Τζάκσον (Νο4 στο περσινό NBA Draft) στο πλευρό του. Κοινώς το... tanking θα πάει σύννεφο, με το Μέμφις να θέλει να μάθει φέτος αν πράγματι ο Μοράντ είναι ο ηγέτης του μέλλοντος.

Η αλήθεια είναι ότι τον Μοράντ συνοδεύουν διθυραμβικά σχόλια από την περίοδο που αγωνίστηκε στο NCAA. Το ΝΒΑ όμως είναι μία εντελώς διαφορετική λίγκα και η προσαρμογή των νεαρών παικτών – και ειδικότερα των πόιντ γκαρντ που έχουν συνέχεια τη μπάλα στα χέρια τους – είναι δύσκολη. Ο Μοράντ αναμένεται βέβαια να έχει τον χώρο και τον χρόνο να μάθει από τα λάθη του. Και, αν είναι αρκετά καλός, τότε οι Γκρίζλις θα βρουν ξανά έναν λόγο να χαμογελούν.

ΧΙΤ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΤΛΕΡ;

Οι Χιτ έφτασαν πέρυσι κοντά στην είσοδο στα playoffs στην αποχαιρετιστήρια σεζόν του Ντουέιν Γουέιντ. Όση λάμψη βέβαια και αν είχε ο “Flash” και όσο και αν έδωσε πράγματα με την εμπειρία του, ενίοτε έκανε και κακό στην ομάδα, σταματώντας την εξέλιξη κάποιων παικτών. Φέτος όμως ο Γουέιντ θα απολαμβάνει την... σύνταξη και στην θέση του ηγέτη θα υπάρχει ένας από τους πιο απαιτητικούς σταρ της λίγκας: Ο Τζίμι Μπάτλερ.

Ο Μπάτλερ έχει την φήμη του “σκληρού” με τους συμπαίκτες του, από τους οποίους απαιτεί τελειότητα. Στο Μαϊάμι θα έχει αρκετούς νεαρούς στο πλευρό του (Αντεμπάγιο, Γουίνσλοου, Χίρο) που ενδεχομένως να δοκιμάσουν την υπομονή του. Αν όμως ακολουθήσουν το παράδειγμα του όλα θα πάνε καλά. Θα πάνε ακόμα καλύτερα βέβαια αν τον στηρίξουν και μέσα στο παρκέ, κάτι που, αν δεν συμβεί, θα σημαίνει ακόμα μία σεζόν εκτός playoffs και... νεύρα.

ΜΠΑΚΣ: ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΦΑΒΟΡΙ;

Έπειτα από μία ονειρεμένη περσινή σεζόν, όπου ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής όπου ηττήθηκαν από τους Ράπτορς, οι Μπακς βρίσκονται στην αφετηρία της σεζόν 2019/20 με τον τίτλο του φαβορί της περιφέρειας να τους ακολουθεί. Κάτι η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, κάτι το γεγονός ότι από το περσινό ρόστερ λείπουν μόνο ο (υπερπολίτιμος) Μπρόγκντον και ο Μίροτιτς, κάτι η μετακόμιση του Λέοναρντ στην Δύση, οι Μπακς ξεκινούν με αρκετή πίεση την σεζόν.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Richard W. Rodriguez AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ Ο ΓΟΥΪΓΚΙΝΣ;

Ο Άντριου Γουίγκινς είχε μία κάκιστη σεζόν πέρυσι. Η σαπουνόπερα με τον Τζίμι Μπάτλερ τον επηρέασε, με τον ίδιο να μην θυμίζει στο ελάχιστο τον παίκτη που την σεζόν 2016/17 θεωρείτο ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ και είχε 23.6 πόντους μέσο όρο. Ο Μπάτλερ όμως δε μένει εδώ και αρκετό καιρό στη Μινεσότα και οι Γουλβς είναι χτισμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε περιμένουν από τον Γουίγκινς να γίνει το στήριγμα του Καρλ-Άντονι Τάουνς και να παίξει (επιτέλους) σαν τον παίκτη που πριν μερικά χρόνια υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο αξίας 147 εκατ. δολαρίων.

Ο Γουίγκινς έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός σούπερ σταρ. Τρομερός αθλητής με εξαιρετική επαφή με το καλάθι και ικανότητα να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Εδώ και δύο χρόνια όμως είναι στάσιμος, βλέποντας το ποσοστό του στα σουτ να πέφτει για τρίτη σερί σεζόν (σούταρε μόλις με 41.2% πέρυσι). Αν δεν κάνει το απαραίτητο βήμα μπροστά προκειμένου να παίξει με βάση το ταλέντο του, τότε οι Γουλβς θα βαλτώσουν. Αν παίξει σαν τον παίκτη που κάποτε όλοι ήλπιζαν ότι θα γίνει, τότε η Μινεσότα ενδεχομένως να σοκάρει κόσμο.

ΠΕΛΙΚΑΝΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΖΑΪΟΝ;

Η (υποχρεωτική) παραχώρηση του Άντονι Ντέιβις στους Λέικερς θα μπορούσε να διαλύσει ψυχολογικά τους πάντες στους Πέλικανς, αν δεν είχαν σταθεί τυχεροί στην κλήρωση του ΝΒΑ Draft, με αποτέλεσμα να βρεθούν με το Νο1 στα χέρια τους και τον Ζάιον Γουίλιαμσον. Κάπως έτσι, στη Νέα Ορλεάνη υπάρχουν χαμόγελα αντί για κλάματα, αφού ο ρούκι φόργουορντ συνδυάζει δύο σημαντικά πράγματα: Ταλέντο και εμπορικότητα. Τώρα οι Πέλικανς θα πρέπει να βρουν τρόπο να διαχειριστούν σωστά και τα δύο, ειδικά μετά τα νέα ότι θα χάσει τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν λόγω τραυματισμού.

New Orleans Pelicans' Zion Williamson (1) smiles during the team's NBA summer league basketball game against the New York Knicks on Friday, July 5, 2019, in Las Vegas. (AP Photo/Steve Marcus)
AP Photo/Steve Marcus AP PHOTO/STEVE MARCUS

Αν τα καταφέρουν, θα πρέπει στην συνέχεια οι Πέλικανς να βρουν τρόπο να διαχειριστούν την υπερπροβολή που θα έχουν τα παιχνίδια τους λόγω του Νο1 του φετινού ΝΒΑ Draft, κάτι που δεν χρειάστηκε να διαχειριστούν ούτε όταν είχαν στις τάξεις τους τον Ντέιβις. Δεν χρειάζεται βέβαια να τους λυπάται κάποιος. Είναι δεδομένο ότι προτιμούν αυτή την κατάσταση από το να μην είχαν καθόλου τον Γουίλιαμσον. Δεν παύει βέβαια όλο αυτό να αποτελεί μία πρόκληση.

ΝΙΚΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ;

Οι Νικς έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά το καλοκαίρι, θέλοντας να πάρουν πακέτο τους Ντουράντ και Ίρβινγκ. Βλέποντας τους δύο σταρ να πηγαίνουν στους... γείτονες Μπρούκλιν Νετς, φάνηκε σαν να έβαλαν ως στόχο να γράψουν ιστορία ως η ομάδα με τους περισσότερους πάουερ φόργουορντ στο ρόστερ τους στην ιστορία του αθλήματος. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις πάουερ φόργουορντ αποκτήθηκαν (Τζούλιους Ραντλ, Μάρκους Μόρις, Μπόμπι Πόρτις και Ταζ Γκίμπσον), με τους Νεοϋορκέζους να έχουν ως επιχείρημα ότι από την περσινή ομάδα ο μοναδικός ψηλός που είχε μείνει ήταν ο φέρελπις σέντερ Μίτσελ Ρόμπινσον.

Αφού λοιπόν οι Νικς έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα ρόστερ γεμάτο φόργουορντ και μόλις δύο παίκτες κάτω από 1.96 μέτρα (!) τώρα πρέπει να βρουν και έναν τρόπο να τους κρατήσουν όλους χαρούμενους. Η λογική λέει ότι οι Μόρις και Ραντλ θα ξεκινούν στο πλευρό του Ρόμπινσον, με τον Πόρτις και τον Γκίμπσον να παίρνουν χρόνο και στις δύο θέσεις των ψηλών. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, πρέπει να βρεθεί χρόνος και για τον Κέβιν Νοξ (Νο9 στο περσινό NBA Draft), που αυτή στιγμή είναι περισσότερο πάουερ φόργουορντ και λιγότερο σμολ φόργουορντ. Ο τεχνικός της ομάδας, Ντέιβιντ Φιζντέιλ, υποστηρίζει βέβαια ότι θα τον χρησιμοποιήσει στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, αλλά εκεί υπάρχει ο Αρ Τζέι Μπάρετ (Νο3 στο φετινό ΝΒΑ Draft). Όπως και να έχει, το πείραμα των Νικς θα έχει ενδιαφέρον.

ΘΑΝΤΕΡ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΟΛΑ;

Οι Θάντερ το καλοκαίρι αποφάσισαν να χτίσουν από την αρχή, στέλνοντας τον Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς και τον Ράσελ Γουέστμπρουκ στους Ρόκετς, αποκτώντας γύρω στα 15 ντραφτ πικ στο μεσοδιάστημα. Παρά τις προσπάθειές τους ωστόσο, δεν έφτιαξαν ένα ρόστερ για.. tanking, αφού στην ομάδα υπάρχουν οι Κρις Πολ, Ντανίλο Γκαλινάρι και Στίβεν Άνταμς, κάνοντάς τους πιο ανταγωνιστικούς από όσο θα ήθελαν.

Οι Θάντερ προσπάθησαν απεγνωσμένα να ξεφορτωθούν τον Πολ, αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ έβγαλαν στο σφυρί κάποια στιγμή και τους Γκαλινάρι και Άνταμς, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Αρκετοί πάντως περιμένουν ότι κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν οι Θάντερ θα καταφέρουν τελικά να ξεφορτωθούν τους βετεράνους τους και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να χάνουν με την ησυχία τους, χτίζοντας μία ομάδα γύρω από τον Σάι Γκίλεους-Αλεξάντερ. Μέχρι τότε, όλοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

ΜΑΤΖΙΚ: ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΦΟΥΛΤΖ;

Οι Μάτζικ μπήκαν στα playoffs την περσινή σεζόν, κάτι που ενδεχομένως να εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους και ας μην το λένε. Την φετινή σεζόν ξεκινούν έχοντας ως αρχικό στόχο να επαναλάβουν τα περσινά και... βλέπουμε. Για να γίνει αυτό, πρέπει αρχικά να βελτιωθούν οι Άαρον Γκόρντον και Τζόναθαν Άιζακ. Το πραγματικό στοίχημα της ομάδας όμως είναι ο Μαρκέλ Φουλτζ.

Το Νο1 του ΝΒΑ Draft 2017 είχε μία εφιαλτική πρώτη διετία στο ΝΒΑ, όπου αγωνίστηκε ελάχιστα λόγω του προβλήματός του στον δεξιό ώμο. Πλέον όμως είναι σχεδόν υγιής και από την δική του εξέλιξη θα εξαρτηθούν πολλά. Αν μπορέσει να παίξει έστω ένα 80% του μπάσκετ που όλοι πίστευαν ότι μπορεί να παίξει, οι Μάτζικ θα αλλάξουν επίπεδο. Αν εμφανιστεί κατώτερος των προσδοκιών που κάποτε υπήρχαν από αυτόν, το Ορλάντο θα πρέπει για ακόμα μία σεζόν να στηριχθεί στον βετεράνο Ντι Τζέι Όγκαστιν, ξέροντας ότι οι φιλοδοξίες της ομάδας θα έχουν ταβάνι.

76ΕΡΣ: ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΥΓΙΗΣ Ο ΕΜΠΙΝΤ;

Οι Σίξερς είναι διεκδικητές του τίτλου από την περσινή σεζόν. Αυτό τουλάχιστον πίστευαν οι ίδιοι, κάνοντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πείθοντας εν τέλει και τους άλλους. Δεν παύουν εξάλλου να είναι η ομάδα που κόντραρε περισσότερο από κάθε άλλη πέρυσι τους Ράπτορς, χάνοντας με 4-3 στον 2ο γύρο εξαιτίας του τρελού buzzer-beater του Λέοναρντ στο Game 7. Φέτος λοιπόν ο στόχος είναι να πάνε ακόμα ψηλότερα, για αυτό και αποκτήθηκαν οι Αλ Χόρφορντ και Τζος Ρίτσαρντσον. Όπως όμως πέρυσι, έτσι και φέτος όλα εξαρτώνται από τον Τζοέλ Εμπίντ.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Chris Szagola AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

είναι ένας από τους πλέον κυρίαρχους παίκτες στο ΝΒΑ. Όταν είναι υγιής. Πέρυσι σε γενικές γραμμές ήταν υγιής. Στα playoffs ωστόσο δεν ήταν, με κάποιους μικροτραυματισμούς και ιώσεις να τον κρατάνε πίσω. Φέτος οι Σίξερς φρόντισαν να φέρουν βοήθεια με τον Χόρφορντ, ο οποίος θα κάνει και τα... ρεπό του Εμπίντ. Όλα αυτά ώστε ο θηριώδης σέντερ να είναι υγιής στα playoffs. Θα είναι όμως στο 100% στα playoffs;

ΣΑΝΣ: ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΚΕΡ - ΕΪΤΟΝ;

Στα χαρτιά οι Σανς βρίσκονται σε εξαιρετική φάση. Έχουν βρει τους δύο σταρ που θέλουν να στηριχθούν για χρόνια στα πρόσωπα των Ντέβιν Μπούκερ και ΝτιΆντρε Έιτον, έχουν στο πλευρό τους μερικούς ταλαντούχους νεαρούς (Ούμπρε, Μπρίτζες, Οκόμπο, Τζερόμ, Κ. Τζόνσον) και κάποιους χρήσιμους βετεράνους (Ρούμπιο, Μπέινς, Σάριτς,Τ. Τζόνσον). Κάπου εκεί όμως όλοι σκέφτονται “ναι, αλλά είναι οι Σανς”. Έχουν γίνει απλώς πάρα πολλά λάθη τα τελευταία χρόνια για να μην το σκεφτεί κάποιος αυτό.

Με κάποιον τρόπο πάντως, παρά το γεγονός ότι το Φοίνιξ έκανε τη μία γκάφα μετά την άλλη, έχει βρεθεί με ένα καλό υλικό. Πλέον ο στόχος του είναι να στηρίξει αρκετά τους Μπούκερ και Έιτον. Η ωριμότητα του Ρούμπιο και το ταμπεραμέντο του Ούμπρε και του Μπρίτζες ελπίζουν να είναι αρκετά σε πρώτο χρόνο προκειμένου οι δύο Πυλώνες της ομάδας να εξελιχθούν και να μην αποκτήσουν κακές συνήθειες. Άλλο η θεωρία βέβαια και άλλο η πράξη.

ΜΠΛΕΙΖΕΡΣ: ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥΣ;

Κάθε σεζόν όλοι πιστεύουν ότι οι Μπλέιζερς είναι μία καλή ομάδα και.. μέχρι εκεί. Κάποιοι αμφισβητούν αν θα μπουν καν στα playoffs. Πάντα το Πόρτλαντ τους διαψεύδει, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν όταν – παρά την τεράστια απώλεια του Γιουσούφ Νούρκιτς – έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης. Οι ίδιοι τώρα θέλουν να πάνε ακόμα πιο μακριά. Ο κόσμος όμως πιστεύει, πάλι, ότι έχουν πιάσει ταβάνι.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Steve Dykes AP PHOTO/STEVE DYKES

ΚΙΝΓΚΣ: ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ PLAYOFFS;

Οι Κινγκς έφτασαν πέρυσι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην επιστροφή τους στα playoffs έπειτα από το μακρινό 2006. Έπαιξαν εξωφρενικά γρήγορο μπάσκετ, ήταν γοητευτικοί και.. αφελείς, κοίταξαν όλες τις ομάδες στα μάτια και έχασαν αγώνες που δεν χάνονταν. Φέτος θέλουν επιτέλους να μπουν στα playoffs, αλλά με την Δύση να είναι πιο ανταγωνιστική από πότε δεν είναι εύκολο.

Οι Κινγκς είναι δεδομένο ότι θα τρέξουν πολύ και φέτος και θα στηριχθούν στο δίδυμο των ΝτιΆρον Φοξ – Μπάντι Χιλντ στην περιφέρεια, με τον Μπογκντάνοβιτς σε ρόλο έκτου παίκτη. Για να πετύχουν βέβαια τον στόχο τους, θα πρέπει ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ να εξελιχθεί στον παίκτη που ονειρεύονται και να κλείσει τρύπες κοντά στο καλάθι. Αν γίνουν όλα αυτά και οι υπόλοιποι παίκτες κάνουν αυτά που πρέπει, τότε θα έχουν ελπίδες να πετύχουν τον στόχο τους.

ΣΠΕΡΣ: ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΟΙ ΜΑΡΕΪ, ΓΟΥΑΪΤ;

Έπειτα από 22 σερί προκρίσεις στα playoffs, οι Σπερς έχουν κερδίσει το δικαίωμα να μην τους αμφισβητεί κανείς. Όσο και να θέλουν όλοι να ποντάρουν εναντίον τους, απλώς αρνούνται να το κάνουν. Αυτό που πλέον αναρωτιούνται όλοι βέβαια, είναι ποιοι παίκτες θα πάρουν την σκυτάλη ως οι επόμενοι ηγέτες της ομάδας.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Brynn Anderson AP PHOTO/BRYNN ANDERSON

στον οποίο ήδη πρόσφεραν πρόωρη επέκταση συμβολαίου) και Ντέρικ Γουάιτ, οι οποίοι σε πρώτο πλάνο θα κληθούν να σταθούν στο πλευρό των ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Από αμφότερους ωστόσο οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, αφού στο Σαν Αντόνιο ποντάρουν πολλά στην εξέλιξη τους, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο γκαρντ στο ΝΒΑ. Μέχρι να γίνει πάντως αυτό υπάρχει πολύς χρόνος, αφού ο μεν Μάρεϊ έχασε όλη την περσινή σεζόν λόγω τραυματισμού (ρήξη χιαστού), ο δε Γουάιτ ξεκίνησε ήσυχα την preseason λόγω της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Team USA.

ΡΑΠΤΟΡΣ: ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΤΕΤΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ;

Ο Κουάι Λέοναρντ δεν βρίσκεται πια στο Τορόντο και οι Ράπτορς δεν θεωρούνται διεκδικητές του τίτλου. Οι Καναδοί ωστόσο ακόμα κι έτσι θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα, αφού έχουν διατηρήσει τον ίδιο κορμό με πέρυσι. Πόσο ανταγωνιστικοί θα είναι όμως;

Το γεγονός ότι η Ανατολή δεν είναι τόσο ανταγωνιστική σίγουρα παίζει ρόλο στο να βάλουν ψηλά τον πήχη στο Τορόντο. Ειδικά αν ο Πασκάλ Σιάκαμ ( στον οποίο προσφέρθηκε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο) κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξή του και γίνει ο επόμενος ηγέτης της ομάδας, όπως οροματίζονται όλοι. Αν ο Σιάκαμ γίνει πράγματι ο παίκτης που περιμένουν, τότε μία θέση στην τετράδα θα είναι ρεαλιστικός στόχος.

ΤΖΑΖ: ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ;

Η έλευση του Μάιλ Κόνλεϊ και του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς έβαλε τους Τζαζ για τα καλά στην κουβέντα για τους διεκδικητές του τίτλου. Η Γιούτα μοιάζει να είναι πιο γεμάτη από ποτέ, έχει δύο παίκτες σε κάθε θέση και δείχνει να έχει λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε μέχρι πέρυσι: Αυτό της δημιουργίας και της εκτέλεσης πέρα από τον Ντόνοβαν Μίτσελ.

NΒΑ: 30 ομάδες – 30 ερωτήσεις
AP Photo/Eric Christian Smith AP PHOTO/ERIC CHRISTIAN SMITH

ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ: ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ;

Η πρόωρη επέκταση συμβολαίου στον Μπράντλεϊ Μπιλ έδειξε ότι οι Γουίζαρντς είναι ξεκάθαροι σχετικά με τις σκέψεις τους για το μέλλον. Τώρα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν και με το παρόν τους, το οποίο μοιάζει λίγο... χλωμό με το ρόστερ που έχουν φτιάξει. Ένα ρόστερ χωρίς τον Τζον Γουόλ, που μάλλον θα χάσει όλη την σεζόν και ένα σωρό παίκτες-στοιχήματα.

Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν γράφει “TANKING” με κεφαλαία γράμματα στην Γουάσινγκτον και οι Γουίζαρντς δεν το κρύβουν καν. Από εκεί και πέρα, είναι ένα ερώτημα αν θα αποφύγουν την τελευταία θέση, ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος ότι πλέον η τελευταία θέση δεν εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες για το Νο1 του ΝΒΑ Draft.

AP Photo/Morry Gash, Ben Margot, Ringo H.W. Chiu, Jeff Chiu, Richard W. Rodriguez, Steve Marcus, Chris Szagola, Steve Dykes, Brynn Anderson, Eric Christian Smith

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ