NBA

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, front right, drives against Utah Jazz's Rudy Gobert (27) during the first half of an NBA basketball game Monday, Jan. 7, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, front right, drives against Utah Jazz's Rudy Gobert (27) during the first half of an NBA basketball game Monday, Jan. 7, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της regular season 2019/20, ο Χάρης Σταύρου κι ο Στέφανος Μακρής κάνουν τις προβλέψεις τους για τα βραβεία της χρονιάς, την ομάδα που θα ενθουσιάσει κι εκείνη που θα απογοητεύσει.

Η πρεμιέρα της σεζόν 2019/20 βρίσκεται λίγες ώρες μακριά. Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ ξεκινά τα ξημερώματα της Τετάρτης με τους αγώνες Τορόντο Ράπτορς - Νιου Ορλίανς Πέλικανς (03:00) και Λος Άντζελες Κλίπερς - Λος Άντζελες Λέικερς (05:30), προηγουμένως όμως ο Χάρης Σταύρου κι ο Στέφανος Μακρής κάνουν τις προβλέψεις τους για τα σημαντικότερα βραβεία, για την ομάδα-έκπληξη, αλλά και για την ομάδα-απογοήτευση της φετινής χρονιάς.

Ο Χάρης Σταύρου βλέπει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει το back-to-back με το βραβείο του MVP, ψηφίζει τον κορυφαίο αμυντικό, τον προπονητή που θα ξεχωρίσει και την ομάδα που θα απογοητεύσει. Ο Στέφανος Μακρής, από την άλλη, δείχνει σίγουρος τον πιο αποτελεσματικό έκτο παίκτη, τον πιο βελτιωμένο της περιόδου, αλλά και για την ομάδα που θα ενθουσιάσει περισσότερο από κάθε άλλη, τουλάχιστον το ελληνικό κοινό, ενώ βάζει έναν αστερίσκο για τον καλύτερο ρούκι.

MVP

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Toronto Raptors Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo reacts during the first half of Game 5 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Toronto Raptors Thursday, May 23, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP PHOTO/MORRY GASH

Ο Στεφ Κάρι θα είναι ο περσινός Τζέιμς Χάρντεν. Χωρίς τον Κέβιν Ντουράντ, χωρίς τον ΝτεΜάρκους Κάζινς, χωρίς τον Κλέι Τόμπσον τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή για το NBA All-Star Weekend 2020, θα έχει όσο χώρο θέλει για να βάζει κάθε βράδυ 40άρες. Δύσκολα όμως θα πάρει το MVP, καθώς η ιστορία έδειξε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το ρεκόρ της ομάδας από τα στατιστικά ενός παίκτη. Θα κάνει μεγάλη χρονιά ο Στεφ και θα απειλήσει τον Γιάννη, άλλοι όμως θα είναι εκείνοι που θα τον πιέσουν περισσότερο.

Όχι, δεν θα είναι ούτε ο Τζέιμς Χάρντεν που θα έχει δίπλα του τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, ούτε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που θα έχει δίπλα του τον Άντονι Ντέιβις. Ο Τζοέλ Εμπίντ θα παλέψει μέχρι το φινάλε για το βραβείο, μαζί του ο Νίκολα Γιόκιτς. Στο τέλος όμως όλοι θα μείνουν με την προσπάθεια, καθώς ο Αντετοκούνμπο θα πάρει το δεύτερο σερί MVP επειδή οι Μπακς θα έχουν πάρει το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ αφήνοντας πίσω του και τους Σίξερς και τους Νάγγετς και τις υπόλοιπες 27 ομάδες της Λίγκας.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΡΟΥΚΙ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/Brandon Dill AP PHOTO/BRANDON DILL

Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τότε δεν θα χρειαζόταν καν να γίνει πρόβλεψη για το συγκεκριμένο βραβείο, αφού ο Ζάιον Γουίλιαμσον θα ήταν το απόλυτο φαβορί. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει πλέον μετά την είδηση ότι το Νο1 του φετινού ΝΒΑ Draft θα απουσιάσει για 6-8 εβδομάδες λόγω της εγχείρισης που υποβλήθηκε στο γόνατο, κάτι που μεταφράζεται σε απουσία 25-30 αγώνων. Κάπως έτσι, η κούρσα είναι πάλι ανοιχτή.

Ο απόφοιτος του Ντιουκ έχει ακόμα πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο, ωστόσο αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά. Κάπως έτσι, την σκυτάλη πλέον παίρνει ο Ζα Μοράντ των Γκρίζλις. Το Νο2 του φετινού ΝΒΑ Draft έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κατακτήσει το βραβείο: Παίζει σε ομάδα που κάνει tanking, έχει χώρο και χρόνο να μάθει από τα λάθη του και είναι ήδη αρκετά καλός για να έχει εντυπωσιακούς αριθμούς. Ο κόσμος πάντως καλό θα είναι να κρατήσει και το όνομα του Ρούι Χατσιμούρα των Γουίζαρντς, ο οποίος επίσης αναμένεται να έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Utah Jazz's Rudy Gobert, of France, looks on during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers, Friday, Nov. 16, 2018, in Philadelphia. The 76ers won 113-107. (AP Photo/Chris Szagola)
AP Photo/Chris Szagola AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

Δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διεκδικήσουν αυτό το βραβείο. Ο Ρουντί Γκομπέρ είναι ο ένας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ο άλλος, ο Πολ Τζορτζ, ο Κουάι Λέοναρντ κι ο Πάτρικ Μπέβερλι που βρίσκονται πλέον στην ίδια ομάδα (Λος Άντζελες Κλίπερς), ο Ντρέιμοντ Γκριν και κάποιοι σπουδαίοι ρολίστες όπως ο Τζος Ρίτσαρντσον των Σίξερς που όμως δεν γίνεται να χωρέσει σε μια τέτοια συζήτηση όσο καλός και αποτελεσματικός κι αν είναι.

Μάχη ανάμεσα στον Γκομπέρ και τον Γιάννη θα δούμε και φέτος, τον Greek Freak νίκησε πέρυσι ο Γάλλος για να πάρει για δεύτερη φορά στην καριέρα του το συγκεκριμένο βραβείο κι ας μην έχει γίνει ακόμη All-Star. Θα είναι ξανά το φαβορί, εκτός αν η απουσία του Ντέρικ Φέιβορς πληγώσει τους Γιούτα Τζαζ σε σημαντικό βαθμό και δυσκολέψει -συνολικά- περισσότερο την αμυντική τους λειτουργία.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ένας από τους καλύτερους έκτους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ - και βάσει αριθμών ο πιο παραγωγικός παγκίτης στην ιστορία του ΝΒΑ - αναμένεται να έχει σε ακόμα μία χρονιά τον ρόλο στον οποίο έχει συνηθίσει να κάνει θραύση.

Η απόκτηση των Κουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ θεωρητικά θα πάρει από τον Γουίλιαμς αρκετές μπάλες, ενώ ο Μοντρέζλ Χάρελ θα έχει τον γνωστό του ρόλο ως... έβδομος παίκτης. Ο Γουίλιαμς όμως εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος αναπληρωματικός στο ΝΒΑ. Αν παίξει όπως συνηθως και οι Κλίπερς βρεθούν στις πρώτες θέσεις της Δύσης, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό το σχετικό βραβείο να καταλήξει για ακόμα μία φορά στα χέρια του.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Δύο δεκαετίες μετά, ο Ντοκ Ρίβερς είναι έτοιμος να πάρει για δεύτερη φορά στην καριέρα του το βραβείο του καλύτερου coach της χρονιάς. Το είχε πάρει ως προπονητής των Ορλάντο Μάτζικ το 2000, δεν το είχε πάρει ποτέ ως τεχνικός των Μπόστον Σέλτικς (!) και φέτος θα έχει την ευκαιρία με ένα σπουδαίο ρόστερ να κάνει κι εκείνος τον δικό του... πρωταθλητισμό σε μια Λίγκα που έχει σπουδαία ονόματα όπως αυτά των Γκρεγκ Πόποβιτς, Στιβ Κερ, Μάικ Μπουντενχόλζερ.

Εξαιρετικός διαχειριστής μεγάλων προσωπικοτήτων, ο Ρίβερς έπεισε τον Κουάι Λέοναρντ να πάει στους Κλίπερς και ξέρει τι πρέπει να κάνει ώστε να υπάρχουν οι σωστές ισορροπίες στη διάρκεια της σεζόν. Έχει 8-9 εξαιρετικούς αθλητές, έχει την πιθανότατα κορυφαία άμυνα στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, έχει φιλοδοξία για να επιστρέψει στην κορυφή και έναν... θεότρελο ιδιοκτήτη που τον σπρώχνει στα όριά του. Μπορεί και μάλλον θα κυριαρχήσει.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/Joel Auerbach AP PHOTO/JOEL AUERBACH

Ο Χασάν Γουάιτσαϊντ αποχώρησε από το Μαϊάμι και, κάπως έτσι, άνοιξε ο χώρος για τον Μπαμ Αντεμπάγιο να λάμψει. Ο ταλαντούχος φόργουορντ/σέντερ ήταν... περιορισμένος τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα άλλες φορές να κάνει θραύση και άλλες να χάνεται, απόρροια του ιδιαίτερου ροτέισον του Έρικ Σπόλστρα. Φέτος όμως αυτό θα αλλάξει.

Οι Χιτ ποντάρουν πολλά στην εξέλιξη του Αντεμπάγιο, που πρακτικά δεν έχει ανταγωνιστή στην θέση του στο Μαϊάμι. Κοινώς, έχει όλο τον χώρο και τον χρόνο για να... εκραγεί, κάτι, που αν συμβει, είναι πολύ πιθανό να του δώσει και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς. Φιλόδοξος και ουσιαστικός, κάνει λίγο απ' όλα στο παρκέ και τουλάχιστον από πλευράς φυσικής κατάστασης, είναι πανέτοιμος να τραβήξει πολύ κουπί.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/Darron Cummings AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

Είναι προφανές ότι δεν θα ξεχωρίζαμε κάποια ομάδα από το group στο οποίο υπάρχουν οι Σάρλοτ Χόρνετς, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι Μέμφις Γκρίζλις, οι Φοίνιξ Σανς, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Οργανισμοί καταδικασμένοι να αποτύχουν φέτος, να παίξουν κακό μπάσκετ και να συμβιβαστούν με την κατάστασή τους. Θα επιλέξουμε την ομάδα που στα χαρτιά δείχνει δυνατή, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση: οι Ιντιάνα Πέισερς.

Δεν έχουν πρωτοκλασάτο πόιντ γκαρντ, δεν ξέρουν πότε και σε τι κατάσταση θα γυρίσει ο Βίκτορ Ολαντίπο, ο Μάιλς Τέρνετ μοιάζει να έχει μείνει στάσιμος κι ο Ντομάντας Σαμπόνις προσπαθεί να χωρέσει στην αρχική πεντάδα. Ο Μάλκολμ Μπρόγκντον θα τους δώσει ισορροπία στην περιφέρεια κι ο Τι Τζέι Γουόρεν θα κάνει μεγάλη σεζόν, από εκεί και πέρα όμως το ρόστερ είναι γεμάτο μέτριους παίκτες και δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν την Άνοιξη τους δούμε να μπαίνουν την τελευταία στιγμή στην οκτάδα, ακόμη και να μένουν εκτός playoffs.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ

ΝΒΑ 2019/20: Το Sport24.gr προβλέπει βραβεία, εκπλήξεις και απογοητεύσεις
AP Photo/Tony Gutierrez AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Οι Μάβερικς θα έχουν φέτος ΠΟΛΥ ενδιαφέρον. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπουνplayoffs, είναι όμως σίγουρο τα παιχνίδια τους θα θέλει να τα δει πολύς κόσμος αφού όλο και κάτι... περίεργο θα συμβεί. Ειδικά έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το ρόστερ τους, γεμάτο παίκτες που - στα χαρτιά - κουμπώνουν ο ένας με τον άλλο.

Το Ντάλας θα είναι η ομάδα του Ντόντσιτς και του Πορζίνγκις, που αν αποκτήσουν χημεία θα κάνουν ζημιές. Αυτό ωστόσο που κάνει πιο γοητευτικούς τους Μαβς είναι ότι στο πλευρό των δύο νεαρών σταρ τους έχουν παίκτες που μπορούν να σουτάρουν (Χάρνταγουεϊ, Σεθ Κάρι, Μαξ Κλέμπερ) και παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν (Ντελόν Ράιτ, Τζέι Τζέι Μπαρέα). Το τι μπάσκετ θα παίζουν, δεν το ξέρει κανείς. Αυτό που ξέρουμε είναι πως θα είναι ελκυστικοί.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ