NBA

Ντένβερ Νάγκετς: Η επόμενη μέρα

Denver Nuggets center Nikola Jokic (15) in the second half of an NBA basketball game Tuesday, Nov. 13, 2018, in Denver. The Rockets won 109-99. (AP Photo/David Zalubowski)
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Οι Νάγκετς επέστρεψαν στα playoffs έπειτα από 5 χρόνια. Παρουσιάζονται ως η ανερχόμενη δύναμη στην Δύση. Το θέμα πλέον είναι πώς θα κάνουν το βήμα παραπάνω.

Οι Νάγκετς χρειάστηκε να περάσουν 5 σερί σεζόν... ανοικοδόμησης πριν θυμηθούν την ατμόσφαιρα ενός αγώνα playoffs. Πέρασαν πολλά σε αυτό το διάστημα, αλλά η φετινή πορεία έδειξε ότι άξιζε η αναμονή.

Στο Ντένβερ είχαν να δουν αγώνα playoffs από την σεζόν 2012/13. Έξι χρόνια αργότερα, το μόνο που είχε μείνει από εκείνη την ομάδα είναι το... γήπεδο, αφού το ρόστερ άλλαξε εντελώς. Φέτος οι Νάγκετς παρουσιάστηκαν εξ αρχής ως μία ανερχόμενη δύναμη και δικαίωσαν τις προσδοκίες, αφού ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Δύση και έφτασαν μέχρι τον δεύτερο γύρο των playoffs.

Ο αποκλεισμός από τους Μπλέιζερς μπορεί να μην “κάθισε” καλά σε αρκετό κόσμο, κυρίως επειδή ήρθε με το Game 7 να διεξάγεται στην έδρα τους. Κατά πολλούς χάθηκε μία ευκαιρία. Ίσως και να ισχύει αυτό, αλλά την ίδια στιγμή καλό είναι να θυμάται ο κόσμος ότι το Ντένβερ ήταν η ομάδα με τον 4ο χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο ΝΒΑ και η νεότερη που προκρίθηκε στα playoffs. Έκανε λάθη, έμαθε από αυτά, αλλά απέδειξε ότι υπάρχει λόγος που θεωρείται ανερχόμενη δύναμη. Πλέον, ετοιμάζεται για μία offseason με λιγοστό άγχος, κάτι που οφείλει στις κινήσεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσει σε αυτή την θέση.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΡΜΟΣ

Το Ντένβερ βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη – και εξαιρετικά ευχάριστη – θέση. Βλέποντας κανείς το ρόστερ των Νάγκετς διαπιστώνει ότι όλος ο κορμός της ομάδας δεσμεύεται με συμβόλαιο για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα! Ο λόγος για τους 10 παίκτες που συνέθεσαν το ροτέισον της ομάδας τη νέα σεζόν: Την βασική πεντάδα των Τζαμάλ Μάρεϊ, Γκάρι Χάρις, Γουίλ Μπάρτον, Πολ Μίλσαπ (υπάρχει team option στο συμβόλαιό του που μοιάζει αδύνατο να μην ενεργοποιηθεί), Νίκολα Γιόκιτς, καθώς και τους Μόντε Μόρις, Μαλίκ Μπίσλεϊ, Τόρεϊ Κρεγκ, Χουάν Ερνανγκόμεζ και Μέισον Πλάμλι! Παράλληλα, συμβόλαιο για τη νέα σεζόν έχουν και οι δύο φετινοί ρούκι της ομάδας, Μάικλ Πόρτερ και Τζάρεντ Βάντερμπιλτ.

Ντένβερ Νάγκετς: Η επόμενη μέρα
AP PHOTO/BRANDON DILL

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΜΑΡΕΪ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ

Στην πραγματικότητα, οι Νάγκετς μπαίνουν σε αυτό το καλοκαίρι έχοντας το εξής δίλημμα στο μυαλό τους: Να επεκτείνουν πρόωρα – όπως έχουν το δικαίωμα – το συμβόλαιο κάποιου εκ των Μάρεϊ, Μπίσλεϊ, Ερνανγκόμεζ ή να περιμένουν έναν χρόνο, ρισκάροντας να τους χάσουν επειδή θα είναι restricted free agent το καλοκαίρι του 2020; Όπως γίνεται σαφές, κάθε περίπτωση θα κριθεί διαφορετικά, καθώς υπάρχουν και συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ντένβερ Νάγκετς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Craig Mitchelldyer AP PHOTO/CRAIG MITCHELLDYER

όλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί στον δεύτερο σταρ της ομάδας . Αυτό βέβαια σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι και ο πιο... ακριβός από τους τρεις.

Από εκεί και πέρα, οι Μπίσλεϊ και Ερνανγκόμεζ – ειδικά ο πρώτος – άρπαξαν φέτος από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν λόγω των τραυματισμών των Χάρις και Μπάρτον, ωστόσο ο μόνος λόγος να τους προσφερθεί πρόωρη επέκταση συμβολαίου είναι αν δείξουν διάθεση να δεχθούν ένα συμβόλαιο με λεφτά που λογικά θα είναι λιγότερα από αυτά που ίσως βρουν στην αγορά το καλοκαίρι του 2020.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΕΡ

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι μέσα σε όλο αυτό τον προγραμματισμό των Νάγκετς – οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω δεν έχουν κανένα πικ στο φετινό ΝΒΑ Draft – πρέπει να υπολογίσει κάποιος μία ακόμα προσθήκη ενός παίκτη που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα. Ο λόγος για το Νο14 του περασμένου ΝΒΑ Draft, Μάικλ Πόρτερ, ο οποίος έχασε όλη την φετινή σεζόν λόγω επέμβασης στη μέση.

Ντένβερ Νάγκετς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Jeff Roberson, File AP PHOTO/JEFF ROBERSON, FILE

Αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση – και ο ίδιος δηλώνει ότι εδώ και καιρό βρίσκεται στο 100% – τότε το Ντένβερ θα έχει προσθέσει στην καλοκουρδισμένη μηχανή του έναν ακόμα νεαρό παίκτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ

Με την κατάσταση στην Δύση να μοιάζει πιο ρευστή από ποτέ, αφού για αρχή δεν ξέρει κανείς αν οι Γουόριορς θα είναι η ίδια ομάδα την επόμενη σεζόν περιμένοντας την απόφαση του Κέβιν Ντουράντ, οι Νάγκετς βρίσκονται σε εξαιρετική θέση. Διαθέτουν έναν νεανικό ρόστερ, έναν από τους 2-3 κορυφαίους σέντερ στο ΝΒΑ στο πρόσωπο του Νίκολα Γιόκιτς και μία πλειάδα νεαρών παικτών στο πλευρό του που δείχνουν να ταιριάζουν στο στυλ του. Έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι το μέλλον τους ανήκει.

Ντένβερ Νάγκετς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

AP Photo/Brandon Dill, David Zalubowski, Craig Mitchelldyer, Jeff Roberson, File

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ