ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκολα Γιόκιτς: Ένας ηγέτης που κάνει το χόμπι του

Denver Nuggets center Nikola Jokic argues a call with referees while facing the Houston Rockets in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Nov. 13, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Νίκολα Γιόκιτς στα 18 του χρόνια δεν μπορούσε να κάνει ούτε μία κάμψη και ήταν υπέρβαρος. Στα 23 του είναι ο ηγέτης των Νάγκετς και ένας από τους καλύτερους σέντερ στον κόσμο. Γιατί; Επειδή είναι ο πιο YOLO ηγέτης στο ΝΒΑ.

Ο Νίκολα Γιόκιτς θα μπορούσε να ζούσε στο Σόμπορ, ένα χωριό στην Σερβία κοντά στο Βελιγράδι και έχει πληθυσμό 50.000 άτομα και να εκτρέφει άλογα. Δεν θα τον πείραζε καθόλου. Αντ' αυτού, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ένας καλλιτέχνης . Ένα μπασκετικό οξύμωρο, αφού μπορεί να κάνει πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν γίνεται να τα κάνει ένας παίκτης στα δικά του... κυβικά. Το μπασκετικό του I.Q βρίσκεται σε ύψη που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους. Σε μία εποχή που παίκτες με τον σωματότυπό του παλεύουν να μείνουν στο ΝΒΑ, αυτός κυριαρχεί.

Οι τελευταίοι που κατάλαβαν για τα καλά τι σημαίνει Γιόκιτς ήταν οι Μάβερικς, με τον Σέρβο σέντερ να οδηγεί το Ντένβερ στη νίκη με 126-118 , έχοντας 32 πόντους, 16 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο! Άλλη μία μέρα στην δουλειά δηλαδή για τον σταρ του Ντένβερ, στους ώμους του οποίου έχουν στηρίξει όλο το οικοδόμημά τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από 5 χρόνια αυτός ο τύπος δεν μπορούσε να κάνει ούτε μία κάμψη!

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Νίκολα Γιόκιτς πήρε σοβαρά το μπάσκετ κοντά στα 18 του χρόνια. Ήταν τότε που κάποιος τον προσέγγισε για χάρη του γνωστού μάνατζερ, Μίσκο Ραζνάντοβιτς, όταν ο τελευταίος πρόσεξε ότι ο Γιόκιτς είχε σε κάποιους αγώνες του εφηβικού πρωταθλήματος μαζεμένα παιχνίδια με +25 πόντους και +25 ριμπάουντ. Για κάποιο λόγο δεν είχε ασχοληθεί κανείς μαζί του, σε βαθμό που δεν είχαν γίνει καν κινήσεις για να αποκτήσει δελτίο για το ανδρικό τμήμα! Ο λόγος; Παραήταν... χαλαρός.

Ο Γιόκιτς τα έκανε όλα, πάντα, με τον δικό του τρόπο και ταχύτητα. Δεν πρόσεχε τον εαυτό του, έτρωγε χωρίς σταματημό γλυκά και κόκκινο κρέας, έπινε αναψυκτικά με το... λίτρο. Όταν έμπαινε στο παρκέ μπορούσε να κάνει πολλά, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι αυτός ο τύπος θα κάνει την διαφορά σε επίπεδο ανδρών, πόσο μάλλον να παίξει στο ΝΒΑ. Ο Ραζνάντοβιτς όμως είδε σε αυτόν κάτι που δεν είχαν δει άλλοι και δικαιώθηκε. Έστω και αν χρειάστηκε πρώτα να δείξει αρκετή υπομονή.

Ο Γιόκιτς παράμενε ένας νωχελικός τύπος, με διάθεση για χαβαλέ, απέχθεια για προπόνηση και αγύμναστο σώμα, γεγονός που δεν τον εμπόδισε την τελευταία σεζόν του στην Ευρώπη (2014/15) να έχει 15.4 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ μέσο όρο στην Αδριατική Λίγκα. Τα περισσότερα από αυτά ισχύουν και τώρα, με μία εξαίρεση ίσως στην απέχθεια στην προπόνηση, που έχει μεταβληθεί σε... ανέχεια. Αυτό όμως ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να εκτοξευθεί. Γιατί; Επειδή απλώς είναι γεννημένος για να παίζει μπάσκετ.

ΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΤΕΝΒΕΡ

Οι Νάγκετς ήξεραν ότι είχαν κάτι καλό στα χέρια τους την στιγμή που τον έφεραν στο ΝΒΑ την σεζόν 2015/16. Ακόμα και αυτοί όμως χρειάστηκαν 1 1/2 χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν κάτι ξεχωριστό στα χέρια τους. Σε αυτό το διάστημα, αρχικά τον έφερναν από τον πάγκο, μετά τον χρησιμοποίησαν σε θέση πάουερ φόργουορντ στο πλευρό του Νούρκιτς και κατόπιν τον... εξαφάνισαν για λίγο από το ροτέισον στο ξεκίνημα της σεζόν 2016/17! Ήταν τότε, στις 15 Δεκεμβρίου 2016, που αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να τον χρίσουν βασικό σέντερ της ομάδας σε έναν αγώνα με τους Μπλέιζερς. Όλα τα υπόλοιπα θα ήταν ιστορία.

Την φετινή σεζόν ο Γιόκιτς έχει 18.1 πόντους, 10.2 ριμπάουντ, 7.4 ασίστ και 1.5 κλέψιμο μέσο όρο. Από τότε που τραυματίστηκε ο Πολ Μίλσαπ, δε, έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 26.6 πόντους, 12.8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2.4 κλεψίματα, οδηγώντας το Ντένβερ των απουσιών σε 4 σερί νίκες και στην κορυφή της Δύσης! Πολλοί περιμένουν το Ντένβερ να καταρρεύσει, ωστόσο ο 23χρονοςο σέντερ δεν έχει αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Γιόκιτς παραμένει ο χαβαλές που ήταν. Τα αστεία του είναι καλύτερα από ποτέ. Εξακολουθεί να είναι αργός στα πόδια και να τον σημαδεύουν στην άμυνα. Το σώμα του, αν και βελτιωμένο, δεν συγκρίνεται με τους... χτιστούς παίκτες που αντιμετωπίζει. Δεν έχει όμως καμία σημασία. Ο ίδιος απλώς συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπάει και να εστιάζει στις ομορφιές της ζωής. Στο μεσοδιάστημα, κρατάει τους Νάγκετς στην κορυφή της Δύσης, παίζοντας μπάσκετ με τον δικό του τρόπο. Είναι ο πιο... YOLO (You Only Live Once, δηλαδή “Ζεις μονάχα μία φορά”) ηγέτης του ΝΒΑ. Και το απολαμβάνει.

AP Photo/David Zalubowski

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ