NBA

NBA Playoffs: Οι τραυματισμοί που άλλαξαν την ιστορία

NBA Playoffs: Οι τραυματισμοί που άλλαξαν την ιστορία
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Οι απανωτές φετινές ατυχίες των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και οι τραυματισμοί που άλλαξαν την μοίρα ομάδων στην ιστορία των playoffs (VIDEOS).

Οι τραυματισμοί αποτελούν μέρος του αθλητισμού και δεν μπορεί να τους προβλέψεις. Αυτό που έπαθαν πάντως φέτος οι Γουόριορς δεν το βλέπεις συχνά. Ειδικά στα playoffs .Ο Κέβιν Ντουράντ τραυματίστηκε δύο φορές σε ένα μήνα , όσες και ο Κλέι Τόμπσον. Ο Κεβόν Λούνι έβγαλε τα περισσότερα παιχνίδια με πρόβλημα στο στέρνο. Ο Στέφεν Κάρι έπαιζε με εξάρθρωση δαχτύλου. Και μη χειρότερα δηλαδή.

Οι Γουόριορς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τους τραυματισμούς σαν δικαιολογία για την απώλεια του πρωταθλήματος . Δεν παύει πάντως να είναι η πραγματικότητα και συμπυκνώνεται σε μία φράση του Νικ Νερς, του προπονητή του Τορόντο Ράπτορς: " Στους Τελικούς είχαν πολλές ατυχίες. Όπως κι εμείς όμως συνέχισαν να παίζουν. Πρέπει να συνεχίζεις να παίζεις,ανεξάρτητα από τοποιος βρίσκεται εκεί έξω". Οι Γουόριορς πρέπει απλά να αποδεχτούν την μοίρα τους. Όπως είπε και ο Ντρέιμοντ Γκριν: "Δ εν ήτανξεκάθαραη χρονιά μας και μερικές φορές δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό".

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Γουόριορς δεν είναι φυσικά η μόνη ομάδα που βρέθηκε σε παρόμοια θέση, να χάσει σημαντικούς παίκτες με τραυματισμούς στο κρισιμότερο σημείο της χρονιάς. Το 1965 οι Λέικερς έχασαν για τα υπόλοιπαplayoffsμε τραυματισμό στο γόνατο τον δεύτερο καλύτερό τους σκόρερ, τον Έλτζιν Μπέιλορ, ενώ το 1989 είδαν τους Μάτζικ Τζόνσον και Μπάιρον Σκοτνα τίθενται νοκ άουτ στον πρώτο και στον δεύτερο τελικό. Η ομάδα του Λ.Α. έχασε τους Τελικούς μεsweepαπό τους Πίστονς.

Το 2003 οι Κινγκς είδαν τον Κρις Γουέμπερ να παθαίνει ρήξη χιαστού στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής σειράς με το Ντάλας. Οι "βασιλιάδες" έχασαν τη σειρά στους επτά αγώνες από τους Μάβερικς, οι οποίοι είχαν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο στην ατυχία στην επόμενη σειρά εκείνων τωνplayoffs.Στον πρώτο δυτικό τελικό, συγκεκριμένα, ότανο Ντιρκ Νοβίτσκι τραυματίστηκε στο γόνατο, με συνέπεια να χάσει όλη τη σειρά με το Σαν Αντόνιο και το Ντάλας να αποκλειστεί στα έξι παιχνίδια. Το 2009 ο Γιάο Μινγκ έσπασε το πόδι του στον τρίτο αγώνα του δεύτερου γύρου με τους Λέικερς και δεν επέστρεψε ποτέ, αφού οι Λέικερς απέκλεισαν τους Ρόκετς με 4-3 νίκες.

Τρία χρόνια αργότερα ο Ντέρικ Ρόουζ υπέστη ρήξη χιαστού στο πρώτο ματς τωνplayoffs.Το Σικάγο, αν και Νο. 1 στην Ανατολή το 2012, αποκλείστηκε στα έξι παιχνίδια από τους 76ερς. Το 2013 ήταν η σειρά του Ράσελ Γουέστμπρουκ να τραυματιστεί σοβαρά στον δεξιό μηνίσκο κατά την διάρκεια του δεύτερου αγώνα με τους Ρόκετς (έπειτα από ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Πάτρικ Μπέβερλι) για τον πρώτο γύρο των playoffs.Η Θάντερ κέρδισε τη σειρά χωρίς τον Γουέστμπρουκ, αλλά αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από το Μέμφις.

Σταplayoffsτου 2015 οι Καβαλίερς είδαν τα 2/3 της "Big Three"να τραυματίζονται. Στο τέταρτο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τους Σέλτικς έχασαν τον Κέβιν Λαβ (σε ένα "κλείδωμα" του Κέλι Ολίνικ) και στον πρώτο τελικό με τους Γουόριορς τον Καϊρί Ιρβινγκ. Εν τέλει ηττήθηκαν στους Τελικούς από τους "πολεμιστές" στα έξι παιχνίδια. Έναν χρόνο μετά οι Κλίπερς έχασαν μέσα στην ίδια σειρά (με το Πόρτλαντ) τους δύο καλύτερους παίκτες τους: τον Κρις Πολ και τον Μπλέικ Γκρίφιν. Και φτάνουμε πάλι στο σήμερα. Στο Γκόλντεν Στέιτ...

Ο ΚΑΖΙΝΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ...

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν ο Στιβ Κερ είχε όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Η εξέλιξη των Τελικών θα μπορούσε πάντως να είναι τελείως διαφορετική εφόσον δεν έπεφταν σαν τις μύγες ο ένας μετά τον άλλον οι "Dubs",με πρώτο τον ΝτεΜάρκους Κάζινς.Από τη στιγμή που άρχισαν ταplayoffs,οκτώ τραυματισμοί "χτύπησαν" συνολικά το Γκόλντεν Στέιτ. Οι τέσσερις εξ αυτών ήταν σοβαροί. Οι Ντουράντ, Τόμπσον, Κάζινς, Ιγκουοντάλα και Λούνι ήταν τα θύματα και έχασαν συνολικά 28 αγώνες σταplayoffs.

* Ο Κέβιν Ντουράντ υπέστη θλάση στην δεξιά γάμπα στον 5ο αγώνα της σειράς με το Χιούστον. Έχασε τον τελευταίο αγώνα της σειράς, όπως και ολόκληρους τους δυτικούς τελικούς. Επέστρεψε στον 5ο τελικό με το Τορόντο και υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης. Θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς, αν όχι ολόκληρη.

* Στον δεύτερο αγώνα της σειράς του 1ου γύρου με τους Κλίπερς ο ΝτεΜάρκους Κάζινς τραυματίστηκε σοβαρά στον τετρακέφαλο του αριστερού ποδιού. Έχασε όλη τη σειρά, όπως και τις επόμενες δύο με Χιούστον και Πόρτλαντ. Επέστρεψε στον 1ο τελικό με το Τορόντο, κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα χάσει την υπόλοιπη χρονιά.

* Ο Κλέι Τόμπσον έπαθε τράβηγμα στον δικέφαλο του αριστερού ποδιού στον δεύτερο τελικό, με συνέπεια να απουσιάσει από τον τρίτο. Επέστρεψε στον τέταρτο αγώνα, αλλά τραυματίστηκε εκ νέου στον έκτο , όταν υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο σε προσπάθεια για κάρφωμα, με 2'22" να απομένουν για τη λήξη της τρίτης περιόδου. Θα μείνει εκτός δράσης για 9-10 μήνες.

* Ο Κεβόν Λούνι τραυματίστηκε στο στέρνο έπειτα από σύγκρουση με τον Κοουάι Λέοναρντ στον δεύτερο τελικό. Έχασε τον τρίτο αγώνα και επέστρεψε στον τέταρτο, χωρίς να είναι πάντως καλά.

* Ο Άντρε Ιγκουοντάλα τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό κατά την διάρκεια του τρίτου δυτικού τελικού με το Πόρτλαντ. Δεν έπαιξε στον 4ο αγώνα της σειράς και επέστρεψε στους Τελικούς.

* Ο Στέφεν Κάρι έπαιζε με εξάρθρωση στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού από τον 2ο αγώνα με τους Ρόκετς. Δεν απουσίασε πάντως από κανέναν αγώνα τωνplayoffs.

Το Γκόλντεν Στέιτ βρίσκεται πλέον στο πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας πενταετίας . Με δύο από τουςfree agents (Κέβιν Ντουράντ και Κλέι Τόμπσον) να είναι σοβαρά τραυματίες και να αναμένονται πίσω στα γήπεδα (στην καλύτερη περίπτωση) μετά τον Μάρτιο του 2020. Με τον χώρο στοsalary capνα είναι περιορισμένο. Και την απειλή της "διάλυσης" να φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.

Photo credits: AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ