NBA

Μπρετ Μπράουν: Ο προπονητής των 102 παικτών σε επτά χρόνια

Philadelphia 76ers head coach Brett Brown watches his team play against the Washington Wizards during the second half of an NBA basketball game Wednesday, Aug. 5, 2020 in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Ashley Landis)
Philadelphia 76ers head coach Brett Brown watches his team play against the Washington Wizards during the second half of an NBA basketball game Wednesday, Aug. 5, 2020 in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Ashley Landis) AP

Ο Μπρετ Μπράουν αποτελεί παρελθόν από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, έχοντας προπονήσει τριψήφιο αριθμό παικτών σε μια επταετία.

Η ανακοίνωση του "διαζυγίου" ανάμεσα στους Φιλαδέλφεια Σίξερς και τον Μπρετ Μπράουν το βράδυ της 24ης Αυγούστου, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε. Το κάθε άλλο. Η "σκούπα" από τους Μπόστον Σέλτικς είχε γράψει τον επίλογο στην σχέση των δύο πλευρών, οι οποίες πορεύονταν από κοινού από το 2013.

Ο 59χρονος τεχνικός έμαθε πολλά στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς για έντεκα χρόνια (2002-'13) κι εν συνεχεία ανέλαβε την ευθύνη να ηγηθεί ενός οργανισμού, ο οποίος προχώρησε σε ολοκληρωτική αναδόμηση. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ο ίδιος ο Μπρετ Μπράουν χαρακτήρισε το rebuilding που ανέλαβε ως " μία από τις πιο δραματικές αναδομήσεις στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού". Κι έτσι ήταν. The process.

Επτά χρόνια αργότερα, κατάφερε μεν να επαναφέρει τους Φιλαδέλφεια Σίξερς στον χάρτη του ΝΒΑ και τα Playoffs, δεν μπόρεσε όμως να κάνει το κάτι παραπάνω μαζί τους. Έστω κι αν η ομάδα ξεχείλιζε από ταλέντο, με παίκτες όπως ο Μπεν Σίμονς και ο Τζόελ Εμπίντ. Μέχρι τον β' γύρο της Ανατολής έφτασε η ομάδα του (δύο φορές), με το buzzer beater του Καουάι Λέοναρντ στο Game 7 της περσινής σειράς με τους Τορόντο Ράπτορς ήταν μαχαιριά στην καρδιά.

Στιγμή από την οποία δεν κατάφεραν να επιστρέψουν, αφού φέτος παρουσιάστηκαν μπερδεμένοι και δίχως την απαραίτητη χημεία για να προβληματίσουν τους Μπόστον Σέλτικς στον α' γύρο των NBA Playoffs.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο της επταετούς παρουσίας του βέβαια στo Wells Fargo Center δεν είναι άλλο από τον αριθμό των παικτών που πέρασαν από τα χέρια του. Συνολικά 102 παίκτες προπονήθηκαν ή αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του, τεράστιος αριθμός που καταδεικνύει -εκτός των άλλων- τη διαρκή τάση της διοίκησης να ανακατέβει την τράπουλα, έως ότου βρει μια βάση. Βέβαια, με τόσες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό (ειδικά την πρώτη τριετία), δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός πως το... process άργησε σημαντικά να δώσει αποτελέσματα -βλ. η πρόκριση στα NBA Playoffs στην πέμπτη σεζόν του Μπρετ Μπράουν.

Μεταξύ αυτών των 102 παικτών ήταν αρκετοί που πέρασαν είτε από την Basket League είτε από την EuroLeague. Από τον Πιέρ Τζάκσον και τον Έλιοτ Γουίλιαμς στον Χόλις Τόμπσον και τον Μάλκολμ Λι (ενδεικτικά).

Αναλυτικά οι παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του και πέρασαν είτε από την Basket League είτε από την EuroLeague:

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ
Πιέρ Τζάκσον Φενέρμπαχτσε/Μακάμπι/Παναθηναϊκός
Λορέντζο Μπράουν Ερυθρός Αστέρας/Φενέρμπαχτσε
Ντάριους Τζόνσον Όντομ Ολυμπιακός
Μπράντον Ντέιβις Ζάλγκιρις/Μπαρτσελόνα
Τζέιμς Νάναλι Καβάλα/Αρμάνι Μιλάνο/Φενέρμπαχτσε
Ντάνιελ Όρτον Κύμη/ΑΕΚ
Έλιοτ Γουίλιαμς Παναθηναϊκός
Μάλκολμ Λι Κολοσσός/Ρέθυμνο
Τόμας Ρόμπινσον Χίμκι
Αλεξέι Σβεντ Χίμκι
Μάλκολμ Τόμας Χίμκι/Φενέρμπαχτσε/Μπάγερν
Χόλις Τόμπσον Ολυμπιακός
Φιλ Πρέσι Μπαρτσελόνα
Νικ Στάουσκας Μπασκόνια
Σόνι Γουίμς Ζάλγκιρις/ΤΣΣΚΑ/Μακάμπι/Αναντολού Εφές
Άλεξ Πόιθρες Ζενίτ
Σέρχιο Ροντρίγκεθ Ρεάλ Μαδρίτης/ΤΣΣΚΑ/Αρμάνι Μιλάνο
Τσέισον Ραντλ Ρεάλ Μαδρίτης
Τζέικομπ Πούλεν Μπαρτσελόνα/Τσεντεβίτα
Τζόνα Μπόλντεν Μακάμπι
Γκρεγκ Μονρό Μπάγερν/Χίμκι

AP Photo/Ashley Landis

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ