NBA

Μπολ Μπολ: Ο γιος του Μανούτε Μπολ είναι το μεγάλο στοίχημα των Νάγκετς

Μπολ Μπολ: Ο γιος του Μανούτε Μπολ είναι το μεγάλο στοίχημα των Νάγκετς
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο Μπολ Μπολ κατρακύλησε μέχρι το Νο44 του ΝΒΑ Draft 2019. Κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει με τον γιο του Μανούτε Μπολ. Οι Νάγκετς δεν φοβήθηκαν. Αν δικαιωθούν, ίσως αλλάξουν την ιστορία τους.

Ο Μπολ Μπολ (19 χρονών, 2.18 μέτρα), ήταν ένας από τους 20 παίκτες που είχαν λάβει πρόσκληση από το ΝΒΑ για να κάθεται στο “Green Room”, το οποίο είναι ένα σημάδι ότι αναμένεται να επιλεγεί ψηλά στο ΝΒΑ Draft . Κάποιες φορές υπάρχουν και εξαιρέσεις όμως. Ο απόφοιτος του Κολεγίου του Όρεγκον ήταν μία από αυτές τις εξαιρέσεις.

Ο γιος του θρυλικού Μανούτε Μπολ θεωρείτο πριν μερικά χρόνια ένας από τους καλύτερους παίκτες των Γυμνασίων στις ΗΠΑ . Πριν ξεκινήσει την πρώτη του σεζόν στο Κολέγιο του Όρεγκον (2018/19) πολλοί θεωρούσαν ότι θα κατέληγε στις πρώτες δέκα επιλογές του ΝΒΑ Draft 2019 . Το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόλις σε 9 αγώνες λόγω τραυματισμού (κάταγμα κόπωσης στο αριστερό πόδι) έριξε τις μετοχές του, με τις προβλέψεις να τον θέλουν να καταλήγει στις πρώτες 20 επιλογές. Όλες αυτές οι προβλέψεις ωστόσο έμελλε να αποδειχθούν λανθασμένες.

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΒΡΑΔΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΥΤΡΩΣΗ

Η διαδικασία του ΝΒΑ Draft ξεκίνησε με τον Ζάιον Γουίλιαμσον να επιλέγεται στο Νο1 , όπως ακριβώς αναμενόταν και τους Τζα Μοράντ και Αρ Τζέι Μπάρετ να ακολουθούν. Μέχρι το Νο10 τα πράγματα πήγαν (σχεδόν) αναμενόμενα. Και μετά επικράτησε... χάος. Ξεκινώντας από την επιλογή του Κάμερον Τζόνσον στο Νο11 από τους Σανς, η μία έκπληξη διαδεχόταν την άλλη.

Όσο περνούσε η ώρα, το βλέμμα του κόσμου πήγαινε στους παίκτες που βρισκόταν στο “Green Room”. Παίκτες όπως ο Μπράντον Κλαρκ (Νο21 από τους Γκρίζλις), ο Νασίρ Λιτλ (Νο25 από τους Μπλέιζερς) και ο Κέλντον Τζόνσον (Νο29 από τους Σπερς) είχαν αρχίσει να νιώθουν άβολα, αφού οι κάμερες εστίαζαν πάνω τους. Παράλληλα, εστίαζαν σε έναν ακόμα: Τον Μπολ Μπολ, ο οποίος περίμενε υπομονετικά την σειρά του.

Τα πρώτα 30 πικ ολοκληρώθηκαν και ο Μπολ Μπολ δεν είχε ακούσει το όνομά του. Πέρασε και το Νο35, το Νο40 και ο Μπολ Μπολ ήταν ακόμα εκεί. Η αγωνία ήταν πλέον ξεκάθαρη γραμμένη στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα θα ερχόταν η λύτρωση. Οι Μαϊάμι Χιτ ανακοίνωσαν ότι τον επέλεξαν στο Νο44. Όπως αποδείχθηκε, δεν τον επέλεγαν για τους ίδιους, αφού τον έστειλαν αμέσως στους Νάγκετς. Όπως και να είχε, ο Μπολ Μπολ μπορούσε πάλι να ανασάνει.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ

Το twitter είχε τρελαθεί. Από το Νο20 και μετά σχεδόν σε κάθε πικ ο κόσμος περίμενε να ακούσει το όνομα του Μπολ Μπολ. “Μα γιατί δεν επιλέγει καμία ομάδα τον Μπολ;” ήταν η γενικότερη απορία όλων, ενθυμούμενοι τις προβλέψεις, αλλά και τα VIDEO που έχουν κυκλοφορήσει. Πώς γίνεται οι ομάδες να απορρίπτουν έναν παίκτη με ύψος 2.18 μέτρα που είχε 21 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και 2.7 κοψίματα μέσο όρο με 52% στα τρίποντα σε σχεδόν 3 προσπάθειες ανά αγώνα (!) στο NCAA; Η απάντηση ήταν αρκετά απλή: Καμία ομάδα – ή σχεδόν καμία όπως αποδείχθηκε – δεν ήθελε να ρισκάρει.

Ο τραυματισμός του Μπολ Μπολ στο αριστερό πόδι που τον κράτησε εκτός δράσης από τον περασμένο Δεκέμβριο – με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι μερικές εβδομάδες πριν το ΝΒΑ Draft ξεκίνησε να παίρνει μέρος σε οικογενειακά διπλά – ήταν ο κυριότερος λόγος. Πολλές ομάδες φοβήθηκαν ότι το κορμί του δεν θα αντέξει στους ρυθμούς του ΝΒΑ.

Άλλες ομάδες στάθηκαν στον χαρακτήρα του, λέγοντας ότι δίνει την εντύπωση ότι απλώς... δεν το θέλει αρκετά. Υπήρξαν αρκετές αναφορές τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το γεγονός ότι ο Μπολ είναι πιο χαλαρός από ότι πρέπει, ότι ο πατέρας του τον υποχρέωσε να παίξει μπάσκετ. Κάποιες άλλες αναφορές έλεγαν... στην ψύχρα ότι απλώς είναι ανώριμος. Όπως και να έχει, λίγες ώρες πριν το ΝΒΑ Draft οι μετοχές του Μπολ Μπολ έπεσαν κατακόρυφα για ένα σωρό λόγους, με τις ομάδες να διστάζουν να εξετάσουν την περίπτωσή του.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ

Οι Νάγκετς δεν είχαν κάποιο πικ στο ΝΒΑ Draft 2019 λόγω ανταλλαγών που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Όσο περνούσε η ώρα ωστόσο και έβλεπαν τον Μπολ Μπολ να κατρακυλάει δεν πίστευαν στα μάτια τους. “ Στις δικές μας προβλέψεις ο Μπολ Μπολ βρισκόταν πολύ ψηλά και περιμέναμε να επιλεγεί πολύ, πολύ νωρίτερα” δήλωσε ο Πρόεδρος των Νάγκετς, Τιμ Κόνελι, σχετικά με την κίνηση των Νάγκετς.

Λίγο αργότερα θέλησε να εξαλείψει τους φόβους για την υγεία του Μπολ: “ Ξέρετε τι μας έκανε να αισθανθούμε άνετα με την επιλογή του; Το γεγονός ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα ιατρικά επιτελεία στο ΝΒΑ. Αυτοί οι τύποι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά, τόσο στο να κρατάνε τους παίκτες μας υγιείς, όσο και το να επιστρέφουν σε καλύτερη κατάσταση από πριν τον τραυματισμό τους”. Στο Ντένβερ έβαλαν κάτω τα δεδομένα και αποφάσισαν ότι είχαν πολλούς λόγους να επιλέξουν τον Μπολ στο Νο44 και σχεδόν κανέναν να τον απορρίψουν. Ένα ντραφτ πικ δεύτερου γύρου πρακτικά στοιχίζει ελάχιστα. Όταν δε τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια, τότε το ρίσκο σχεδόν εξαλείφεται.

Το ταβάνι του Μπολ Μπολ είναι απροσδιόριστο. Το στυλ παιχνιδιού του σε συνδυασμό με τα σωματομετρικά του προσόντα έχει κάνει τον κόσμο να τον συγκρίνει ακόμα και με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις! Αν πράγματι ο 19χρονος φόργουορντ/σέντερ εξελιχθεί στον παίκτη παίκτη που περίμεναν όλοι πριν από δύο χρόνια, τότε το Ντένβερ θα έχει προσθέσει στο – ήδη νεανικό ρόστερ του – έναν ακόμα παίκτη έτοιμο να κάνει την διαφορά. Η σκέψη ενός δίδυμου Γιόκιτς-Μπολ, έχει κάνει τον κόσμο να... ανατριχιάζει. Βέβαια, όλα αυτά δείχνουν ωραία στην θεωρία, αλλά η πράξη ενδέχεται να απέχει μερικά χρόνια. Αν ποτέ γίνει πράξη κιόλας αυτό το όνειρο.

Όπως και να έχει, το Ντένβερ ρίσκαρε εκεί που άλλοι φοβήθηκαν. Στο Νο44 εξάλλου δεν είχε τίποτα να χάσει, αλλά έχει πολλά να κερδίσει. “ Θέλω να αποδείξω σε όλους ότι έκαναν λάθος που με προσπέρασαν” δήλωσε ο ίδιος ο Μπολ στις πρώτες του δηλώσεις. Αν τα καταφέρει, τότε ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία των Νάγκετς.

AP Photo/Mary Altaffer

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ