NBA

Μπαμ Αντεμπάγιο: Από το τροχόσπιτο στους τελικούς του ΝΒΑ

Μπαμ Αντεμπάγιο: Από το τροχόσπιτο στους τελικούς του ΝΒΑ
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Μπαμ Αντεμπάγιο ξεκίνησε το ταξίδι του προς το ΝΒΑ ζώντας μέσα σε ένα τροχόσπιτο με την μητέρα του. Ο κόσμος πάντα τον υποτιμούσε. Με τους Χιτ στους τελικούς, ήρθε η ώρα να τον μάθουν όλοι.

Ο Μπαμ Αντεμπάγιο κουβαλάει πάντα μία φωτογραφία μαζί του. Είναι η ίδια φωτογραφία που είχε για χρόνια φόντο στο κινητό του. Σε αυτήν απεικονίζεται ένα τροχόσπιτο. Είναι το μέρος που μεγάλωσε.

Ο βασικός σέντερ των Χιτ ήταν αυτός που κατάπιε τους ψηλούς των Σέλτικς στο Game 6 των τελικών της Ανατολής και με 32 πόντους, 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ, οδηγώντας τους Χιτ στη νίκη με 125-113 και στους τελικούς του ΝΒΑ. Είναι μαζί με τον Τζίμι Μπάτλερ οι δύο σημαντικότεροι παίκτες του Μαϊάμι. Και το ταξίδι του ξεκίνησε πιθανότατα από το πλέον απίστευτο σημείο: Ένα τροχόσπιτο στην Βόρεια Καρολίνα.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Εντρίς Φέμι Αντεμπάγιο γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1997. Ο πατέρας του έφυγε νωρίς από την ζωή του κι έτσι μεγάλωσε με τη μητέρα του την Μέριλιν Μπλάουντ. Οι δυο τους ζούσαν σε ένα τροχόσπιτο και δεν βλεπόντουσαν και πολύ συχνά. Η μαμά του ξυπνούσε τα χαράματα, του έφτιαχνε πρωινό και έφευγε με τα πόδια διανύοντας μία απόσταση 3 χιλιομέτρων για να δουλέψει ταμίας σε κρεοπωλείο. Ο Αντεμπάγιο ξυπνούσε λίγο αργότερα, έτρωγε, πήγαινε σχολείο και μετα για προπόνηση. Όταν γυρνούσε στο τροχόσπιτο, η μητέρα του κοιμόταν ήδη.

Ο Αντεμπάγιο είχε αρκετές δικαιολογίες με το μέρος του. Δεν χρησιμοποίησε καμία. Δεν ακολούθησε τον δρόμο άλλων. Η δική του ιστορία δεν είναι γεμάτη μπλεξίματα, καυγάδες και δράμα. Η δική του ιστορία είναι γεμάτη αγάπη (ή μάλλον λατρεία) για τη μητέρα του, σκληρή δουλειά και έναν μεγάλο στόχο: Να φύγει από αυτό το τροχόσπιτο.

Έχοντας αυτό στο μυαλό του – και όντας ευλογημένος με ένα σπουδαίο σώμα – ο Αντεμπάγιο ξεχώρισε από μικρή ηλικία. Κυριάρχησε σε επίπεδο Γυμνασίων. Και, τελικά, κέρδισε μία υποτροφία για το σπουδαίο Κολέγιο του Κεντάκι. Για την ακρίβεια... απαίτησε μία υποτροφία, όταν με αρκετά κολέγια να τον έχουν πλησιάσει, επικοινώνησε με τον θρυλικό προπονητή, Τζον Καλιπάρι και τον ρώτησε “ γιατί δεν μου έχετε κάνει πρόταση;”. Ο Αντεμπάγιο δεν το έκανε τυχαία αυτό. Ήξερε ότι το Κεντάκι και ο Καλιπάρι παράγουν ΝΒΑερς. Και αυτός ήθελε να πάει άμεσα στο ΝΒΑ για να φύγει από αυτό το τροχόσπιτο. Για να δώσει στη μητέρα του μία καλύτερη ζωή.

Ο Αντεμπάγιο πήγε στο Κεντάκι έχοντας στο μυαλό του ότι θα κάνει ό,τι και στο Γυμνάσιο. Ότι θα κατέβαζε την μπάλα, θα πάσαρε, θα περνούσε το παιχνίδι από αυτόν. Ο Καλιπάρι είχε διαφορετική άποψη. Του απαγόρευσε να σουτάρει από μέση απόσταση, του απαγόρευσε να δημιουργεί, να κατεβάζει την μπάλα! Του ζήτησε να κάνει δύο-τρία πράγματα: Να κάνει δυνατά σκριν στον - μετ' έπειτα γκαρντ των Κινγκς – Ντι'Άρον Φοξ, να ρολάρει προς το καλάθι, να παίρνει ριμπάουντ και να κάνει τάπες. Ο Αντεμπάγιο ήθελε να κάνει περισσότερα, αλλά δεν είχε επιλογή. Εκλεισε την freshman σεζόν του (2016/17) έχοντας 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1.5 κόψιμο μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής. Επόμενο βήμα ήταν το ΝΒΑ.

ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΧΙΤ

Στο γεμάτο ταλέντο NBA Draft 2017 – από το οποίο μεταξύ άλλων βγήκαν οι Τζέισον Τέιτουμ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Λόνζο Μπολ, Μαρκέλ Φουλτζ, Ντι'Άρον Φοξ και Λάουρι Μάρκανεν – ο Αντεμπάγιο χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το Νο14 για να ακούσει το όνομά του ως επιλογή των Χιτ. Το Μαϊάμι δεν είχε δείξει πρόθεση να τον πάρει, αλλά τον ήθελε... σαν τρελό. Ο λόγος; Το δοκιμαστικό που είχε κάνει με την ομάδα.

Ο Αντεμπάγιο είχε δείξει μία νοοτροπία που άρεσε σε όλους στο Μαϊάμι. Τα έδινε όλα από την πρώτη στιγμή, πάλευε σε κάθε φάση, άντεξε όλα τα τεστ φυσικής κατάστασης των Χιτ – που θεωρούνται τα δυσκολότερα στο ΝΒΑ, έκοβε ότι πήγαινε στο καλάθι, έμενε μπροστά από τους γκαρντ στην άμυνα. Έδειξε όμως και πράγματα που δεν είχε δει κανείς, αφού του... απαγορευόταν στο Κεντάκι: Ευστόχησε σε μακρινά σουτ – συγκεκριμένα σε μία άσκηση είχε 31/50 τρίποντα από τις γωνίες – έδειξε ένστικτο ως πασέρ. Στο Μαϊάμι κατάλαβαν ότι είχαν βρει κάτι ξεχωριστό. Τώρα έμενε απλώς να βρουν έναν τρόπο να τον πάρουν. Με τον Αντεμπάγιο να πέφτει στα χέρια τους στο Νο14, αποφάσισαν στην συνέχεια να τον χτίσουν από την αρχή.

Την πρώτη διετία του στο Μαϊάμι (2017-2019) ο Αντεμπάγιο είχε κυρίως τον ρόλο του πρώτου ψηλού που ερχόταν από τον πάγκο. Ήταν αυτός που έπρεπε να δώσει ενέργεια, να τρέξει, να καρφώσει, να κόψει. Έκανε ό,τι του ζητούσαν, περιμένοντας την σειρά του πίσω από τον Χασάν Γουάιτσαϊντ. Την ίδια στιγμή, στα σκοτάδια, δούλευε σκληρά. Τελείωνε το πρόγραμμά του και μετά πήγαινε και έκανε και το πρόγραμμα των περιφερειακών, δουλεύοντας στην ντρίμπλα του, στις πάσες του, στο διάβασμα του παιχνιδιού. Ήθελα να γίνει ένας πλήρης παίκτης. Και, την φετινή σεζόν, ήρθε η έκρηξη.

ΕΧΕΙ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ

Πριν την έναρξη της σεζόν ο Αντεμπάγιο ήταν στην προεπιλογή των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αλλά δεν κατάφερε να μπει στην ομάδα. Με τον Γκρεγκ Πόποβιτς να τον κόβει, την επόμενη μέρα ήταν στις εγκαταστάσεις των Χιτ. Είχε πλέον μία αποστολή. Να δείξει σε όλους ποιος είναι. Αποδείχθηκε ότι δεν θα χρειαζόταν πολύ χρόνο.

Την φετινή σεζόν Αντεμπάγιο... εξερράγη, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του από τους 8.9 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 0.8 κοψίματα σε 23 λεπτά συμμετοχής, στους 15.9 πόντους, 10.2 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Δεν ήταν όμως μόνο οι αριθμοί που άλλαξαν, αλλά και ο ίδιος, αφού πλέον έδειξε όλα αυτά που μπορούσε να κάνει, κερδίζοντας και την πρώτη του κλήση σε All Star Game.

Ο Αντεμπάγιο ήταν ένα θηρίο στην άμυνα. Δεν ήταν όμως απλώς ένας μπλοκέρ, αλλά και εκ των καλύτερων αμυντικών ψηλών στο ΝΒΑ στην άμυνα στο Πικ εν Ρολ χάρη στην ικανότητά του να αλλάξει πάνω στον αντίπαλο περιφερειακό. Παράλληλα, στην επίθεση έδειξε την ικανότητά του σητν δημιουργία, όχι μόνο σε καταστάσεις handoff – όπου δίνει την μπάλα χέρι με χέρι – αλλά γενικά με την ικανότητά του να διαβάζει γήπεδο. Πρακτικά, ο Αντεμπάγιο έγινε ένας point center. Και μαζί ένας από τους σημαντικότερους παίκτες των Χιτ.

Αν κάποιος δεν το είχε καταλάβει αυτό μέσα στην σεζόν, σίγουρα το κατάλαβε στα playoffs. Εκεί που ο δυναμικός σέντερ έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο για το Μαϊάμι και στις δύο πλευρές του παρκέ, κάτι που φάνηκε κυρίως στις δύο τελευταίες σειρές: Κόντρα στους Μπακς στον δεύτερο γύρο όπου συνέβαλλε στον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και κόντρα στους Σέλτικς στους Τελικούς της Ανατολής, κόντρα στους οποίους είχε σε 6 αγώνες 21.8 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο, όντας πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ, “κλέφτης” και μπλοκέρ της ομάδας του στην σειρά!

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΒΑ

Αυτό που ήταν σχεδόν... μυστικό όλη την σεζόν, αποκαλύφθηκε στα playoffs: Ο Μπαμ Αντεμπάγιο είναι ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους ψηλούς στο ΝΒΑ. Ένας ψηλός που μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι εξίσου και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι ένας point center στην επίθεση και ένα θηρίο στην άμυνα που μπορεί να μαρκάρει πέντε θέσεις. Είναι ο άνθρωπος που αλλάζει τα δεδομένα σε μία ομάδα γεμάτη από παίκτες που είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να νικήσουν.

Ο Αντεμπάγιο δεν μένει πλέον σε τροχόσπιτο. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα στον 48ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Η μητέρα του μένει στο ίδιο κτίριο, απλώς 43 ορόφους πιο κάτω στον 5ο όροφο. Αυτό το τροχόσπιτο υπάρχει όμως ακόμα στις αναμνήσεις του. Οι φωτογραφίες υπάρχουν ακόμα πάνω του. “ Αν είχα καλή ζωή δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι τώρα” δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του. Και αν δεν είχε φτάσει μέχρι εδώ, τότε οι Χιτ δεν θα ετοιμάζονταν πλέον να βρεθούν στους τελικούς για 6η φορά στην ιστορία τους.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ