NBA

Μπακς - Χιτ 104-115: Τυφώνας Μπάτλερ, 1-0 στα ημιτελικά το Μαϊάμι

Miami Heat's Duncan Robinson, rear, and Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, front, compete for a rebound during the first half of an NBA basketball conference semifinal playoff game, Monday, Aug. 31, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Miami Heat's Duncan Robinson, rear, and Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, front, compete for a rebound during the first half of an NBA basketball conference semifinal playoff game, Monday, Aug. 31, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Ανώτεροι στο β' μέρος, οι Χιτ μπλόκαραν την επίθεση των Μπακς, τους νίκησαν με απίθανο τον Τζίμι Μπάτλερ και έκαναν το 1-0 στα ημιτελικά της Ανατολής. Δεν έπαιξε ο Μπλέντσο, έκανε ό,τι ήθελε ο Ντράγκιτς, άγγιξε το triple-double αλλά δυσκολεύθηκε ο Αντετοκούνμπο (VIDEO).

Όπως ξεκίνησαν τη σειρά με τους Ορλάντο Μάτζικ, έτσι ξεκίνησαν και αυτή των ημιτελικών της Ανατολικής Περιφέρειας. Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Χιτ (115-104), σε ένα πολύ σκληρό ματς στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν στο πρώτο μέρος οι επιθέσεις και στο δεύτερο οι άμυνες, με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ να αντιλαμβάνεται από νωρίς ότι τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για την ομάδα του. Βλέπετε η απουσία του σκληροτράχηλου αμυντικού Έρικ Μπλέντσο έδωσε στον Γκόραν Ντράγκιτς (27 πόντοι) την ευκαιρία να κάνει μια καταπληκτική εμφάνιση και στην ομάδα του να πάρει (με κορυφαίο τον Τζίμι Μπάτλερ που είχε 40 πόντους) το προβάδισμα σε μια σειρά που φαίνεται πως θα τραβήξει πολύ σε μάκρος.

Με την κοπέλα του και τον γιο του στο γήπεδο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (18 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 9 ασίστ) είχε κι αυτός δύο πρόσωπα, όπως συνολικά η αναμέτρηση. Δεν κυριάρχησε όπως στη σειρά με τους Μάτζικ, ζορίστηκε πολύ απέναντι στην καταπληκτική άμυνα των Χιτ που του έκλεισε τους χώρους και σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει το ποσοστό του στις βολές. Ξεκίνησε με 2/2 και συνέχισε με 2/10, έκανε και άλλο ένα έρμπολ. Όπως είχαμε πει και μετά από το πρώτο ματς με το Ορλάντο, τα playoffs είναι ζήτημα προσαρμογών, οπότε θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει ο Greek Freak στη συνέχεια της σειράς καθώς το έκανε και φέτος με το Ορλάντο, το έκανε και πέρυσι όταν βρέθηκε πίσω απέναντι στους Σέλτικς πριν πάρει 4+4 σερί ματς. Οι απίθανοι στο πρώτο μέρος (των 63 πόντων) Μίντλετον και Λόπεζ δεν ήταν το ίδιο "καυτοί" στο δεύτερο, με τον ψηλό να χάνει τον ρυθμό του από τα φάουλ που χρεώθηκε, την ώρα που ο Χιλ έδινε λίγα ως αντικαταστάτης του Μπλέντσο.

Οι Χιτ, από την άλλη, είχαν σε καταπληκτικό βράδυ τόσο τον Γκόραν Ντράγκιτς, όσο και τον Τζίμι Μπάτλερ. Έβαλαν μεγάλα καλάθια και οι δύο, είχαν τρομερή αποφασιστικότητα, με τον δεύτερο να δείχνει πόσο σπουδαίος ηγέτης είναι σε αυτή την ομάδα. Σκόραρε μεγάλα καλάθια, έβγαλε κρίσιμες άμυνες, ήταν πραγματικά φανταστικός στα τελευταία λεπτά. Ο Μπαμ Αντεμπάγιο (12 πόντοι, 17 ριμπάουντ, 6 ασίστ) γέμισε τη στατιστική του με εντυπωσιακό τρόπο σε μια όχι και τόσο καλή για τα δεδομένα του βραδιά και γενικά η ομάδα του Μαϊάμι έδειξε ότι έχει potential για να φτάσει φέτος πολύ μακριά και όχι απλά στους τελικούς της Ανατολής. Το βουνό που πρέπει να ανεβουν οι Μπακς, είναι πλέον απότομο.

O MVP

Ο Τζίμι Τζι Μπάκετς. Ένας επαγγελματίας εκτελεστής. Τρομερός ανταγωνιστής, σπουδαίος ηγέτης, φτιαγμένος για τα δύσκολα, για τα κρίσιμα. Με ατσαλένια νεύρα και κρύο αίμα, ο έμπειρος περιφερειακός "καθάρισε" το πρώτο ματς της σειράς, παίρνοντας στα τελευταία λεπτά τη σκυτάλη από τον Γκόραν Ντράγκιτς.

Σε 36:29 σκόραρε 40 πόντους από 11/18 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 12/13 βολές, μάζεψε τέσσερα ριμπάουντ, μοίρασε δύο ασίστ, έκλεψε δύο μπάλες, έκανε ένα μπλοκ, τρία λάθη και μόλις ένα φάουλ. Στο φινάλε ήταν απλά απολαυστικός, ασταμάτητος, λες και δεν έβλεπε όποιον βρισκόταν μπροστά του, λες και ήταν μόνος του σε ένα άδειο προπονητήριο και εκτελούσε σουτάκια χωρίς πίεση.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Ο Τζορτζ Χιλ. Έπρεπε να καλύψει τον Έρικ Μπλέντσο και δεν το κατάφερε ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση. Έπαιξε 36 λεπτά για να σκοράρει οκτώ πόντους από 2/5 σουτ, δεν φρέναρε ποτέ τον Γκόραν Ντράγκιτς, είναι πολύ έμπειρος και πολύ ικανός για να προσφέρει όταν του ζητηθεί να αναλάβει τον ρόλο του βασικού πόιντ γκαρντ. Στο Game 1 της ημιτελικής σειράς δεν έκανε σχεδόν τίποτα σωστά και σίγουρα το Μιλγουόκι θα δυσκολευθεί πολύ περισσότερο αν ο Μπλέντσο δεν γυρίσει άμεσα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Με 6/9 τρίποντα έκλεισαν την πρώτη περίοδο οι Μπακς και με έξι περισσότερα ριμπάουντ από τους αντιπάλους τους. Στο ημίχρονο Μίντλετον και Λόπεζ είχαν μαζί 40 πόντους από 6/8 τρίποντα, 9/13 δίποντα και 4/4 βολές, την ώρα που η ομάδα τους είχε κάνει 11 φάουλ και ο Ντράγκιτς μετρούσε 19 πόντους από οκτώ σουτ. Οι Μπακς πέτυχαν 40 πόντους στο πρώτο δωδεκάλεπτο και 41 σε όλο το β' μέρος, με τον Λόπεζ να έχει 24 πόντους από δέκα σουτ, τον Αντετοκούνμπο να χάνει το triple-double για μία ασίστ και την ομάδα του να χάνει το ματς παρά το γεγονός ότι σούταρε με 46% από το τρίποντο. Γιατί το έχασε; Γιατί είχε 14/26 βολές (54%) και 19 λάθη από τα οποία οι Χιτ έβαλαν πόντους για... δύο αγώνες, είχε 12 λιγότερα ριμπάουντ και είδε το Μαϊάμι να κλείνει το ματς με 93% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Οι 24 πόντοι που πέτυχαν τα Ελάφια στο ζωγραφιστό, είναι οι λιγότεροι που έβαλαν φέτος.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τον Αντετοκούνμπο να μπαίνει εκπληκτικά στο ματς (2/2 βολές, mid-range και τρίποντο για επτά πόντους σε τρία λεπτά), οι Μπακς έδειχναν σε εξαιρετική κατάσταση επιθετικά, όχι όμως και αμυντικά. Οι Χιτ ήταν εξίσου αποτελεσματικοί, με το 23-21 στο έκτο λεπτό (!) να χαρίζει καταπληκτικό θέαμα στο κοινό και από έναν... πονοκέφαλο στους δύο προπονητές. Ο Γιάννης έπαιξε το πρώτο πεντάλεπτο, γύρισε για να κάνει γρήγορα το δεύτερο φάουλ του (ήταν το πρώτο που έπρεπε να αποφύγει), αλλά στη συνέχεια χάρισε μια σειρά από απίθανες ενέργειες με σκορ και δημιουργία, για να χτίσει η ομάδα του Μιλγουόκι προβάδισμα δέκα πόντων (37-27) πριν από το τρίποντο του Μπρουκ Λόπεζ στην εκπνοή της περιόδου για το 40-29.

Οι Μπακς δεν ήταν το ίδιο συγκεντρωμένοι στο ξεκίνημα του δεύτερου δωδεκαλέπτου, κάποια λάθη χωρίς πίεση οι Χιτ τα εκμεταλλεύθηκαν για να μειώσουν στους πέντε (43-38 στο 16'). Για την ακρίβεια δεν τα εκμεταλλεύθηκαν απλά, πήραν 14 πόντους από επτά λάθη, ήταν κυνικοί και πάρα πολύ αποφασιστικοί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Αντετοκούνμπο άρχισε να βλέπει τοίχο μπροστά του και έδωσε έμφαση στη δημιουργία, είχε 0/4 σερί βολές, το Μαϊάμι μείωσε στον πόντο (46-45) στα μέσα της περιόδου, έκανε ντέρμπι το ματς κι ο Κράουντερ πήρε και το τρίτο φάουλ από τον Greek Freak ακριβώς όπως περίμεναν όσοι παρακολουθούσαν την αναμέτρηση. Το 63-60 του ημιχρόνου ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των 40 πόντων που είχαν μαζί ο Μίντλετον κι ο Λόπεζ, την ώρα που ο Ντράγκιτς δεν είχε αντίπαλο και έκανε ό,τι ήθελε, όποτε ήθελε.

Με τον Μίντλετον να παραμένει "ζεστός" στο ξεκίνημα του β' μέρους, οι Μπακς κράτησαν το προβάδισμα, όμως οι Χιτ είχαν πλέον πάρει το momentum. Ντράγκιτς και Μπάτλερ ήταν σπουδαίοι, προς τα τέλη της τρίτης περιόδου όμως η κούραση άρχισε να "πειράζει" το μυαλό και των δύο ομάδων. Τα ποσοστά έπεσαν, οι άμυνες έσφιξαν, οι διαφορές εξανεμίστηκαν και οι ισοπαλίες διαδέχονταν η μία την άλλη, μέχρι οι Χιτ να φέρουν το ματς στα μέτρα τους και με τον Σλοβένο πλέι μέικερ να κλείσουν το δωδεκάλεπτο στο +6 (86-92).

Ο αγώνας είχε "στραβώσει" για το Μιλγουόκι. Ο Αντετοκούνμπο έψαχνε συνεχώς τους σουτέρ και απέφευγε να επιτεθεί κατά μέτωπο, την ώρα που το Μαϊάμι εκτελούσε άψογα τις πικ εν ρολ καταστάσεις με τον Ντράγκιτς. Παρόλα αυτά, οι Χιτ ήταν σε άλλο γήπεδο στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο και χρειάστηκαν τέσσερα λεπτά για να σκοράρουν, με τους Μπακς να μην εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και να είναι και αυτοί κακοί. Ήταν φανερό το άγχος και στις δύο πλευρές, με τους Χιτ να παίζουν πάντως καταπληκτική άμυνα, με πολλή ενέργεια και αλληλοκαλύψεις που μπλόκαρε τον "εγκέφαλο" των τυπικά γηπεδούχων.

Κάθε φορά που ο Γιάννης έπαιρνε τη μπάλα έπεφταν στα πόδια του... οδοφράγματα, στα κρίσιμα ο Μίντλετον πήρε τρίποντο από τα οκτώ μέτρα και ένα εκτός ισορροπίας από τη δεξιά γωνία για να βρει σίδερο με το σκορ στο 98-101, με τον Μπάτλερ να απαντά για το 98-104 στο 45' και τον Χίρο να γράφει το 101-109 στα 93". Αυτά τα δύο σουτ έκριναν τον αγώνα, με τους Μπακς να μένουν με μια πικρία και για την τύχη τους, καθώς έχασαν πολλές 50-50 μπάλες, αν και συνολικά οι Χιτ ήταν ξεκάθαρα ανώτεροί τους και έπαιξαν πολύ καλύτερο μπάσκετ και στις δύο άκρες του παρκέ.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 40-29, 63-60, 86-92, 104-115

ΜΠΑΚΣ (Μπουντενχόλζερ): Μίντλετον 28 (8/16 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Αντετοκούνμπο 18 (4/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4/12 βολές, 10 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ, 6 λάθη), Μπρουκ Λόπεζ 24 (4/4 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/4 βολές), Μάθιους 7 (1), Χιλ 8 (1), Κόνατον 2 (1/5 σουτ, 6 ριμπάουντ), Γουίλιαμς 5, Μέισον, ΝτιΒιντσέντζο 1, Κόρβερ 11 (3)

ΧΙΤ (Σπόλστρα): Μπάτλερ 40 (11/18 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 12/13 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 3 λάθη), Κράουντερ 9 (3/7 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Αντεμπάγιο 12 (17 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ρόμπινσον 4 (1/4 τρίποντα), Ντράγκιτς 27 (7/10 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 7/7 βολές, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ολίνικ 4, Χίρο 11 (3), Ναν 6, Ιγκουοντάλα 6

Τα ομαδικά στατιστικά των Μπακς: 21/40 δίποντα, 16/35 τρίποντα, 14/26 βολές, 34 ριμπάουντ (27 αμυντικά - 7 επιθετικά), 22 ασίστ, 6 κλεψίματα, 7 μπλοκ, 19 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά των Χιτ: 27/53 δίποντα, 12/31 τρίποντα, 25/27 βολές, 46 ριμπάουντ (34 αμυντικά - 12 επιθετικά), 21 ασίστ, 8 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 16 λάθη

Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων: Το Game 2 θα γίνει σε δύο βράδια, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (3/9) δηλαδή.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ