NBA

Μπακς: Τα καμπανάκια έγιναν... καμπάνες

Μπακς: Τα καμπανάκια έγιναν... καμπάνες
Kim Klement/Pool Photo via AP KIM KLEMENT/POOL PHOTO VIA AP

Οι Μάτζικ σόκαραν τους Μπακς με την άνετη νίκη τους στο Game 1. Έβγαλαν στην επιφάνεια τα γνωστά ψεγάδια του Μιλγουόκι. Τα “καμπανάκια” των αγώνων στην φούσκα μόλις έγιναν καμπάνες.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την εικόνα των Μπακς στους αγώνες της “φούσκας”. Ο Μάικ Μπούντενχολζερ επανέλαβε κάτι παρόμοιο λίγες ημέρες αργότερα. Ο Γιάννης ξαναδήλωσε πριν τα playoffs ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα “καμπανάκια” είχαν ήδη χτυπήσει. Αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν τα άκουσε.

Στο Game 1 των Μπακς με τους Μάτζικ, αυτά τα “καμπανάκια” έγιναν καμπάνες. Μία μέτρια ομάδα όπως το Ορλάντο, που παρατάχθηκε χωρίς τους δύο καλύτερους φόργουορντ της (Γκόρντον, Άιζακ), αλλά και χωρίς τους Κάρτερ-Γουίλιαμς και Μο Μπάμπα ταπείνωσε τους Μπακς στο Game 1, νικώντας με 122-110. Η λέξη “ταπείνωση” μπορεί να μοιάζει βαριά, αλλά όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες, μόνο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το πλήρες Ορλάντο ηττήθηκε τέσσερις φορές από τους Μπακς στην κανονική περίοδο, με μέση διαφορά 17 πόντων. Ακόμα και με όλους τους παίκτες του υγιείς, θεωρείτο ότι δεν έχει τύχη. Οι Μάτζικ όμως όχι απλώς στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών στο πρώτο ματς, αλλά νίκησαν κιόλας και μάλιστα εύκολα! Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο ήταν ότι εξέθεσαν όλα τα γνωστά θέματα των Μπακς.

Ο ΒΟΥΤΣΕΒΙΤΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΚΑΘΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Οι Μάτζικ σημείωσαν 122 πόντους κόντρα σε μία ομάδα που – πριν την διακοπή της σεζόν λόγω του κορονοϊού – είχε την καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ βάσει defensive rating (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές). Και το έκαναν να μοιάζει τόσο εύκολο που εκνεύρισαν τον Μπρουκ Λόπεζ σε βαθμό που ξέσπασε σε καρέκλες κατά την διάρκεια του αγώνα.

Οι Μάτζικ εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την άμυνα των Μπακς στο Πικ εν Ρολ όταν σε αυτή αμύνεται ο Μπρουκ Λόπεζ. Το Μιλγουόκι έχει επιλέξει ο βασικός του σέντερ να παίζει "drop", να μένει δηλαδή πίσω από το σκριν για να καλύψει πιθανή διείσδυση, αφήνοντας τον αντίπαλο ψηλό μόνο του στην περιφέρεια. Κόντρα στους Μάτζικ αυτός ο ψηλός ήταν ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ο οποίος είχε βραδιά καριέρας με 35 πόντους με 5/8 τρίποντα, 14 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Μαυροβούνιος “πυροβολούσε” από την περιφέρεια και όταν πλέον οι close out άμυνες πάνω του έγιναν πιο επιθετικές πήγαινε είτε μέχρι μέσα, είτε σούταρε από μέση απόσταση, είτε έβρισκε τον ελεύθερο συμπαίκτη.

Η αλήθεια είναι ότι το Μιλγουόκι προσπάθησε να βρει τρόπους να περιορίσει τον Βούτσεβιτς. Άλλαξε το μαρκάρισμά του, το ανέθεσε στον Γιάννη, στον Μάρβιν Γουίλιαμς, αργότερα δοκίμασε αλλαγές στα σκριν, κάτι που γενικά ο Μπούντενχολζερ αποφεύγει. Ο Μαυροβούνιος όμως είχε πάρει πλέον φόρα, τιμωρώντας τον Γιάννη με το να επιτίθεται πάνω του σε close out άμυνες και τον Γουίλιαμς με το να τον ποστάρει. Όλο το πλάνο το Μάτζικ είχε μπει πλέον σε εφαρμογή.

Είναι γνωστό όλη την σεζόν ότι το Μιλγουόκι έχει ξεκάθαρη αμυντική προσέγγιση. Θέλει να προστατεύει το “ζωγραφιστό” και υποχρεώνει τους αντιπάλους του να επιχειρούν 39.3 τρίποντα ανά αγώνα, τα περισσότερα που έχει αφήσει ποτέ μία άμυνα στην ιστορια του ΝΒΑ. Κοινώς, αν η αντίπαλη ομάδα βάλει τα τρίποντα έχει τύχη στο παιχνίδι. Οι Μάτζικ είχαν 16/41 τρίποντα, ήτοι 39%. Το σκηνικό για την έκπληξη είχε στηθεί.

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΣΕ 2019 ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΤΕΡ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Στην άμυνα οι Μάτζικ απλώς ακολούθησαν την στρατηγική που ακολουθούν από πέρυσι σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι των Μπακς: Δεν άφησαν κανένα χώρο στον Γιάννη, στήνοντας ένα τείχος,παρόμοιο με αυτό που έστησαν πέρυσι οι Ράπτορς στους Τελικούς της Ανατολής.

Το Ορλάντο ήθελε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον Γιάννη να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο (ακόμα και αν χρειζόταν να κάνει φάουλ στο κέντρο του γηπέδου) και να του κλείσει διαδρόμους, ρίχνοντας συνήθως τρεις παίκτες πάνω του στην περιφέρεια: Τον παίκτη που τον μάρκαρε και τους άλλους δύο παίκτες που βρισκόντουσαν στην δυνατή πλευρά. Πρακτικά δηλαδή, οι Μάτζικ θέλησαν ναν υποχρεώσουν τον Γιάννη να πασάρει, ρισκάροντας κάποια ελεύθερα σουτ από τους παίκτες των Μπακς (Κόνατον, ΝτιΒιντσέντζο, Μπλέντσο, Γουίλιαμς), αλλά με συγκεκριμένο τρόπο: Σε καταστάσεις Catch and Shoot και εκτέλεσε σε πρώτο χρόνο. Δεν ήθελαν να αφήσουν να κυκλοφορήσει η μπάλα, να βρει ρυθμό η επίθεση των Μπακς μέσα από γρήγορο passing game.

Η στρατηγική των Μάτζικ – που δεν είναι ακριβώς και πυρηνική φυσική – έπιασε στο έπακρο. Από τη μία πλευρά ο Γιάννης είχε μεν 31 πόντους, 17 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αλλά χρειάστηκε να έχει 12/25 σουτ (3/7 εκ των οποίων τρίποντα). Σούταρε δηλαδή κάτω από 50%. Την ίδια στιγμή, όλοι οι συμπαίκτες του είχαν παρέα 11/35 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό 31.4%.

Οι Μάτζικ απλώς έβγαλαν εντελώς από τον ρυθμό του το Μιλγουόκι. Δεν το άφησαν να τρέξει, το υποχρέωσαν να πάρει άσχημα και βιαστικά σουτ, έβαλε τους ρολίστες των Μπακς στην λογική να βάλουν κάποιες φορές τη μπάλα στο παρκέ. Μπορεί το Ορλάντο να μην έχει το ταλέντο άλλων ομάδων, αλλά εκτέλεσε άρτια ένα πλάνο εξουδετέρωσης και τιμώρησε κάθε λάθος των Μπακς.

ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΦΑΒΟΡΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

Ακόμα και μετά από αυτή τη νίκη των Μάτζικ βέβαια, οι Μπακς παραμένουν το φαβορί. Το Μιλγουόκι έχει πιο γεμάτο ρόστερ, έχει τον Γιάννη, έχει περισσότερες παραστάσεις. Την ίδια στιγμή, γίνεται σαφές ότι είναι μάλλον αδύνατο να σουτάρουν κάθε βράδυ οι Μάτζικ με σχεδόν 50% στα σουτ και 39% στα τρίποντα και την ίδια στιγμή το Μιλγουόκι να έχει 43% στα σουτ και 33% στα τρίποντα.

Η λογική λέει ότι οι αριθμοί κάποια στιγμή θα ισορροπήσουν και οι δύο ομάδες θα παίξουν με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Το θέμα ωστόσο για το Μιλγουόκι δεν θα έπρεπε να αγχωθεί κόντρα στους Μάτζικ και κυρίως δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να δίνει αφορμές. Αν οι Μάτζικ μπορούν τόσο απλά να τους βραχυκυκλώσουν έστω για ένα (;) ματς, τότε τι θα συμβεί στην συνέχεια όταν το Μιλγουόκι θα κληθεί να αντιμετωπίσει καλύτερες ομάδες όπως οι Πέισερς ή οι Χιτ στον δεύτερο γύρο ή (αν φτάσουν τόσο μακριά) μία εκ των Ράπτορς, Σέλτικς ή Σίξερς στους Τελικούς της Ανατολής; Πώς θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους;

Με το Μιλγουόκι να έχει δώσει πλέον εννέα αγώνες στην “φούσκα” στο Ορλάντο (οχτώ στην κανονική περίοδο και έναν στα playoffs) γίνεται πλέον σαφές ότι τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί δεν είναι προσωρινά. Οι Μπακς δείχνουν εκτός ρυθμού. Τα καμπανάκια έχουν γίνει καμπάνες. Και δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για χαλάρωση. Ο Γιάννης και η παρέα του χρειάζονται απαντήσεις και τις χρειάζονται άμεσα.

Kim Klement/Pool Photo via AP

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ