NBA

Μπακς: Ο Γιάννης χτύπησε το πρώτο καμπανάκι

Μπακς: Ο Γιάννης χτύπησε το πρώτο καμπανάκι
Mike Ehrmann/Pool Photo via AP MIKE EHRMANN/POOL PHOTO VIA AP

Η αστάθεια στην απόδοση που έχει εξήγηση, η χαλάρωση που δεν επιτρέπεται και η ατάκα του Γιάννη που λέει όλη την αλήθεια. Οι Μπακς είναι 1οι στην Ανατολή, αλλά αν δεν γυρίσουν έγκαιρα τον διακόπτη θα έχουν πρόβλημα.

Οι Μπακς κλείδωσαν και επίσημα το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ με τη νίκη τους με 130-116 επί των Χιτ. Έδειξαν χαρακτήρα επιστρέφοντας από το -23. Αν κάποιος παρατηρούσε το Μιλγουόκι θα καταλάβαινε ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός. Και αυτό έγινε σαφές στις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το ματς.

Με το παιχνίδι να έχει ολοκληρωθεί και το Μιλγουόκι να έχει αντέξει κόντρα στους – χωρίς Μπάτλερ, Ντράγκιτ – Χιτ, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γιάννη την άποψή του για το ποια ομάδα αυτή που απειλεί περισσότερο τους Μπακς. Η απάντηση του “Greek Freak” μάλλον τα έλεγε όλα.

Ο εαυτός μας. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Πώς θα παίξουμε; Θα παίξουμε ο ένας για τον άλλο; Θα παίξουμε δυνατή άμυνα; Θα πάρουμε τα ριμπάουντ; Θα δώσουμε το κάτι παραπάνω; Θα βουτάμε στο παρκέ; Όλα αφορούν εμάς". Οι ατάκες του Γιάννη μοιάζουν κλισέ. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έχουν ειπωθεί ποτέ στο παρελθόν από άλλους παίκτες. Όσο κλισέ και να είναι όμως, κρύβουν μία αλήθεια μέσα τους.

ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όποιος έχει παρατηρήσει τους Μπακς από τότε που επανεκκίνησε η σεζόν ξέρει ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα δεν έχει ρυθμό, κάτι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς την αποχή από τους αγώνες μετά την διακοπή λόγω του κορονοϊού. Οι Μπακς όμως δεν είναι μοναδικοί στο είδος τους. Οι άλλες 21 ομάδες είχαν το ίδιο πρόβλημα. Το θέμα στην περίπτωσή τους είναι ότι στην πραγματικότητα ως επί το πλείστον βγάζουν μία περίεργη εικόνα.

Το Μιλγουόκι έχει δώσει 4 αγώνες. Με εξαίρεση τον πρώτο αγώνα κόντρα στους Σέλτικς, όπου πήρε μία οριακή νίκη, στους υπόλοιπους έδειξε κάποια ανησυχητικά σημάδια χαλάρωσης κι ας υπήρχαν θεωρητικά δικαιολογίες. Η ήττα από τους Ρόκετς – σε μία βραδιά που το Μιλγουόκι είχε 29 περισσότερα ριμπάουντ αλλά αγωνίστηκε χωρίς τους Μπλέντσο, Κόνατον – θεωρήθηκε στατιστικό παράδοξο. Στην ήττα από τους – χωρίς 10 παίκτες – Νετς κάποιοι στάθηκαν στο γεγονός ότι ο Γιάννης δεν αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο. Στη νίκη επί των – χωρίς Μπάτλερ, Ντράγκιτς – Χιτ, όλοι στάθηκαν στην επιστροφή από το -23. Το θέμα όμως για το Μιλγουόκι ήταν ότι δεν έπρεπε εξ αρχής να βρεθεί στο -23 κόντρα σε αυτή την εκδοχή του Μαϊάμι, όσο καλά προπονημένη και αν είναι η ομάδα του Έρικ Σπόλστρα.

Ο κόσμος μπορεί να μεταφράσει όσα έχουν γίνει στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της “φούσκας” κατά το δοκούν. Αν όμως θέλει να κοιτάξει την αλήθεια στα μάτια αντιλαμβάνεται ότι αυτή η τετράδα αγώνων, παρά τις όποιες δικαιολογίες που υπάρχουν, αποτελεί ένα μικρό καμπανάκι κινδύνου ενόψει των playoffs. Όχι ενόψει του πρώτου γύρου, όπου είτε κόντρα στους Νετς είτε κόντρα στους Μάτζικ το Μιλγουόκι δύσκολα θα έχει πρόβλημα, αλλά ενόψει της συνέχειας, όταν θα αυξηθεί το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΣΟΒΑΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο περισσότερος κόσμος έχει αποδεχθεί ότι το Μιλγουόκι είναι το φαβορί στην Ανατολή. Οι Μπακς έχουν στο ρόστερ τους τον περσινό (και ίσως και φετινό) MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο, διαθέτουν την – βάσει πόντων – πιο παραγωγική επίθεση στο ΝΒΑ (118..6 πόντοι ανά αγώνα) και βάσει defensice rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές) την καλύτερη άμυνα στη λίγκα. Οι παίκτες που πλαισιώνουν τον Γιάννη έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να τον βοηθήσουν να βελτιστοποιήσει το παιχνίδι του. Όλα αυτά ισχύουν. Υπάρχει και κάτι άλλο που ισχύει όμως: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.

Οι Μπακς οφείλουν να ανεβάσουν ταχύτητα, ώστε να φτάσουν στο πικ τους όταν θα έχει πραγματικά σημασία: Από τον δεύτερο γύρο των playoffs κι έπειτα. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να ανεβάσουν σταδιακά την απόδοσή τους όσο περνάει ο καιρός. Δεν έχουν το περιθώριο να πηγαίνουν “σβηστοί” και να περιμένουν ότι κάποια στιγμή απλώς θα γυρίσουν τον διακόπτη και θα παίζουν ξανά όπως πριν την διακοπή της σεζόν. Καμία ομάδα δεν έχει το περιθώριο να το κάνει αυτό, ειδικά στο σύγχρονο ΝΒΑ που οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί. Ένα κακό παιχνίδι κόντρα σε λάθος ομάδας στα playoffs μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να αλλάξει όλη η ψυχολογία και μετά η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.

Οι Μπακς έχουν πράγματι υψηλές δυνατότητες. Έχουν την ικανότητα να παίξουν όμορφο μπάσκετ παρά την απουσία ενός σταθερού τρίτου επιθετικού πόλου πίσω από τον Γιάννη και τον Μίντλετον. Μπορούν να πνίξουν έναν αντίπαλο με την άμυνά τους, η οποία ωστόσο δεν είναι αψεγάδιαστη αφού όλο και περισσότερες ομάδες σημαδεύουν τον Μπρουκ Λόπεζ στο Πικ εν Ρολ. Έχουν πολλά καλά στοιχεία. Για να φτάσουν όμως μέχρι το τέλος του δρόμου πρέπει όλοι οι παίκτες να κινούνται με αρμονία και στις δύο πλευρές του παρκέ, δεν γίνεται να υπάρχουν κενά. Όχι όταν σοβαρέψουν τα πράγματα. Οι Μπακς δεν υπερέχουν τόσο πολύ σε ταλέντο και βάθος από τους πραγματικούς ανταγωνιστές τους για να έχουν την πολυτέλεια να συμπεριφέρονται έτσι. Με τα playoffs να πλησιάζουν, το Μιλγουόκι πρέπει σιγά-σιγά να γυρίσει τον διακόπτη. Αν δεν το κάνει, θα έχει πρόβλημα.

Mike Ehrmann/Pool Photo via AP

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ