NBA

Μίντλετον: Το σωσίβιο των Μπακς

Μίντλετον: Το σωσίβιο των Μπακς
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Κρις Μίντλετον έχει ακούσει πολλά την τελευταία διετία. Στον μεγαλύτερο αγώνα της σεζόν, όμως, με τον Γιάννη νοκ-άουτ, βγήκε μπροστά και κράτησε ζωντανούς τους Μπακς.

Ο Κρις Μίντλετον είναι το Νο2 σε όλα στους Μπακς. Νο2 στην ιεραρχία πίσω από τον Γιάννη. Νο2 στην... γκρίνια όταν κάτι δεν πάει καλά πίσω από τον Μπλέντσο. Νο2 στο μυαλό του κόσμου σε πολλά. Για ένα βράδυ όμως ήταν το Νο1 και αυτό ήταν αρκετό για να πάρουν οι Μπακς τη νίκη με 118-115 στο Game 4 με τους Χιτ.

Στο Game 4 των Μπακς με τους Χιτ, το Μιλγουόκι δεν έπαιζε απλώς την σεζόν. Ενδεχομένως να έπαιζε και το ίδιο το μέλλον του. Ενδεχόμενη ήττα θα σήμανε τον αποκλεισμό της ομάδας με “sweep” στον δεύτερο γύρο. Το μέγεθος της αποτυχίας θα ήταν τεράστιο, η συζήτηση για το ρόστερ και το “μένει ή φεύγει;” ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αυξανόταν.


Επειδή τα πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα, ο Γιάννης θα αγωνιζόταν στο Game 4 τραυματίας (διάστρεμμα στον δεξιό αστράγαλο). Και επειδή τα πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα (ναι, ξανά), ο Γιάννης ξανατραυματίστηκε στο ίδιο πόδι και τέθηκε εκτός αγώνα στην δεύτερη περίοδο. Κάπου εκεί οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι αυτή ήταν η ταφόπλακα των Μπακς. Το τέλος. Αποδείχθηκε ότι ήταν η αρχή για κάτι μεγάλο.

ΕΝΑΣ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι Μπακς ήταν με την πλάτη στον τοίχο πριν το Game 3. Την στιγμή που ο Γιάννης βρέθηκε στο παρκέ σφαδάζοντας από τον πόνο, μαζί του σφάδαζε και όλο το Μιλγουόκι. Πώς θα μπορούσαν τα “Ελάφια” να νικήσουν ένα Μαϊάμι που τους είχε αιχμαλωτίσει σε τρία σερί παιχνίδια χωρίς τον καλύτερο παίκτη τους και MVP του ΝΒΑ; Η απάντηση ήταν απλή: Θα έδιναν τη μπάλα στον Μίντλετον.

Ο All Star γκαρντ/φόργουορντ είχε μόλις 2 πόντους με 1/5 σουτ την στιγμή που τραυματίστηκε ο Γιάννης. Όταν τελείωσε ο αγώνας, με τον ίδιο να έχει μείνει στο παρκέ για 47 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, είχε 36 πόντους με 12/28 σουτ (3/7 τρίποντα), 9/9 βολες, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Ο Μίντλετον ήταν ασταμάτητος, χωρίς να τον νοιάζει αν τον μάρκαρε ο Μπάτλερ, ο Ιγκουοντάλα, ο Κράουντερ, ο Αντεμπάγιο, ο Χίρο ή ο Ντράγκιτς (ναι, τον μάρκαραν 6 διαφορετικοί παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο!), βάζοντας το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο. Για την ακρίβεια όλα τα καλάθια του ήρθαν με σουτ, αφού στο ίδιο παιχνίδι είχε 0/7 σουτ στο “ζωγραφιστό”! Και κανένα δεν ήταν μεγαλύτερο από το τρίποντο που σημείωσε λίγο πριν το φινάλε της παράτασης, με το οποίο έκανε το σκορ 116-112 στον δρόμο για τη νίκη με 118-115. Μία νίκη που σφράγισε ο ίδιος με δύο βολές.

Ο Μίντλετον ήταν ιδιαίτερα “καυτός” στην τρίτη περίοδο, όταν και σημείωσε 21 από τους 36 πόντους του. Στην τέταρτη περίοδο έμεινε άποντος με 0/6 σουτ, κάτι που σε ενδεχόμενη ήττα σίγουρα θα χτυπούσε άσχημα. Η αντίδρασή του όμως στην παράταση, όπου σημείωσε τους 9 από τους 11 πόντους των Μπακς, μάλλον έσβησε και την τελευταία “σκιά”, σε μία εμφάνιση που θα μνημονεύεται για καιρό, αλλά κυρίως έδειξε την κλάση του Μίντλετον και ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του: Μπορεί πράγματι να σουτάρει από παντού από την περιφέρεια, κάτι που αποδεικνύεται από το τρομερό shot chart του, το οποίο δείχνει από πού πήρε κάθε σουτ στο παιχνίδι:

Μίντλετον: Το σωσίβιο των Μπακς


Ο καθένας μπορεί τα ψεγάδια σε αυτό τον χάρτη των σουτ του Μίντλετον (0/3 τρίποντα αριστερά από τις 45 μοίρες, 0/7 σουτ στο “ζωγραφιστό”), αλλά δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι με εξαίρεση την δεξιά γωνία (που κανονικά είναι από τις αγαπημένες του θέσεις, αλλά τώρα έπρεπε να έχει τη μπάλα στα χέρια και ξεκινούσε τις προσπάθείες του από την κορυφή), σούταρε από όλα τα άλλα σημεία στο παρκέ. Αυτό από μόνο του κάτι δείχνει για τον All Star φόργουορντ, ο οποίος εδώ και μία διετία είναι το Νο2 των Μπακς πίσω από τον Γιάννη.

ΗΡΩΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ (;)

Στο ΝΒΑ υπάρχουν άπειρα παραδείγματα παικτών που έγιναν ήρωες για μία μέρα, ακόμα και σε αγώνες playoffs. Είναι πιθανό να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό είναι και ο Μίντλετον, σε μία άποψη που θα εδραιωθεί αν οι Μπακς ηττηθούν στο Game 5 και αποκλειστούν, ειδικά αν ο Μίντλετον είναι σε κακή μέρα. Το θέμα όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι το αύριο, αλλά το τώρα, με τον Μίντλετον να δείχνει ότι το λέει η καρδιά του. Δείχνει την διάθεση να γίνει κάτι περισσότερο από "ήρωας για μία μέρα".

Στην ιεραρχία του ΝΒΑ υπάρχουν πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν οι σούπερ σταρ. Υπάρχουν οι All Star της πρώτης βαθμίδας. Οι All Star της δεύτερης βαθμίδας, που ελπίζουν ότι θα πάνε στην πρώτη βαθμίδα. Οι... σταρ σκέτο, αυτοί δηλαδή που είναι εξαιρετικοί παίκτες, αλλά όχι αρκετά καλοί για να κληθούν σε All Star Game. Υπάρχουν οι εξαιρετικοί παίκτες. Οι καλοί παίκτες. Οι ρολίστες, οι παγκίτες. Σε αυτή την ιεραρχία ο Μίντλετον θεωρείται εδώ και χρόνια ότι ανήκει στην κατηγορία των “All Star δεύτερης βαθμίδας”. Αυτό για κάποιο λόγο έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται σχεδόν... εκδικητικά κάποιες στιγμές. Ένα πράγμα ωστόσο είναι σίγουρο: Στο Game 4 με τους Χιτ δεν έμοιαζε απλώς με “All Star της δεύτερης βαθμίδας”.

Οι Μπακς εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οι Χιτ προηγούνται ακόμα με 3-1. Καμία ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ δεν έχει επιστρέψει ποτέ από το 0-3 σε σειρά playoffs. Ο Γιάννης είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 5 λόγω του τραυματισμού του. Χάρη στον Μίντλετον ωστόσο το Μιλγουόκι έζησε για να πεθάνει μία άλλη μέρα. Βρήκε το σωσίβιο που έψαχνε για να σωθεί. Και δεν σκοπεύει να πέσει χωρίς μάχη.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ