NBA

Μιλγουόκι Μπακς: 15 παίκτες που μπορούν να τους ανεβάσουν επίπεδο

Oklahoma City Thunder's Chris Paul drives past Milwaukee Bucks' Eric Bledsoe during the first half of an NBA basketball game Friday, Feb. 28, 2020, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Oklahoma City Thunder's Chris Paul drives past Milwaukee Bucks' Eric Bledsoe during the first half of an NBA basketball game Friday, Feb. 28, 2020, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP

Με τον αποκλεισμό από τους Χιτ να είναι ακόμη νωπός και με αμέτρητα ερωτήματα για τη σεζόν 2020/21, το Sport24.gr κάνει μια πρώτη ανάγνωση της αγοράς και των αναγκών των Μιλγουόκι Μπακς που θέλουν να ξεπεράσουν άμεσα τη φετινή παταγώδη αποτυχία.

Μία μέρα μετά από το φινάλε της σεζόν τους, οι Μπακς αρχίζουν να μπαίνουν σε mood... διακοπών. Θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός για να ηρεμήσουν, να "καθαρίσουν" το μυαλό τους, να δουν με ψυχραιμία την επόμενη μέρα που θα είναι δύσκολη, κυρίως όμως θα πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση για το αν θα ρισκάρουν ή αν θα προχωρήσουν συντηρητικά, με το ίδιο ρόστερ, με τους ίδιους παίκτες για μια τρίτη προσπάθεια με φόντο την κορυφή.

Η λογική λέει πως στο Μιλγουόκι θα πατήσουν απότομα και με πείσμα το γκάζι, θα ξοδέψουν/επενδύσουν για να πείσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι εκεί βρίσκεται το παρόν και το μέλλον του, θα προσπαθήσουν να δυναμώσουν σε κάθε θέση, γνωρίζοντας πάντως ότι θα χρειαστεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον έναν εκ των Έρικ Μπλέντσο - Τζορτζ Χιλ - Κρις Μίντλετον - Μπρουκ Λόπεζ ώστε να ανοίξει χώρος στο μισθολόγιο, με δεδομένο ότι θα εξοικονομηθούν ακόμη επτά εκατομμύρια δολάρια με την αποδέσμευση του Ερσάν Ιλιασόβα.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στους Μπακς δείχνει ρευστή. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν άμεσα. Θα μείνει ο Μάικ Μπουντενχόλζερ που έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022; Θα σκεφτούν τους φόρους πολυτελείας οι ιδιοκτήτες την εποχή της αβεβαιότητας ή θα ξοδέψουν για να κερδίσουν; Θα βρει ο GM Τζον Χορστ τρόπο να ανταλλάξει κάποιο/α από τα μεγάλα συμβόλαια; Θα αλλάξει ο coach φιλοσοφία και κατά συνέπεια ανάγκες για το supporting cast του Γιάννη Αντετοκούνμπο; Θα συνεχίσει να αναζητά βετεράνους όπως ο Γουέσλι Μάθιους κι ο Κάιλ Κόρβερ με minimum συμβόλαια ή θα ψάξει νεαρούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το πότε θα ανοίξει η Free Agency, η οποία θα πάει πίσω μερικές εβδομάδες ώστε η Λίγκα και οι παράγοντες των 30 οργανισμών να βρουν απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κόντρα με την Κίνα και την πανδημία. Ο Κομισάριος Άνταμ Σίλβερ θέλει να κερδίσει χρόνο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει το 2020 NBA Draft, πότε θα ανοίξει η αγορά, πότε θα ξεκινήσει η σεζόν 2020/21. Όλα ρευστά, όλα ανοιχτά, όλα του κόσμου δύσκολα...

Όπως κι αν έχει, η ζωή θα συνεχιστεί αργά ή γρήγορα και οι Μπακς θα πρέπει να κοιτάξουν τις επιλογές τους. Γράψαμε ότι ο Κρις Πολ είναι ο ιδανικός πόιντ γκαρντ γι' αυτή την ομάδα και ήδη τα σενάρια αναφέρουν πως στο Μιλγουόκι θα κάνουν μια προσπάθεια για να τον διεκδικήσουν, αν και τα 84 εκατομμύρια που έχει για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσό.

Ο Χορστ θα ψάξει δεκάδες πιθανά κι απίθανα trades, ουδείς μπορεί να βρεθεί στο μυαλό του και να κατανοήσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, σίγουρα όμως η αγορά των restricted (ελεύθερων) και unrestricted (οι ομάδες τους έχουν το δικαίωμα να ισοφαρίσουν οποιαδήποτε πρόταση και να τους κρατήσουν) παικτών έχει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές. Κάποιες ακριβές, κάποιες πολύ ακριβές, κάποιες σε λογικά ποσά, έχει έμπειρους, ανταγωνιστικούς, πρωταγωνιστές και συμπληρωματικούς, καλούς δημιουργούς και αποτελεσματικούς slashers, ας δούμε κάποιους που -θεωρητικά πάντα- θα ταίριαζαν σε αυτόν τον οργανισμό.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Με τον Έρικ Μπλέντσο να μη μπορεί, αποδεδειγμένα πλέον, να σηκώσει το βάρος και την πίεση των playoffs, οι Μπακς θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να τον παραχωρήσουν. Καλός αμυντικός, σπουδαίος όταν θέλει πραγματικά να παλέψει, ήταν ο πρώτος που πίεζε στην περιφέρεια πριν οι αντίπαλοι καταλήξουν στους Αντετοκούνμπο - Λόπεζ. δεν είναι όμως αρκετός για μια ομάδα πρωταθλητισμού. Αν στο Μιλγουόκι γλιτώσουν από το συμβόλαιό του (35 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια και μερικώς εγγυημένη η σεζόν 2022/23 για 3.900.000 από τα 19.375.000 δολάρια) και δεν καταφέρουν να αποκτήσουν τον Κρις Πολ από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, τότε θα πρέπει να βρουν έναν πρωταγωνιστή που θα τους κάνει τη δουλειά.

Miami Heat guard Goran Dragic (7) handles the ball during the first half of an NBA basketball game against the Washington Wizards, Sunday, March 8, 2020, in Washington. (AP Photo/Nick Wass)
Miami Heat guard Goran Dragic (7) handles the ball during the first half of an NBA basketball game against the Washington Wizards, Sunday, March 8, 2020, in Washington. (AP Photo/Nick Wass) AP

Ο Γκόραν Ντράγκιτς θα είναι unrestricted free agent, το ίδιο και ο Ντένις Σρούντερ. Δύο πόιντ γκαρντς διαφορετικοί από τον Μπλέντσο, περισσότερο εκτελεστές, αλλά και τρομερά ανταγωνιστικοί. Ο Σλοβένος είναι ένας καταπληκτικός χαρακτήρας που σίγουρα ταιριάζει με την κουλτούρα των Μπακς, ο Γερμανός είναι πιο δύστροπος, εκκεντρικός, αλλά ταυτόχρονα και ένας παίκτης που συνεχίζει να περιμένει υπομονετικά την ευκαιρία του για να λάμψει ως πρωταγωνιστής στο υψηλότερο επίπεδο. Τη σεζόν 2019/2020 είχε 18.9 πόντους από 51% στο δίποντο, 39% στο τρίποντο και 84% στις βολές, μαζί με 3.6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2.6 λάθη ανά 31 λεπτά συμμετοχής ως έκτος παίκτης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο καταπληκτικός σκόρερ Τζόρνταν Κλάρκσον που θα ήταν μια σπουδαία λύση για τον ρόλο του έκτου παίκτη στους Μπακς. Δεν θα "στεκόταν" εύκολα στη βασική πεντάδα, ως πρώτη επιλογή από τον πάγκο όμως θα έκανε και με το παραπάνω τη διαφορά. Έλειψε ένας τέτοιος παίκτης από τα Ελάφια στη "φούσκα", ένας κοντός game changer δηλαδή. Ακόμη πιο ιδανικό fit θα ήταν ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, για το αρχικό σχήμα όμως. Μπορούν οι Μπακς να πληρώσουν τα χρήματα που θα ζητήσει για να τον βάλουν ανάμεσα στον πόιντ γκαρντ και τον Μίντλετον; Ο Σέρβος έχει ένα καλό πακέτο ικανοτήτων, σκοράρει, δημιουργεί, είχε 15.1 πόντους από 53% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο και 74% στις βολές, 3.4 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 29 λεπτά, είναι 28 ετών και μπαίνει στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του. Μοιάζει με πολυτέλεια, θα ήταν μια πραγματικά μεγάλη κίνηση η απόκτησή του.

Μια λιγότερο ενθουσιώδης, αλλά εξίσου λογική επιλογή είναι ο Τζο Χάρις, αν και ο 29χρονος σουτέρ είναι πολύ πιθανό να κάνει μια σημαντική έκπτωση για να μείνει στους Μπρούκλιν Νετς των Ίρβινγκ - Ντουράντ. Μπόμπερ του 43% σε έξι σεζόν καριέρας στο ΝΒΑ, μπορεί να συνυπάρξει με τον Μίντλετον στις θέσεις 2-3 και να έχει πραγματικά εύκολη δουλειά και πολλά ελεύθερα σουτ σε κάθε αγώνα.

Πρωταγωνιστής θα ήταν και ο Χασάν Γουαϊτσάντ, με τη δική του περίπτωση να έχει βέβαια αστερίσκους. Στα 31 του είναι ένας καταπληκτικός μπλοκέρ, ένας σέντερ εντελώς διαφορετικός από τον Μπρουκ Λόπεζ. Δεν θα ανοίγει το γήπεδο για τον Αντετοκούνμπο, μαζί όμως θα σκέπαζαν τους αντιπάλους στη ρακέτα και με έναν καλό δημιουργό στον άσο θα τελείωναν πολλές φάσεις πάνω από τη στεφάνη. Εχει βγάλει καλά χρήματα, ήταν ο δεύτερος σέντερ στο ροτέισον των Μπλέιζερς, αλλά ο πρώτος ψηλός μέχρι την επιστροφή του Γιουσούφ Νούρκιτς. Θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε ως starter σε περίπτωση αποχώρησης του Μπρουκ Λόπεζ, είτε ως συμπλήρωμά του, σίγουρα όμως ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του είναι ικανός να αποθαρρύνει τους Μπακς.

ΟΙ ΡΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Σημαντική κατηγορία οι ρολίστες, συχνά κάνουν τη διαφορά σε ομάδες πρωταθλητισμού. Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς θα είναι πάντα το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα role player που εκτόξευσε έναν contender. Οι Μπακς θα χρειαστούν έκτο, έβδομο, όγδοο παίκτη και θα πρέπει να προχωρήσουν σε upgrade από τους Χιλ - Κόνατον - Κόρβερ - Ρόμπιν Λόπεζ.

Ο Ντάβις Μπέρτανς είναι ένας πάουερ φόργουορντ που θα ψάξει ένα πολυετές μεγάλο συμβόλαιο, αλλά με την κατάσταση να είναι ρευστή ίσως προτιμήσει μια μονετή συμφωνία για να βγει ξανά στην αγορά το καλοκαίρι του 2021. Ο Λετονός είναι σουτέρ χωρίς όρια, μπορεί να εκτελέσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τα οκτώ και τα εννέα μέτρα, τη σεζόν 2018/19 είχε 42.9% στο τρίποντο και φέτος 42.4% με 15.4 πόντους ανά 29.3 λεπτά συμμετοχής. Έλειψε από τους Μπακς ένας "Μίροτιτς" και ο Μπέρτανς μπορεί να κάνει τη δουλειά ακόμη καλύτερα.

Στις θέσεις 3-4 ο Τζον Χορστ θα μπορούσε να στοχεύσει στους Τζέι Κράουντερ - Τζέραμι Γκραντ, με τον πρώτο να έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του με τους Μαϊάμι Χιτ και να είναι λογικό να ζητά θέση βασικού και τον δεύτερο να συνεχίζει να βελτιώνεται. Θα μπορούσε να μπει ακόμη και στην αρχική πεντάδα των Μπακς, με τον Μίντλετον να κατεβαίνει στο δύο, σουτάρει καλά από το τρίποντο και φέτος έγραψε 12 πόντους με 39% από την περιφέρεια (1.4 ανά 3.5). Καλή περίπτωση, προσιτή, ταιριάζει στον οργανισμό και παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει με ιδανικό fit, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε πολλούς ρόλους.

Αν οι Μπακς αναζητήσουν έναν αξιόλογο σούτινγκ γκαρντ σε πιο λογική τιμή, θα κοιτάζουν τον Μπριν Φορμπς που προέρχεται από δύο γεμάτες σεζόν με τους Σπερς (11.5 πόντοι από 48.3% στο δίποντο, 40.8% στο τρίποντο και 85.7% στις βολές, 2.5 ριμπάουντ και δύο ασίστ ανά 26.7 λεπτά συμμετοχής σε 145 αγώνες) και θα ήταν σίγουρα μια αναβάθμιση από τον Γουέσλι Μάθιους. Είναι 27 ετών, οι Σπερς θα είναι η προτεραιότητά του, ίσως όμως οι Μπακς να τον εξετάσουν σοβαρά από τη στιγμή που μπορεί να τους δώσει στοιχεία που έχουν ανάγκη.

Στις θέσεις των ψηλών υπάρχουν ο Σερτζ Ιμπάκα που μπορεί να κάνει λίγο απ' όλα και στην άμυνα και στην επίθεση, αλλά και ο Μέισον Πλάμλι, ένας μάλλον υποτιμημένος αθλητής που δεν θα λάμψει ποτέ, αλλά είναι εκ των κορυφαίων συμπληρωματικών σέντερ στη Λίγκα. Ανώτερος του Ρόμπιν Λόπεζ, καλός δημιουργός, φθηνός, ίσως θέλει κι αυτός μια νέα πρόκληση.

ΟΙ ΦΘΗΝΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ

Οι Μπακς χρειάζονται πρωταγωνιστές, χρειάζονται όμως και τους επόμενους "Κόνατον", "Κόρβερ", "Ιλιασόβα" με τον πρώτο να είναι πάντως πολύ πιθανό να μείνει στο Μιλγουόκι με ακόμη ένα μικρό συμβόλαιο. Φθηνές λύσεις για να γεμίσει ο πάγκος είναι ο Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς που παραμένει κοντά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από την θητεία τους στα Ελάφια, ο Έιβερι Μπράντλι που παίζει και στις δύο θέσεις των γκαρντ, έχει καλό corner-three και είναι εξαιρετικός αμυντικός.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται και ο φόργουορντ Ντάριο Σάριτς που δεν έχει βγάλει καλά χρήματα στο ΝΒΑ, δύσκολα θα τα βρει φέτος και θα μπορούσε να "κουμπώσει" άψογα στο Μιλγουόκι. Στα 26 του είχε φέτος 10.7 πόντους από 57% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο και 85% στις βολές, 6.2 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ ανά 24.7 λεπτά συμμετοχής στους Φοίνιξ Σανς, εννοείται πως θα ήταν αναβάθμιση από τον Ιλιασόβα, αν και ο Μπουντενχόλζερ προτιμά παίκτες ικανούς να προσφέρουν και στις δύο άκρες του παρκέ. Η άμυνα δεν είναι το δυνατό σημείο του Κροάτη, στην επίθεση όμως το ταλέντο του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ