NBA

Μάικλ Τζόρνταν: Όταν ο ρούκι Γκάρι Πέιτον έκανε το λάθος να τον προκαλέσει

Μάικλ Τζόρνταν: Όταν ο ρούκι Γκάρι Πέιτον έκανε το λάθος να τον προκαλέσει
AP Photo/Elaine Thompson AP PHOTO/ELAINE THOMPSON

Ο Γκάρι Πέιτον έκανε ένα τεράστιο λάθος στην ρούκι χρονιά του. Χρησιμοποίησε trash talking εναντίον του Μάικλ Τζόρνταν. Και δεν άργησε να πληρώσει τις συνέπειες.

Η προβολή των επεισοδίων 7&8 του “ Last Dance” έβγαλε στην επιφάνεια αρκετές πλευρές του Μάικλ Τζόρνταν. Κυρίως όμως ανέδειξε (ξανά) την ανταγωνιστική του φύση η οποία τον βοήθησε να φτάσει στην κορυφή.

Η εικόνα του να βουρκώνει όταν μιλούσε για τους λόγους που πίεζε τους συμπαίκτες του και η στιγμή που ο Περντιού τον αποκάλεσε μαλ...α και η στιγμή που ο "Air" ξεκαρδίζεται όταν ο Γκάρι Πέιτον υποστήριξε ότι μπορούσε να τον περιορίσει, πρακτικά αναφερόντουσαν στο ίδιο πράγμα. Ο Πέιτον, πάντως, είχε φροντίσει πριν από τρία χρόνια να θυμηθεί μία ιστορία που ενδεχομένως να εξηγεί τον λόγο που ο Τζόρνταν ξεκαρδίστηκε. Μία ακόμα ιστορία για την ακρίβεια που δείχνει την ανταγωνιστική φύση του “Air” σε όλο της το μεγαλείο.

Ο “The Glove” (“Το Γάντι”) όπως ήταν το παρατσούκλι του Πέιτον λόγω της πιεστικής άμυνας που ασκούσε, είχε γράψει ένα γράμμα στο “The Players Tribune” για την πορεία του στο ΝΒΑ το 2017. Κάποια στιγμή λοιπόν, μοιράστηκε μία ιστορία από την ρούκι χρονιά του, όταν έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει trash talking εναντίον του Τζόρνταν. Σε φιλικό...

“ΑΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜ...ΝΟ ΡΟΥΚΙ ΣΕ ΜΕΝΑ”

Ο Πέιτον μπήκε στο ΝΒΑ ως επιλογή των Σιάτλ Σουπερσόνικς (νυν Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) από το Νο2 του ΝΒΑ Draft 1990, με τις απαιτήσεις για το πρόσωπό του να είναι τεράστιες, αν και στην ρούκι σεζόν του δεν φάνηκε να τις εκπληρώνει, αφού είχε 7.2 πόντους, 3 ριμπάουντ, 6.4 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής. Πριν ξεκινήσει η ρούκι σεζόν του ωστόσο φρόντισε να κάνει το πρώτο μεγάλο λάθος του.

Με τους Σόνικς να υποδέχονται σε φιλικό τους Μπουλς πριν την έναρξη της σεζόν 1990/91 (την σεζόν που το Σικάγο κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του), ο Πέιτον διψούσε να δείξει τι αξίζει. Με τον Μπι Τζέι Άρμστρονγκ λοιπόν να τον μαρκάρει, οδήγησε τους Σόνικς στη νίκη, τελειώνοντας τον αγώνα με 19 πόντους. Δεν έμεινε όμως εκεί. Άρχισε να μιλάει. Πολύ. Στον Άρμστρονγκ, στον πάγκο των Μπουλς, στον ίδιο τον Τζόρνταν, ο οποίος καθόταν στον πάγκο! Δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οι σταρ δεν τα έδιναν όλα στα φιλικά. Πολύ σύντομα θα το καταλάβαινε.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 1990, οι Σόνικς υποδέχθηκαν τους Μπουλς για την κανονική περίοδο. Ο Τζόρνταν βγήκε στο παρκέ και χαιρέτησε τους πάντες εκτός από αυτόν. Μετά γύρισε στον Άρμστρονγκ και του είπε φωναχτά για να τον ακούσουν όλοι: “ Άσε αυτόν τον γαμ...νο ρούκι σε εμένα”. Και μετά ήρθε ο πανικός.

Ξεκίνησε το παιχνίδι και μαρκάρω τον Τζόρνταν. Και βλέπω τον Φιλ Τζάκσον να δίνει συστήματα για τον Τζόρνταν σε τέσσερις, πέντε, έξι σερί επιθέσεις” είπε αρχικά ο Πέιτον, για να προσθέσει με... φόβο: “ Και ο Μάικλ σκόραρε τέσσερις, πέντε, έξι σερί επιθέσεις. Ήταν σε εντελώς επίπεδο από αυτό που νόμιζα τότε ότι βρισκόταν. Μέσα σε μερικά λεπτά έχω φορτωθεί με φάουλ. Ο προπονητής μου με πέρασε στον πάγκο και δεν έπαιξα πολύ σε εκείνο το παιχνίδι. Θυμάμαι να τελειώνω τον αγώνα άποντος σε 7-8 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Τζόρνταν είχε 33”.

Για την ιστορία, οι Μπουλς νίκησαν με 116-95 και ο Τζόρνταν είχε πράγματι 33 πόντους, αλλά ο Πέιτον 2 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Αυτό που δεν είναι λεπτομέρεια είναι τι του είπε ο Τζόρνταν λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας περνώντας μπροστά από τον πάγκο των Σόνικς: “ Θυμάσαι αυτές οι μαλ...ες που έλεγες στο φιλικό; Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αληθινό. Καλώς ήλθες στο ΝΒΑ μικρέ”. Και, κάπως έτσι, ο Πέιτον έμαθε τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις τον Μάικλ Τζόρνταν.

Δείτε ολόκληρο το παιχνίδι στο οποίο αναφέρθηκε ο Πέιτον:

AP Photo/Elaine Thompson

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ