NBA

Μάικλ Τζόρνταν: Οι μάχες με τους Πίστονς και οι "Jordan rules"

Ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Αϊζάια Τόμας σε αγώνα Μπουλς - Πίστονς το 1990
Ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Αϊζάια Τόμας σε αγώνα Μπουλς - Πίστονς AP PHOTO/FRED JEWELL

Το Sport24.gr θυμάται τις επικές μονομαχίες των Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν με τους “Bad Boys” Πίστονς. Από τις δυνατές άμυνες και τα σκληρά φάουλ μέχρι τους “Jordan rules”.

Φάουλ. Τεχνικές ποινές. Και άλλα φάουλ. Κι άλλες τεχνικές ποινές. Πολύ "trash talking". Περισσότερα σκληρά φάουλ. Οι “Jordan rules”. Οι συμπλοκές ανάμεσα στους παίκτες. Οι ημικρανίες του Σκότι Πίπεν. Το σπασμένο δάκτυλο του Αϊζάια Τόμας.

Οι μάχες των “Bad Boys” των Πίστονς με τους… ντελικάτους Μπουλς κουβάλησαν το ΝΒΑ στο λυκόφως της δεκαετίας του 80'και στο λυκαυγές της δεκαετίας του 90'. Ήταν τόσο σημαντικές, που ήταν ξεχωριστό κεφάλαιο στο “The Last Dance” στα επεισόδια 3&4. Ο λόγος; Αποτέλεσαν το καλύτερο “σχολείο” για τον Μάικλ Τζόρνταν στον δρόμο για την ολοκλήρωσή του σαν παίκτη.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ

Στα playoffs του 1988 οι Πίστονς είχαν έναν ξεκάθαρο στόχο: Να αποκλείσουν τους Σέλτικς του Λαρι Μπερντ που αποτελούσαν κάτι σαν τη Νέμεσή τους. Πριν όμως κάνουν κάτι τέτοιο έπρεπε πρώτα να αποκλείσουν τους Μπουλς, που ήρθαν από το πουθενά να τους αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο των playoffs της Ανατολής έχοντας αποκλείσει τους Καβαλίερς στον πρώτο γύρο.

Ένας Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος μόλις είχε κερδίσει την αποδοχή όλων, αφού την σεζόν 1987/88 αναδείχτηκε MVP της κανονικής περιόδου, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, “Αμυντικός της χρονιάς” και MVP του All Star Game! Υπήρχε μία λεπτομέρεια βέβαια: Ηταν μόνος του.

Βλέποντας τον θρασύ νεαρό (24 ετών ήταν τότε ο Τζόρνταν), ο οποίος σε έναν αγώνα της κανονικής περιόδου τους είχε βάλει 59 πόντους, τα “Πιστόνια” πήραν μία απλή απόφαση: Θα του έκοβαν τις πτήσεις.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς στο Ντιτρόιτ οι Πίστονς έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους, κάνοντας τα πρώτα σκληρά φάουλ στον Τζόρνταν όποτε ο σταρ των Μπουλς εφορμούσε προς το καλάθι τους. Κατάφεραν μάλιστα να τον κρατήσουν μόλις στους 7 πόντους στο ημίχρονο και 29 συνολικά, παίρνοντας μία εύκολη νίκη με 93-82. Ο Τζόρνταν όμως θα απαντούσε άμεσα.

Στον δεύτερο αγώνα στο Ντιτρόιτ ο απόφοιτος του κολεγίου του Νορθ Καρολάινα διέλυσε την άμυνα των Πίστονς με 36 πόντους και με την βοήθεια του Σαμ Βίνσεντ που σημείωσε 31 πόντους οδήγησε το Σικάγο στη νίκη με 105-95! Τότε όμως ήταν που οι Πίστονς αποφάσισαν να σοβαρευτούν.

Στον τρίτο αγώνα της σειράς στο Σικάγο τα “Πιστόνια έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους. Μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα ο Μπιλ Λεϊμπίρ (ποιος άλλος;) έστησε ένα αντικανονικό σκριν, χτυπώντας δυνατά τον Τζόρνταν με το γόνατό του και χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ. Την δουλειά του όμως την είχε κάνει, αφού ο “Air” εκνευρίστηκε και του όρμησε με γροθιές, χωρίς καμία να τον πετύχει, με αποτέλεσμα να δεχτεί τεχνική ποινή.

Ηταν τέτοιος ο εκνευρισμός του Τζόρνταν, που σημείωσε τους πρώτους του πόντους 6 λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου! “ Με έβγαλε εκτός ρυθμού αυτή η φάση και μαζί με εμένα όλη την ομάδα” παραδέχτηκε μετά το παιχνίδι ο Τζόρνταν, ο οποίος είχε μόλις 24 πόντους με 8/20 σουτ, βλέποντας την ομάδα του να χάνει με το βαρύ 101-79.

Στον τέταρτο αγώνα στο Σικάγο οι Πίστονς κατάφεραν για άλλη μία φορά να περιορίσουν την δράση του σταρ των Μπουλς, κρατώντας τον στους 23 πόντους με 11/22 σουτ. Μη έχοντας κάποιον παίκτη να στηριχτεί, αφού οι Σκότι Πίπεν και Χόρας Γκραντ ήταν ακόμα ρούκι και ανώριμοι, ο Τζόρνταν έζησε το ίδιο έργο, βλέποντας την ομάδα του να ηττάται με 96-77. Ο Αϊζάια Τόμας ήταν αυτός που “καθάρισε” το παιχνίδι στο τέλος, σημειώνοντας τους 9 από τους 19 πόντους του στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, όταν οι Μπουλς μείωσαν την διαφορά στους 5 πόντους.

Ο πέμπτος αγώνας θα ήταν τυπικής διαδικασίας παρά τις προσπάθειες των “Ταύρων”. Οι Πίστονς κέρδισαν σχετικά εύκολα με 102-95 και με 4-1 νίκες προκρίθηκαν στους τελικούς της Ανατολής. Για άλλο ένα παιχνίδι περιόρισαν τον Τζόρνταν (25 πόντοι), με τον Λεϊμπιρ να σημειώνει τους 13 από τους 19 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο. Η κόντρα όμως μόλις είχε αρχίσει.

H ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΟΙ "JORDAN RULES"

Την σεζόν 1988/89 και οι δύο ομάδες έκαναν τις αλλαγές τους προκειμένου να είναι έτοιμες. Οι Μπουλς έστειλαν τον Τσαρλς Ουόκλεϊ στους Νικς για χάρη του Μπιλ Καρτράιτ, προκειμένου να αποκτήσουν έναν σέντερ φόβητρο. Ταυτόχρονα, προώθησαν στην βασική πεντάδα τον Πίπεν και τον Γκραντ. Οι Πίστονς από την πλευρά τους έδωσαν τον πρώτο σκόρερ τους, Άντριαν Ντάντλεϊ, στους Μάβερικς για χάρη του πιο “σκληρού” και εξίσου καλού σκόρερ, Μαρκ Αγκουάιρ. Όλα έμοιαζαν έτοιμα για μία μεγάλη μάχη. Και αυτό φάνηκε πριν ακόμα αρχίσουν τα playoffs!

Σε έναν από τους τελευταίους αγώνες της κανονικής περιόδου, ο Αϊζάια Τόμας θεώρησε σωστό να κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Καρτράιτ. Αυτό ήταν και το λάθος του, αφού μέσα σε μερικές στιγμές επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους δύο παίκτες να ανταλλάσουν γροθιές και όλο τον πάγκο του Ντιτρόιτ να μπαίνει στο παρκέ για να κρατήσει τον Καρτράιτ! Κατά την διάρκεια του τσακωμού μάλιστα ο Τόμας υπέστη κάταγμα στο μικρό δάκτυλο του χεριού του!

Οι Μπουλς έδειξαν ότι δεν ήταν η ίδια ομάδα με έναν χρόνο νωρίτερα. To κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί. Κάπου εκεί όμως άρχισε να γίνεται πιο περίεργο. Στο ΝΒΑ άρχισε να κυκλοφορεί μία φήμη. Αυτή η φήμη ήθελε τους Πίστονς να έχουν ένα σχέδιο εξόντωσης του Τζόρνταν, τους λεγόμενους “Jordan rules”. Ποτέ δεν το παραδέχτηκαν ανοιχτά μέχρι πριν μερικά χρόνια, ωστόσο σαν φήμη υπήρχε. Η βασική αρχή ήταν απλώς να δίνονται συνεχώς βοήθειες στο μαρκάρισμά του. Και φυσικά όταν ο "Αέρινος" ετοιμαζόταν για μία από τις πτήσεις του, απλώς τον… προσγείωναν.

Αυτή τη φορά οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στους τελικούς της Ανατολής. Οι Μπουλς είχαν αποκλείσει διαδοχικά με μειονέκτημα έδρας τους Καβαλίερς ( με το περίφημο “The Shot” του Τζόρνταν) και τους Νικς, ενώ οι Πίστονς ήταν πιο ξεκούραστοι, αφού “σκούπισαν” διαδοχικά τους Σέλτικς και τους Μπακς.

Οι Μπουλς μπήκαν με φόρα στην σειρά, αλώνοντας το Ντιτρόιτ στο πρώτο παιχνίδι με 94-88. Ο Τζόρνταν είχε 32 πόντους, κρατώντας ταυτόχρονα τον Τόμας στους 9 πόντους με 3/18 σουτ, ενώ πήρε βοήθεια και από τους συμπαίκτες του, με πρώτο τον Πίπεν που είχε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ. Η δήλωση του Ντένις Ρόντμαν των Πίστονς μετά το παιχνίδι ωστόσο έμοιαζε αρκετά ξεκάθαρη για τη συνέχεια: “ Δεν μας κέρδισαν. Εμείς χάσαμε. Ισως ήταν καλό για εμάς γιατί θα προσγειωθούμε. Θα βγούμε στο παρκέ και θα σπάσουμε χέρια, πόδια ότι χρειαστεί. Δεν γίνεται να βρεθούμε κάτω με 2-0 στη σειρά”.

Στον δεύτερο αγώνα δεν χρειάστηκε οι Πίστονς να σπάσουν… πόδια ή χέρια, ωστόσο τελικά κέρδισαν με το γνωστό τους σκληρό παιχνίδι με 100-91, φέρνοντας στα ίσα την σειρά χάρη στους 33 πόντους του Τόμας, έναντι 27 του γριπωμένου Τζόρνταν, ο οποίος όμως θα έδινε την απάντησή του στον τρίτο αγώνα στο Σικάγο.

O “Air” πραγματοποίησε μία επική εμφάνιση, σημειώνοντας 17 από τους 46 πόντους του στην τέταρτη περίοδο και τους 12 από αυτούς στο τελευταίο τετράλεπτο του αγώνα, οδηγώντας το Σικάγο στη νίκη με 99-97. Για κερασάκι στην τούρτα μάλιστα έβαλε και το νικητήριο καλάθι. Οι Μπουλς ανέτρεψαν μία διαφορά 13 πόντων στα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα για να φτάσουν στη νίκη σε ένα παιχνίδι με αρκετά πολλά σκληρά φάουλ, αλλά “μόλις” τέσσερις τεχνικές ποινές.

Οι Πίστονς κατάλαβαν ότι κάτι πρέπει να αλλάξουν στην στρατηγική τους. Και τότε έβαλαν μπροστά για τα καλά τους περίφημους “Jordan rules”. Ο Ρόντμαν ή ο Ντούμαρς ήταν αυτοί που μάρκαραν τον Τζόρνταν, με όλους τους υπόλοιπους να δίνουν βοήθειες συνέχεια. Αν ήταν να χάσουν οι Πίστονς θα έχαναν από τους υπόλοιπους παίκτες των Μπουλς . Με αυτή την στρατηγική τα “Πιστόνια” έφεραν τούμπα την σειρά. Πρώτα κέρδισαν μέσα στο Σικάγο με 86-80 κρατώντας τον Τζόρνταν στους 23 πόντους και μετά πήραν το πάνω χέρι στην σειρά κερδίζοντας στο Ντιτρόιτ με 94-85, με τον σταρ των Μπουλς να έχει μόλις 18 πόντους, αλλά και 9 ασίστ. Πλέον τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους “Ταύρους”. Και θα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα στη συνέχεια.

Στον έκτο αγώνα της σειράς μέσα στο Σικάγο, το κλίμα στράβωσε από την αρχή. Μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα ο Λεϊμπίρ έδωσε μία αγκωνιά στον Πίπεν, με αποτέλεσμα ο δεύτερος σκόρερ των Μπουλς να αποχωρίσει από το παιχνίδι, αφού έπαθε διάσειση. Χωρίς το alter ego του ο Τζόρνταν ήταν πλέον απελπιστικά μόνος. Παρόλα αυτά πάλεψε να φέρει την σειρά στα ίσα, έχοντας 32 πόντους και 13 ασίστ. Στο τέλος όμως οι Πίστονς κέρδισαν με 103-94 και με 4-2 νίκες προκρίθηκαν στους τελικούς του ΝΒΑ.

Μετά το παιχνίδι ο Ιδιοκτήτης των Μπουλς, Τζέρι Ρέινστορφ, αποκάλεσε “κακοποιό και γκάνγκστερ” τον Λεϊμπίρ για το χτύπημά του στον Πίπεν, ωστόσο ο Τζόρνταν φάνηκε πιο ψύχραιμος: “ Θέλαμε απεγνωσμένα να προχωρήσουμε μέχρι τους τελικούς, αλλά το Ντιτρόιτ είναι σπουδαία ομάδα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ήταν σπουδαία σειρά και πήραμε ένα καλό μάθημα. Δεν απαγορεύεται όμως να ονειρευόμαστε. Εγώ έτσι θα περάσω το καλοκαίρι μου, προσπαθώντας να ονειρευτώ την επόμενη χρονιά”. Υπήρχε όμως πολύς δρόμος ακόμα.

Η ΤΡΙΤΗ ΜΑΧΗ: Ο ΦΙΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΠΕΝ

Πριν την σεζόν 1989/90 οι Μπουλς αποφάσισαν να πάρουν μία απόφαση που έμελε να αλλάξει την ιστορία όχι μόνο της σειράς, αλλά και του ΝΒΑ. Προώθησαν στην θέση του πρώτου προπονητή τον Φιλ Τζάκσον. Η πρώτη κίνηση του “Ζεν Μάστερ” ήταν να προσπαθήσει να πείσει τον Τζόρνταν να αλλάξει ελαφρώς τον τρόπο παιχνιδιού του. Ακόμα όμως ήταν νωρίς για να τον πείσει.

Οι δύο ομάδες αποδείχτηκαν πιστές στο ραντεβού τους για άλλη μία σεζόν. Οι πρωταθλητές πλέον Πίστονς και πρώτοι στην κανονική περίοδο στην Ανατολή θα έβρισκαν τους τρίτους της Ανατολικής περιφέρειας Μπουλς στους τελικούς της Ανατολής.

Μόλις στον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες φάνηκε ότι τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά για τους Μπουλς. Κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου του παιχνιδιού ο Τζόρνταν προσπάθησε να κάνει μία από τις γνωστές του πτήσεις, ωστόσο μπροστά του βρέθηκαν τρεις παίκτες: Ο Ρόντμαν, ο Βινι Τζόνσον και ο Τζόν Σάλει. Και τον πέταξαν με δύναμη στο παρκέ.

Ο “Air” έμεινε για αρκετή ώρα στο έδαφος πριν σηκωθεί κουτσαίνοντας πιάνοντας τον αριστερό γοφό του. “ Κάθε φορά που κάποιος έρχεται προς το καλάθι μας ξέρει ότι ίσως συμβεί κάτι τέτοιο. Απλώς όταν πρόκειται για τον Τζόρνταν όλοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή” δήλωσε χωρίς ίχνος λύπης ο Λεϊμπίρ μετά το παιχνίδι. Με τον σταρ των Μπουλς να υποφέρει οι Πίστονς κέρδισαν σχετικά εύκολα με 86-77, με τον Ντούμαρς να σκοράρει 18 από τους 27 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, αφού ο Τζόρνταν πλέον δεν μπορούσε να τον μαρκάρει.

Στον δεύτερο αγώνα της σειράς, με τον Τζόρνταν να μην είναι 100% έτοιμος οι Πίστονς κέρδισαν ακόμα πιο εύκολα με 102-93, με τον Ντούμαρς αυτή τη φορά να έχει 31 πόντους, έναντι μόλις 20 του λαβωμένου Τζόρνταν. Μετά το παιχνίδι ο “Αέρινος” αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, αφού όμως πρώτα τα έψαλε στους συμπαίκτες του. “ Είμαι λίγο καιρό εδώ, αλλά πρώτη φορά τον είδα τόσο εκνευρισμένο» δήλωσε μετά το παιχνίδι ο τότε ρούκι Μπι Τζέι Άρμστρονγκ. Η σειρά πλέον μεταφερόταν στο Σικάγο.

Παίζοντας σε οικείο περιβάλλον ο Τζόρνταν ξέχασε τον τραυματισμό του και οδήγησε τους Μπουλς σε δύο σερί νίκες με 107-102 και 108-101, σκοράροντας 46 και 42 πόντους αντίστοιχα! Η διαφορά όμως ήταν ότι αυτή τη φορά είχε και βοήθεια. Στο τρίτο παιχνίδι της σειράς ο Πίπεν είχε 29 πόντους, ενώ στο τέταρτο όλη η βασική πεντάδα των “Ταύρων” είχε διψήφιο αριθμό πόντων σε “ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που είχαμε όλη την σεζόν” κατά τον ίδιο τον Jordan. Η σειρά βέβαια δεν είχε τελειώσει.

Στους δύο επόμενους αγώνες, στον πέμπτο στο Ντιτρόιτ και στον έκτο στο Σικάγο, οι δύο ομάδες έμειναν όρθιες στην έδρα τους, παίρνοντας εύκολες νίκες. Τα “Πιστόνια” πήραν το πάνω χέρι στη σειρά με τη νίκη τους με 97-83 στο πέμπτο παιχνίδι, με τον Ντούμας να έχει 20 πόντους και να κρατάει τον Τζόρνταν στους 22 πόντους με 7/19 σουτ και τον τεχνικό της ομάδας, Τσακ Ντέιλι, να δηλώνει πως “ όταν μαρκάρεις τον Jordan πρέπει απλώς να δουλεύεις, να ελπίζεις και να προσεύχεσαι και ο Ντούμαρς τα κάνει και τα τρία”! Η απάντηση των Μπουλς ήρθε δύο μέρες αργότερα, αφού με τον Τζόρνταν να σημειώνει 20 από τους 29 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο έστειλαν την σειρά σε έβδομο παιχνίδι κερδίζοντας με το ευρύ 109-91.

Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς σημαδεύτηκε από τις περίφημες ημικρανίες του Pippen. Ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των “Ταύρων” παραπονέθηκε για έντονο πονοκέφαλο και θολή όραση, με αποτέλεσμα να έχει μόλις 1/10 σουτ στο παιχνίδι, αφήνοντας τον Τζόρνταν να παλεύει μόνος του και να έχει 31 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Δεν έφτανε όμως. Οδηγούμενοι από τον Τόμας, που άγγιξε το triple-double (21 πόντοι, 11 ασίστ, 8 ριμπάουντ), οι Πίστονς κέρδισαν εύκολα με 93-74 και θα προκρίνονταν ξανά στους τελικούς του ΝΒΑ, στον δρόμο για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά τους. Μετά το τέλος του παιχνιδιού πολλοί κατηγόρησαν τον Πίπεν ότι έλεγε ψέμματα και ότι απλώς φοβόταν τους Πίστονς, ενώ κάποιοι άλλοι συνδύασαν τους πονοκεφάλους του με την αγκωνιά του Λεϊμπίρ έναν χρόνο νωρίτερα.

Οσοι όμως μπορούσαν να κοιτάξουν λίγο πιο μπροστά ήξεραν πως αυτά ήταν λεπτομέρειες και ότι η εποχή των Μπουλς δεν ήταν πολύ μακριά, αφού έδειχναν πλέον να ωριμάζουν σαν ομάδα.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΥΛΣ ΚΑΙ Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΝΣ

Το 1990 οι Μπουλς έφτασαν τους “Bad Boys” στα όριά τους πριν πέσουν στον έβδομο αγώνα. Την σεζόν 1990/91 όμως έμοιαζαν πιο ώριμοι παρά ποτέ για την υπέρβαση.

Κάθε άνοδος ακολουθείται από μία πτώση. Και το αντίστροφο φυσικά. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των Μπουλς με τους Πίστονς. Οι Μπουλς πάλευαν για τρία χρόνια να αποκλείσουν τους Πίστονς στα πλέι-οφ, έχοντας φτάσει μία ανάσα από την πρόκριση την προηγούμενη σεζόν (1989/90), όπου και κατάλαβαν τελικά τί τους έλειπε: Για να αποκλείσουν τους αντιπάλους τους έπρεπε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα της έδρας.

Εχοντας αυτό στο μυαλό τους οι "Ταύροι" τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας με ρεκόρ 61-21 την σεζόν 1990/91. Οι Πίστονς, επηρεασμένοι από τους τραυματισμούς που ταλαιπώρησαν τον Τόμας, που αγωνίστηκε μόλις σε 48 αγώνες εκεινη την χρονιά, τερμάτισαν τρίτοι στην Ανατολή με ρεκόρ 50-32.

Για τέταρτη σερί σεζόν οι ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στα playoffs, ενώ ήταν η τρίτη διαδοχική σεζόν που συναντήθηκαν στους τελικούς της Ανατολής. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είχαν αλλάξει.

Μάικλ Τζόρνταν: Οι μάχες με τους Πίστονς και οι "Jordan rules"
AP Photo/Mark Elias AP PHOTO/MARK ELIAS

Στους δύο πρώτους αγώνες στο Σικάγο οι Μπουλς έδειξαν στους γερασμένους Πίστονς ότι τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν. Στο πρώτο παιχνίδι επικράτησαν με 94-83, παρά το γεγονός ότι ο Τζόρνταν είχε μόλις 22 πόντους, δείγμα ότι πλέον οι “Ταύροι” δεν ήταν ομάδα του ενός. “ Οταν σε μία από τις πρώτες φάσεις του αγώνα είδα τον Τζόρνταν να πασάρει τη μπάλα σε ένα double-team που του κάναμε αντί για να σουτάρει σκέφτηκα ότι θα είχαμε πρόβλημα» δήλωσε κάποια στιγμή ο Ντούμαρς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε τι θα ακολουθούσε.

Στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων οι Μπουλς διέλυσαν την ψυχολογία των Πίστονς κερδίζοντας με 105-97 στο Σικάγο, με τον Ντέιλι να δηλώνει στη συνέχεια ότι “ δείχνουν πιο πεινασμένοι από εμάς. Εχουν κυριαρχήσει απόλυτα και πραγματικά παραξενεύομαι που στο δεύτερο παιχνίδι ήμασταν τόσο κοντά στο σκορ”.

Οι Πίστονς πλέον ήταν σε δύσκολη θέση. Και ήρθαν σε ακόμα δυσκολότερη όταν έχασαν το τρίτο παιχνίδι στην έδρα τους με 113-107. Ο Τζόρνταν τα έκανε όλα (33 πόντοι, 7 ριμπάουντ , 7 ασίστ, 5 κοψίματα, 3 κλεψίματα) και ο Πίπεν τον ακολούθησε με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ, για να δηλώσει στη συνέχεια: “ Πλέον παίζουμε πιο έξυπνα. Μάθαμε ότι όταν δοκιμάζουν φτηνά κόλπα και μας χτυπάνε εκτός φάσης ή μας ρίχνουν αγκωνίες απλώς αφήνουμε τους διαιτητές να σφυρίζουν αυτό που βλέπουν”. Ο Jordan το πήγε ακόμα πιο μακριά: “ Στο τέλος πάντα το καλό κερδίζει το κακό”.

Στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς στο Ντιτρόιτ, το Σικάγο θα έκανε πάρτι. Στο πρώτο ημίχρονο οι ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, με τον Ρόντμαν να δείχνει για άλλη μία φορά γιατί αποκαλούσαν αυτόν και τους συμπαίκτες του “Bad boys”, σπρώχνοντας τον Πίπεν προς τους φωτογράφους έπειτα από ένα σκληρό φάουλ που του έκανε παρέα με τον Λεϊμπίρ. Ο Πίπεν δεν αντέδρασε, παρά μόνο χαμογέλασε, σε μία απόδειξη ότι πλέον τίποτα δεν τον επηρέαζε.

Βέβαια αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρχε λόγος για την κίνηση του Ρόντμαν. Ο εκκεντρικός φόργουορντ ήταν γνωστό ότι εκείνη την περίοδο δεν ήταν και στα καλύτερά του, αφού είχε χωρίσει με τη γυναίκα του. Ξέροντας αυτό το γεγονός ο Πίπεν τον ρώτησε σε μία φάση “ τι κάνει η γυναίκα σου;”, καταφέρνοντας να εκνευρίσει το “σκουλήκι”, που πάντως δεν αποβλήθηκε για αυτή του την κίνηση! Ήταν σαφές πλέον ότι τίποτα δεν σταματούσε τους Μπουλς. Οι Πίστονς λοιπόν επέλεξαν να δώσουν τα σκήπτρα της Ανατολής με έναν πολυζητημένο τρόπο.

Με κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά να μένουν για την λήξη του αγώνα, με το νικητή να έχει κριθεί, ο Ντέιλι απέσυρε από το παρκέ τον Τόμας και τον Ντούμαρς μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο. Οι παίκτες των Πίστονς αγκαλιάζονταν μεταξύ τους ξέροντας ότι έκλεινε ο κύκλος της ομάδας, με τον κόσμο που βρέθηκε στο τότε νεόκτιστο γήπεδο της ομάδας το “ Palace of Auburn Hills”, να χειροκροτεί ασταμάτητα. Όλα είχαν τελειώσει πλέον για την θρυλική ομάδα των “Bad Boys”.

Αυτός όμως που δεν είχε τελειώσει ήταν ο Τόμας, ο οποίος με 7 δευτερόλεπτα να μένουν για την λήξη του αγώνα, έφυγε από τον πάγκο παρέα με τον Αγκουάιρ και τον Λεϊμπί προκειμένου να μην χρειαστεί να συγχαρεί τους νικητές Μπουλς που τελικά επικράτησαν με 115-94, “σκουπίζοντας” με 4-0 τους τότε δις πρωταθλητές του ΝΒΑ. Οι μόνοι που έδειξαν επίπεδο και έμειναν στο γήπεδο για να χαιρετίσουν τους αντιπάλους τους ήταν ο Ντούμαρς και ο Σάλεϊ.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Τζόρνταν δήλωσε ότι “ δεν θα το προτιμούσαμε με κανέναν άλλο τρόπο για να τους αποκλείσουμε. Θέλαμε να κερδίσουμε το Ντιτρόιτ, προκειμένου κανένας να μην αμφισβητήσει ποτέ τα επιτεύγματά μας”. Σχεδόν 31 χρόνια αργότερα, στο “The Last Dance” ο Τζόρνταν δεν διστάζει ακόμα να δηλώσει ότι θεωρεί “μαλ...α” τον Τόμας.

Όπως και να έχει, εκεινο το βράδυ ξημέρωσε μία νέα εποχή για το ΝΒΑ. Οι Πίστονς είχαν το φινάλε που πίστευαν ότι τους άρμοζε. Μία από τις πιο μισητές ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ, είδε τον κύκλο της να κλείνει όπως ακριβώς άρχισε: Με τους παίκτες της ενωμένους κόντρα σε όλους, να τα βάζουν με όλο τον υπόλοιπο κόσμο που δεν συμπάθησε ποτέ την εκκεντρική συμπεριφορά τους. Όσο για τον Μάικλ Τζόρνταν και τους Μπουλς; Ο δρόμος προς την κορυφή είχε πλέον ανοίξει.

AP Photo/Fred Jewell, Mark Elias

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ