NBA

Λέοναρντ: Πόσο θα αντέξει να παλεύει μόνος του;

Λέοναρντ: Πόσο θα αντέξει να παλεύει μόνος του;
AP Photo/Chris Szagola AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

Ο Καγουάι Λέοναρντ κάνει απίστευτα πράγματα στα playoffs. Κάθε στιγμή που περνάει στον πάγκο είναι καταστροφική για τους Ράπτορς. Ζητάει απλώς ελάχιστη βοήθεια και, όταν την έχει, το Τορόντο νικάει. Πόσο θα αντέξει όμως;

Ο Καγουάι Λέοναρντ είναι ασταμάτητος κόντρα στους Σίξερς. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Είναι μία πραγματικότητα. Κάθε λεπτό του στο παρκέ προκαλεί τρόμο. Είναι όμως αυτά που συμβαίνουν όταν ξεκουράζεται που δημιουργούν πρόβλημα στο Τορόντο κόντρα στους Σίξερς.

Το Game 4 στην Φιλαντέλφεια δεν αποτέλεσε εξαίρεση . Ο Λέοναρντ βρέθηκε στο παρκέ τα 43 από τα 48 λεπτά του αγώνα και ήταν, ξανά, απίστευτος. Η στατιστική του απεικόνιση τα λέει όλα: 39 πόντοι με 13/20 σουτ (65%), εκ των οποίων 5/7 τρίποντα (71.4%), 8/12 βολές, 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Η εικόνα του, δε, σε άμυνα και επίθεση τον έκανε να φαίνεται ακόμα πιο τρομακτικός, με το μεγάλο τρίποντο που σημείωσε λίγο πριν το τέλος στη νίκη των Ράπτορς με 101-96 να είναι η τελευταία απόδειξη.

ΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση το Game 1 της σειράς ο Λέοναρντ δεν έχει πάρει αρκετή βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Ακόμα και στο Game 4 πρακτικά πήρε απλώς την ελάχιστη δυνατή βοήθεια: Ο πάγκος των Ράπτορς ήταν πάλι απογοητευτικός, αφού πρόσφερε μόλις 12 πόντους, όλους με τον Ιμπάκα (!), αφού οι ΒανΒλίτ, Πάουελ και ΜακΚό έμειναν άποντοι. Για όποιον συνεχίζει να κρατάει σκορ , οι παγκίτες των Καναδών έχουν σκοράρει συνολικά 42 πόντους σε 4 αγώνες και ο Τζέιμς Ένις μόνος του 43 πόντους για τους Σίξερς!

μέχρι πρόσφατα... εξαφανισμένος - Κάιλ Λόουρι (14 πόντοι, 7 ασίστ) και ο Ντάνι Γκριν (11 πόντοι), ενώ ο Πασκάλ Σιάκαμ έμεινε στους 9 πόντους με 2/10 σουτ. Ακόμα και αυτοί οι αριθμοί ωστόσο – αν και είναι αρκετά ενδεικτικοί – δεν δείχνουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα των Ράπτορς και την αδυναμία τους να βοηθήσουν τον Λέοναρντ. Αυτό φαίνεται όταν κάποιος κοιτάζει λίγο πιο βαθιά, στα πιο προχωρημένα στατιστικά.

Στους 4 αγώνες κόντρα στους Σίξερς λοιπόν, οι Ράπτορς δεν χάνουν απλώς την δύναμή τους όταν περνάει στον πάγκο ο Λέοναρντ, αλλά... καταρρέουν. Χαρακτηριστικό είναι το εξής στατιστικό: Όταν ο Λέοναρντ βρίσκεται στο παρκέ, οι Ράπτορς έχουν offensive rating (πόντοι που σκοράρουν ανά 100 κατοχές) 109.7 πόντους ανά αγώνα και defensive rating (πόντους που δέχονται ανά 100 κατοχές) 102.2 πόντους ανά αγώνα, ενώ όταν βρίσκεται στον πάγκο έχουν offensive rating 61.1 πόντους ανά αγώνα (!) και defensive rating 109.9 πόντους ανά αγώνα! Πώς μεταφράζεται αυτό σε... πιο απλά ελληνικά; Με αυτό τον τρόπο: Οι Ράπτορς σκοράρουν +6.5 πόντους σε σχέση με τους Σίξερς όταν ο Λέοναρντ βρίσκεται στο παρκέ και -8.5 πόντους όταν αυτός βρίσκεται στον πάγκο! Δεδομένου ότι αγωνίζεται 40 λεπτά ανά αγώνα, αυτή η συνολική διαφορά 15 πόντων που προκύπτει σε αυτά 8 λεπτά – κάτι σαν 2 λεπτά ανά περίοδο δηλαδή! – δείχνει και το πραγματικό πρόβλημα του Τορόντο.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ο Λέοναρντ κάνει ιστορικά πράγματα στην σειρά με τους Σίξερς. Μέχρι στιγμής έχει 38 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο με ποσοστά που ανατριχιάζουν: 62% στα σουτ, 48.8% στα τρίποντα και 85.8% στις βολές! Βάσει της στατιστικής του ESPN, προέκυψε ότι έχει ευστοχήσει στα 21 από τα 24 ελεύθερα τζαμπ σουτ που έχει επιχειρήσει (!) και όλα αυτά παίζοντας 40 λεπτά και μαρκάροντας είτε τον Σίμονς, είτε κάποιον εκ των Χάρις ή Μπάτλερ! Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα.

Λέοναρντ: Πόσο θα αντέξει να παλεύει μόνος του;
AP Photo/Matt Slocum AP PHOTO/MATT SLOCUM

Ο Λέοναρντ πρακτικά έχει φέρει μόνος του την σειρά με τους Σίξερς στο 2-2. Προκαλεί τρόμο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το μόνο που ζητάει είναι λίγη βοήθεια. Αυτό που απαιτεί είναι απλώς να σκοράρουν οι παγκίτες της ομάδας του περισσότερους πόντους από ότι ο Τζέιμς Ένις και να αντέξουν οι βασικοί αυτά τα 8 λεπτά που παίρνει ανάσες. Μετά, απλώς θα αναλάβει δουλειά αυτός. Αν οι Ράπτορς του το προσφέρουν αυτό, τότε το Τορόντο έχει ελπίδες να προκριθεί στους Τελικούς της Ανατολής. Αν δεν του δώσουν αρκετή βοήθεια, τότε αυτό είναι κάτι που πιθανότατα ο Λέοναρντ θα το θυμάται το καλοκαίρι που θα μείνει ελεύθερος και θα τον κυνηγάει το μισό ΝΒΑ...

AP Photo/Chris Szagola, Matt Slocum

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ