ΜΠΑΣΚΕΤ

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Επόμενος... σταθμός, Μάικλ Τζόρνταν!

Los Angeles Lakers forward LeBron James dribbles during the second half of the team's NBA basketball game against the Portland Trail Blazers on Wednesday, Nov. 14, 2018, in Los Angeles. The Lakers won 126-117. (AP Photo/Mark J. Terrill)
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο ΛεΜπρόν ξεπέρασε τον Γουίλτ Τσάμπερλεν και είναι ο 5ος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Επόμενος στόχος είναι πλέον ο Μάικλ Τζόρνταν, με τον Τζέιμς να συνεχίζει να χτίζει το μύθο του.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς συνεχίζει να γράφει την δική του ιστορία, με τους δικούς του όρους. Κόντρα στους Μπλέιζερς ( νίκη με 126-117 ), ο “Βασιλιάς” ξεπέρασε τον Γουίλτ Τσάμπερλεν στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ και πλέον πατάει γερά στην 5η θέση. Μία θέση και 967 πόντους πάνω του βρίσκεται ο Μάικλ Τζόρνταν. Κοινώς, το “κυνήγι” του Τζόρνταν συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Στα 34 του χρόνια ο ΛεΜπρόν διανύει την 16η σεζόν του στο ΝΒΑ, έχοντας φέτος 27.6 πόντους, 7.9 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα μέσο όρο. Παίρνοντας την απόφαση να υπογράψει με τους Λέικερς, βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο. Ήξερε βέβαια πως όποια απόφαση και να έπαιρνε το περασμένο καλοκαίρι θα είχε όλα τα φώτα πάνω του. Διάλεξε λοιπόν τα φώτα που λάμπουν περισσότερο από όλα, αυτά του Λος Άντζελες και του Χόλιγουντ και φροντίζει απλώς να συνεχίζει να χτίζει τον μύθο του.

ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Ο ΛεΜπρόν είναι εδώ και χρόνια μία κατηγορία μόνος του, όπως όλοι οι σπουδαίοι παίκτες. Από το τέλος της περασμένης σεζόν μάλιστα αυτή η πρόταση έχει κυριολεκτική έννοια, αφού ο Τζέιμς έγινε τότε ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει +30.000 πόντους, +8.000 ριμπάουντ και +8.000 ασίστ. Τα επιτεύγματά του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ούτε βέβαια και η κληρονομιά του.

Σε όλη την πορεία της καριέρας του ο Τζέιμς κάνει πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί και συνεχίζει να το κάνει αυτό ακόμα και τώρα με την φανέλα των Λέικερς. Όλα αυτά τα κάνει στην εποχή που κάθε κίνησή του, κάθε φάση του καταγράφεται, αφού ποτέ ξανά στην ιστορία δεν είχε ο κόσμος την δυνατότητα να παρακολουθήσει και τους 82 αγώνες ενός παίκτη στην κανονική περίοδο, ξέχωρα από τα playoffs.

Το τελευταίο είναι που κάνει τα επιτεύγματά του ακόμα πιο σημαντικά, αφού οι φίλοι του ΝΒΑ έχουν την δυνατότητα να τον παρακολουθήσουν τόσο στις μεγάλες του βραδιές, όσο και στις μέτριες. Μπορούν να αποδομήσουν αυτό που βλέπουν, να εξετάσουν κάθε ενέργειά του με προσοχή, κάτι που δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει με τους σταρ των προηγούμενων δεκαετιών.

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ

Βάσει υπολογισμών, αν ο ΛεΜπρόν συνεχίσει να σκοράρει με αυτούς τους ρυθμούς και μείνει υγιής, τότε γύρω στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ξεπεράσει τον Μάικλ Τζόρνταν στην λίστα των σκόρερ, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς (κανονική περίοδος και playoffs) έχει κάνει ήδη. Η κληρονομιά που θα αφήσει βέβαια δεν θα κριθεί από την θέση που θα καταλάβει στο τέλος της καριέρας του στην λίστα των σκόρερ. Σίγουρα πάντως θα είναι ακόμα ένα επιχείρημα στην κουβέντα για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

Ο Μάικλ Τζόρνταν παραμένει στα μάτια του κόσμου ο κορυφαίος παίκτης που έχει εμφανιστεί ποτέ στο ΝΒΑ. Λίγοι το αμφισβητούν αυτό. Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ωστόσο είναι ότι κανένας παίκτης δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν να έχει τόσους υποστηρικτές σε αυτή την κουβέντα όσους ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ούτε ο Καρίμ Αμντούλ-Τζαμάρ, του οποίου το βιογραφικό είναι καλύτερο του Μάικλ Τζόρνταν, ούτε ο Μάτζικ Τζόνσον, ούτε ο Γουίλτ Τσάμπερλεν, ούτε ο Κόμπι Μπράιαντ, ούτε κανείς άλλος.

Αυτό ωστόσο που οφείλει να καταλάβει ο κόσμος, ξέχωρα ότι συγκρίνονται παίκτες άλλων εποχών, είναι ότι αυτή η κουβέντα ήταν, είναι και θα είναι πάντα υποκειμενική. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν πάντα συγκρίσεις και προσπάθεια ανάδειξης του κορυφαίου όλων των εποχών. Μπορεί κάποιος απλώς να εκτιμήσει το γεγονός ότι έχει παρακολουθήσει όλους αυτούς τους σπουδαίους παίκτες να αγωνίζονται. Παίκτες-μύθους, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Η κουβέντα για τον κορυφαίο όλων των εποχών είναι γοητευτική και μπορεί να την κάνει ο καθένας, είτε παραθέτοντας αριθμούς, είτε πρωταθλήματα, είτε βιώματα, είτε... βιντεάκια στο youtube. Δεν παύει όμως να είναι ατέρμονη και πρακτικά να μην έχει νόημα.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Η πορεία του στο ΝΒΑ είναι αξιοζήλευτη, τα επιτεύγματά του μιλάνε από μόνα τους. Το τελευταίο από αυτά, η άνοδός του στην 5η θέση των σκόρερ όλων των εποχών, είναι απλώς ακόμα μία απόδειξη συνέπειας μίας σπουδαίας καριέρας, το τέλος της οποίας θα τον βρει στην κουβέντα για τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Όσο για την θέση που θα βρεθεί σε αυτή την κουβέντα, αυτό δεν παύει να είναι απλώς μία λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή.

AP Photo/Mark J. Terrill

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ