NBA

ΛεΜπρόν: G.O.A.T ή όχι, είναι παραπάνω από ένας παίκτης

ΛεΜπρόν: G.O.A.T ή όχι, είναι παραπάνω από ένας παίκτης
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Το μήνυμα για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι κουκούλες για τον Τράβιον Μάρτν. Η κόντρα με τον Τραμπ. Η δημιουργία ενός σχολείου. Ο ΛεΜπρόν ίσως είναι ο G.O.A.T, ίσως και όχι. Σίγουρα όμως είναι πολλά παραπάνω από ένας παίκτης.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα μπορουσε πολλές φορές να ακολουθήσει την συμβουλή “Shut up and Dribble” που του είχε προτείνει κάποτε η προσκείμενη στον Ντόναλντ Τραμπ δημοσιογράφος, Λάουρα Ίνγκχαραμ. Δεν το έκανε ποτέ. Και δεν θα το έκανε ούτε τώρα.

Το VIDEO της δολοφονίας του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ο οποίος τον πατούσε για ώρα με το γόνατο στον αυχένα σόκαρε πολύ κόσμο. Το πραγματικά σοκαριστικό είναι ότι δεν εξέπληξε τον κόσμο, αφού αυτή είναι μία εικόνα που έχουν ξαναδεί. Η αφροαμερικανοί έχουν βιώσει και βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις... από πάντα. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν αποτελεί εξαίρεση, για αυτό και πήρε για ακόμα μία φορά θέση.

Στα 35 του χρόνια, ο ΛεΜπρόν είναι πάμπλουτος. Έχει αρκετά χρήματα για να ζήσουν και τα δισέγγονά του. Θα μπορούσε λοιπόν απλώς να θέλει να είναι αρεστός. Να ακολουθήσει το κύμα της εποχής. Αυτός ο ρόλος του παρατηρητή όμως δεν του ταιριάζει. Ποτέ δεν του ταίριαζε. Ποτέ δεν εστίασε απλώς στο να είναι ένας παίκτης που προσφέρει θέαμα και ασχολείται μόνο με θέματα που μπορούν να φτιάξουν την εικόνα του. Πάντα τον ενδιέφερε να είναι κάτι παραπάνω από ένας παίκτης. Να δείξει ότι έχει προσωπικότητα.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ

Ο ΛεΜπρόν δεν μεγάλωσε μέσα στην πολυτέλεια. Τον μεγάλωσε η μητέρα του και υπήρχαν περίοδοι που πεινούσε. Τώρα όμως που έχει φτάσει ψηλά, δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Ποτέ δεν το είχε ξεχάσει, δείχνοντας όποτε μπορούσε ότι θέλει να βοηθήσει την αφροαμερικανική κοινότητα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την δημιουργία ενός σχολείου στο Οχάιο που μεγάλωσε, που είναι και η μεγαλύτερη κληρονομιά του. Πριν από αυτό όμως έχει κάνει και άλλα πράγματα, βγήκε μπροστά όταν λίγοι τολμούσαν, δείχνοντας από τι υλικό είναι φτιαγμένος.

Το 2012 όταν δολοφονήθηκε ο 17χρονος αφροαμερικανός Τράβιον Μάρτιν απλώς επειδή κυκλοφορούσε βράδυ φορώντας κουκούλα, ο ΛεΜπρόν ανέβασε στο twtter μία φωτογραφία του με τους συμπαίκτες του στους Χιτ όπου φορούσαν κουκούλες, γράφοντας "θέλουμε δικαιοσύνη".


Όταν το 2014 αστυνομικοί δολοφόνησαν τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος φαινόταν σε VIDEO να φωνάζει “I Can't Breathe” (σ.σ δε μπορώ να ανασάνω), εμφανίστηκε στο ζέσταμα ενός αγώνα με τους Νετς φορώντας από πάνω μία φανέλα που έγραφε “I Can't Breathe”.

ΛεΜπρόν: G.O.A.T ή όχι, είναι παραπάνω από ένας παίκτης
AP Photo/Frank Franklin II, File AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II, FILE

Το 2017, όταν ο Στεφ Κάρι και οι πρωταθλητές Γουόριορς δήλωναν ότι δεν ήθελαν να πάνε στον Λευκό Οίκο για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να ακυρώσει την πρόσκληση, ο ΛεΜπρόν του απάντησε ότι “ βλάκα, ο Κάρι ήδη είπε ότι δεν έρχεται, άρα δεν υπάρχει πρόσκληση. Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ήταν τιμή μέχρι που εμφανίστηκε εσύ!”

Δύο μήνες αργότερα, εμφανίστηκε στον αγώνα των Καβαλίερς με τους Γουίζαρντς στην Γουάσινγκτον φορώντας ένα άσπρο και ένα μαύρο παπούτσι, που στο πίσω μέρος τους έγραφαν την λέξη “ισότητα” για να στείλει μηνυμα αντίθεσης στον Ντόναλντ Τραμπ. Ακολούθησε μία συνέντευξη στο ESPN όπου δήλωσε ότι “ Στη Νο1 δουλειά στς ΗΠΑ βρίσκεται ένας άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει τους ανθρώπους”.

Όταν η Λάουρα Ίνγκχαραμ είχε εκείνο το ξέσπασμα και σχολίασε ότι “ αυτά παθαίνεις όταν δεν πας κολέγιο για να παίξεις μπάσκετ. Απλώς σκάσε και κάνε ντρίμπλες (Shut up and dribble)”, ο ΛεΜπρόν απάντησε τότε ευρισκόμενος στο All Star Game με το να δηλώσει πως “ χάρη σε αυτήν την γυναίκα μιλάμε τώρα για κοινωνικά δικαιώματα. Σίγουρα δεν θα σκάσουμε και θα παίξουμε. Σημαίνω πάρα πολλά για την κοινωνία και τα νέα παιδιά που δεν έχουν διεξοδο για να το κάνω αυτό”. Η επόμενη κίνησή του; Να είναι ο παραγωγός ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Shut up and Dribble” που πραγματεύεται τον ρόλο των μαύρων αθλητών στην σύγχρονη κουλτούρα και πολιτική.

Το τελευταίο ξέσπασμα του ΛεΜπρόν ήρθε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν χρειάστηκε να πει πολλά. Απλώς ανέβασε μία φωτογραφία του Φλόιντ και την τοποθέτησε δίπλα σε αυτή του Κόλιν Καπέρνικ, ο οποίος παραμένει εξόριστος από το NFL επειδή το 2016 επέλεξε να γονατίζει κατά την διάρκεια ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση των μειονοτήτων στις ΗΠΑ. Η λεζάντα ωστόσο τα έλεγε όλα: “ Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή είναι ακόμα θολό για εσάς”;

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΑΠΛΩΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΑΙΖΕΙ ΑΛΛΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το “ The Last Dance” άνοιξε ξανά την κουβέντα για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Κατά άλλους την έκλεισε μία και καλή, με τον περισσότερο κόσμο να χρίζει (ξανά) τον Μάικλ Τζόρνταν ως “G.O.A.T”, λέγοντας ότι απέχει έτη φωτός από τον δεύτερο. Είτε αυτός είναι ο ΛεΜπρόν, είτε ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, είτε ο Μάτζικ Τζόνσον, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται έξω από το παρκέ; Πώς θέλει ο καθένας να τον θυμάται ο κόσμος; Ο Τζόρνταν μπορεί να ήταν όλα όσα δεν έγινε ποτέ ο ΛεΜπρόν εντός παρκέ, αλλά και ο ΛεΜπρόν είναι όσα ποτέ δεν έγινε ο Τζόρνταν έξω από αυτό.

ΛεΜπρόν: G.O.A.T ή όχι, είναι παραπάνω από ένας παίκτης
AP Photo/Nick Wass, File AP PHOTO/NICK WASS, FILE

Ο ΛεΜπρόν θα είναι πάντα γνωστός για όσα πετύχει εντός παρκέ. Τα τρία πρωταθλήματα (και κυρίως αυτό του 2016 κόντρα στους Γουόριορς) τον έβαλαν στην κουβέντα για τον κορυφαίο, ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας. Η αφροαμερικανική κοινότητα όμως δεν θα τον θυμάται μόνο για αυτά που έκανε εντός γηπέδου, αλλά κυρίως για αυτά που έκανε έξω από αυτό. Όπως έκαναν πριν από αυτόν αθλητές όπως ο Αμπντουλ-Τζαμπάρ, ο Μπιλ Ράσελ και ο Μοχάμεντ Άλι. Άνθρωποι δηλαδή που έδειξαν ότι είναι κάτι παραπάνω από απλοί αθλητές. Που απέδειξαν ότι έχουν φωνή, ότι σκοπεύουν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για ανθρώπους που δε μπορούν να το κάνουν και δεν κρύβονται πίσω από τον μανδύα του "αθλητή" για να μην μπλέξουν.

Είναι πολύ πιθανό στην συζήτηση για τον G.O.A.T ο ΛεΜπρόν να έρχεται πολύ συχνά δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος. Όταν όμως η κουβέντα θα πηγαίνει έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ, η συζήτηση αλλάζει. Εκεί πλέον ο ΛεΜπρόν δεν παίζει απλώς μπάσκετ. Παίζει άλλο άθλημα. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από κάθε τι άλλο που έχει κάνει με τη μπάλα του μπάσκετ στα χέρια.

AP Photo/AP Photo/Mark J. Terrill, Frank Franklin II, AP Photo/Nick Wass, File

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ