NBA

Κλίπερς: Η απόλυτη ομάδα, η απόλυτη ανατροπή

Κλίπερς: Η απόλυτη ομάδα, η απόλυτη ανατροπή
AP Photo/Marcio Jose Sanchez AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Οι Κλίπερς πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ΝΒΑ κόντρα στους Γουόριορς. Και τα κατάφεραν για έναν απλό λόγο: Ήταν, για ακόμα μία φορά, απλώς ο εαυτός τους.

Απέμεναν 7 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα για το τέλος της τρίτης περιόδου του Game 2 των Γουόριορς με τους Κλίπερς, όταν ο Κέβιν Ντουράντ με κάρφωμα και φάουλ έκανε το σκορ 94-63. Όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Οι πρωταθλητές έμοιαζαν έτοιμοι για να κάνουν το 2-0. Οι Κλίπερς έμοιαζαν τελειωμένοι. Κάποιος όμως ξέχασε να το πει αυτό στους παίκτες του Ντοκ Ρίβερς.

Αυτό που έμοιαζε αδύνατο σε εκείνο το σημείο έγινε πραγματικότητα. Οι Κλίπερς δεν μείωσαν απλώς την έκταση της διαφοράς. Δεν έκαναν το ματς ανταγωνιστικό. Έκαναν την ολική ανατροπή και πήραν στο τέλος τη νίκη με 135-131, στο μεγαλύτερο comeback στην ιστορία του ΝΒΑ !

δεν αξίζαμε να νικήσουμε”.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Πώς κατάφεραν οι Κλίπερς να επιστρέψουν από το -31 μέσα σε 19 λεπτά αγώνα κόντρα στους πρωταθλητές Γουόριορς μέσα στο Γκόλντεν Στέιτ; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πιο απλή από ότι φαντάζεται ο κόσμος. Και ξεκινάει από το ίδιο το DNA της ομάδας.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

Οι Κλίπερς δεν πήραν ποτέ τον σεβασμό που τους άξιζε φέτος. Ακόμα και όταν εντυπωσίασαν όλο το ΝΒΑ με την πορεία τους. Ακόμα και όταν σημείωναν τη μία μεγάλη νίκη μετά την άλλη στην κανονική περίοδο – έχοντας στο ενεργητικό τους τρεις νίκες όπου επέστρεψαν από το -25, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του ΝΒΑ. Ακόμα και όταν “κλείδωναν” την παρουσία τους στα playoffs. Πάντα έμοιαζε να τους ακολουθεί ένα “αλλά”. Ο λόγος; Η απουσία ενός ξεκάθαρου σταρ – ειδικά μετά την ανταλλαγή που έστειλε τον Τομπάιας Χάρις στους Σίξερς – και η παρουσία μίας σειράς από ρολίστες στο ρόστερ. Ρολίστες που κατέληξαν στο Λ.Α επειδή δεν τους ήθελε... κανείς άλλος!

Οι Κλίπερς είναι οι απόβλητοι του ΝΒΑ . Η ιστορία κάθε παίκτη τους είναι ξεχωριστή. Από τον Πάτρικ Μπέβερλι που έπαιξε σε Ελλάδα και Ουκρανία πριν πάει με 10ημερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ και γίνει βασικός, μέχρι τον Λου Γουίλιαμς που πάντα μία ομάδα απλώς τον ξεφορτωνόταν, τον Ντανίλο Γκαλινάρι που τραυματίζεται συνέχεια, τον Μοντρέζλ Χάρελ που θεωρείτο κοντός και... άσουτος για να σταθεί στο σύγχρονο ΝΒΑ και τους ρούκι Λάντρι Σάμετ και Σάι Γκίγκλεους-Αλεξάντερ που θεωρούνται άπειροι για να παίζουν, αλλά παρόλα αυτά είναι πενταδάτοι σε ομάδα που αγωνίζεται στα playoffs!

Κανείς δεν πίστευε στους Κλίπερς και κανείς δεν πιστεύει. Όλοι θεωρούν ότι η ομάδα έχει ταβάνι. Κάθε παίκτης έχει να αποδείξει κάτι σε όλο το ΝΒΑ και το κάνει με... περήφανο τρόπο. Είναι όλες αυτές οι μικρές ιστορίες που έχουν κάνει τους Κλίπερς την καλύτερη ΟΜΑΔΑ στο ΝΒΑ, με την λογική “ένας για όλους και όλοι για έναν” να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτούς. Και είναι η καρδιά που βγάζει αυτή η ομάδα, αυτή η φιλοσοφία “αρνούμαι να χάσω” που τους κάνει επικίνδυνους. Όση καρδιά και πείσμα να έχουν όμως, όσο καλός προπονητής και να είναι ο Ντοκ Ρίβερς, η πορεία τους και η απίστευτη ανατροπή τους κόντρα στους Γουόριορς δεν ήρθε μόνο επειδή έχουν... ψυχή.

Ο ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ Ο... ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ

Όποιος παρακολούθησε τους φετινούς Κλίπερς, έστω και από... σπόντα, ήξερε ότι πρόκειται για μία ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ. Ό,τι και να γίνει, όποιο και να είναι το σκορ, οι παίκτες του Ρίβερς θα τα δώσουν όλα στο παρκέ, ξέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προκρινόντουσαν στα playoffs, αλλά θα πάλευαν για το... Νο1 του ΝΒΑ Draft. Σε αυτό το σύνολο, σε αυτή την ομάδα, δεν υπάρχει το περιθώριο να δώσει κάποιος παίκτης λιγότερο από το 100%. Όταν το κάνουν όλοι όμως, τότε οι Κλίπερς μπορούν να νικήσουν τον οποιοδήποτε, κάτι που φάνηκε και στο Γκόλντεν Στέιτ.

Οι Κλίπερς δεν είναι μία συνηθισμένη ομάδα. Είναι ένα σύνολο που απαρτίζεται από ρολίστες, αλλά στην κανονική περίοδο έπαιζε στο 7ο πιο γρήγορο τέμπο στο ΝΒΑ και είχε την 5η πιο παραγωγική επίθεση στην λίγκα (115.1 πόντοι μέσο όρο) και 9η βάσει offensive rating (πόντοι που σημειώνει ανά 100 κατοχές) και μόλις την 25η άμυνα στο ΝΒΑ (114.3 πόντοι παθητικό) και 21η βάσει defensive rating (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές). Ξεκινάει στην ίδια πεντάδα τρεις πόιντ γκαρντ (Μπέβερλι, Σάμετ, Γκίγκλεους-Αλεξαντερ – οι δύο τελευταίοι είναι ρούκι), έναν σμολ φόργουορντ σε θέση πάουερ φόργουορντ (Γκαλινάρι) και έναν άπειρο σέντερ (Ζούμπατς) και φέρνει από τον πάγκο τον καλύτερο σκόρερ της (Γουίλιαμς) και τον καλύτερο ψηλό της (Χάρελ). Ο ύψους 1.85 μέτρων Μπέβερλι συνήθως μαρκάρει τον αντίπαλο σμολ φόργουορντ, άρα κόντρα στους Γουόριορς μαρκάρει τον ύψους 2.06 μέτρων Κέβιν Ντουράντ. Κι όμως, κόντρα ακόμα και στην μπασκετική λογική, οι Κλίπερς πήραν νίκες και κόντρα στους Γουόριορς έκαναν τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών. Γιατί; Επειδή κάθε παίκτης είναι ο εαυτός του!

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα κανείς δεν δίνει τύχη στους Κλίπερς. Οι Γουόριορς εξακολουθούν να είναι το φαβορί της σειράς, αλλά και του ΝΒΑ. Οι προβλέψεις λένε ότι το Γκόλντεν Στέιτ θα προκριθεί είτε με 4-1 είτε με 4-2. Αυτό που ξέρουν όλοι όμως πλέον καλά, είναι ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τον Ντοκ Ρίβερς και τους παίκτες του. Όποιος κάνει αυτό το λάθος θα το πληρώσει ακριβά. Αλήθεια, ποιος δεν φοβάται τους Κλίπερς;

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ