NBA

Κέντρικ Ναν: 100 δολάρια μακριά από την καταστροφή

Κέντρικ Ναν: 100 δολάρια μακριά από την καταστροφή
AP Photo/Lynne Sladky AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Ο Κέντρικ Ναν βρέθηκε 100 δολάρια και μία κατηγορία για βιαιοπραγία μακριά από το να καταστρέψει την ζωή του. Τρία χρόνια αργότερα, εντυπωσιάζει ως ο βασικός πόιντ γκαρντ των Χιτ.

Πόσο μπορεί να στοιχίσει σε έναν άνδρα το να πετάξει νερό σε μία γυναίκα ζητώντας 100 δολάρια που του χρωστάει; Στην περίπτωση του Κέντρικ Ναν, παραλίγο να στοιχίσει την μπασκετική του καριέρα.

Ο Κέντρικ Ναν είναι το νέο φυντάνι που ανακάλυψαν οι Χιτ από την G-League και του έδωσαν την ευκαιρία να λάμψει, μετά από παίκτες όπως ο Χασάν Γουάιτσαϊντ, ο Τάιλερ Τζόνσον και ο Ντέρικ Τζόουνς. Αυτά που έχει κάνει στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν έχουν ήδη αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα, αφού κανένας ρούκι που νωρίτερα δεν είχε επιλεγεί στο ΝΒΑ Draft δεν είχε σκοράρει τόσους πολλούς πόντους (112) στους πρώτους πέντε αγώνες του στην Λίγκα. Για την ακρίβεια, οι μόνοι ρούκι τα τελευταία 25 χρόνια που σημείωσαν περισσότερους πόντους στα πρώτα πέντε παιχνίδια τους ήταν οι Τζέρι Στάκχαουζ και Κέβιν Ντουράντ.

Οι αριθμοί του Ναν ήδη προκαλούν θαυμασμό: 22.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 1.8 κλεψίματα με 44% στα τρίποντα σε 31.6 λεπτά μέσο όρο... γράφει κάθε βράδυ. Στον τελευταίο αγώνα του, κόντρα στους Χοκς ( νίκη με 106-97), είχε 28 πόντους. Κάποιοι ήδη κάνουν την (εξαιρετικά πρώιμη) πρόβλεψη ότι θα παλέψει για το βραβείο του ρούκι της χρονιάς! Αν συνεχίσει έτσι, μάλλον είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Όλα αυτά βέβαια έμοιαζαν σχεδόν απίθανο να συμβούν πριν από 3 χρόνια, όταν μία στιγμή εκνευρισμού και μία κατάθεση γεμάτη μισές αλήθειες κόντεψαν να καταστρέψουν την ζωή του νέου αγαπημένου παιδιού των Μαϊάμι Χιτ.

ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Υπήρχε μία εποχή που ο Ναν θεωρείτο πάρα πολύ καλός παίκτης. Ήταν η εποχή που ήταν συμπαίκτης με τον Τζαμπάρι Πάρκερ στο Γυμνάσιο, όταν κατέκτησε 4 σερί περιφερειακούς τίτλους, για να ακολουθήσουν δύο παρουσίες στην εθνική των ΗΠΑ και δύο αντίστοιχα χρυσά μετάλλια, στους Παναμερικανικούς U16 του Μεξικό (2011) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 της Λιθουανίας (2012). Τα Κολέγια τον προσέγγισαν κατά δεκάδες, αλλά ο ίδιος επέλεξε αυτό του Ιλινόις για να μείνει κοντά στο σπίτι του. Ενώ όμως ξεκίνησε εξαιρετικά, ένα περιστατικό εκτός γηπέδου έφερε τα πάνω-κάτω.

AP Photo/Lynne Sladky
AP Photo/Lynne Sladky

Ο Ναν βρισκόταν στην 3η χρονιά του στο Κολέγιο (2015/16) έχοντας τότε 15.5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 39.1% στα τρίποντα. Όλα πήγαιναν όπως έπρεπε. Θα χαλούσαν όμως πολύ γρήγορα. Αιτία έγινε μία επίσκεψη του νεαρού γκαρντ στο σπίτι της κοπέλας του, κατά την διάρκεια της οποίας της ζήτησε 100 δολάρια που του χρωστούσε. Η κοπέλα του διαφώνησε και, κουβέντα στην κουβέντα, του πέταξε ένα παιχνίδι τζένγκα, με τον Ναν να απαντάει βρέχοντάς τη με νερό. Αμέσως η κοπέλα του πήγε να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου της και ο Ναν της τα πήρε από το χέρι, με αποτέλεσμα να την γρατζουνίσει. Οι φωνές τους όμως είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί η αστυνομία στον χώρο. Τα πράγματα θα έπαιρναν άλλη τροπή.

Η κοπέλα του Ναν κατέθεσε μεν ότι την έβρεξε με νερό και της πήρε τα κλειδιά, ωστόσο πρόσθεσε μερικά ακόμα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι την κυνήγησε, την άρπαξε από το πίσω μέρος του κεφαλιού και μετά την έπιασε από τον λαιμό. Ο Ναν τα αρνήθηκε όλα. Ακόμα και τώρα υποστηρίζει πως το μόνο που έκανε ήταν να της πετάξει νερό και να προσπαθήσει να της πάρει τα κλειδιά, πράγματα για τα οποία μετανιώνει. Ήταν όμως ο λόγος του εναντίον του δικού της. Η ζημιά είχε ήδη γίνει. " Έκανα ένα λάθος και αυτό που στοίχισε πολύ περισσότερα από 100 δολάρια" δήλωσε κάποια στιγμή.

ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ... UNDRAFTED

Η αστυνομία συνέταξε ένταλμα σύλληψης του Ναν με κατηγορία για βιοπραγία. Ο Ναν παραδόθηκε μόνος του και πλήρωσε εγγύηση για να μείνει ελεύθερος. Ακολούθως, έκανε το λάθος να δεχθεί την πρόταση του δικηγόρου του για να κάνει συμβιβασμό για να τελειώνει με την υπόθεση, παραδεχόμενος ότι έριξε νερό στην κοπέλα του, το οποίο θεωρείται πλημμέλημα. Η κίνησή του όμως να δεχθεί τον συμβιβασμό θεωρήθηκε αποδοχή ενοχής από το κολέγιό του, που τον απέβαλλε! Με φήμη κατεστραμμένη και τον κόσμο εναντίον του, ο Ναν έψαχνε για μία δεύτερη ευκαιρία.

Αυτή η ευκαιρία ήρθε από το Κολέγιο του Όκλαντ, προπονητής του οποίου ήταν από το 1984 – και είναι – ο Γκρεγκ Κάμπε. Ο Κάμπε είναι ένας σκληρός προπονητής, ο οποίος όμως έχει την φήμη του ανθρώπου που δίνει δεύτερες ευκαιρίες σε αθλητές που έχουν πάρει τον άσχημο δρόμο. Μόλις μιλήσανε του είπε ένα πράγμα: “ Δεν σε έφερα επειδή είσαι καλός παίκτης. Σε έφερα εδώ για να ωριμάσεις, να γίνεις μοντέλο πολίτη και να πάρεις πτυχίο”. Ο Ναν χρειάστηκε να καθίσει έναν χρόνο εκτός (βάσει κανονισμών όταν ένας παίκτης πάρει μεταγραφή σε άλλο κολέγιο πρέπει να κάτσει μία σεζόν), κατά την διάρκεια του οποίου ο Κάμπε τον πίεσε πολύ για να τον σπάσει. Όταν ξεκίνησε η σεζόν 2017/18, ο Ναν ήταν έτοιμος να κυριαρχήσει.

Παίζοντας ως ένας άνθρωπος που έχει να αποδείξει πολλά, τα... διέλυσε όλα, έχοντας 25.9 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.5 κλέψιμο μέσο όρο με 39.4% στα τρίποντα σε 38 λεπτά συμμετοχής, όντας ο δεύτερος σκόρερ στο NCAA, πίσω μόνο από τον (νυν παίκτη των Χοκς) Τρε Γιανγκ! Το καλύτερο ωστόσο ήταν πως άλλαξε θέση και από σούτινγκ γκαρντ είχε γίνει πόιντ γκαρντ. Όταν ήρθε ωστόσο η ώρα του ΝΒΑ Draft, καμία ομάδα δεν κοίταξε προς το μέρος του, λόγω της φήμης που τον ακολουθούσε. Αμέσως μετά το ΝΒΑ Draft τον υπέγραψαν οι Γουόριορς, ωστόσο τον άφησαν ελεύθερο πριν ξεκινήσει η περσινή σεζόν, με τον Ναν να περνάει όλη την χρονιά στην θυγατρική ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ, τους Σαντα Κρουζ Γουόριορς, έχοντας 19.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Και τότε, εμφανίστηκαν οι Χιτ.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗ

Το Μαϊάμι κάλεσε τον Ναν από την G-League και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου της σεζόν 2018/19 (10 Απριλίου). Ο λόγος ξεκάθαρος: Ήθελαν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν ένα καλοκαίρι μαζί του για να δουλέψουν, “δένοντάς” τον πριν τον αρπάξει κάποια άλλη ομάδα. Το πρώτο πραγματικό βήμα είχε γίνει. Τα υπόλοιπα θα ακολουθούσαν.

Ο Ναν ήταν στην ομάδα που παρέταξαν οι Χιτ στο Σάμερ Λιγκ του Λας Βέγκας και φρόντισε να δειξει ότι δεν αστειεύεται, αφού κατά την διάρκεια του τουρνουά είχε 22 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ και 4.3 ριμπάουντ μέσο όρο. Επόμενο βήμα ήταν η προετοιμασία του Μαϊάμι, όπου πήγε με την ελπίδα να γίνει μέλος του ροτέισον. Η παρουσία του ήταν καλή, αλλά δεν είχε ξεχωρίσει. Αυτό άλλαξε όμως στο τελευταίο φιλικό της preseason, όταν ξεκίνησε βασικός και σημείωσε 40 πόντους (!) στην ήττα των Χιτ με 133-144 από τους Ρόκετς.

Ο 24χρονος γκαρντ είχε μόλις τραβήξει τα βλέμματα πάνω του και η απόφαση του Έρικ Σπόελστρα πάρθηκε άμεσα: Αυτός θα ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας στον πρώτο αγώνα της σεζόν κόντρα στο Μέμφις. Η απάντηση του Ναν; Να σημειώσει 24 πόντους στο ντεμπούτο του, στη νίκη της ομάδας του στην πρεμιέρα της σεζόν με 120-101! Το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι.

Με την σεζόν να προχωράει, ο αριστερόχειρας γκαρντ κερδίζει καθημερινά πόντους στην εκτίμηση όλων. Παίζοντας με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, αποτελεί μία διαρκή απειλή για το αντίπαλο καλάθι χάρη στο εκρηκτικό του πρώτο βήμα, ορμώντας συνεχώς προς το καλάθι, πηγαίνοντας είτε μέχρι μέσα, είτε χρησιμοποιώντας ένα floater, που είναι από τα βασικά του όπλα. Όταν σε αυτό συνυπολογίζει κάποιος ότι σουτάρει με 44% στο τρίποντο, καταλαβαίνει γιατί ο Ναν έχει γίνει ξαφνικά το νέο αγαπημένο παιδί του Σποέλστρα και των φίλων των Χιτ.

Ο Ναν έψαχνε έναν άνθρωπο να πιστέψει σε αυτόν. Να πιστέψει στην δική του αλήθεια. Τον βρήκε αρχικά στο πρόσωπο του Κάμπερ στο Κολέγιο και ακολούθως σε αυτό του Σποέλστρα στο ΝΒΑ. Θα μπορούσε να καταστραφεί η ζωή του για 100 δολάρια. Αντ' αυτού, τρία χρόνια αργότερα είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ των Χιτ και έχει μπει στην κουβέντα για τον ρούκι της χρονιάς. Γιατί στην ζωή καμία φορά έχει σημασία να ξέρεις πώς θα συμπεριφερθείς αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να έχεις μία δεύτερη ευκαιρία.

AP Photo/Lynne Sladky, Lynne Sladky

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ