NBA

Η κακή άμυνα των Μπακς "πληγώνει" τον Γιάννη

Η κακή άμυνα των Μπακς "πληγώνει" τον Γιάννη
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ο εαυτός του κόντρα στους Χιτ. Το πρόβλημα ωστόσο για τους Μπακς ξεκινάει από την άλλη πλευρά του παρκέ και την άμυνά τους, που με κάποιο τρόπο περιορίζει τον ίδιο τον Γιάννη.

Οι Μπακς είναι με την πλάτη στον τοίχο. Η ήττα τους στο Game 2 με 114-116 από τους Χιτ τους έχει φέρει στο 0-2. Είναι ασφαλές να υποστηρίξει πλέον κάποιος ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

Ο κόσμος μπορεί να σταθεί όσο θέλει στο κατά πόσο ήταν ή όχι φάουλ αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Τζίμι Μπάτλερ στην τελευταία φάση που έκρινε το παιχνίδι. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπει την ίδια στιγμή ότι μία φάση νωρίτερα οι διαιτητές έκαναν δώρο τρεις βολές στον Κρις Μίντλετον με ένα εξίσου (αν όχι περισσότερο) αμφισβητούμενο φάουλ, με τον All Star φόργουορντ των Μπακς να ισοφαρίζει σε 114-114. Ας μείνουν όμως στην άκρη οι διαιτητικές αποφάσεις και ας περάσει ο κόσμος στο μπάσκετ.

Ήταν σαφές από την κανονική περίοδο ακόμα ότι οι Χιτ δεν ταίριαζαν αγωνιστικά στους Μπακς. Το στυλ παιχνιδιού του Μαϊάμι, το οποίο περιλαμβάνει διαρκή κίνηση μακριά από τη μπάλα, η παρουσία πολλών παικτών που σουτάρουν καλά μετά από ντρίμπλα, η αμυντική συνέπεια των Χιτ, όλα αυτά ήταν δεδομένο ότι δεν ταιριάζουν στους Μπακς. Έπειτα από δύο παιχνίδια στον δεύτερο γύρο των playoffs, αυτό έγινε ακόμα πιο σαφές. Με την σειρά στο 2-0 για τους Χιτ, το Μιλγουόκι έχει θέμα. Βασικά, έχει θέματα.

Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

Η συζήτηση που γίνεται αφορά κυρίως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και πώς τον περιόρισαν οι Χιτ, αφού στο Game 1 είχε 18 πόντους, 10 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 6 λάθη και στο δεύτερο 29 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Γιάννης είναι στο επίκεντρο, σε βαθμό που ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον έγραψε στο twitter ότι ίσως είναι περισσότερο... Πίπεν από Τζόρνταν. Αν είσαι ο σταρ μίας ομάδας πρέπει να δεχθείς και τα χτυπήματα και ο Αντετοκούνμπο το βιώνει αυτό φέτος στον απόλυτο βαθμό, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ.

Είναι αλήθεια ότι το Μαϊάμι πράγματι δυσκολεύει τον Γιάννη, αν και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, παρά συμβαίνει αρκετά χρόνια. Οι Χιτ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ στην transition defense (μετάφραση: στις επιστροφές στην άμυνα). Πάνω από όλα όμως είναι μία απόλυτα πειθαρχημένη ομάδα, η οποία τηρεί κατά γράμμα την εντολή που έχουν όλοι οι αντίπαλοι του Γιάννη: Του κλείνουν με κάθε κόστος του χώρους στο ανοιχτό γήπεδο, ρίχνοντας τρεις και τέσσερις παίκτες σε... ευθεία στο ύψος της γραμμής των βολών. Και μετά ξεκινούν τα δύσκολα.

Σε καταστάσεις μισού γηπέδου πλέον, το Μαϊάμι απλώς απαιτεί από τους Μπακς να τους νικήσουν με τους ρολίστες τους. Κάθε επαφή του Γιάννη με τη μπάλα μέσα από τα 4 μέτρα σημαίνει αυτόματα ότι θα έρθει βοήθεια, όχι απλώς με double-team, αλλά και με triple-team. Η απόφαση είναι σαφής: Η μπάλα πρέπει με κάθε κόστος να φύγει από τα χέρια του Γιάννη, ώστε να μην πάει στο “ζωγραφιστό”. Αλλά ακόμα και αν πάει μέχρι μέσα, το Μαϊάμι δεν θα φοβηθεί να κάνει φάουλ. Έχει αρκετά κορμιά να ρίξει πάνω του για να το κάνει αυτό.

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά που αναφέρονται δεν είναι καινούρια, ούτε ακριβώς... πυρηνική φυσική. Παίκτες όπως ο Αντεμπάγιο, ο Κράουντερ και ο Ιγκουοντάλα που μαρκάρουν τον Γιάννη σε αυτή τη σειρά κάνουν ότι και οι προηγούμενοι αντίπαλοι του Γιάννη: Του δινουν το σουτ, τον σπρώχνουν αρκετά όταν ποστάρει και περιμένουν βοήθειες από τους συμπαίκτες τους. Η διαφορά των Χιτ είναι πως οι παγίδες είναι πιο επιθετικές, ενώ έχουν σαφώς καλύτερες αμυντικές περιστροφές μετά την πρώτη πάσα του Γιάννη, μπλοκάροντας την επίθεση των Μπακς, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πρόβλημα σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Και κάπου εκεί φτάνουμε στην ουσία του θέματος.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ

Είναι γνωστό ότι οι Μπακς είναι εξαιρετικοί στο ανοιχτό γήπεδο και έχουν θέματα σε καταστάσεις μισού γηπέδου, αφού πέραν του Γιάννη μόνο ο Έρικ Μπλέντσο μπορεί να δημιουργήσει με συνέπεια για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Ενώ όμως όλοι στέκονται στα θέματα που υπάρχουν στην επίθεση των Μπακς, η αλήθεια είναι ότι το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του παρκέ και την άμυνα, που στα δύο πρώτα παιχνίδια κατέρρευσε, δεχόμενη 115 και 116 πόντους αντίστοιχα.

Το Μιλγουόκι έχει μία ξεκάθαρη αμυντική φιλοσοφία εδώ και μία διετία. Μία φιλοσοφία η οποία όμως τον πληγώνει ανεπανόρθωτα μέχρι στιγμής στην σειρά με τους Χιτ, δίνοντας την ευκαιρία στο Μαϊάμι να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ, σημαδεύοντας διαρκώς τους Μπακς σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ με χειρουργική ακρίβεια. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το Μιλγουόκι να βρει μία λύση.

Τι κάνουν λοιπόν οι Χιτ; Χτυπάνε αλύπητα την επιλογή των Μπακς να μαρκάρουν το Πικ εν Ρολ με άμυνα “Drop”. Εκεί δηλαδή που ο παίκτης που μαρκάρει τον σκρινέρ μένει πίσω, δίνοντας χώρο στον αντίπαλο γκαρντ, προκαλώντας τον να σουτάρει από μέση ή μακρινή απόσταση μετά από ντρίμπλα, στο θεωρητικά πιο δύσκολο σουτ στο μπάσκετ. Το θέμα όμως είναι ότι οι Χιτ έχουν πολλούς παίκτες που μπορούν να σουτάρουν καλά μετά από ντρίμπλα (Ντράγκιτς, Χίρο, Μπάτλερ, Ναν) και τιμωρούν διαρκώς τους Μπακς. Την ίδια στιγμή, το Μαϊάμι έχει πολλά plays με σκριν μακριά από τη μπάλα – με βασικό πρωταγωνιστή τον Ντάνκαν Ρόμπινσον – με το Μιλγουόκι να έχει όλη την σεζόν μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα στην αδύνατη πλευρά.

Όλο αυτό το πλάνο των Χιτ μέσα στην απλότητά του μοιάζει εξαιρετικά πολύπλοκο να αντιμετωπιστεί από το Μιλγουόκι. Αυτό όμως οδηγεί σε πολλά εύκολα καλάθια για τους Χιτ. Τα εύκολα καλάθια σημαίνουν ότι το Μαϊάμι προλαβαίνει να επιστρέψει στην άμυνα και να οργανωθεί. Το Μιλγουόκι δε μπορεί να τρέξει. Ο Γιάννης δεν έχει χώρους. Το όλο σκηνικό μοιάζει λίγο με τη μέρα της Μαρμότας πλέον για το Μιλγουόκι.

ΤΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι σειρές των playoffs ανάμεσα σε ομάδες που είναι σχεδόν ισοδύναμες κρίνονται στις προσαρμογές που μπορεί να κάνει κάθε ομάδα. Στην ευελιξία που δείχνει στο να αλλάξει κάτι όταν δεν της ταιριάζει. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν φημίζεται για τις δραστικές αλλαγές στο πλάνο του, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Οι Μπακς βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να μείνουν πιστοί στην φιλοσοφία τους μέχρι τέλους και όπου τους βγάλει ή να προσπαθήσουν να κάνουν μία δραστική αλλαγή στο πλάνο τους, κάτι το οποίο μπορεί είτε να τους βοηθήσει να φέρουν τα πάνω-κάτω στην σειρά είτε να διαλυθούν στην προσπάθεια να μάθουν κάτι νέο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον τους στα φετινά playoffs.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ