NBA

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η επόμενη μέρα

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Μία σεζόν γεμάτη προβλήματα ολοκληρώθηκε εφιαλτικά για τους Γουόριορς, οι οποίοι τώρα καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες ξεκινούν με τους τραυματίες Ντουράντ και Τόμπσον.

Αβεβαιότητα. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους Γουόριορς μετά το τέλος της σεζόν 2018/19. Μία σεζόν γεμάτη γκρίνια, πίκρες, τσακωμούς , μία ακόμα πορεία μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ και δύο σοβαρούς τραυματισμούς που διέλυσαν την ψυχολογία της ομάδας.

Η σεζόν 2018/19 ήταν με διαφορά η πιο δύσκολη στην πενταετία του Στιβ Κερ στην ομάδα. Ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε κορεσμός, ωστόσο ο στόχος του πρωταθλήματος ένωσε τους πάντες. Το φινάλε της σεζόν ωστόσο βρήκε τους Γουόριορς καταρρακωμένους. Ο λόγος όμως δεν ήταν η απώλεια του πρωταθλήματος , όσο το γεγονός ότι μέσα σε μερικές ημέρες υποθηκεύτηκε το μέλλον της ομάδας λόγω των σοβαρών τραυματισμών του Κέβιν Ντουράντ ( ρήξη αχίλλειου τένοντα ) και του Κλέι Τόμπσον ( ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο ).

Οι Γουόριορς ήταν προετοιμασμένοι για ένα “καυτό” καλοκαίρι, αφού ο μεν Ντουράντ έχει το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος, ο δε Τόμπσον θα είναι κι αυτός ελεύθερος. Οι τραυματισμοί των δύο σταρ τους ωστόσο – και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χάσουν αμφότεροι ολόκληρη την σεζόν 2019/20 – περιέπλεξαν τα πράγματα ακόμα περισσότερο για το Γκόλντεν Στέιτ, που βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις κι ας φέρονται οι άνθρωποι της ομάδας διατεθειμένοι να ανανεώσουν, καταρχάς, το συμβόλαιο του Τόμπσον .

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕ ΝΤΟΥΡΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΠΣΟΝ

Οι Γουόριορς χρειάστηκε όλη την σεζόν να διαχειριστούν τις φήμες για τον Κέβιν Ντουράντ που τον ήθελαν έτοιμο να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2019. Οι ίδιοι ήξεραν ότι το να κρατήσουν τόσο αυτόν όσο και τον Τόμπσον με μάξιμουμ συμβόλαια θα τους υποχρέωνε να πληρώσουν τεράστιο φόρο. Για την ακρίβεια, αν κρατήσουν και τους δύο με μάξιμουμ συμβόλαια (Ντουράντ 5ετές συμβόλαιο αξίας 220 εκατ. δολαρίων και Τόμπσον 5ετές συμβόλαιο αξίας 190 εκατ. δολαρίων), τότε αυτό σημαίνει πως την σεζόν θα πρέπει να δώσουν συνολικά 379 εκατ. δολάρια!

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Steve Dykes AP PHOTO/STEVE DYKES

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί κάτι ακόμα: Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Ντουράντ όσο και ο Τόμπσον έχουν μεγάλα συμβόλαια, οι Γουόριορς δεν θα έχουν την δυνατότητα να τους αντικαταστήσουν σε περίπτωση που αποχωρήσουν. Κι αυτό γιατί θα έχουν μόλις 15 εκατ. δολάρια να ρίξουν στην ελεύθερη αγορά! Όπως γίνεται σαφές, με αυτά τα χρήματα το Γκόλντεν Στέιτ δεν μπορεί να βρει κάποιον παίκτη για να καλύψει το κενό οποιουδήποτε εκ των δύο.

Ο ΚΑΖΙΝΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι Ντουράντ και Τόμπσον τραβούν πάνω τους όλη την προσοχή και είναι λογικό. Την ίδια στιγμή ωστόσο υπάρχουν τέσσερις παίκτες του βασικού κορμού που μένουν ελεύθεροι (ΝτεΜάρκους Κάζινς, Κεβόν Λούνι, Γιόνας Γερέμπκο, Άντριου Μπόγκουτ), δύο που είναι restricted free agents (Κουίν Κουκ και Τζόρνταν Μπελ) και ακόμα δύο παίκτες στους οποίους οι Γουόριορς έχουν team option στα συμβόλαιά τους (Σον Λίβινγκστον – 7.6 εκατ. δολάρια και Αλφόνζο ΜακΚίνι – 1.5 εκατ. δολάρια). Κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Matt Slocum AP PHOTO/MATT SLOCUM

ΝτεΜάρκους Κάζινς: Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο όνομα όλων, τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα: Οι Γουόριορς δεν μπορούν να του προσφέρουν περισσότερα από 6.4 εκατ. δολάρια για να τον κρατήσουν στις τάξεις τους, κάτι που αυτόματα κάνει δύσκολη την παραμονή του, αφού λογικά θα μπορέσει να βρει ένα πολύ καλύτερο συμβόλαιο στην ελεύθερη αγορά, ειδικά αν πείσει τις ομάδες ότι είναι υγιής.

Κεβόν Λούνι: Ένας παίκτης που ρίσκαρε την υγεία του στους τελικούς παίζοντας με σπασμένο πλευρό . Ο Λούνι βρίσκεται τέσσερα χρόνια στους Γουόριορς που θα θελήσουν να τον κρατήσουν, πιθανότατα με ένα συμβόλαιο κοντά στα 5 εκατ. δολάρια. Αν πάντως βρεθεί μία ομάδα να του προσφέρει περισσότερα χρήματα, ίσως μπλέξει η κατάσταση.

Γιόνας Γερέμπκο: Είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο αξίας 1.5 εκατ. δολαρίων και οι Γουόριορς μπορούν να του προσφέρουν μέχρι 3 εκατ. δολάρια για μονοετές συμβόλαιο. Μοιάζει απλό, αλλά δεδομένου του φόρου πολυτελείας που θα πληρώσουν οι Γουόριορς – ειδικά αν κρατήσουν τους Ντουράντ/Τόμπσον – τότε αν το συμβόλαιο του Γερέμπκο θα στοιχίσει 9 εκατ. δολάρια!

Άντριου Μπόγκουτ: Ήρθε να βοηθήσει λόγω του τραυματισμού του Ντάμιαν Τζόουνς και η λογική λέει ότι θα επιστρέψει στην Αυστραλία.

Κουίν Κουκ: Στην διετία που βρίσκεται στο Γκόλντεν Στέιτ έδειξε την χρησιμότητά του, δίνοντας λύσεις όταν τραυματίστηκε ο Κάρι. Οι Γουόριορς έχουν το δικαίωμα να τον κρατήσουν αν ισοφαρίσουν την προσφορά που θα δεχθεί από κάποια ομάδα. Αν ωστόσο βρεθεί κάποια ομάδα να του προσφέρει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές κοντά στα 3-4 εκατ. δολάρια, τότε θα είναι δύσκολο για τους Γουόριορς να δεχθούν να ισοφαρίσουν την προσφορά για λόγους σάλαρι καπ. Εκτός βέβαια αν έχει αποχωρήσει ένας εκ των Ντουράντ ή Τόμπσον ή και οι δύο.

Τζόρνταν Μπελ: Όπως ο Κουκ, έτσι και αυτός είναι resrticted free agent. Παρά τις στιγμές ανωριμότητας που έχει δείξει ο νεαρός σέντερ, ανά καιρούς έχει βοηθήσει. Η λογική λέει ότι θα μείνει, ωστόσο αν βρεθεί κάποια ομάδα να του προσφέρει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές κοντά στα 4 εκατ. δολάρια, τότε – όπως και στην περίπτωση του Κουκ – το Γκόλντεν Στέιτ θα δυσκολευτεί να τον κρατήσει.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία των Γουόριορς. Αν αποχωρήσει ένας εκ των Ντουράντ ή Τόμπσον – πόσο μάλλον και οι δύο – το Γκόλντεν Στέιτ θα μπει σε μία νέα εποχή, όπου δεν θα μοιάζει τόσο κυρίαρχο όσο μέχρι πρόσφατα.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Η επόμενη μέρα
AP PHOTO/BEN MARGOT

Ο δρόμος των Γουόριορς δεν θα είναι εύκολος. Η κατά τεκμήριο πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας 5ετίας στο ΝΒΑ, η ομάδα που άλλαξε το ίδιο το άθλημα, θα πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο να είναι παραγωγική, με ή χωρίς τους Ντουράντ και Τόμπσον. Δεν θα είναι εύκολο.

Αν υπάρχει βέβαια μία ομάδα που έχει δείξει ότι έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να δείξει άμεση προσαρμοστικότητα, αυτή είναι το Γκόλντεν Στέιτ. Όπως και να έχει, η σεζόν 2019/20 θα είναι η πρώτη έπειτα από αρκετά χρόνια που οι Γουόριορς θα βρεθούν στην αφετηρία και δεν θα θεωρούνται το φαβορί για τον τίτλο. Και αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μία νέα τάξη πραγμάτων στο ΝΒΑ.

AP Photo/Ben Margot, Steve Dykes, Matt Slocum

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ