NBA

Γιόκιτς και Μάρεϊ: Το οξύμωρο δίδυμο οδηγεί τους Νάγκετς

Γιόκιτς και Μάρεϊ: Το οξύμωρο δίδυμο οδηγεί τους Νάγκετς
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Νίκολα Γιόκιτς και Τζαμάλ Μάρεϊ έχουν πάρει από το χέρι τους Νάγκετς, σοκάρουν τον κόσμο και σκοπεύουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Γιατί; Επειδή απλώς... δεν νιώθουν.

Οταν ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν 17 χρονών, ήταν τόσο βαρύς και αγύμναστος που δεν μπορούσε να κάνει ούτε μία κάμψη. Όταν ο Τζαμάλ Μάρεϊ ήταν ακόμα ανήλικος, έκανε κάμψεις στο χιόνι στον Καναδά. Το 2020, αυτοί οι δύο τύποι έχουν σηκώσει πάνω τους όλο το Ντένβερ.

Στην ιστορία του ΝΒΑ έχουν εμφανιστεί δεκάδες δίδυμα κοντού-ψηλού. Αρκετά έγραψαν ιστορία. Κανένα δίδυμο κοντού-ψηλού ωστόσο δεν ήταν πιο αντισυμβατικό από αυτό των Μάρεϊ-Γιόκιτς. Και εκεί ακριβώς είναι που κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας των φετινών Νάγκετς. Της πιο τρελής φετινής ομάδας του ΝΒΑ, η οποία προκρίθηκε στους Τελικούς της Δύσης αποκλείοντας τους Κλίπερς από το 1-3. Και που έναν γύρο νωρίτερα επέστρεψε από το 1-3 κόντρα στους Τζαζ.

ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΛΚΟΝΤΑΙ

Ο Γιόκιτς είναι ένας σέντερ με μυαλό πόιντ γκαρντ. Ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, ένας σέντερ που μπορεί να σκοράρει όπως και όποτε θέλει, αλλά προτιμά να δημιουργεί. Ο Μάρεϊ από την άλλη είναι ένας πόιντ γκαρντ με μυαλό σούτινγκ γκαρντ. Ένας παίκτης που πρώτα σουτάρει και μετά πασάρει. Παρέα, δημιουργούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα των τελευταίων ετών.

Οι δύο τους παίζουν συχνά το Πικ εν Ρολ, όπως κάθε δίδυμο κοντού-ψηλού. Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα δίδυμα κοντού-ψηλού, αυτοί μπορούν να αλλάξουν ρόλους και να γίνει ο Σέρβος ο χειριστής της μπάλας και ο Μάρεϊ ο σκρινέρ, προκαλώντας χάος στις αντίπαλες άμυνες, αφού υποχρεώνουν τους αντιπάλους τους να μπαίνουν σε καταστάσεις που δεν νιώθουν άνετα. Δεν είναι πολλοί οι σέντερ που έχουν συνηθίσει εξάλλου να μαρκάρουν έναν αντίπαλο που παίρνει σκριν. Αυτό το οξύμωρο Πικ εν Ρολ δημιουργεί πάντα προβλήματα. Κόντρα στους Κλίπερς πάντως δεν χρειάστηκε καν αυτό. Ένα απλό, παραδοσιακό Πικ εν Ρολ αρκούσε.

Οι δύο πυλώνες του Ντένβερ διέλυσαν την άμυνα της ομάδας του Λ.Α σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ αλλά και σε φάση handoff (όπου άλλαζαν την μπάλα χέρι με χέρι), έχοντας απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Όταν οι Κλίπερς έπαιζαν αλλαγές, είτε πόσταρε ο Γιόκιτς έναν κοντύτερο αντίπαλο, είτε ο Μάρεϊ έπαιρνε προσωπική ενέργεια κόντρα σε ψηλό αντίπαλο. Αν η λογική ήταν παγίδα, η μπάλα έφυγε άμεσα από τα χέρια του Μάρεϊ και ο Γιόκιτς είτε σκόραρε είτε έβρισκε ελεύθερο συμπαίκτη σε κατάσταση πλέον 4 εναντίον 3. Αν ο αντίπαλος ψηλός έπαιζε flat ή drop (έμενε δηλαδή πίσω στο σκριν) ο Μάρεϊ σούταρε μετά από ντρίμπλα. Αν οι Κλίπερς έπαιζαν Hedge Out (ο ψηλός έβγαινε δυναμικά) ο Γιόκιτς έκανε Pop Out (έβγαινε στο τρίποντο) και εκτελούσε. Όλο αυτό το πλάνο ήταν τόσο απλό και έβγαινε τόσο αβίαστα, που έμοιαζε εύκολο. Και ήταν εύκολο.

Από ένα σημείο και μετά δεν είχε καν σημασία ποιος μάρκαρε τους δύο σταρ των Νάγκετς. Οι Κλίπερς έφτασαν στο σημείο να ρίξουν πάνω στον Μάρεϊ τον Τζορτζ και στον Γιόκιτς τον Λέοναρντ. Ούτε όμως αυτό είχε αποτέλεσμα. Δεν γινόταν να έχει αποτέλεσμα. Όχι όταν οι δυο τους είναι τόσο συγκεντρωμένοι και έπαιζαν όπως έπρεπε, έχοντας παράλληλα στο πλευρό τους συμπαίκτες που έβαλαν όσα σουτ χρειαζόταν από το Game 5 κι έπειτα, στέλνοντας τους Κλίπερς σπίτι τους.

ΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ

Ο Μάικ Μαλόουν ανέφερε πολλές φορές κατά την διάρκεια της σειράς ότι οι Νάγκετς στοχεύουν στον τίτλο, δεν έπαιζαν απλώς για να είναι ένα... εμπόδιο των Κλίπερς πριν υπάρξει ο “εμφύλιος” των ομάδων του Λ.Α στους Τελικούς της Δύσης. Αρκετοί δεν τους πίστεψαν, εστιάζοντας κυρίως στις αμυντικές αδυναμίες του Γιόκιτς και στο ενίοτε τρελό παιχνίδι του Μάρεϊ. Τώρα ήρθε η ώρα να τους πιστέψουν.

Ο Γιόκιτς και ο Μάρεϊ δεν είναι το παραδοσιακό δίδυμο κοντού-ψηλού. Σχεδόν τίποτα όμως στο ΝΒΑ δεν είναι πλέον παραδοσιακό. Στην εποχή του small ball και των τριπόντων, το Ντένβερ έχει έναν σέντερ που σκέφτεται σαν γκαρντ και έναν πόιντ γκαρντ που σκέφτεται σαν σούτινγκ γκαρντ. Είναι μία ομάδα που στηρίζεται στην ευφυΐα του πρώτου και στο ένστικτο αυτοσυντήρησης του δεύτερου. Πάνω από όλα όμως στηρίζεται στην άγνοια κινδύνου δύο εξαιρετικά ταλαντούχων παιδιών.

Οι Νάγκετς είναι διεκδικητές του τίτλου. Δεν το έκρυβαν. Το έλεγαν. Το φώναζαν. Κανείς δεν τους άκουγε όμως. Ο Γιόκιτς και ο Μάρεϊ φρόντισαν τώρα να το κάνουν αυτό σαφές σε όλους. Στους Τελικούς της Δύσης οι Λέικερς θεωρούνται το φαβορί. Ο ΛεΜπρόν και ο Ντέιβις μοιάζουν αξεπέραστα εμπόδια. Κάποιοι όμως έλεγαν το ίδιο και για τους Κλίπερς. Αλήθεια, ποιος δεν φοβάται τους Νάγκετς;

AP Photo/David Zalubowski

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χυλόπιτα του Σφαιρόπουλου στον Έλληνα Μαλόουν
TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ