NBA

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το "κρυφτό" με τον Χόρφορντ έφερε την έκρηξη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το "κρυφτό" με τον Χόρφορντ έφερε την έκρηξη
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Οι τρεις σερί νίκες των Μπακς επί των Σέλτικς ήρθαν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να θυμίζει τον MVP εαυτό του. Και αυτό ήρθε μέσα από ένα ενδιαφέρον πλάνο και αρκετό τρέξιμο και... κρυφτό με τον Χόρφορντ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το είχε ξεκαθαρίσει μετά την ήττα των Μπακς στο Game 1 με 90-112 από τους Σέλτικς : “Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι έπειτα από μόλις μία ήττα. Απλώς θα ακολουθήσουμε το πλάνο μας”. Σχεδόν 10 ημέρες αργότερα, με τους Μπακς να προηγούνται πλέον στην σειρά με 3-1 νίκες, όλοι κατάλαβαν γιατί το είπε αυτό.

Οι Μπακς δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το Game 1 με τους Σέλτικς. Μία αλλαγή στο ροτέισον – με την τοποθέτηση του Νίκολα Μίροτιτς στην αρχική πεντάδα του Στέρλινγκ Μπράουν – και ενίοτε ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της άμυνας στο Πικ εν Ρολ (όπου πλέον αρκετά συχνά παίζουν με αλλαγές, κάτι που απέφευγαν στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν) είναι τα δύο πράγματα που ξεχωρίζουν.

Οι ρόλοι παραμένουν ίδιοι, ο Γιάννης παραμένει σε πρώτο πλάνο. Απλώς στο Μιλγουόκι αποφάσισαν να δουν λίγο τη... μεγαλύτερη εικόνα. Θέλησαν να δώσουν την μπάλα στον Γιάννη και να τον αφήσουν να κάνει αυτό που θέλει, αλλά χωρίς να τον πιέσουν να τα κάνει όλα. Έκαναν ίδια πράγματα με πριν, απλώς τα έκαναν πιο στοχευμένα. Κάπως έτσι, η βραδιά των 22 πόντων με 7/21 σουτ στο Game 1, έγινε 29 πόντοι στο Game 2, 32 πόντοι στο Game 3 και 39 πόντοι στο Game 4. Πώς κατάφεραν όμως οι Μπακς να πάρουν, ξανά, το βέλτιστο από τον Γιάννη;

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Αλ Χόρφορντ εξακολουθεί να μαρκάρει τον Γιάννη καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη στο ΝΒΑ . Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν μπορεί να τον σταματήσει, αλλά σίγουρα τον υποχρεώνει να δουλέψει περισσότερο για να σκοράρει σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην λίγκα. Οι Μπακς λοιπόν αποφάσισαν να βρουν τρόπο να τον... ξεφορτωθούν από το μαρκάρισμα του Γιάννη, με δύο τρόπους.

Το πρώτο που έκαναν οι Μπακς ήταν το... προφανές: Ξέροντας ότι οι Σέλτικς επιλέγουν να κάνουν αλλαγές σε όλα τα σκριν, φρόντισαν να εμπλέξουν τον Γιάννη μονίμως σε τέτοιες καταστάσεις, είτε ως χειριστή της μπάλας, είτε ως σκρινέρ. Μόλις έβλεπαν λοιπόν τους Σέλτικς να κάνουν αλλαγή και να υπάρχει μις-ματς, χτυπούσαν άμεσα σε αυτό. Οι Μπακς μάλιστα έδειξαν φαντασία, βάζοντας τον παίκτη που μάρκαρε ο Ίρβινγκ να κάνει ή να παίρνει σκριν πάνω στον Γιάννη, “χτυπώντας” στην συνέχεια στο “ζωγραφιστό”, κάτι που εξηγεί και τα πέντε φάουλ που φορτώθηκε ο σταρ των Σέλτικς στο Game 4.

Το δεύτερο πράγμα που έκαναν οι Μπακς ήταν να δουλέψουν λίγο την φαντασία τους: Είπαν λοιπόν στον Γιάννη απλώς να... τρέξει, είτε έχει την μπάλα είτε όχι και να πάει στα “φτερά” της επίθεσης για να χτυπήσει σε καταστάσεις πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αιφνιδιασμού. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν πάλι σαφής: Όσο καλός αμυντικός και να είναι ο Χόρφορντ, δεν γίνεται να προλαβαίνει κάθε φορά να τρέξει τόσο γρήγορα στην άμυνα και να βρεθεί στα “φτερά”, όταν έχει συνηθίσει να βρίσκεται στον άξονα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στον Γιάννη θα βρεθεί κάποιος άλλος παίκτης και θα είναι δύσκολο να τον σταματήσει. Αυτός ο παίκτης έτυχε πολύ συχνά να είναι ο Τζέιλεν Μπράουν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χρεωθεί με τέσσερα γρήγορα φάουλ!

Αυτές οι δύο κινήσεις μοιάζουν με λεπτομέρειες. Σε αυτό το επίπεδο όμως, όπου κάθε ομάδα προσπαθεί να χτυπήσει οποιοδήποτε μειονέκτημα ή λάθος στον σχεδιασμό της αντιπάλου της, αυτή η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Είτε αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης θα παίζει... κρυφτό με τον Χόρφορντ για να τον κουράσει, είτε ότι οι Μπακς θα σημαδεύουν τον Ίρβινγκ, είτε – από την άλλη πλευρά – οι Σέλτικς θα σημαδεύουν τον Μίροτιτς σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και τον Λόπεζ στο Πικ εν Ρολ. Το Μιλγουόκι βρήκε ένα ψεγάδι στον σχεδιασμό των Σέλτικς και το χτύπησε χωρίς έλεος.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Οι Μπακς έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι πλέον στην σειρά. Το Μιλγουόκι κάνει αυτά που πρέπει. Τρέχει τους Σέλτικς, έχει ανοίξει το γήπεδο με τους σουτέρ του και δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τα μακριά χέρια των παικτών της στην άμυνα. Στο Game 4 οι Μπακς έφτασαν στο σημείο να χτίσουν διαφορά με τον Γιάννη – και τον Μίντλετον – στον πάγκο. Όταν βέβαια ήρθαν τα δύσκολα στην τέταρτη περίοδο, απλώς επέστρεψαν στις αρχές τους, έδωσαν την μπάλα στον Γιάννη και... ηρέμησαν, βλέποντας τον “Greek Freak” να σημειώνει 17 πόντους σε αυτό το διάστημα. Όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν.

Το Μιλγουόκι πατάει ξανά γερά στα πόδια του. Βρήκε ένα σημαντικό εμπόδιο μπροστά του μετά το Game 1 και αποφάσισε να προσαρμοστεί, αλλά να μην παραβεί τις αρχές του. Μέχρι στιγμής δικαιώνεται για αυτό, δείχνοντας ότι έχει προσωπικότητα και φαντασία. Στη μέση όλων αυτών βρίσκεται ο Γιάννης, γύρω από τον οποίο έχει χτιστεί όλη η φιλοσοφία των Μπακς, που πλέον χρειάζονται μία ακόμα νίκη για να προκριθούν στους Τελικούς της Ανατολής. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

AP Photo/Michael Dwyer

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ