NBA

Γιαννης Αντετοκούνμπο: Προβάρει το τρίποντο εν όψει playoffs

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo before an NBA basketball game against the Charlotte Hornets Saturday, March 9, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo before an NBA basketball game against the Charlotte Hornets Saturday, March 9, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Το 42% με το οποίο σουτάρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από την περιφέρεια τον τελευταίο μήνα, δείχνει πολλά για τον Greek Freak που θα δούμε στα playoffs του ΝΒΑ. To Sport24.gr σας προετοιμάζει για την postseason.

Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των οπαδών του αθλητισμού, είναι να βρίσκουν και να υπεραναλύουν αδυναμίες κορυφαίων παικτών. Ακόμη και οι υπεραθλητές μπαίνουν στο μικροσκόπιό τους, από το οποίο δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το περιφερειακό σουτ του Greek Freak είναι εδώ και 3-4 χρόνια το πιο "καυτό" θέμα των συζητήσεων που αφορούν το αγωνιστικό του ταβάνι, με τον σούπερσταρ των Μπακς να ακούει τα πάντα, αλλά να σχολιάζει σπάνια όσα λέγονται για το τρίποντό του.

ΣΕΖΟΝ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

2013/14

41 στα 118

34.7%

2014/15

7 στα 44

15.9%

2015/16

28 στα 109

25.7%

2016/17

49 στα 180

27.2%

2017/18

43 στα 140

30.7%

2018/19

39 στα 157

24.8%

Όσοι παρακολούθησαν τον Γιάννη στην εφηβεία του στον Φιλαθλητικό, ξέρουν πόσο καλός σουτέρ ήταν και πόση έμφαση έδινε σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του. Στη ρούκι σεζόν του στο ΝΒΑ εκτέλεσε 118 τρίποντα σε 77 αγώνες (είχε 0.8 εύστοχα ανά 2.2 προσπάθειες per 36 minutes), στη δεύτερη χρονιά του ο Τζέισον Κιντ του απαγόρευσε να εκτελεί και κάπως έτσι διαλύθηκε η αυτοπεποίθησή του.Ταυτόχρονα, όμως, ο Αντετοκούνμπο βελτιώθηκε σε άλλους τομείς, έγινε πιο επιθετικός και με το σώμα του να αλλάζει, στηρίχθηκε περισσότερο στα αθλητικά του προσόντα.

15.4% ΣΤΟ 2018, 41.2% ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ

Σε 455 αγώνες κανονικών περιόδων ο Greek Freak έχει ευστοχήσει σε 207 τρίποντα σε 748 προσπάθειες, με το ποσοστό καριέρας του να αγγίζει το 28%. Στην έκτη του σεζόν στη Λίγκα διεκδικεί το βραβείο του MVP και όλα δείχνουν πως θα το πάρει αν οι Μπακς συνεχίσουν να κερδίζουν (έχουν αυτή τη στιγμή το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ), ωστόσο μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται όλο και πιο απειλητικός από την γραμμή των 7μ.25. Η άνοδός του τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ίσως να λέει πολλά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που θα δούμε στα playoffs.

- Από τις 17 Οκτωβρίου 2018 έως τις 29 Δεκεμβρίου 2018 ο Γιάννης είχε 15.4% με 0.4 εύστοχα τρίποντα ανά 2.4 προσπάθειες σε σύνολο 33 αγώνων.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 10 Μαρτίου 2019 ο Αντετοκούνμπο έχει 34.2% με 0.9 εύστοχα τρίποντα ανά 2.7 σουτ σε σύνολο 29 αγώνων.

- Τον τελευταίο μήνα, από τις 6 Φεβρουαρίου κι έπειτα, ο ηγέτης των Μπακς έχει το εκπληκτικό 42.1% με 1.2 εύστοχα τρίποντα ανά 2.9 προσπάθειες σε 29 ματς. Σε αυτό το διάστημα, η ομάδα του Μιλγουόκι έχει ρεκόρ 24-5.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) shoots a foul shot in the second half during an NBA basketball game against the Utah Jazz Saturday, March 2, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) shoots a foul shot in the second half during an NBA basketball game against the Utah Jazz Saturday, March 2, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer) AP

Οι Μπακς είναι φέτος δεύτεροι σε εκτελεσμένα σουτ και δεύτεροι σε εύστοχα τρίποντα. Βάζουν 13.4 ανά 38 προσπάθειες με το ποσοστό τους στο 35.2% (16ο στο ΝΒΑ) και τον Γιάννη 9ο στα εκτελεσμένα και 15ο στα εύστοχα σουτ! Δεν είναι καλοί αριθμοί για έναν παίκτη αυτού του επιπέδου, όμως ο Greek Freak νιώθει καλύτερα τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον διστακτικός όταν βρίσκεται μόνος πίσω από την γραμμή των 7μ.25. Και τρίποντα υπό πίεση τον είδαμε να παίρνει και γρήγορες εκτελέσεις να έχει και να αισθάνεται πως η δουλειά που γίνεται στην προπόνηση αρχίζει να βγαίνει στους αγώνες.

ΟΥΤΕ ΤΣΑΝΙΝΓΚ ΦΡΑΙ, ΟΥΤΕ ΜΠΡΟΥΚ ΛΟΠΕΖ

Ο Αντετοκούνμπο δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει σουτέρ. Δεν θα γίνει ο νέος Τσάνινγκ Φράι (είχε 0.1 ανά 0.3 τρίποντα στις τέσσερις πρώτες σεζόν του και 2/5 ανά αγώνα στις επόμενες τέσσερις), ούτε ο νέος Μπρουκ Λόπεζ (είχε 3/31 τρίποντα στις οκτώ πρώτες χρονιές του στο ΝΒΑ και 404/1142 στις επόμενες τρεις με ποσοστό που ξεπερνα το 35%), κυρίως επειδή έχει προσόντα που δεν συναντά κανείς σε αυτό το επίπεδο. Είναι ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός και ανίκητος κοντά στο καλάθι, του αρέσει η σωματική επαφή, φθείρει έτσι τους αντιπάλους του και σουτάρει με 74% στις βολές.

Η "ωμή αλήθεια", βέβαια, είναι πως στα playoffs θα πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικός από το τρίποντο καθώς οι άμυνες θα είναι πιο σκληρές, οι ρακέτες θα κλείνουν περισσότερο και οι επαφές θα δημιουργούν τεράστια καταπόνηση στο κορμί του. Τον είδαμε στην περσινή σειρά με τους Μπόστον Σέλτικς να έχει 25.7 πόντους, 9.6 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 40 λεπτά συμμετοχής, αριθμούς που τους έχει ξεπεράσει φέτος παίζοντας μόλις 33 λεπτά ανά αγώνα.

ΣΟΥΤΕΡ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι παράγοντες των Μπακς, ο Τζένεραλ Μάνατζερ Τζον Χορστ κι ο προπονητής Μάικ Μπουντενχόλζερ, χτίζουν από το περασμένο καλοκαίρι το ρόστερ με έναν τρόπο πολύ συγκεκριμένο που θα βοηθήσει τον Αντετοκούνμπο να εκμεταλλευθεί τα προσόντα του. Έβαλαν σουτέρ γύρω του και πλέον στο Μιλγουόκι υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα παίκτες (!) που μπορούν να απειλήσουν από την περιφέρεια.

Ουδείς θα αφήσει ελεύθερους τους Μίντλετον, Μπλέντσο, Μπρόγκντον, Λόπεζ, Μίροτιτς, Ιλιασόβα, Σνελ, Κόνακτον, Χιλ, Μπράουν, Γουίλσον, ΝτιΒιτσέντζο, γι' αυτό πρέπει κι ο Γιάννης να βοηθήσει ώστε η δουλειά τους να γίνει ακόμη πιο εύκολη. Πως θα γίνει αυτό; Αν συνεχίσει να σουτάρει με τη συχνότητα που το κάνει τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι τόσο το 42% που κάνει τη διαφορά, όσο τα τρία τρίποντα ανά αγώνα. Αυτόν τον αριθμό πρέπει να παίρνει, ανεξάρτητα με τα ποσοστά του, αυτό του λέει συνεχώς και ο προπονητής του.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo dribbles during the second half of an NBA basketball game against the Los Angeles Lakers Friday, March 1, 2019, in Los Angeles. The Bucks won 131-120. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo dribbles during the second half of an NBA basketball game against the Los Angeles Lakers Friday, March 1, 2019, in Los Angeles. The Bucks won 131-120. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Με τις προσθήκες των Νίκολα Μίροτιτς - Πάου Γκασόλ και με την σταδιακή επιστροφή των Τζορτζ Χιλ - Στέρλινγκ Μπράουν - Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο, οι Μπακς δεν θα φοβούνται κανέναν. Έχουν περπατήσει στον δικό τους δρόμο, έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, παίζουν κοντρολαρισμένο μπάσκετ σε άμυνα κι επίθεση και είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Κι ας μην έχουν περάσει σειρά playoffs στην εξαετία του ηγέτη τους.

Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να συμβούν αρκετά πράγματα, ένα από αυτά είναι κι ο συνδυασμός επιθετικότητας/αποφασιστικότητας/αποτελεσματικότητας του Γιάννη Αντετοκούνμπο πίσω από την γραμμή των 7.25.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ