ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μπλόκο στον "Greek Freak"

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, center, shoots between Golden State Warriors' Jordan Bell, left, and Damian Jones during the second half of an NBA basketball game Thursday, Nov. 8, 2018, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Οι αντίπαλοι των Μπακς έχουν αποφασίσει να στήσουν... μπλόκο στο "ζωγραφιστό" στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να τον υποχρεώσουν να πασάρει, πιστεύοντας ότι δε μπορούν να χάσουν από τους συμπαίκτες του. Το πλάνο δείχνει να πιάνει.

Οι Μπακς βρίσκονται στην 2η θέση της Ανατολής. Με ρεκόρ 18-9 εξακολουθούν να βρίσκονται στο... ρετιρέ και να έχουν την καλύτερη διαφορά πόντων (+8.9 ανά αγώνα) στο ΝΒΑ. Σταδιακά όμως ο ανταγωνισμός τους φτάνει και καλούνται να προσαρμοστούν.

Η (εύκολη) ήττα από τους Πέισερς στην Ιντιάνα δεν ήταν εκτός προγράμματος για τους Μπακς, αφού η Ιντιάνα είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ανατολής. Το θέμα ωστόσο είναι το πώς ήρθε αυτή η ήττα, η οποία έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό από την ήττα από τους Γουόριορς μερικές ημέρες νωρίτερα αλλά και με την... οριακή νίκη επί των Ράπτορς : Με ένα εναλλακτικό πλάνο, που δείχνει να φέρνει το Μιλγουόκι σε δύσκολη θέση.

ΟΙ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Οι Μπακς έχουν αποφασίσει φέτος να αλλάξουν φιλοσοφία. Η έλευση του Μάικ Μπούντενχολζερ έφερε έναν διαφορετικό αέρα στο Μιλγουόκι, με τα “Ελάφια” να... αγκαλιάζουν το τρίποντο, τοποθετώντας μία σειρά από παίκτες που μπορούν να απειλήσουν από την περιφέρεια σε κάθε θέση, αλλά και αναβαθμίζοντας τον Μάλκολμ Μπρόγκντον, προκειμένου να υπάρχει ακόμα ένας παίκτης στην 5αδα που μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ. Τα αποτελέσματα εμφανή. Τώρα όμως που σιγά-σιγά.. κάθεται η σκόνη της πορείας τους, αρχίζουν και φαίνονται τα ψεγάδια, τα οποία κατέδειξαν πρώτοι οι Γουόριορς.

. Αυτό όμως που έκανε την διαφορά ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης του Γιάννη: Δίνοντάς συνεχώς βοήθειες στο μαρκάρισμά του. Το Γκόλντεν Στέιτ “γέμισε” με κορμιά το “ζωγραφιστό”, έκλεισε κάθε διάδρομο στον Γιάννη και συχνά έκανε double και triple team για να τον σταματήσει, υποχρεώνοντάς τον να πασάρει. Με τους συμπαίκτες του όμως να έχουν συνολικά 7/37 τρίποντα, η άμυνά του Γκόλντεν Στέιτ δεν άνοιξε ποτέ και οι πρωταθλητές πήραν τη νίκη, με τον Γιάννη να έχει 22 πόντους με 8/13 σουτ.

Το πλάνο των Γουόριορς ήταν ξεκάθαρο: Ήθελαν να πάρουν την μπάλα από τα χέρια του Γιάννη με κάθε κόστος, υποχρεώνοντας τους συμπαίκτες του να τους κερδίσουν. Αυτό το πλάνο, το οποίο πάντως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αποδείχθηκε πετυχημένο και σταδιακά το ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Στηριζόμενοι στην ίδια λογική, οι Ράπτορς των πολλών ημίψηλων παικτών κράτησαν τον Γιάννη στους 19 πόντους με 8/15 σουτ, ωστόσο τελικά “λύγισαν” με 99-104, αφού οι Μπακς τελείωσαν το παιχνίδι με 15/39 τρίποντα. Μερικές ημέρες αργότερα, η Ιντιάνα – η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ – ακολούθησε κι αυτή την ίδια λογική και το αποτέλεσμα ήταν ο Γιάννης να μείνει στους 12 πόντους (season low) με 4/7 σουτ (season low) και τους συμπαίκτες του να έχουν μαζί 10/41 τρίποντα.

ΩΡΑ ΓΙΑ... ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Οι ήττες από τους Γουόριορς και τους Πέισερς δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσου πανικό στο Μιλγουόκι. Ο τρόπος που ήρθαν όμως και το γεγονός ότι σταδιακά όλες οι ομάδες θα υιοθετήσουν αντίστοιχες πρακτικές, αποτελεί πρακτικά την πρώτη μεγάλη πρόκληση για το Μιλγουόκι, το οποίο καλείται να βρει λύσεις, με την έλευση του Τζορτζ Χιλ μέσω ανταλλαγής να είναι μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το εκρηκτικό ξεκίνημα των Μπακς τους έβαλε για τα καλά στον χάρτη του ΝΒΑ. Μαζί όμως με όλα τα θετικά που έφερε αυτό, οδήγησε και σε μεγαλύτερη ανάλυση του παιχνιδιού τους και προσπάθεια ανάδειξης των ψεγαδιών τους από τους αντιπάλους τους. Όσο προχωράει η σεζόν, τα πράγματα θα γίνονται δυσκολότερα. Όπως εξελίσσονται και προσαρμόζονται όμως σταδιακά οι αντίπαλοί τους πάνω τους, έτσι και οι Μπακς οφείλουν να εξελιχθούν και αυτοί. Να βρουν απαντήσεις και να ανοίξουν ξανά χώρους για τον Γιάννη. Αν δεν το κάνουν, τότε θα έχουν πρόβλημα.

AP Photo/Ben Margot

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ