ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Κάθε χρόνο και πιο αποτελεσματικός

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Κάθε χρόνο και πιο αποτελεσματικός
PHOTO CREDITS: AP PHOTO/AARON GASH

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει 2/23 τρίποντα στη σεζόν αλλά ο GM των Μπακς θεωρεί ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο το μακρινό σουτ θα προστεθεί στο επιθετικό του ρεπερτόριο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τρομοκρατεί μέχρι στιγμής το ΝΒΑ με την ευκολία που φτάνει στο αντίπαλο καλάθι. Έπειτα από 10 αγώνες στην κανονική περίοδο μετράει ήδη 45 καρφώματα (4,5 μ.ό.) και με αυτόν τον ρυθμό θα σπάσει σίγουρα το ατομικό ρεκόρ του από τη σεζόν 2016-17, όταν έκανε 2,4 κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Τζον Χορστ πάντως, το στοιχείο που θα κάνει τον "Greek Freak" ασυναγώνιστο στο κοντινό μέλλον, είναι όταν θα προσθέσει στο οπλοστάσιο του και κάτι άλλο: το τρίποντο.

" Κάθε χρόνο επιστρέφει με κάτι το διαφορετικό. Είτε φέτος, είτε την επόμενη χρονιά, θα τον δούμε να έχει και τρίποντο", είπε στο ESPN ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς. " Νομίζω ότι η υπόλοιπη λίγκα το φοβάται αρκετά αυτό. Το να τον παρακολουθείς μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει και να ωριμάζει, είναι αξιοσημείωτο. Η προσήλωσή του στη δουλειά είναι ασύγκριτη. Το IQ του για το παιχνίδι είναι και αυτό ασύγκριτο", πρόσθεσε ο Χορστ.

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ

Προς το παρόν, το μακρινό σουτ αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του "Greek Freak". Μέχρι στιγμής έχει 2/23 τρίποντα στο πρωτάθλημα, δηλαδή ποσοστό 8,7%, αριθμός που ισοδυναμεί με την χειρότερη επίδοσή του σε αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στο ΝΒΑ. Πολύ χειρότερο δηλαδή από το ποσοστό που έχει στην καριέρα του (27,7%) και ειδικά αυτό που είχε καταγράψει τη σεζόν 2013-14 (34,7%), το καλύτερό του στο ΝΒΑ.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers Wednesday, Oct. 24, 2018, in Milwaukee. The Bucks won 123-108. (AP Photo/Aaron Gash)
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Αυτό που έχει σημασία βέβαια είναι ότι το ΝΒΑ ακόμα δεν έχει βρει τρόπο να κρατήσει συστηματικά τον Γιάννη μακριά από την ρακέτα. Οι Γουόριορς το έκαναν για μία περίοδο (με κλειστές άμυνες και συνεχή νταμπλ-τιμ) στο προχθεσινό παιχνίδι και στη συνέχεια δέχτηκαν 18 πόντους σε δύο περιόδους. Όλους μέσα από την ρακέτα. Ο 24χρονος φόργουορντ απλά δεν μπορεί να σταματηθεί όταν αποφασίσει να επιτεθεί στο αντίπαλο καλάθι. Ειδικά, όσο πιο πολύ δυναμώνει. Και τα στατιστικά αυτό δείχνουν.

ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΟΥΤ

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ο Αντετοκούνμπο σκοράρει 25,6 πόντους κατά μέσο όρο και σουτάρει λιγότερο από ποτέ από μακρινή απόσταση. Για την ακρίβεια, το 56,8% από τις επιθετικές του προσπάθειες προέρχονται από καρφώματα, λέι-απ και γενικά σουτ γύρω από το καλάθι -από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από αυτό. Ένα σουτ στο οποίο ο Γιάννης είναι κάθε χρόνο και πιο αποτελεσματικός, όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα (3η στήλη), καθώς φέτος 7,7 στις 10 φορές που φτάνει μέχρι το καλάθι, σκοράρει.

Παράλληλα, ο σούπερ σταρ των Μπακς σουτάρει λιγότερο από ποτέ από μέση και μακρινή απόσταση. Κι ας κάνει πιο πολλά τρίποντα σε σχέση με πέρυσι. Από μέση απόσταση ο Αντετοκούνμπο επιχειρεί μόλις το 11,8% των επιθετικών του προσπαθειών τη σεζόν που διανύουμε, ενώ πέρυσι πάνω από ένα στα τέσσερα σουτ που έκανε (για την ακρίβεια το 27,4%) ήταν μεταξύ των τριών και των επτά μέτρων.

Ο Τζον Χορστ, βέβαια, προβλέπει ότι πολύ σύντομα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έχει και το τρίποντο στο ρεπερτόριο του. Αν το δούμε και αυτό, το ερώτημα θα είναι τότε το εξής: ποιος θα μπορεί να τον σταματήσει...

Το μερίδιο και το ποσοστό ευστοχίας στα σουτ κάτω από το καλάθι:

Σεζόν

Μερίδιο σουτ < 1 μέτρο

Ποσοστό ευστοχίας < 1 μέτρο

2018-19

56,8%

77,1%

2017-18

45,4%

75,6%

2016-17

49,6%

70,9%

2015-16

50,9%

68,4%

2014-15

50,6%

64,6%

2013-14

47,6%

57,3%

Photo credits: AP Photo/Aaron Gash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ