NBA

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έχει 0/13 σουτ εκτός ρακέτας στα δύο τελευταία παιχνίδια

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έχει 0/13 σουτ εκτός ρακέτας στα δύο τελευταία παιχνίδια
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να έχει προβλήματα με την άμυνα των Χιτ και υπάρχει ένα στατιστικό που το δείχνει αυτό πιο ξεκάθαρα από ποτέ: Δεν έχει ευστοχήσει σε σουτ εκτός “ζωγραφιστού” στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Είναι ο... ελέφαντας στο δωμάτιο. Το ψεγάδι στο παιχνίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο για το οποίο μιλάνε όλοι εδώ και χρόνια: Πρέπει να βελτιώσει το σουτ του. Στην σειρά με τους Χιτ αυτό έχει γίνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ.

Στο Game 3 της σειράς οι Μπακς κατέρρευσαν στην τέταρτη περίοδο, δέχθηκαν ένα επιμέρους σκορ 13-40 (!) και γνώρισαν την ήττα με 100-115. Βρέθηκαν πίσω στην σειρά με 0-3.

Ο Γιάννης τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους, 16 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Έγινε ο γρηγορότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους, 400 ριμπάουντ και 200 ασίστ στα playoffs. Κι όμως κάτι έλειπε, με τα 0/7 τρίποντα να το δείχνουν αυτό. Το θέμα όμως δεν είναι τα τρίποντα στην περίπτωσή του, αλλά το σουτ του γενικά.

ΧΩΡΙΣ ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΟΥΤ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ GAME 1

Ο Γιάννης έχει προβλήματα με την άμυνα των Χιτ, οι οποίοι του κλείνουν τους χώρους καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα. Αυτό το πρόβλημα ωστόσο έχει γιγαντωθεί στα δύο τελευταία παιχνίδια για έναν πολύ απλό λόγο. Ο σταρ των Μπακς δεν έχει ευστοχήσει σε σουτ πίσω από τα τρία μέτρα σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Προσοχή: Δεν είναι ότι ο Γιάννης δεν έχει ευστοχήσει σε τρίποντο. Δεν έχει ευστοχήσει καν σε σουτ πίσω από τα τρία μέτρα σε αυτά τα δύο παιχνίδια!

Στο Game 2 της σειράς, ο Γιάννης είχε μεν 29 πόντους, ωστόσο την ίδια στιγμή είχε 10/14 σουτ στο “ζωγραφιστό” και 0/4 σουτ έξω από αυτό, τα οποία αναλύονται ως εξής: 0/3 σουτ από την αριστερή πλευρά από μέση απόσταση και 0/1 τρίποντο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έχει 0/13 σουτ εκτός ρακέτας στα δύο τελευταία παιχνίδια


Στο Game 3, ο Γιάννης είχε 7/12 σουτ μέσα στην ρακέτα, αλλά 0/9 σουτ μακριά από αυτή, συμπεριλαμβανομένων των 0/7 τριπόντων που τελείωσε τον αγώνα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Έχει 0/13 σουτ εκτός ρακέτας στα δύο τελευταία παιχνίδια


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΛΥΣΗ KAI H ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΠΑΙΡΝΕΙ

Το πρόβλημα του Γιάννη στο σουτ είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Θεωρητικά κάθε χρόνο βελτιώνεται. Τόσο ωστόσο στην περσινή σειρά των τελικών της Ανατολής κόντρα στους Ράπτορς, όσο μέχρι στιγμής και στην σειρά με τους Χιτ είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα. Ο κόσμος – αλλά και ο ίδιος όμως – πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι το τρίποντο, αλλά το σουτ γενικότερα.

Αν ο Γιάννης μπορούσε να σουτάρει πιο σταθερά από μέση απόσταση, η αντιμετώπισή του θα ήταν σαφώς πιο περίπλοκη. Οι αντίπαλοι πάλι θα τον προκαλούσαν να σουτάρει, πάλι θα έδιναν βοήθειες. Αλλά δεν θα ήταν τόσο απλό να αντιμετωπιστεί όσο στην σειρά με τους Χιτ. Αν ο Γιάννης δεν βελτιώσει το σουτ του από μέση απόσταση, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Είναι δεδομένο ότι δεν είναι μόνο ο Γιάννης το πρόβλημα σε αυτή την σειρά. Αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο σταθεροί από την περιφέρεια, αν τα σουτ έμπαιναν, τότε θα είχε περισσότερους χώρους.

Αυτό όμως είναι ένα πολύ μεγάλο “Αν” όταν μιλάμε για μία ομάδα που σουτάρει μεν πολλά τρίποντα όπως οι Μπακς, αλλά έχει ως επί το πλείστον “καλούς” και όχι “εξαιρετικούς” σουτέρ, με εξαίρεση τους Κρις Μίντλετον, Κάιλ Κόρβερ και Τζορτζ Χιλ. Με εξαίρεση αυτή την τριάδα, η αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων σουτέρ των Μπακς είναι περισσότερο θέμα ημέρας, κάτι που αυξάνει την πίεση στον Γιάννη.

Δεν είναι βέβαια απλά πράγματα όλα αυτά. Όπως δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη ο Γιάννης να αποκτήσει σταθερότητα στο σουτ, έτσι δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη οι “καλοί' σουτέρ των Μπακς να γίνουν “εξαιρετικοί”. Είναι απλώς μία πραγματικότητα με την οποία οι Μπακς και ο Γιάννης θα πρέπει να ζήσουν.

Είναι δεδομένο ότι οι Χιτ θα προκαλούν τον Γιάννη να σουτάρει και θα δίνουν βοήθειες όποτε πάει προς το “ζωγραφιστό”. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα αφήνουν συγκεκριμένους παίκτες των Μπακς ελεύθερους στην περιφέρεια. Στο τέλος της ημέρας, το αν οι Μπακς θα γράψουν ιστορία και θα γίνουν η πρώτη ομάδα που θα επιστρέψει από το 0-3 στα playoffs θα εξαρτηθεί από ένα πράγμα: Από το αν ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του θα βάλουν τα σουτ. Πλέον, δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν θέλουν να σώσουν την χρονιά, πρέπει να γράψουν ιστορία.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ