NBA

ANALYSIS: Τo buzzer-beater του Ντέιβις και το λάθος του Πλάμλι

ANALYSIS: Τo buzzer-beater του Ντέιβις και το λάθος του Πλάμλι
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Το σουτ του Ντέιβις, η ευφυΐα του Ρόντο και το μοιραίο λάθος του Πλάμλι, ο οποίος τα έκανε θάλασσα για 2η φορά κόντρα στους Λέικερς σε 40 μέρες. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το buzzer-beater των Λέικερς.

Ο Ραζόν Ρόντο έκανε την επαναφορά. Ο Άντονι Ντέιβις σημείωσε το μεγαλύτερο σουτ της καριέρας του, δίνοντας τη νίκη με 105-103 στους Λέικερς με buzzer-beater. Ένα μεγάλο σουτ, από έναν μεγάλο παίκτη.

Ο Ντέιβις πήρε όλα τα εύσημα. Αποθεώθηκε και δικαίως. Το θέμα ωστόσο ήταν γιατί έμεινε σχεδόν ελεύθερος; Επειδή, πολύ απλά, ο Μέισον Πλάμλι έκανε ένα μοιραίο λάθος.

Παρακολουθώντας κάποιος την φάση, βλέπει ότι ο Πλάμλι ήταν αυτός που είχε χρεωθεί το μαρκάρισμα του Ντέιβις, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της ρακέτας. Με τον Ραζόν Ρόντο να κάνει την επαναφορά, ο All Star των Λέικερς κινήθηκε προς το τρίποντο στις 45 μοίρες. Ο Πλάμλι τότε, νομίζοντας ότι ο ΛεΜπρόν που βρισκόταν δίπλα θα έκανε σκριν, φώναξε “αλλαγή” στον Τζεράμι Γκραντ που μάρκαρε τον έτερο σταρ των Λέικερς. Ο ΛεΜπρόν όμως δεν έκανε ποτέ σκριν. Για την ακρίβεια δεν έβλεπε καν τον Ντέιβις. Όπως δεν τον έβλεπε ούτε ο Γκραντ, κάτι που φαίνεται εδώ:

ANALYSIS: Τo buzzer-beater του Ντέιβις και το λάθος του Πλάμλι

Κάπως έτσι, ο Ντέιβις βρέθηκε ανενόχλητος στο τρίποντο. Μέχρι να μπορέσουν να αντιδράσουν ο Γιόκιτς με τον Γκραντ, σταρ των Λέικερς είχε ήδη προλάβει να σουτάρει όπως ήθελε. Όπως είπε και ο Γιόκιτς, την στιγμή που η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Ντέιβις, φαινόταν ότι θα μπει στο καλάθι. Game Over. Ένα μοιραίο λάθος του Πλάμλι, μία στιγμή ασυνεννοησίας στην άμυνα και η προσωπικότητα του Ντέιβις έδωσαν τη νίκη στους Λέικερς.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΛΑΜΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ ΚΑΙ Η ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥ ΡΟΝΤΟ

Αν είδε κάποιος το παιχνίδι, τότε ξέρει ότι κανονικά ο Μέισον Πλάμλι δεν θα ήταν στο παρκέ στην τελευταία φάση. Με το σκορ στο 102-103 και τον Τζαμάλ Μάρεϊ να έχει κόψει τον Ντάνι Γκριν και να έχει βγάλει τη μπάλα εκτός παρκέ με 2.2 δευτερόλεπτα να μένουν για το φινάλε, ο ύψους 2.11 μέτρων Πλάμλι πέρασε στο παρκέ αντί του ύψους 2.01 μέτρων Πολ Μίλσαπ για την τελευταία φάση. Γιατί; Για να αποτρέψει πιθανή λόμπα στον Ντέιβις. Και εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Το play των Λέικερς στην πραγματικότητα δεν ήταν για τον Ντέιβις. Υπήρχε πράγματι η σκέψη να γίνει ένα σκριν με τον ΛεΜπρόν προκειμένου να υπάρξει μία λόμπα, με τους Νάγκετς από την πλευρά τους να έχουν δώσει εντολή για αλλαγές σε όλα τα σκριν. Ο Ντέιβις όμως το ήξερε αυτό. Βλέποντας ότι ο πιο αργός Πλάμλι έχασε για λίγο την συγκέντρωσή του, έτρεξε προς το τρίποντο. Τότε ήταν που μίλησε η ευφυϊα, η προσωπικότητα και η εμπειρία του Ρόντο, ο οποίος δεν έμεινε απλώς στην σκέψη “ας δώσουμε την μπάλα στον ΛεΜπρόν με κάθε κόστος”, παρά πάσαρε άμεσα στον Ντέιβις, ο οποίος και εκτέλεσε.

Κάπου εδώ είναι σημαντικό να επισημάνει κάποιος μία λεπτομέρεια: Οι Λέικερς δεν είχαν τάιμ-άουτ. Δεν είχαν δηλαδή χρόνο να οργανώσουν αυτό το play, αλλά αυτό σήμαινε παράλληλα ότι οι Νάγκετς από την πλευρά τους δεν συζήτησαν σχετικά με το πώς θα συμπεριφερθούν στην επίθεση των Λέικερς. Μία εξίσου σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι σέντερ όπως ο Πλάμλι δεν έχουν συνηθίσει γενικά να κυνηγάνε τους αντιπάλους τους μέσα από τα σκριν στην περιφέρεια. Συνήθως είναι αυτοί που μαρκάρουν τους παίκτες που κάνουν τα σκριν και φωνάζουν “αλλαγή”, όχι το αντίθετο. Κοινώς, ο Πλάμλι βρέθηκε σε μία κατάσταση που δεν έχει συνηθίσει και αυτό φάνηκε, αφού δεν μπόρεσε ποτέ να διαβάσει σωστά την φάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΜΛΙ ΠΡΙΝ 40 ΜΕΡΕΣ... ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

Ο Πλάμλι συμπεριφέρθηκε λάθος στην τελευταία φάση του αγώνα. Πιθανόν να έχει αρκετές δικαιολογίες για αυτό. Αν κάποιος όμως γυρίσει τον χρόνο (λίγο) πίσω, τότε θα διαπιστώσει ότι ο 30χρονος σέντερ έχει ξανακάνει ένα παρόμοιο λάθος και μάλιστα πάλι κόντρα στους Λέικερς, πάλι στο φινάλε ενός αγώνα!

Ήταν 10 Αυγούστου, όταν οι Νάγκετς αντιμετώπισαν τους Λέικερς σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, όπου κατάφεραν αν και έπαιζαν με ρεζέρβες να πάνε το ματς στον πόντο και να ισοφαρίσουν σε 121-121. Η τελευταία επίθεση ωστόσο ανήκε στους Λέικερς, από την πλάγια γραμμή αυτή τη φορά με 4.5 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος.

Την επαναφορά έκανε ο ΛεΜπρόν, με τον Πλάμλι να μαρκάρει πάλι τον Ντέιβις, ο οποίος πήρε σκριν μακριά από την μπάλα από τον Κάιλ Κούζμα, τον οποίο μάρκαρε ο Μπολ Μπολ. Ενώ όμως ο Πλάλι έπρεπε να αλλάξει, ακολούθησε προς στιγμήν τον Ντέιβις, αφήνοντας προσωρινά ελεύθερο τον Κούζμα. Ο Κούζμα τότε έστησε ένα “ψεύτικο” σκριν στον ΛεΜπρόν έτρεξε προς το τρίποντο, με τον Πλάμλι να φωνάζει πάλι “αλλαγή” τόσο στον Μπάτες-Ντιόπ που μάρκαρε τον ΛεΜπρόν, όσο και στον Μπολ Μπολ που μάρκαρε τον Ντέιβις, με τον ίδιο να μένει όμως στην θέση του και να μην κάνει τίποτα. Με τους δύο συμπαίκτες του όμως να έχουν αμφότεροι πλάτη στην φάση, ο Κούζμα βρέθηκε ελεύθερος στο τρίποντο. Το αποτέλεσμα; Ίδιο με αυτό του Ντέιβις: Νικητήριο τρίποντο:

Ο καθένας μπορεί να πει ότι το μερίδιο ευθύνης του Πλάμλι στην περίπτωση του buzzer-beater του Κούζμα είναι μικρότερο για μία σειρά από λόγους (άλλο διακύβευμα, πιο περίπλοκη φάση, άπειροι συμπαίκτες). Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο ότι αυτή η αδυναμία συγκέντρωσης του έμπειρου σέντερ – ο οποίος κλήθηκε και σε εκείνη την φάση να κάνει κάτι που δεν ξέρει, να κυνηγήσει παίκτη γύρω από τα σκριν – στοίχισε στο Ντένβερ. Και, 40 ημέρες αργότερα, στοίχισε ξανά.

Είναι σαφώς άδικο να κατηγορήσει κάποιος τον Πλάμλι για την ήττα. Υπάρχουν δεκάδες λάθη που έγιναν νωρίτερα στο παιχνίδι που άλλαξαν την πορεία του αγώνα. Υπήρχαν χαμένες βολές, άστοχα ελεύθερα σουτ, λάθη συνεννόησης στην άμυνα. Στο μπάσκετ όμως, αυτό που μένει πάντα είναι η τελευταία εικόνα. Και σε αυτή ο Πλάμλι φάνηκε ανεπαρκής.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ρόντο έδωσε μία σπουδαία πάσα, ο Πλάμλι ξεχάστηκε, ο Ντέιβις έβαλε ένα σουτ καριέρας και ο Γιόκιτς παραλίγο να σώσει την κατάσταση χάρη στην ευφυϊα του, αφού κόντεψε να κόψει τον Ντέιβις. Έτσι όμως είναι το μπάσκετ: Στιγμές. Αν ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, αν διστάσεις έστω για ένα δευτερόλεπτο, τότε μπορεί να χάσεις κάτι. Ενίοτε, τον αγώνα.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ