ΜΠΑΣΚΕΤ

Αλφόνζο ΜαΚίνι: Από την 2η κατηγορία του Λουξεμβούργου, στους Γουόριορς!

Golden State Warriors' Alfonzo McKinnie (28) dunks the ball in front of Brooklyn Nets' Ed Davis (17) during the first half of an NBA basketball game Sunday, Oct. 28, 2018, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II)
AP Photo/Frank Franklin II AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Ο Αλφόνζο ΜακΚίνι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του στην χειρότερη ομάδα της 2ης κατηγορίας του Λουξεμβούργου. Τρία χρόνια αργότερα, βρίσκεται στο ρόστερ των Γουόριορς. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία του.

Ο Αλφόνζο ΜακΚίνι δεν είναι ο συνηθισμένος ΝΒΑερ. Βασικά, δεν είναι καν ο συνηθισμένος μπασκετμπολίστας. Η ιστορία του είναι ίσως η πιο περίεργη που θα βρει κανείς. Και είναι αυτή που τον έφερε ξαφνικά στο ρόστερ των Γουόριορς.

Οι πρωταθλητές φημίζονται για την ικανότητά τους να βρίσκουν διαμάντια στην λάσπη. Στην περίπτωση του ΜακΚίνι, πάντως, χρειάστηκε να κοιτάξουν περίπου 10 μέτρα πιο βαθιά από το σημείο που υπάρχει λάσπη. Και αφού έφτασαν μέχρι εκεί, απλώς συνέχισαν να... σκάβουν μέχρι να φτάσουν σε αυτόν.

Ο Αλφόνζο ΜακΚίνι είναι 26 χρονών. Έχεις ύψος 2.03 μέτρα και αγωνίζεται στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Δηλώνει περήφανα ότι έχει υπογράψει μη εγγυημένο συμβόλαιο με μία από τις καλύτερες ομάδες που έχει δει ποτέ ο κόσμος να πατάει στο παρκέ. Πιο πολύ όμως δηλώνει περήφανος για το απίστευτο ταξίδι του, το οποίο ξεκίνησε στην 2η κατηγορία του Λουξεμβούργου και τον έφερε βήμα-βήμα μέχρι το ΝΒΑ.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο Αλφόνζο ΜακΚίνι γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1992 στο Σικάγο. Μεγάλωσε σε... περίεργες περιοχές, επιλέγοντας να παίξει μπάσκετ απλώς και μόνο για να μην χρειαστεί να μπει σε κάποια συμμορία. Με τη μητέρα του να δουλεύει σε ταχυδρομείο και τις μετακομίσεις να είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση, ο νεαρός Αλφόνζο δεν είχε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και να τον προσέξει ο κόσμος όσο αγωνιζόταν στο Γυμνάσιο. Για την ακρίβεια, το 2010 το ESPN τον είχε κατατάξει στην 196η θέση ανάμεσα στους πάουερ φόργουορντ όλων των ΗΠΑ – όχι παικτών, απλώς πάουερ φόργουορντ. Οι προτάσεις από Κολέγια δεν έπεφταν ακριβώς... βροχή, με το τοπικό Eastern Illinois να του δίνει τελικά μία ευκαιρία.

Στο Easten Illinois ο ΜακΚίνι έμεινε μόνο δύο χρόνια, αριθμώντας 10.2 πόντους και 7 ριμπάουντ μέσο όρο την δεύτερη σεζόν του. Τότε ήταν που αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στο άσημο Green Bay και να μείνει έναν χρόνο εκτός παρκέ (βάσει κανονισμών) για να παίξει. Αυτό που δεν περίμενε ήταν ότι θα τραυματιζόταν δύο φορές στο γόνατο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί ο μηνίσκος και την τελευταία του σεζόν στο NCAA (2014/15) να έχει μόλις 8 πόντους και 5.3 ριμπάουντ μέσο όρο.

Ο νεαρός φόργουορντ ήξερε ότι δεν είχε καμία ελπίδα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Δεν δήλωσε καν διαθεσιμότητα στο ΝΒΑ Draft, δεν δέχθηκε καμία πρόσκληση από ομάδα για να προπονηθεί. Περίμενε απλώς μία πρόταση από μία ομάδα από την Ευρώπη. Όταν αυτή ήρθε, ο ΜακΚίνι απλώς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟΥ

Το καλοκαίρι του 2015 ο ΜακΚίνι είδε την ομάδα Ιστ Σάιντ Πάιρετς του Λουξεμβούργου να του προσφέρει 1.500 ευρώ το μήνα για να παίξει για αυτή. Ο ίδιος δέχθηκε, νομίζοντας στην αρχή ότι το Λουξεμβούργο ανήκει στην Γερμανία! Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι η ομάδα που τον προσέγγισε αγωνιζόταν στην... δεύτερη κατηγορία της μικρής αυτής χώρας. Βασικά, ήταν η χειρότερη ομάδα της 2ης κατηγορίας του Λουξεμβούργου!

Ο ΜακΚίνι δεν πτοήθηκε. Αν και είχε για συμπαίκτες ερασιτέχνες που δούλευαν 8ωρο και μετά έκαναν την πλάκα τους, πήγε στο Λουξεμβούργο και είχε 26 πόντους και 16 ριμπάουντ μέσο όρο. Με την ομάδα του να έχει ρεκόρ όμως 2-27 (!) κανείς δεν του έδωσε σημασία. Κάτι που, κακά τα ψέματα, είναι απολύτως λογικό κι ας κυκλοφορούσε ένα VIDEO με τις καλύτερες στιγμές του από την σεζόν 2015/16.


Ο ΜακΚίνι είχε βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο. Τότε όμως ένας φίλος του κατάφερε να του βρει δουλειά σε μία ομάδα του Μεξικό, τους Τάγιος ντε Χερμοσίλο. Εκεί πραγματικά τα... είδε όλα, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι “ οι αστυνόμοι εκεί κυκλοφορούν με αυτόματα. Δεν το έχω ξαναδει αυτό. Θυμάμαι μία φορά σταμάτησαν έναν τύπο και τον κόλλησαν στον τοίχο και εγώ απλώς σκεφτόμουν ότι θέλω να γυρίσω στο ξενοδοχείο μου. Υπήρχαν πόλεις που οι προπονητές μας φρόντιζαν να μας πουν ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούμε μόνοι μας στον δρόμο”. Αφού τελείωσε την σεζόν έχοντας 15.3 πόντους και 7.3 ριμπάουντ μέσο όρο, ο ΜακΚίνι αποφάσισε να κυνηγήσει διαφορετικά το όνειρό του.

ΑΠΟ ΤΑ 3ON3, ΜΕ 175 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ G-LEAGUE ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΒΑ

Το καλοκαίρι του 2016 ο ΜακΚίνι άρχισε να παίζει σε κλειστά γήπεδα στο Σικάγο, καταφέρνοντας να κερδίσει μία θέση στην ομάδα... 3 on 3 των ΗΠΑ που εκπροσώπησε την χώρα, έχοντας μόλις 3.1 πόντους μέσο όρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Εκεί τον πρόσεξε ο άλλοτε παίκτης των Μπουλς, Ράντι Μπράουν. Η συνέχεια, δε, ήταν ακόμα πιο περίεργη.

Ο ΜακΚίνι αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να προσπαθήσει να αγωνιστεί στην G-League. Πλήρωσε λοιπόν 175 δολάρια για να πάρει μέρος στα δοκιμαστικά των Γουίντι Σίτι Μπουλς, της θυγατρικής ομάδας των Σικάγο Μπουλς. Εκεί, ήταν ένας από αυτούς που ξεχώρισε ανάμεσα σε 200 παίκτες, κερδίζοντας μία θέση στο ρόστερ της ομάδας. Για την ακρίβεια, εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες των Γουίντι Σίτι Μπουλς, έχοντας 14.7 πόντους και 9 ριμπάουντ μέσο όρο, κερδίζοντας μία θέση στο All Star Game της G-League την σεζόν 2016/17!

Έναν χρόνο αργότερα, η σεζόν 2017/18 τον βρήκε στους Ράπτορς 905 – θυγατρικής ομάδας των Τορόντο Ράπτορς – μέχρι οι Καναδοί να του δώσουν την πρώτη του ευκαιρία στο ΝΒΑ, αφού τον χρησιμοποίησαν για 13 παιχνίδια, με τον ΜακΚίνι να έχει 1.6 πόντους μέσο όρο.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Το φετινό καλοκαίρι, ο ΜακΚίνι χρειάστηκε να εξετάσει όλες τις επιλογές του. Αρκετές ομάδες του πρότειναν να αγωνιστεί στο τρέινινγκ καμπ τους και να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο. Ο ίδιος, έπειτα από παραίνεση του άλλοτε παίκτη της Μακάμπι. Γουίλ Μπάινουμ, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση των Γουόριορς, ξέροντας ότι είχε ελάχιστες ελπίδες να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ τους.

Ο ΜακΚίνι πήγε στην προετοιμασία των Γουόριορς έχοντας ως βασικό όπλο ότι ήταν ο ξάδελφος του σωματοφύλακα του Στέφεν Κάρι! Αρχικά δεν εντυπωσίασε. Σταδιακά ωστόσο “κέρδισε” τους πάντες με το πάθος του στην άμυνα, την αίσθηση του στο ριμπάουντ και το βελτιωμένο του σουτ. Με τον Πάτρικ ΜακΚό να θέτει εαυτό εκτός ομάδας, ξαφνικά οι Γουόριορς είχαν ανάγκη από έναν φόργουορντ. Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. “ Δεν ξεχώριζε στην αρχή, αλλά ξαφνικά άρχισε να βγάζει φάσεις, να σκοράρει και κέρδισε την θέση του με το σπαθί του. Τον σέβομαι για αυτό που κάνει” δήλωσε κάποια στιγμή ο Ντρέιμοντ Γκριν. Λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, ο Στιβ Κερ τον κάλεσε στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι το Γκόλντεν Στέιτ του προσφέρει μη εγγυημένο συμβόλαιο έναντι 1 εκατ. δολαρίων!

Ο ΜακΚίνι ξεκίνησε παίζοντας σποραδικά στο τέλος αγώνων. Σταδιακά ωστόσο έχει καταφέρει να κερδίσει μία θέση στο ροτέισον των Γουόριορς, δίνοντας λύσεις. Κόντρα στους Μπουλς στο Σικάγο, στην πόλη που γεννήθηκε, σημείωσε 19 πόντους κόντρα στους Μπουλς. Στον τελευταίο αγώνα της ομάδας κόντρα στους Γκρίζλις, είχε 14 πόντους, μένοντας στο παρκέ για 29 λεπτά! Συνολικά έπειτα από 11 αγώνες έχει 6.8 πόντους και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14.2 λεπτά συμμετοχής. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κάποιος.

Οι Γουόριορς έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα μετατρέψουν σε εγγυημένο το συμβόλαιο του ΜακΚίνι μέχρι και τον Ιανουάριο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μοιάζει δύσκολο να μην πάρουν αυτή την απόφαση. Όσο για τον ίδιο; Απλώς ζει κάθε μέρα ξεχωριστά, κάνοντας παράλληλα πραγματικότητα ένα ακόμα όνειρό του, αφού αγόρασε σπίτι στη μητέρα του! Δεν πρόκειται να αλλάξει χαρακτήρα. Και σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσει από πού ξεκίνησε: Από την χειρότερη ομάδα της 2ης κατηγορίας του Λουξεμβούργου.

AP Photo/Frank Franklin II

Πηγές: Reddit, nbacsports, The Undefeated, ridiculousupside, windycity.gleague.nba.com, sfchronicle, clutchpoints

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ