NBA

70 χρόνια από την επιλογή των πρώτων μαύρων αθλητών στο Draft του ΝΒΑ

70 χρόνια από την επιλογή των πρώτων μαύρων αθλητών στο Draft του ΝΒΑ

Η 25η Απριλίου του 1950 έχει μείνει στην ιστορία ως μέρα ορόσημο για το τέλος των φυλετικών διακρίσεων. Σαν σήμερα είχαν επιλεγεί στο Draft του ΝΒΑ οι τρεις πρώτοι μαύροι αθλητές στην ιστορία της Λίγκας.

Οι μαύροι αθλητές κατά γενική ομολογία κυριαρχούν εδώ και πολλές δεκαετίες στο ΝΒΑ. Χρειάστηκε βέβαια να αλλάξουν πολλά ώστε να έχουν έστω και το δικαίωμα της συμμετοχής στο Draft και κατ’ επέκταση να αγωνιστούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Πότε όμως συνέβη αυτό;

Χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο κατά 70 ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα να πάμε στην 25 Απριλίου του 1950. Μια ημερομηνία ορόσημο για να ξεπεραστούν οι φυλετικές διακρίσεις (και) στο ΝΒΑ, καθώς τότε ήταν που επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή των μαύρων αθλητών στο Draft. Η διαδικασία φιλοξενήθηκε στο Σικάγο και οι ομάδες επέλεξαν συνολικά 121 αθλητές σε 12 γύρους. Σημειωτέων το 1950 είχαμε και μια αλλαγή που αφορούσε την ονομασία της λίγκας, καθώς από BBA (Basketball Association of America) βαπτίστηκε ΝΒΑ (National Basketball Association).

Ο πρώτος μαύρος αθλητής που επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς του Ρεντ Άουερμπαχ στο νούμερο 12 ήταν ο φόργουορντ, Τσακ Κούπερ, ο οποίος είχε παίξει κολεγιακό μπάσκετ σε Γουέστ Βιρτζίνια και Ντούκεϊν, για να ακολουθήσουν πιο κάτω οι Ερλ Λόιντ και Χάρολντ Χάντερ τους οποίους επέλεξαν οι Ουάσινγκτον Κάπιτολς. Αξίζει να σημειωθεί πως ότι ο ιδιοκτήτης των Σέλτικς, Γουόλτερ Μπράουν, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επιλέξει τον Κούπερ, επικράτησε μεγάλη αναταραχή στην ομάδα, ο ίδιος όμως ήταν ανένδοτος. «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι ριγέ, πουά ή καρό. Θα επιλέξουμε τον Κούπερ» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Χάντερ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συμβόλαιο, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Πρώτος που αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι ήταν ο Λόιντ στις 31 Οκτωβρίου του 1950, σημειώνοντας 6 πόντους κόντρα στους Κάπιτολς, για να ακολουθήσει μια μέρα αργότερα ο Κούπερ, ο οποίος «έγραψε» 9 πόντους στην αναμέτρηση με τους Φορτ Γουέιν Πίστονς.

Ο Κούπερ, πάντως, γινόταν συχνά πυκνά δέκτης ρατσιστικών επιθέσεων κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια των Σέλτικς. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1984, ενώ πέρυσι μπήκε στο Hall of Fame.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ