ΤΟΥΡΚΙΑ

Πολυνίκης και πιο ακριβοπληρωμένος, ο Ομπράντοβιτς

Πολυνίκης και πιο ακριβοπληρωμένος, ο Ομπράντοβιτς

Πέραν του ότι έχει περισσότερες ευρωπαϊκές κούπες από κάθε άλλο κόουτς (8), ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κερδίσει και τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο προπονητή που 'χει απασχοληθεί στην Ευρώπη. Πόσα; Διαβάστε.

Το καλοκαίρι του 2013, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεψε δριμύτερος στους πάγκους αναλαμβάνοντας ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ πιστεύουν πως αν δεν το τελειοποιήσει ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία της Euroleague, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει.

Οι της Φενέρ πίστεψαν ότι μια που θα καθίσει ο "Ζοτς" στον πάγκο τους και... μια που θα κατακτήσει την Euroleague. Πολύ σύντομα, θα διαπίστωναν ότι η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Ακόμα και αν ο Σέρβος είχε κάνει τις επιλογές των παικτών, δεν σήμαινε πως ήταν και μάγος. Υπομονή ιδιαίτερη δεν υπήρχε -είναι η αλήθεια. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατέκριναν. Εν τούτοις, είχε διετές συμβόλαιο το οποίο αρνήθηκε να επεκτείνει το καλοκαίρι του 2014, οπότε αποφάσισαν να τον αφήσουν να το εξαντλήσει.

Σήμερα (25/05), λοιπόν, η πληροφορία που σας είχε αποκαλύψει το Sport24.gr για το νέο διετές συμβόλαιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τη Φενέρ επιβεβαιώθηκε. Οι Τούρκοι ενημέρωσαν ότι ο "Ζοτς" θα συνεχίσει στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης ως το 2017 . Έτσι ο Ομπράντοβιτς θα πάρει το ποσό των 1.5 εκατ. δολ., συν μπόνους για διακρίσεις στις εγχώριες διοργανώσεις και φυσικά τη Euroleague ή αν προτιμάτε, 4 εκατ. δολ. για όλο το τεχνικό τιμ, για κάθε σεζόν.

Ήταν το έβδομο συμβόλαιο που υπογράφει ο Σέρβος προπονητής από το καλοκαίρι του 1999, όταν ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τον Παναθηναϊκό. Ο πολυνίκης κόουτς της Euroleague είχε υπογράψει πέντε συμβόλαια με τους "πράσινους" (1999-02, 2002-05, 2005-07, 2007-10, 2010-12) με τις συνολικές αμοιβές του να κυμαίνονται στα 23-25 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι δυο πλευρές τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι "τα βρήκαμε σε 5 λεπτά".

Η πρώτη συμφωνία

Στις 4 Ιουνίου 1999 η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μια συνεργασία που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής ανάμεσα στις δυο πλευρές τα χρόνια που ακολούθησαν. Οι "πράσινοι" έψαχναν τον αντικαταστάτη του Σούμποτιτς και ο Παύλος Γιαννακόπουλος επέλεξε τον Ομπράντοβιτς ως τον ιδανικό για την άκρη του πάγκου. Έπειτα από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών οι δύο πλευρές βρήκαν τη χρυσή τομή. Αρχικά ο "Ζοτς" ζητούσε τριετές κλειστό συμβόλαιο, έναντι 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και ο Παναθηναϊκός πρόσφερε διετές περί το 1 εκατ. δολάρια ανά σεζόν. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 2+1 και οι αποδοχές του Ομπράντοβιτς για κάθε χρόνο ήταν περίπου 1.1 εκατ. δολάρια.

"Είμαι χαρούμενος που θα δουλέψω στην Ελλάδα και ευχαριστημένος που θα δουλέψω στον Παναθηναϊκό. Θα κατέβω στην Αθήνα και θα συναντηθώ με τον κ. Γιαννακόπουλο για να συζητήσουμε για την ομάδα. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για παίκτες και μεταγραφές" είχε τονίσει στην αρχική του τοποθέτηση.

Πολυνίκης και πιο ακριβοπληρωμένος, ο Ομπράντοβιτς

Η ανακοίνωση στη φιέστα

Παρά το ενδιαφέρον ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ομπράντοβιτς παρέμεινε πιστός στον Παναθηναϊκό. Το 2010 έβαλε την υπογραφή του στο τελευταίο του συμβόλαιο με τους "πράσινους", για δυο χρόνια έναντι 1.3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Λίγο περισσότερα, δηλαδή, απ' όσα έπαιρνε την προηγούμενη διετία. Η ανακοίνωση της νέας συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια της φιέστας στο ΟΑΚΑ, όταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πήρε το μικρόφωνο και ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα. "Να πω το ευχάριστο. Με προσπάθεια δική μου και του αδερφού μου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα είναι και τα επόμενα δύο χρόνια κοντά μας. Μένω κατάπληκτος από την παρουσία του κόσμου. Δείχνουν ότι αγαπάνε το άθλημα και τον Παναθηναϊκό και εμείς σα διοίκηση κάνουμε ότι μπορούμε για να τους κάνουμε χαρούμενους και ευτυχισμένους. Θα υπάρξουν και άλλα βήματα, θέλαμε με κάθε τρόπο να κλείσουμε τον προπονητή γιατί είναι ο βασικός στύλος στη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί θετικά η συνάντηση ανάμεσα στους αδελφούς Γιαννακόπουλους και τον Σέρβο τεχνικό. Ο "Ζοτς" έθεσε τους όρους, τους οποίους θεωρούσε απαραίτητους για να συνεχίσει να δουλεύει στον Παναθηναϊκό. Ζήτησε την παραμονή όλων των βασικών παικτών της ομάδας, ενώ έγινε κουβέντα και πάνω σε οργανωτικά θέματα. Αρχικά, οι δύο πλευρές είχαν αρκετές διαφωνίες, αλλά κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έδειξαν να αποδέχονται τα αιτήματα του Ομπράντοβιτς και η συμφωνία επήλθε.

Πολυνίκης και πιο ακριβοπληρωμένος, ο Ομπράντοβιτς

Ήταν το τελευταίο του συμβόλαιο με τους "πράσινους". Σε αυτά τα 13 χρόνια οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 23 τίτλους, 11 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 5 ευρωπαϊκά, και έχει ρεκόρ 358 νικών σε 418 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα (85,6%), την καλύτερη επίδοση προπονητή, πάνω από το 82,7% του Γιάννη Ιωαννίδη!

Μετά, ήλθε η Φενέρ

Έπειτα από έναν χρόνο μακριά από τους πάγκους, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τη Φενέρμπατχσε/Ούλκερ το καλοκαίρι του 2013. Οι Τούρκοι έστρωσαν χαλί από εκατομμύρια ευρώ στον δρόμο του Σέρβου ώστε να τον πείσουν να συνεχίσει τον μύθο του στην Ulker Sports Arena. Πολλά ακούστηκαν προ διετίας αναφορικά με τα χρήματα που θα έπαιρνε ο Ζέλικο από τη Φενέρ. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά ξεπέρασαν τα... όρια σε ό,τι είχαμε συνηθίσει σε μισθούς προπονητών στην Ευρώπη. Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας "Milliyet" αποκάλυψε τι περίπου προέβλεπε το πρώτο συμβόλαιο του Ομπράντοβιτς με τους Τούρκους. Για την ακρίβεια, ο μισθός του "Ζοτς" ήταν 1.35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μαζί με τα μπόνους (Euroleague, πρωτάθλημα κλπ) η συμφωνία άγγιξε το ποσό των 3.7 εκατ. ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό πως το μπόνους πρωταθλήματος ανερχόταν στα 400 χιλ. ευρώ.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ