ΤΟΥΡΚΙΑ

Μπάσκετ-παρωδία στα παιδικά πρωταθλήματα της Τουρκίας!

Μπάσκετ-παρωδία στα παιδικά πρωταθλήματα της Τουρκίας!

Η έμπνευση της τουρκικής ομοσπονδίας να αλλάξει τους κανονισμούς στις μικρές ηλικίες έχει φέρει έναν μικρό πανικό στην γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν απίστευτα σκηνικά στους αγώνες.

Ανά καιρούς οι ανά τον κόσμο Ομοσπονδίες του μπάσκετ εφαρμόζουν διαφορετικούς κανονισμούς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση, μόνο που κάτι που ξεκίνησε με καλές προθέσεις έχει εξελιχθεί σε παρωδία.

Με τους Τούρκους να πιστεύουν ότι οι παίκτες και οι παίκτριές τους υστερούν στον τομέα του "ένας εναντίον ενός", η Ομοσπονδία αποφάσισε να θέσει κάποιους κανόνες για τα πρωταθλήματα από 11 έως 14 ετών αγοριών και κοριτσιώ,ν ώστε να βοηθήσει στην ατομική πρωτοβουλία. Η παρανόηση αυτών των κανόνων όμως έχει φέρει πανικό, με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για "φρικιαστικό μπάσκετ". Και δεν έχουν πολύ άδικο. Τι όμως έχει συμβεί; Ιδού:

Βάσει των νέων κανονισμών που ισχύουν στις μικρές ηλικές στην Τουρκία, οι ομάδες έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς σε άμυνα και επίθεση, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Οι ομάδες δεν επιτρέπεται να παίζουν ζώνη.

2. Οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κοντινή απόσταση στους αντιπάλους τους, ειδάλως θα θεωρείται ότι μαρκάρουν χώρο και άρα παίζουν ζώνη και άρα θα χρεώνονται με τεχνική ποινή.

3. Απαγορεύεται μία ομάδα να πρεσάρει σε όλο το γήπεδο εκτός αν βρίσκεται πίσω στο σκορ με 10 πόντους ή περισσότερους και μένουν δύο λεπτά για το τέλος του αγώνα!

4. Η επιτιθέμενη ομάδα απαγορεύεται να παίζει το Πικ εν Ρολ.

Όλοι αυτοί οι κανονισμοί αποφασίστηκαν με την προοπτική ότι θα υπάρχει περισσότερο ένας εναντίον ενός στους αγώνες και οι παίκτες θα βελτιώνονται σε αυτό τον τομέα. Με τους κανονισμούς όμως να είναι εξαιρετικά αυστηροί και τους διαιτητές να δείχνουν μεγάλη διάθεση να τους εφαρμόσουν και να χρεώνουν με τεχνικές ποινές τις ομάδες, η κατάληξη είναι να βλέπει κάποιος συνέχεια στους αγώνες σκηνές σαν αυτή:

Και... αυτή

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Οι προπονητές της εκάστοτε επιτιθέμενης ομάδας θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός οτι έχουν έναν καλό/η παίκτη/παίκτρια και δίνουν την εξής εντολή: Στέλνουν τα άλλα 4 άτομα μίας ομάδας στην ίδια γωνία για να ανοίξουν τον χώρο. Με τους αντιπάλους να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν, πρακτικά το παιχνίδι γίνεται... μονό! Κάπως έτσι στην Τουρκία βίωσαν πρόσφατα σε αγώνα U14 ένα τρομερό σκηνικό, όπου μία ομάδα κέρδισε μία άλλη με 83-74, με τον ένα παίκτη της να έχει σημειώσει... 77 πόντους!

Στην Τουρκία έχει δημιουργηθεί ήδη σάλος από αυτο που γίνεται, αφού είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι προπονητές τραβάνε τους κανόνες μέχρι εκεί που θέλουν προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν, όταν το νόημα σε αυτές τις ηλικίες είναι η χαρά του παιχνιδιού και η βελτίωση των παικτών. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί κάποια αλλαγή στους κανονισμούς, με τους Τούρκους να ελπίζουν ότι σύντομα θα βρεθεί ένας τρόπος για να σταματήσει αυτή η παρωδία.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ