ΤΟΥΡΚΙΑ

Μάρκοβιτς στο Sport24.gr: "Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα"

Μάρκοβιτς στο Sport24.gr: "Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα"

Ο Νέναντ Μάρκοβιτς μιλάει στο Sport24.gr για τις παλιές αγάπες (ΚΑΟΔ, Πανιώνιος) που περνούν δύσκολες ώρες και εξηγεί τους λόγους που είναι πολύ δύσκολο να κοουτσάρεις μια ομάδα στην Ελλάδα.

Ο Νέναντ Μάρκοβιτς καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ, με δεδομένο ότι η Τραμπζονσπόρ επένδυσε κοντά στα 5 εκ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι ενώ οι στόχοι της ομάδας από την Τραπεζούντα στην τούρκικη λίγκα και το Eurocup είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Τραπεζούντα, αποστολή: Γιάννης Σταυρουλάκης

Την ίδια στιγμή, οι δυο από τις τρεις πρώην ομάδες του 47χρονου κόουτς στην Ελλάδα περνούν δύσκολες ώρες. Ο Πανιώνιος αγωνίζεται φέτος στη Β' Εθνική ενώ ο ΚΑΟΔ που πέρσι έχασε οριακά τη συμμετοχή του στα playoffs, πλέον δεν συμμετέχει σε κανένα εθνικό πρωτάθλημα!

Το Sport24.gr βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Τραπεζούντα για τον αγώνα του Άρη στην πρεμιέρα του Eurocup με την Τραμπζονσπόρ και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Νέναντ Μάρκοβιτς για τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό πρωτάθλημα και την TBL, την οικονομική κρίση και τις ελληνικές ομάδες στην Euroleague.

- Η Τραμπζονσπόρ έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ όμως ο Άρης έφτασε στο σημείο να διεκδικεί ως το τέλος της νίκη στο Hayri Gür...

"Κατ' αρχάς, κάθε πρεμιέρα είναι πολύ δύσκολη. Ειδικά για τους γηπεδούχους. Από το πρώτο λεπτό νιώθεις την πίεση ότι πρέπει να κερδίσεις. To ίδιο συνέβη και με εμάς. Έτσι την πατήσαμε στο παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ (σ.σ. ήττα στην Τραπεζούντα, με 58-80)! Αντιδράσαμε χάλια. 6.000 κόσμος στο γήπεδο, μεγάλη πίεση στην πρεμιέρα της TBL, μεγάλο παιχνίδι απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Δεν το χειριστήκαμε καλά. Τρεις μέρες μετά έπρεπε να παίξουμε με τον Άρη, μια ομάδα που παρακαλουθώ και ξέρω τις δυνατότητές της. Κάποια στιγμή φάνηκε να έχουμε τον έλεγχο του ρυθμού, όταν προηγηθήκαμε με 9 πόντους όμως ο Άρης επέστρεψε με 2-3 ζώνες. Επίσης δεν ήμασταν καθόλου τυχεροί αφού ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς τραυματίστηκε στο πρώτο λεπτό ενώ ο Κούλιγκ έκανε δυο γρήγορα φάουλ. Έτσι φτάσαμε στο σημείο ο τρίτος ψηλός μας, ο οποίος συνήθως παίζει 5-6 λεπτά, να τελειώνει το ματς με 23'! Δεν ήταν εύκολο για εμάς ενώ τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα με τον Νόβιτσα. Σε κάθε περίπτωση, η νίκη είναι νίκη. Πάμε παρακάτω".

- Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Άρη έπειτα από τρία χρόνια. Η γνώμη σας για την ελληνική ομάδα;

"Νομίζω ότι ο Άρης είναι πολύ καλή ομάδα. Τους είδα στο παιχνίδι με την Καρσίγιακα στο τουρνουά του Νίκου Γκάλη, τους είδα επίσης κόντρα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Παίζουν πολύ καλά και οργανωμένα, έχουν καλούς και έμπειρους παίκτες. Έχουν χτίσει ένα δυνατό σύνολο ενώ ο κόσμος του Άρη έχει πάντα τεράστιες προσδοκίες και κίνητρο. Φέτος η ομάδα επέστρεψε στο Eurocup με ένα δυνατό ρόστερ. Ελπίζω να κάνουν καλή δουλειά. Επίσης τον Πρίφτη τον ξέρω από την εποχή που ήταν ασίσταντ. Είναι ένας σοβαρός κόουτς, ένας καλός προπονητής. Ξέρεις, δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα γι' αυτόν επειδή δεν γνωρίζω τον τρόπο που δουλεύει όμως οι ομάδες του παίζουν πάντα με πειθαρχία, παίζουν δυνατά και σκληρά. Τον σέβομαι πολύ".

- Πιστεύετε, λοιπόν, ότι ο Άρης μπορεί κάποια στιγμή να επαναλάβει μελλοντικά ό,τι πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

"Πάντα υπάρχει το ζήτημα με τα μπάτζετ των ομάδων. Υπάρχουν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τις οποίες δεν μπορείς να πλησιάσεις αφού έχουν ξεφύγει όμως, φυσικά, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα είναι πάντα το TOP-5. Εύχομαι η ελληνική λίγκα να γίνει ξανά όπως πριν από κάποια χρόνια όταν υπήρχε δυνατό Μαρούσι, δυνατός Πανιώνιος, δυνατή ΑΕΚ. Το πρωτάθλημά σας πρέπει να γίνει πιο συναρπαστικό και όχι μόνο υπόθεση των δυο!".

Μάρκοβιτς στο Sport24.gr: "Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα"

- Πως βιώνετε την περιπέτεια της Τουρκίας, μετά το πέρασμα από τους ελληνικούς πάγκους;

"Λοιπόν, η τούρκικη λίγκα είναι ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Η πιο δύσκολη λίγκα σε όλη την Ευρώπη. Είδατε τι έγινε πέρσι με την Καρσίγιακα! Ξέρεις, όλες οι ομάδες πλην των Φενέρ, Εφές και Γαλατά, δηλαδή η Μπάνβιτ, η Γκαζιάντεπ, η Τουρκ Τέλεκομ κι εμείς... Όλοι θα παλέψουν για το καλύτερο στο τέλος. Για παράδειγμα, μπορεί να απομένουν έξι αγώνες για το τέλος της regular season και να φαίνεται ότι δεν θα παίξουμε στα playoffs ωστόσο το τέλος της χρονιάς μπορεί να σε βρει στα ημιτελικά! Να κάνουμε, δηλαδή, έξι σερί νίκες και να φτάσουμε ως το τέλος της διαδρομής. Αυτή η λίγκα είναι απίστευτη. Η Καρσίγιακα απέκλεισε τη Φενέρ και την Εφές στους τελικούς... Είναι πολύ συναρπαστικό για έναν προπονητή να κοουτσάρει σε αυτό το πρωτάθλημα".

- Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στην ελληνική λίγκα και την TBL;

"Η μεγάλη διαφορά είναι το χρήμα. Θυμάσαι, για παράδειγμα, τι γινόταν τα περασμένα χρόνια στην Ελλάδα; Μεγάλος ΠΑΟΚ, μεγάλος Άρης, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός! Ο Ολυμπιακός πήγαινε στη Νέα Σμύρνη και έχανε από τον Πανιώνιο... Μεγάλο Μαρούσι. Όλες αυτές οι ομάδες δεν υπάρχουν πλέον και ο βασικός λόγος είναι το χρήμα. Η Ελλάδα περνάει πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, δεν είναι εύκολο να ρίχνεις δολάρια ή ευρώ στα σπορ. Καθόλου εύκολο. Ό,τι έγινε στην Δράμα είναι πολύ στενάχωρο! Ήταν μια από τις αγαπημένες μου ομάδες. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον ΚΑΟΔ είναι σαν οικογένειά μου. Μπορώ να καταλάβω ότι είναι πολύ δύσκολο να μανατζάρεις μια ομάδα μέσα σε αυτή την τρέλα".

- Πως αντιλαμβάνεστε, πλέον, την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, δουλεύοντας στο εξωτερικό;

"Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα των εξελίξεων στην Ευρώπη. Δεν είμαι οικονομικός αναλυτής ωστόσο μου φαίνεται ότι η κατάσταση στη χώρα σας γίνεται όλο και χειρότερη. Πραγματικά ελπίζω όλα αυτά να τελειώσουν γρήγορα. Έχω φίλους εκεί και ξέρω ότι περνούν δύσκολα. Αν, πάντως, ισχύει αυτό που λένε ότι κάπου υπάρχει δεύτερο σπίτι για όλους μας, τότε η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Το λέω και το αισθάνομαι. Έπαιξα εκεί, είχα την ευκαιρία να κοουτσάρω εκεί, έχω πολλούς φίλους στη χώρα σας. Γι' αυτό, ακριβώς, εύχομαι να τελειώσουν όλα αυτά".

- Η γνώμη σας για τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και την παρουσία τους στην Euroleague;

"Και οι δυο ομάδες είναι top επιπέδου. Σε αυτές τις καταστάσεις, πολλές συγκυρίες ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία μιας ομάδας. Τραυματισμοί, ταξίδια, πνευματική προετοιμασία, ήττες. Πιστεύω ότι και οι δυο τους είναι σε καλό επίπεδο και θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο TOP-8 και μετά όλα είναι πιθανά".

- Πως εξηγείτε αυτό που έγινε στον Πανιώνιο και τον υποβιβασμό του στη Β' Εθνική;

"Πέρασα τρία χρόνια στον Πανιώνιο. Τρία υπέροχα χρόνια! Δυο σαν προπονητής και ένα σαν παίκτης. Έχω πολλούς φίλους εκεί και ήταν η πρώτη μου ομάδα στην Ελλάδα. Πραγματικά στενάχωρο όταν το βλέπεις να συμβαίνει. Το ίδιο συνέβη και στην ΑΕΚ, όμως έπειτα από κάποια χρόνια επέστρεψε και πλέον είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Ελπίζω, λοιπόν, ο Πανιώνιος να επιστρέψει. Είναι μια ελκυστική ομάδα για παίκτες και προπονητές, ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη αγαπάει το μπάσκετ και τον Πανιώνιο".

- Θα επιστρέφατε ξανά στην Ελλάδα για να δουλέψετε εδώ;

"Γιατί όχι; Ποτέ δεν ξέρεις! Τώρα είμαι στην Τουρκία ενώ πριν από δυο χρόνια ήμουν στην Ελλάδα. Αν είσαι προπονητής, δεν ξέρεις ποτέ που θα σε βρει η επόμενη μέρα".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ