ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο άσος στο μανίκι της Μπασκόνια για Λάρκιν και Χάνγκα

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σέιν Λάρκιν και ο Άνταμ Χάνγκα φέρονται να βρίσκονται προ των πυλών του "Παλάου Μπλαουγκράνα", αλλά η Μπασκόνια είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο. Η προθεσμία και το φαινόμενο των "restricted free agents" στη Liga Endesa.

Η μετακόμιση του Σίτο Αλόνσο από τη Βιτόρια στη Βαρκελώνη έχει φέρει πολλούς από τους παίκτες που είχε πέρσι στην Μπασκόνια στο μεταγραφικό πλάνο της Μπαρτσελόνα. Αναμενόμενα (ή μη) οι "μπλαουγκράνα" στράφηκαν στον Σέιν Λάρκιν και τον Άνταμ Χάνγκα, οι οποίοι (μαζί με τον Τόρνικε Σενγκέλια) έκαναν τη διαφορά την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Την ίδια ώρα λοιπόν που η Μπαρτσελόνα αδειάζει διαρκώς το ρόστερ της, σκοπεύει να εντάξει στο δυναμικό της δύο από τα "βαριά χαρτιά" της Μπασκόνια.

Για να τα καταφέρει όμως, θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να αποφύγει τυχόν επιπόλαιες ενέργειες που θα κάνουν το (μεταγραφικό) έργο της πιο δύσκολο. Για αρχή, θα πρέπει αμφότεροι να έχουν υπογράψει μέχρι τα μεσάνυχτα στην καταλανική ομάδα, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η μετακίνησή τους δίχως να χρειαστεί να καταβληθεί κάποιο buy out. Οι κανονισμοί στην Ισπανία είναι περίπλοκοι και σε κάθε περίπτωση επιτρέπουν στις ομάδες να έχουν προστατευμένα τα νότα τους.

Τι σημαίνει αυτό; Τα συμβόλαια των δύο παικτών με την Μπασκόνια ολοκληρώθηκαν, αλλά η ισπανική ομάδα φρόντισε να κάνει την κίνησή της προκειμένου να έχει λόγο στο που θα παίξουν του χρόνου (εφόσον συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ισπανία). Κατέθεσε λοιπόν στην ισπανική λίγκα το απαραίτητο έγγραφο, για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων τους. Πράγμα που σημαίνει πως τους κατέστησε restricted free agents, όπως είναι ο σχετικός όρος στο ΝΒΑ. Κοινώς, έχει τον τελευταίο λόγο για το μέλλον τους.

Με βάση αυτή την κίνηση, η Μπασκόνια θα έχει στη διάθεσή της πέντε (5) ημέρες από την στιγμή που η Μπαρτσελόνα θα καταθέσει επίσημη πρόταση στους παίκτες, προκειμένου να ματσάρει την προσφορά των "μπλαουγκράνα" και να τους κρατήσει στη Fernando Buesa Arena. Αν λοιπόν ισοφαρίσει την πρόταση που έχουν στα χέρια τους, θα συνεχίσουν να φορούν τη φανέλα της Μπασκόνια την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν τώρα, αμφότεροι συνεχίσουν την καριέρα τους μακριά από την Ισπανία, η Μπασκόνια θα διατηρεί τα δικαιώματά τους στη χώρα. Πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση που μελλοντικά έχουν πρόταση από ομάδα της Liga Endesa, θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς (των restricted free agents).

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Παρεμπιπτόντως, σήμερα (9/7) ολοκληρώνεται η προθεσμία που έχει η Μπαρτσελόνα (ή όποια άλλη ισπανική ομάδα) για να τους καταθέσει επίσημη πρόταση και να αποσπάσει την υπογραφή τους, δίχως να χρειαστεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις (για buy out) με την Μπασκόνια. Ο σχετικός κανονισμός της ACB αναφέρει πως " μέχρι τις 9 Ιουλίου, ο κάθε παίκτης μπορεί να αποδεχθεί και να υπογράψει μία μόνο πρόταση και να την παρουσιάσει στην ACB. Αν αυτό συμβεί, ο σύλλογος από τον οποίο προέρχεται έχει πέντε ημέρες να την ισοφαρίσει και να τον κρατήσει. Εάν ο σύλλογος δεν ισοφαρίσει την πρόταση, ο παίκτης ανήκει στον σύλλογο που έχει κάνει την πρόταση".

Αν λοιπόν μέχρι τα μεσάνυχτα, τόσο ο Σέιν Λάρκιν όσο και ο Άνταμ Χάνγκα υπογράψουν στην Μπαρτσελόνα, η Μπασκόνια θα μπορεί μέχρι την Παρασκευή (14/7) να ματσάρει την προσφορά και να τους κρατήσει. Αν όμως, δεν υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο με τους "μπλαουγκράνα", τότε η ομάδα του Σίτο Αλόνσο θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αγοράσει τα δικαιώματά τους από την Μπασκόνια!

Συμπέρασμα: ο Χοσεάν Κερεχέτα θα αποφασίσει πού θα παίζουν οι δύο παίκτες την επόμενη χρονιά. Είτε θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους κρατήσει είτε θα τους... παραχωρήσει στην Μπαρτσελόνα!

UPDATE: ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Στις 19:31 (Ελλάδας) η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως έχει καταθέσει στην ACB το επίσημο ενδιαφέρον της για τους δύο παίκτες, πράγμα που σημαίνει πως διαγράφεται οριστικά η προοπτική της αγοράς τους από την Μπασκόνια. Πλέον, οι Βάσκοι έχουν μπροστά τους πέντε ημέρες για να ισοφαρίσουν την πρόταση των Καταλανών προκειμένου να κρατήσουν στο δυναμικό τους τόσο τον Σέιν Λάρκιν όσο και τον Άνταμ Χάνγκα. Σε διαφορετική περίπτωση, αμφότεροι θα φορούν τη φανέλα των "μπλαουγκράνα" την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο άσος στο μανίκι της Μπασκόνια για Λάρκιν και Χάνγκα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ