ΜΠΑΣΚΕΤ

Γκαρμπαχόσα: "Θα κληθούν στην εθνική Ισπανίας οι παίκτες της EuroLeague"

Γκαρμπαχόσα: "Θα κληθούν στην εθνική Ισπανίας οι παίκτες της EuroLeague"

Ο Πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, ξεκαθάρισε ότι οι παίκτες των ομάδων της EuroLeague θα κληθούν να αγωνιστούν με την εθνική Ισπανίας στα "παράθυρα" της FIBA και πως, βάσει νόμου, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το "παρών".

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα (Πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας) δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρος: Θέλει να δει την Ισπανία να προκρίνεται στο Mundobasket του 2019 μέσω των προκριματικών και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κατεβάσει την καλύτερη δυνατή σύνθεση, δηλαδή τους παίκτες που αγωνίζονται στην EuroLeague.

Παραχωρώντας μεγάλη συνέντευξη σε ευρωπαϊκό μέσο, ο Γκαρμπαχόσα φρόντισε λοιπόν να τονίσει ότι στα προκριματικά του Mundobasket, τα οποία ξεκινούν στις 23 Νοεμβρίου, αναμένεται να βρίσκονται κανονικά στο προσκλητήριο για την εθνική οι παίκτες των ομάδων της χώρας που αγωνίζονται στην EuroLeague (Βαλένθια, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μάλαγα). " Όπως συμβαίνει πάντα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα και αυτό σημαίνει ότι στην εθνική θα κληθούν και οι παίκτες της EuroLeague" δήλωσε αρχικά ο Πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας, για να συμπληρώσει στην συνέχεια: " Η EuroLeague έχει πει δημόσια, αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις αγωνιστικές της δραστηριότητες και ότι οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να αγωνιστούν. Η Ισπανία λοιπόν είναι σημαντική. Οι εθνικές ομάδες είναι η μηχανή του ισπανικού μπάσκετ και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα".

Ακολούθως μάλιστα ο Γκαρμπαχόσα εξήγησε και το σκεπτικό του: " Πρέπει να προκριθούμε στο Mundobasket για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας μην γελιόμαστε, αν δεν προκριθούμε στο Mundobasket, το ισπανικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο το άθλημα θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι 12 καλύτεροι παίκτες για αυτούς τους αγώνες. Δεν έχω μιλήσει με τις άλλες Ομοσπονδίες πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά διαισθάνομαι ότι θα καλέσουν κι αυτές τους καλύτερους παίκτες τους και τυχαίνει κάποιοι από αυτούς να αγωνίζονται σε ισπανικές ομάδες.".

Στο τέλος, δε, ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το περιθώριο επιλογής που έχουν οι παίκτες: " Δεν πρόκειται να βλάψουμε τους παίκτες, πολύ περισσότερο εγώ που μέχρι πριν 4 χρόνια αγωνιζόμουν, αλλά ο αθλητικός νόμος μας προστατεύει και είμαι σίγουρος ότι το Αθλητικό Συμβούλιο θα υπεραμυνθεί της απόφασης για συμμετοχή των παικτών που θα κληθούν στην εθνική ομάδα. Τα παράθυρα των προκριματικών έχουν αποφασιστεί πολύ καιρό πριν δημιουργήσει το καλεντάρι της η EuroLeague. Ποιος λοιπόν έκανε το λάθος; Βάσει νόμου, όταν ένας παίκτης κληθεί στην εθνική έχει την υποχρεώση να πάει σε αυτή. Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τους καλέσουμε για χάρη των φιλάθλων μας και των χορηγών μας. Το σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά έχει και τα θετικά του. Δεν γίνεται μερικοί σύλλογοι να επιβάλλουν την θέλησή τους στο ισπανικό μπάσκετ. Απλώς ελπίζω ότι σύντομα η EuroLeague και η FIBA θα βρουν μία λύση πριν τον Νοέμβριο όταν ξεκινάνε οι αγώνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ