ΒΑΛΕΝΘΙΑ

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς της Βαλένθια, μιλάει στο Sport24.gr για τα παιχνίδια της ομάδας του με τον Ολυμπιακό, που θα κρίνουν κατά 70% την πρόκριση στους "8" (vids)

Το Sport24.gr μίλησε με τον Ντούσκο Σαβάνοβιτς και σας παρουσιάζει την απολαυστική συνέντευξη με τον παίκτη της Power Electronics Valencia.

Ματς «τελικούς» χαρακτήρισε ο Σέρβος τα δυο συνεχόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια, που θα κρίνουν κατά 70% την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο Σαβάνοβιτς μιλάει στο Sport24.gr για το Group Η, αποθεώνει τη σέρβικη «παροικία» του Ολυμπιακού, αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία των «ερυθρόλευκων», παρουσιάζει τα σημεία στα οποία θα «χτυπήσει» η Βαλένθια, αναφέρεται στην ψυχολογική «ένεση» από τον ερχομό του Πέσιτς, θυμάται το δικό του τρίποντο-πρόκριση απέναντι στην Ολίμπια, υποκλίνεται στον Παναθηναϊκό και τον Ομπράντοβιτς, δίνει τα δικά του φαβορί για το Final 4, διαλέγει την ιδανική πεντάδα της Ευρωλίγκας, προσπαθεί να εξηγήσει την περσινή κλωτσοπατινάδα στο «Ακρόπολις», δηλώνει απερίφραστα ότι θα έπαιζε ευχαρίστως σε ελληνική ομάδα και θεωρεί ότι η κερκίδα στα ελληνικά γήπεδα είναι «κολασμένη» και του ταιριάζει.

Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983 στο Βελιγράδι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2003-04 στους Zeleznik Workers (Σερβία-Μοντενέγρο) και μέχρι το 2006 πέρασε από διάφορες ομάδες της πατρίδας του (KK Borac Cacak, BC Reflex, FMP Zeleznik). Τον Οκτώβριο του 2006 μετακόμισε στην UNICS Kazan (Ρωσία) και δυο χρόνια αργότερα υπέγραψε στην Cajasol της Σεβίλλης, όπου παρέμεινε για δυο σεζόν (2008-10). Στην «Καχασόλ» πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Ανδαλουσίας τού έκανε πρόταση για ανανέωση συμβολαίου, ο ίδιος προτίμησε τη Βαλένθια και την προοπτική της Ευρωλίγκας. Ο Σαβάνοβιτς ήταν μέλος της Εθνικής Σερβίας στο περσινό Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Ο Σαβάνοβιτς έχει ύψος 2.04 και παίζει στη θέση του power forward. Τα φετινά του στατιστικά στην ACB είναι 11 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ. Στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ήταν 10 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, όμως στα δυο πρώτα παιχνίδια του Top 16 βελτιώθηκε αισθητά στο σκοράρισμα: 16 πόντοι μέσος όρος με 50% στα δίποντα, 67% στα τρίποντα και 100% στις βολές.

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

Ο Σαβάνοβιτς καρφώνει εντυπωσιακά στο καλάθι της πρώην ομάδας του, Καχασόλ (ACB, 2-1-2011)

Sport24.gr: Ας αρχίσουμε από τον όμιλο. Το Group H έχει φαβορί ή είναι ισορροπημένο σε ότι αφορά τις πιθανότητες που έχουν οι 4 ομάδες για να διεκδικήσουν τις δυο πρώτες θέσεις;

D. Savanovic: Εντάξει, για να είμαι ειλικρινής, στα χαρτιά υπήρχαν δυο φαβορί πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδια του ομίλου, ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε. Όμως τα χαρτιά δεν παίζουν μπάσκετ. Και αυτό αποδείχτηκε στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Ποιος περίμενε, ας πούμε, την ήττα και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά, του Ολυμπιακού από τους Τούρκους στο ΟΑΚΑ; Ή ποιος θα στοιχημάτιζε ότι εμείς μέσα στην Τουρκία θα χάναμε με μόλις δυο πόντους; Πιστεύω ότι στο Top 16 παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το κίνητρο. Σε ότι αφορά την ομάδα μου, πρέπει να πω ότι η δίψα μας για διάκριση είναι τεράστια. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλα αστέρια στην Βαλένθια, όμως όλοι θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα που έχουμε για να περάσουμε στους «8».

Sport24.gr: Ακολουθούν τώρα τα δυο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, πρώτα στην Αθήνα και μετά στη Βαλένθια. Πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεάσει την υπόθεση πρόκριση η έκβαση αυτών των αγώνων;

D. Savanovic: Πρόκειται για δυο «τελικούς». Δεν θα παίξουν ρόλο μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και οι διαφορές. Όποιος χάσει εκτός έδρας, δεν «χάνεται», αλλά όποιος ηττηθεί στο γήπεδό του, σχεδόν αποχαιρετάει τη διοργάνωση. Νομίζω ότι σε αυτά τα δυο παιχνίδια θα κριθεί το 70% της πρόκρισης. Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την Φενέρ εκτός, ενώ εμείς στην έδρα μας. Αυτό είναι ένα μικρό πλεονέκτημα για εμάς, αλλά όπως είπα και πριν, όλα αυτά φαίνονται μέσα στο γήπεδο.

Sport24.gr: Αύριο το βράδυ θα βρεθείς αντιμέτωπος με πολλούς συμπατριώτες σου, αλλά και φίλους σου. Ίβκοβιτς, Τεόντοσιτς, Κέσελ, Έρτσεγκ. Πώς νιώθεις που θα είστε αντίπαλοι;

D. Savanovic: Αυτό έχει τα καλά του, αλλά έχει και τα «δύσκολα». Τα καλά είναι ότι παίζοντας μαζί τους στην Εθνική, γνωρίζω αρκετά καλά τον τρόπο παιχνιδιού τους και τις τακτικές του Ίβκοβιτς. Έτσι θα ενημερώσω τους συμπαίκτες μου για κάποιες χρήσιμες λεπτομέρειες που πιθανόν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κυρίως του Μίλος. Από την άλλη, θα είναι πολύ συγκινητικό για μένα να βρεθώ με ανθρώπους που ξέρω, εκτιμώ και αγαπώ. Τόσο για τους συμπαίκτες μου στην Εθνική, όσο και για τον μεγάλο δάσκαλο Ίβκοβιτς. Την ώρα του αγώνα βέβαια θα είμαστε όλοι αντίπαλοι, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα από όλα τα προηγούμενα που είπα.

Sport24.gr: Εκτός από την σέρβικη «παροικία», ο Ολυμπιακός διαθέτει και άλλα «όπλα». Ποια είναι η γνώμη σου συνολικά για τον αυριανό σας αντίπαλο;

D. Savanovic: Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Ολυμπιακό! Για μένα είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας στην επίθεση. Είναι απίστευτη η ποικιλία με την οποία μπορεί να σκοράρει. Είτε με τα θαυμάσια pick & roll που δημιουργούν οι Σπανούλης και Παπαλουκάς, είτε με προσωπικές ενέργειες, είτε από το low post. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι παίκτες στο ρόστερ όπως ο Μπουρούσης, ο Νεστέροβιτς και φυσικά ο Ματ Νίλσεν που μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν με τη φανέλα της Βαλένθια.

Αν αυτή η ομάδα βρεθεί στη μέρα της, τότε μπορεί να σε «σκοτώσει» επιθετικά, αφού οι επιλογές της ξεκινούν από τα 8 μέτρα και φτάνουν μέχρι το low post, με φοβερή συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και η άμυνα, στην οποία παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε.

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

Με αντίπαλο τον Ναβάρο σε αγώνα της Καχασόλ με την Μπαρτσελόνα (ACB, 28-2-2010)

Sport24.gr: Αυτή είναι και η επόμενη ερώτηση. Πού νομίζεις ότι υστερεί ο Ολυμπιακός και πού θα τον «χτυπήσετε» εσείς;

D. Savanovic: Θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε τα αμυντικά του κενά, αλλά και την έλλειψη συγκέντρωσης που παρουσιάζει σε κάποια σημεία του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά από όσα έχουμε δει στα φετινά ευρωπαϊκά του παιχνίδια, δεν υπάρχει συνέπεια στη σταθερή λειτουργία κυρίως της άμυνας. Η δική μας τακτική θα είναι η γνωστή: επιθετική άμυνα, συνεχής πίεση στο γήπεδο και όποτε μπορούμε τρέξιμο.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στα αμυντικά ριμπάουντ, γιατί αυτά είναι που μπορούν να μας ανοίξουν τον αιφνιδιασμό. Στο τρίπτυχο άμυνα, ριμπάουντ, αιφνιδιασμός, η Βαλένθια είναι φέτος από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας. Έχουμε έναν αρκετά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και μπορούμε να τρέχουμε, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας. Αλλά διαθέτουμε και καλούς σουτέρ από την περιφέρεια, όπως ο Ράφα Μαρτίνεθ και ο Νάντο ντε Κολό.

Sport24.gr: Ξεκινήσατε τη διοργάνωση με ρεκόρ 1-5. Όλοι σας θεωρούσαν αποκλεισμένους, αλλά τα πράγματα άλλαξαν εντελώς με τον ερχομό του Πέσιτς. Πόσο επηρέασε εσάς τους παίκτες η αλλαγή προπονητή;

D. Savanovic: Μας βοήθησε σε πολλούς τομείς. Τακτική, προπόνηση, συστήματα. Όμως το σημαντικότερο πράγμα που κατάφερε ο Πέσιτς, ήταν ότι μας ξαναέδωσε την πίστη ότι μπορούμε να προκριθούμε. Είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη μας, ο καθένας στον εαυτό του και όλοι μαζί στο σύνολο. Και στον αθλητισμό γενικότερα, όταν το χάσεις αυτό, δεν πας πουθενά. Τώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε μέσα στο γήπεδο. Με την αλλαγή της ψυχολογίας, ανεβήκαμε και επίπεδο αγωνιστικά, τόσο ατομικά όσο και συνολικά, αποδίδουμε καλύτερο μπάσκετ.

Sport24.gr: Στην πρώτη φάση πετύχατε μερικές πολύ σημαντικές νίκες, αλλά βέβαια η κορυφαία ήταν αυτή επί του ΠΑΟ μέσα στο ΟΑΚΑ. Ποια είναι η γνώμη σου για τον φετινό Παναθηναϊκό;

D. Savanovic: Ο Παναθηναϊκός είναι απλά ο Παναθηναϊκός! Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα της δεκαετίας. Και αυτό αποδεικνύεται από πολλά πράγματα: πρώτον, από τους τίτλους που έχει «σαρώσει» στην Ελλάδα, δεύτερον, από τα τρόπαια αλλά και την συνεχόμενη παρουσία που έχει να επιδείξει στην Ευρωλίγκα, τρίτον, από την εμπειρία και την ψυχολογία «νικητή» που διαθέτουν οι παίκτες του και τέταρτο, από την παρουσία του Ομπράντοβιτς στον πάγκο του για τόσα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι πρόκειται για την πιο σταθερή αξία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι – για να το θέσω διαφορετικά – η πιο «σίγουρη» ομάδα της διοργάνωσης. Ένας συνδυασμός εκπληκτικών παικτών και του κορυφαίου ίσως τεχνικού και γνώστη του αθλήματος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

Με αντίπαλο τον Κώστα Τσαρτσαρή από τη μεγάλη νίκη της Βαλένθια επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ (25-11-2010)

Sport24.gr: Η πρόκριση στο Top 16 ήρθε με ένα δικό σου εκπληκτικό buzzer beater τρίποντο επί της Ολίμπια. Πώς ένιωσες και τι έγινε στο γήπεδο;

D. Savanovic: Τη στιγμή που η μπάλα ήρθε στα χέρια μου, δεν σκέφτηκα απολύτως τίποτα. Σηκώθηκα και έκανα το σουτ. Αν σκεφτείς οτιδήποτε με 1.5 δευτερόλεπτο να απομένει για τη λήξη, έχεις αστοχήσει. Όμως μόλις είδα τη μπάλα να μπαίνει μέσα, τρελάθηκα! Και μαζί μου οι συμπαίκτες και όλο το γήπεδο! Πετύχαμε μια μεγάλη πρόκριση, απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα, την Ολίμπια και βέβαια την πανηγυρίσαμε δεόντως. Στην «Φοντέτα» (το παρατσούκλι της έδρας της Βαλένθια, Pabellón Fuente de San Luis) στήθηκε μια πραγματική φιέστα!

Sport24.gr: Δώσε μου τα δικά σου φαβορί για το Final 4 της Βαρκελώνης. Ποιες ομάδες βλέπεις να φτάνουν στο Palau Sant Jordi τον ερχόμενο Μάιο;

D. Savanovic: Τέτοιες προβλέψεις είναι δύσκολες και όπως σου είπα πριν, τα «χαρτιά» δεν παίζουν μπάσκετ. Αφού επιμένεις όμως, θα διαλέξω την Μπαρτσελόνα, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και μια από τις δυο ομάδες της Τουρκίας, είτε την Εφές, είτε την Φενέρ. Θα προσθέσω και την Βαλένθια, όχι γιατί νιώθω κάποια υποχρέωση επειδή είναι η ομάδα μου, αλλά γιατί το πιστεύουμε όλοι οι παίκτες μαζί με τον Πέσιτς.

Υπάρχει πάντως κάτι πολύ σημαντικό για την ερώτηση που μου κάνεις και αυτό είναι τα σταυρώματα που θα προκύψουν στη φάση των «8». Ειδικά στους ομίλους Ε και F είναι πιθανόν να δημιουργηθούν τέτοια ζευγάρια που να αφήσουν έξω κάποια από τα μεγάλα φαβορί. Προσωπική μου επιθυμία είναι να βρεθούν στη Βαρκελώνη δυο ισπανικές (Βαλένθια & Μπαρτσελόνα) και δυο ελληνικές ομάδες (Παναθηναϊκός & Ολυμπιακός)!

Sport24.gr: Μπορείς να μου δώσεις μια πεντάδα με τους κορυφαίους κατά τη γνώμη σου παίκτες της φετινής Ευρωλίγκας μέχρι σήμερα;

D. Savanovic: Ναι, γιατί όχι; Λοιπόν, στον «άσσο» θα βάλω τον Μίλος Τεόντοσιτς. Στο «2» τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς (Εφές Πίλσεν) ή τον Λένι Ούκιτς (Φενέρμπαχτσε). Στο «τριάρι» διαλέγω τον δικό μας Βίκτορ Κλαβέρ ή τον Γιάν Βέσελι (Παρτίζαν). «Τεσσάρι» μάλλον τον Λόρενς Ρόμπερτς (Εφές Πίλσεν) και για «πεντάρι» φυσικά τον Μάικ Μπατίστ!

"Τελικοί τα ματς με Ολυμπιακό"!

Με την Εθνική ομάδα της Σερβίας στο περσινό Μουντομπάσκετ (όρθιος, με το νούμερο "10").

Sport24.gr: Να σε πάω λίγο πίσω, στο τουρνουά «Ακρόπολις» του περασμένου καλοκαιριού και στην «κλωτσοπατινάδα» μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων παικτών. Πώς εξηγείς τα πρωτοφανή επεισόδια;

D. Savanovic: Αυτή ήταν μια πολύ άτυχη στιγμή, μια κακή στιγμή, τελείως αδικαιολόγητη για όλους. Πάνω απ’ όλα ήταν μια ανόητη στιγμή. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς κάτι τέτοιο. Όλοι γνωριζόμαστε από τις ομάδες μας, από τα παιχνίδια που παίζουμε με τους συλλόγους και τις Εθνικές μας, κάποιοι είναι και φίλοι.

Ίσως επηρέασε η κούραση από τις πολλές μέρες προετοιμασίας, ίσως το γεγονός ότι σε ένα φιλικό ματς ξαφνικά όλοι ήθελαν να νικήσουν ντε και καλά, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς. Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα, είναι ότι όλοι το μετάνιωσαν, στενοχωρηθήκαμε, τα βάλαμε με τους εαυτούς μας που δεν σταματήσαμε τον καυγά του Μίλος με τον Φώτση στην αρχή. Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Sport24.gr: Και μια τελευταία ερώτηση πριν σε αφήσω. Θα έπαιζες στην Ελλάδα αν σου γινόταν πρόταση;

D. Savanovic: Εννοείται πως ναι. Το ελληνικό μπάσκετ έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στην Ευρώπη. Έχει δυο πολύ μεγάλες ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στις οποίες κάθε μπασκετμπολίστας θα ήθελε να παίξει. Και έχει και κάτι άλλο, που εμένα τουλάχιστον με παθιάζει. Ο κόσμος είναι εκδηλωτικός στην κερκίδα, φτιάχνει ατμόσφαιρα κόλαση. Αν αφήσω έξω τα αντικείμενα που πέφτουν κάποιες φορές στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που δεν είναι ωραίο, πρέπει να παραδεχτώ ότι το κοινό στα γήπεδα του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι καταπληκτικό. Προσωπικά, από ένα γήπεδο με 10.000 θεατές που απλά παρακολουθούν το ματς, προτιμώ χίλιες φορές ένα άλλο με 1.000 που να φωνάζουν και να ζουν με πάθος την κάθε στιγμή.

Βίντεο: Το buzzer beater τρίποντο του Σαβάνοβιτς εναντίον της Ολίμπια Λουμπλιάνα, που έδωσε στη Βαλένθια την πρόκριση στο Top 16 (22-12-2010)

Βίντεο: Φάση από τον προημιτελικό του περσινού Μουντομπάσκετ ανάμεσα στη Σερβία και την Ισπανία. Ο Σαβάνοβιτς «διδάσκει» τον Γκαρμπαχόσα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο εκφωνητής.

TAGS ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ