ΛΗΜΝΟΣ

Ρόλαντς Φρεϊμάνις: Ο "δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο"

BASKET LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις ήταν ο άνθρωπος που έκρινε την αναμέτρηση μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ήφαιστου Λήμνου, χαρίζοντας στους νεοφώτιστους τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους.

Ένα lay up του Ρόλαντς Φρεϊμάνις σε "νεκρό" χρόνο ήταν αρκετό για τον Ήφαιστο Λήμνου ούτως ώστε να "δραπετεύσει" νικητής από την έδρα του ΠΑΟΚ ( 75-73), σε αγώνα για την 19η αγωνιστική της Basket League. Μία σημαντική επιτυχία για την ομάδα της Λήμνου που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε πώς ο "δικέφαλος" είχε ηττηθεί στην έδρα του μόνο από Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό πριν έρθει το "διπλό" του Ηφαίστου.

Δεν είναι τυχαίος. Η πορεία του στο επαγγελματικό μπάσκετ το αποδεικνύει περίτρανα. Ο Λετονός πάουερ φόργουορντ/σέντερ στα 31 του χρόνια δεν δίστασε να έρθει στην Ελλάδα για το νεοφώτιστο Ήφαιστο Λήμνου, σε μία ακόμα σπουδαία επιλογή από τους ανθρώπους της ομάδας. Της μοναδικής μαζί με τον Άρη -ο οποίος όμως έχει απαγόρευση μεταγραφών από τη FIBA- που δεν έχει αλλάξει ούτε έναν ξένο από την αρχή της σεζόν.

Ο Φρεϊμάνις έχει πραγματοποιήσει αρκετές σπουδαίες εμφανίσεις στην καριέρα του, αλλά δεν είναι πολλές οι φορές που ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έκρινε έναν αγώνα.

ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις αγάπησε από μικρός το μπάσκετ. Γεννημένος στην πόλη Γκούλμεν στις 31/1/1988 λάτρεψε από μικρός το παιχνίδι με την πορτοκαλί μπάλα, όπως πολλοί ακόμη συμπατριώτες του. Τα σωματικά προσόντα υπήρχαν και στα 18 του τον ανακάλυψαν οι άνθρωποι της ASK Ρίγα. Στην ομάδα αυτή έμεινε για δύο χρόνια και στα 20 του μετακόμισε στη γειτονική VEF Ρίγα η οποία ήταν από τις καλύτερες της χωρας. Η παρουσία του στην VEF ήταν εξαιρετική και οι ικανότητές του δεν πέρασαν σε καμία περίπτωση απαρατήρητες, με την Καχασόλ να του προσφέρει συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο... ΠΟΛΥΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΣ ΡΟΛΑΝΤΣ

Στην 11ετή καριέρα του ως επαγγελματίας αθλητής ο Φρεϊμάνις έχει αλλάξει συνολικά 13 ομάδες! Μετά την ομάδα της Σεβίλλης στην Ισπανία βρέθηκε στην Ουέσκα κι από εκεί μεταπήδησε στην Μπρουέσα το 2011. Η πορεία του στην Ισπανία δεν σταμάτησε εκεί και η σεζόν 2011-12 τον βρήκε να παίζει με τα χρώματα της Ζιρόνα. Η επόμενη πρόκληση θα ήταν στην Ιταλία, όταν έπαιξε για την Μοντεγκρανάρο. Η παρουσία του στη γειτονική χώρα ήταν σύντομη και πλέον θα έπαιζε πιο βόρεια...

Η ουκρανική Χιμίκ αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και είχε την ευκαιρία να παίξει και στο EuroCup. Η χρονιά του ήταν σπουδαία και η Ούνικς Καζάν τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2014. Εκεί δεν βρήκε τα πατήματά του και αποχώρησε στη μέση της χρονιάς μετακομίζοντας στην Εσθονία και την Κάλεβ-Κράμο. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια πριν δοκιμάσει την εμπειρία του τουρκικού πρωταθλήματος. Στην Ουσάκ Σπορτίφ πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις παίζοντας παράλληλα και στο Basketball Champions League, ενώ ακολούθησε η χρονιά του στην Γκαζιαντέπ, πριν υπογράψει πέρσι το καλοκαίρι στον Ήφαιστο.

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

Από μικρή ηλικία ο Φρεϊμάνις έγινε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Η πρώτη του συμμετοχή σε Eurobasket ήταν το 2009 στα γήπεδα της Πολωνίας. Οι Λετονοί πέτυχαν μία νίκη, αλλά αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση και η επιστροφή ήταν πρόωρη. Το δεύτερό του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 2011 στη Λιθουανία. Παίζοντας σε γειτονική χώρα οι Λετονοί ήλπιζαν ότι θα διακριθούν. Κι όμως. Με 0-5 τερμάτισαν στην 21η πρώτη θέση.

BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Eurobasket του 2013 στη Σλοβενία ήταν το καλύτερο του Φρεϊμάνις. Στην πρεμιέρα κόντρα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο νυν παίκτης του Ήφαιστου Λήμνου πέτυχε ρεκόρ πόντων με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και το οδήγησε σε μία σπουδαία νίκη με 86-75. Ο Φρεϊμάνις σταμάτησε στους 24 πόντους σε μόλις 17 λεπτά συμμετοχής με 10/11 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/2 βολές και ήταν ο κορυφαίος παρά την αποβολή του με πέντε φάουλ. Η ομάδα έκανε μία αξιόλογη πορεία κι αποκλείστηκε στη δεύτερη φάση τερματίζοντας ενδέκατη.

Η τελευταία παρουσία του σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με την Εθνική Λετονίας ήταν το 2015, στο Eurobasket που έγινε σε 4 διαφορετικές χώρες και η τελική φάση στη Λιλ της Γαλλίας. Εκεί ο Φρεϊμάνις ήταν βασικό στέλεχος και μάλιστα συνάντησε και την Ελλάδα σε παιχνίδι κατάταξης για τις θέσεις 5-8, με την "επίσημη αγαπημένη" να επικρατεί 97-90. Στο τελευταίο Eurobasket που διεξήχθη το 2017 δεν ήταν παρών, όμως έχει γράψει τα δικά του χιλιόμετρα εκπροσωπώντας την πατρίδα του.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Ήφαιστος τον απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο για να τον βοηθήσει στις θέσεις των ψηλών. Από τους 18 αγώνες που έχει παίξει με την ομάδα της Λήμνου, στου 11 σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων. Κόντρα στον ΠΑΟΚ μπορεί να έβαλε το νικητήριο καλάθι, αλλά συνολικά σημείωσε 16 πόντους. Στο πρώτο διπλό της ομάδας του Σωτήρη Μανωλόπουλου στην Basket League, είχε σκοράρει μέσα στην έδρα του Ρεθύμνου 20 πόντους, επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή του. Απ' ό,τι φαίνεται ο Φρεϊμάνις τα καταφέρνει πολύ καλά μακριά από τη Λήμνο, αλλά και συνολικά η παρουσία του κρίνεται πολύ καλή, έχοντας βρει τον ρόλο που του ταιριάζει.

Photocredits: Eurokinissi

TAGS ΛΗΜΝΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ