ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Πασκουάλ σε αναμμένα κάρβουνα

Ο Πασκουάλ σε αναμμένα κάρβουνα
INTIME SPORTS

Η σφοδρή κριτική στον Τσάβι Πασκουάλ μετά την ήττα από την Μπιλμπάο τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Αν δεν νικήσει τον Ολυμπιακό, την Παρασκευή ... καίγεται. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα ο Τσάβι Πασκουάλ αισθάνεται τόσο μεγάλη πίεση. Ο αποκλεισμός από την Μπιλμπάο στο Copa Del Rey, ξεσήκωσε θύελλα εναντίον του, με αποτέλεσμα ο αγώνας της Παρασκευής εναντίον του Ολυμπιακού να θεωρείται καθοριστικός όχι μόνο για τη συνέχεια της Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα αλλά και τον ίδιο τον μακροβιότερο προπονητή της Euroleague.

Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση με την αντίστοιχη του 2008, όταν στο Copa Del Rey η Μπαρτσελόνα είχε αποκλειστεί -κατά σύμπτωση- πάλι από την Μπιλμπάο. Μετά από λίγες μέρες ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς απολύθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο Πασκουάλ. Ένας προπονητής που στην 8χρονη θητεία του έχει κατακτήσει 12 τίτλους (1 Ευρωλίγκα, 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 4 σούπερ-καπ) συν οκτώ πρωταθλήματα Καταλωνίας (άρα 20 τρόπαια για να είμαστε ακριβείς) αλλά και μετράει οκτώ ήττες στους 10 τελευταίους τελικούς, που εμφανίστηκε η Μπαρτσελόνα.

Για τα επιτεύγματα του 44χρονου κόουτς έγραψε πρόσφατα ο Στέφανος Τριαντάφυλλος, οπότε ας μην το κάνουμε θέμα. Σημασία άλλωστε δεν έχει τι λέμε εμείς, αλλά οι ίδιοι οι Ισπανοί.

Το γκάλοπ που διοργάνωσε η El Mundo Deportivo μετά την ήττα από την Μπιλμπάο είχε μια ... ετυμηγορία φαρμάκι για τον Τσάβι: Το 77% των οπαδών της Μπαρτσελόνα τον θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την ήττα και τη συνολική πορεία της Μπάρτσα, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Η μπάλα παίρνει, μάλιστα, τον Χοάν Κρέους που διοικεί το μπάσκετ των "μπλαουγκράνα" σε συνεργασία με τον προπονητή.

Ο τύπος της Βαρκελώνης ξεσπάθωσε για την "Μπαρτσελόνα, μια ομάχα χωρίς χαρακτήρα και το πνεύμα του νικητή" με την Sport μάλιστα να σηκώνει πολύ ψηλά τους τόνους και να κατηγορεί τον Πασκουάλ για "εφτά θανάσιμα αμαρτήματα". Κατά την προσφιλή δημοσιογραφική τακτική, ανά τον πλανήτη, οι κατηγορίες γράφονται στην εφημερίδα αλλά υποτίθεται ότι ... εκτοξεύονται από τους φιλάθλους. Το γνωστό "έλεγαν οι φίλαθλοι μεταξύ τους" δεν αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία.

Η Sport που πάντοτε εκφράζει την ευρεία μάζα των οπαδών της Μπαρτσελόνα (είναι πιο "λαϊκή" από την σοφιστικέ El Mundo Deportivo) πέρασε τον Τσάβι γενεές δεκατέσσερις. Να όμως τι του καταλογίζει (μέσω ... των φιλάθλων, να μη ξεχνιόμαστε):

1. Αποτυχημένες, ως επί το πλείστον, μεταγραφές. Έχοντας απεριόριστο μπάτζετ στη διάθεσή του, αλλάζει τους παίκτες, αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να εμφανίζει μια αδιάφορη ομάδα. Τρανό παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης ο Άντε Τόμιτς, ο οποίος τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι ... απασχολημένος με τον υπολογιστή του.

2. Κούραση του ίδιου του κόουτς. Οκτώ χρόνια στην ομάδα, η Μπαρτσελόνα πάσχει από φρέσκιες ιδέες.

3. Τυφλή εμπιστοσύνη στο Ναβάρο, που είναι φανερό ότι βρίσκεται στο τελείωμα της καριέρας του και δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς των συνεχόμενων αγώνων, παίζοντας στο επίπεδο των προηγούμενων ετών.

4. Έλλειψη χαρακτήρα της ομάδας. Στα δύσκολα η Μπαρτσελόνα εγκαταλείπει την προσπάθεια και συνήθως γνωρίζει την ήττα.

5. Κακή αμυντική λειτουργία, λόγω των επιλογών των παικτών που είναι αργοί και αρκετά μεγάλοι σε ηλικία για να τρέχουν και να παίζουν δυνατή άμυνα, σε μια σειρά αγώνων όπως πρέπει να κάνουν στην Ευρωλίγκα.

6. Πολύ κουραστικό και προβλέψιμο μπάσκετ. Όλοι οι αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα ξερουν πως θα επιτεθεί η ομάδα, με αποτέλεσμα να την αντιμετωπίζουν εύκολα.

7. Προσωπική ευθύνη στις ήττες μεγάλων αγώνων...

Η ίδια εφημερίδα μετά το ματς με την Μπιλμπάο έγραγε για το "τέλος ενός κύκλου", αν και δυο μέρες μετά με πιο ήρεμο πνεύμα, μετέθεσε το ...φινάλε για το καλοκαίρι, όπου ο Ναβάρο θα είναι 36, ο Αρόγιο 37, ο Περπέρογλου 33, ο Όλεσον 34, ο Ντόελμαν 32 ενώ ο Σατοράνσκι θα σκεφτεί σοβαρά το ΝΒΑ. Ο τίτλος ήταν χαρακτηριστικός: "Μπαρτσελόνα, μια ομάδα με παρόν. Και το μέλλον;"

Κάνει ό,τι θέλει και παίρνει όποιον θέλει

Η αλήθεια είναι ότι ο Πασκουάλ έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στην Μπαρτσελόνα. Η διοίκηση δεν του χαλάει χατίρι. Πέρσι, για παράδειγμα εμπνεύστηκε το δίδυμο των ίδων ψηλών. Ο Τόμιτς στο παρκέ, ο Πλάις στον πάγκο, με αποτέλεσμα να υστερεί σε δύναμη μέσα στη ρακέτα. Για τον Γερμανο, μάλιστα, η Μπαρτσελόνα είχε πληρώσει 500 χιλιάρια στην Λαμποράλ για να σπάσει το συμβόλαιό του! Μετά εμφάνισε τον Λάμπε στο "4", δεν είχε δεύτερο πλέι-μέικερ και η Μπάρτσα έκανε μια τρύπα στο νερό.

Φέτος, εμφάνισε δίδυμο ... ίδιων αθλητικών ψηλών: Σάμιουελς και Λαουάλ. Ο ένας συνήθως δεν έπαιζε. Αργότερα, έπαιζαν και οι δυο, χωρίς όμως επιτυχία. Ζήτησε από την Μπάρτσα να πληρώσει τον Άρη για τον Βεζένκοφ και το έκανε. Όταν τραυματίστηκε ο Λαουάλ, απαίτησε τον Ντόρσεϊ, που στοίχισε στους "μπλαουγκράνα" 440.000 δολάρια ως το τέλος της χρονιάς. Η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 180.000 δολάρια στη Γαλατασαράι και δέχθηκε να τον πληρώνει 65.000 δολάρια κάθε πρώτη του μηνός, μέχρι τέλος Ιουνίου. Για ένα τετράμηνο ο Ντόρσεϊ θα εισπράξει 260 χιλιάρικα.

Με τα καμπανάκια να ηχούν στα αυτιά του Πασκουάλ, ο αγώνας της Παρασκευής γίνεται πολύ κρίσιμος. Αν η Μπάρτσα ηττηθεί από τον Ολυμπιακό, χάνει έδαφος και στην Ευρωλίγκα, όπου έτσι κι αλλιώς δεν ξεκίνησε και δεν συνέχισε καλά. Μια ομάδα, που ψάχνεται από το ξεκίνημα της χρονιάς: "Αν νικήσει τον Ολυμπιακό μένει ζωντανή και ο Πασκουάλ κερδίζει χρόνο, για να δουλέψει πάνω στις ατέλειες της ομάδας" σημείωνε η Sport, που περιμένει ... στη γωνία.

Είναι ευνόητο ότι και για τους παίκτες της Μπάρτσα, ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός. Και ο Ολυμπιακός που έτσι κι αλλιώς, γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του ματς, πρέπει να ετοιμάζεται για ένα "καυτό βράδυ" στο Παλαού Μπλαουγκράνα.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ