ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

"Έλληνας" ο Βεζένκοφ

"Έλληνας" ο Βεζένκοφ
Βεζένκοφ

Η επιθυμία του Αλέξανδρου Βεζένκοφ να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα έγινε πραγματικότητα και πλέον ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, μπορεί να αγωνίζεται και ως Έλληνας. Τι είπαν στο Sport24.gr ο πατέρας του Σάσο Βεζένκοφ και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης.

Το ήθελε και το πέτυχε. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ όχι απλώς αισθάνεται Έλληνας αλλά πλέον ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα (σ.σ που ως τώρα αγωνίζεται με την εθνική Βουλγαρίας) μπορεί να αγωνίζεται και ως Έλληνας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό αριθμός φύλλου 2.415 της 10ης Νοεμβρίου 2015 απενεμήθη η ελληνική ιθαγένεια στον Αλέξανδρο Βεζένκοφ. Αυτό που απομένει είναι να έρθει τις επόμενες μέρες από την Βαρκελώνη στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, για να ορκιστεί.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

«2.− Με την Φ. 144689/2015/0023547/30−10−2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, που κυρώθηκε με το Ν. 3284/2004 (217 Α΄), όπως ισχύουν και μετά το υπ’ αριθ. 1/2015/15−01−2015 πρακτικό της Επιτροπής Πολιτογράφησης Θεσσαλονίκης γίνεται δεκτή η από 31−12−2013 αίτηση πολιτογράφησης του αλλογενούς αλλοδαπού υπό στοιχεία:

Επώνυμο ΒΕΖΕΝΚΟΒ Όνομα ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Όν. πατρός ΣΑΣΚΟ, γεν. 06−08−1995 στην ΚΥΠΡΟΣ, για την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας».

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον Βεζένκοφ να αγωνίζεται ως Έλληνας, κάτι που αφορά περισσότερο το δικαίωμα του να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ χωρίς να λαμβάνει θέση κοινοτικού. Κι αυτό γιατί ως τώρα δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να παίξει και στην εθνική μας ομάδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός να γίνουν επιπλέον ενέργειες και αφετέρου να μην αγωνιστεί ξανά με την εθνική Βουλγαρίας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Ακολουθώντας τα βήματα άλλων περιπτώσεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όπως για παράδειγμα του Εμίρ Πρέλτζιτς που έχει φορέσει τις φανέλες των Εθνικών ομάδων της Σλοβενίας και της Τουρκίας.

"Έλληνας" ο Βεζένκοφ
Βεζένκοφ Πρίφτης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σάσο Βεζένκοφ: "Νιώθει από μέσα του Έλληνας"

Το Sport24.gr εντόπισε στη Σόφια τον πατέρα του Αλέξανδρου Βεζένκοφ, τον Σάσο Βεζένκοφ, που ήταν σαφώς ικανοποιημένος από την όλη εξέλιξη που όλη η οικογένεια έδειχνε να περιμένει τα τελευταία δύο χρόνια.

" Ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί που γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγάλωσε στην Ελλάδα", ήταν το πρώτο του σχόλιο και πρόσθεσε: " Δεν έχει ζήσει ούτε έναν ολόκληρο χρόνο της ζωής του στην Βουλγαρία. Για αυτό και δικαιούταν να πάρει την ελληνική υπηκοότητα αφού νιώθει από μέσα του Έλληνας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξανδρος γνωρίζει να μιλάει καλύτερα την ελληνική γλώσσα από την βουλγάρικη. Εξάλλου και τώρα που βρίσκεται στην Ισπανία ως παίκτς της Μπαρτσελόνα έχει φροντίσει να βάλει στην τηλεόραση τα συνδρομητικά κανάλια και να μιλάει καθημερινά εκτός μαζί μας με τους φίλους του στην Ελλάδα και να ενημερώνεται για τα πάντα".

Για την προσμονή της ελληνικής υπηκοότητας στον γιο του ο Σάκο Βεζένκοφ παραδέχθηκε: " Είναι κάτι που το περιμέναμε δύο χρόνια σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε μαζί με τον Άρη και ευχαριστώ σε όλους για ότι κάνανε. Και ειδικότερα τους κ.κ. Λευτέρη Αρβανίτη και Γιάννη Ιωαννίδη με τον οποίο έχουμε πολύ καλές σχέσεις". Κι όσο για το ότι το καλοκαίρι αποδέχθηκε την πρόταση της Μπαρτσελόνα ενώ είχε έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τον Άρη είπε: " Ήταν πολύ δύσκολο το καλοκαίρι να πει όχι στην πρόταση της Μπαρτσελόνα μετά από έξι μηνών συζητήσεων που είχαμε".

Για να εκφράσει και το παράπονό του που ήταν: " Εκείνος που επέμενε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ο Αλέξανδρος να μείνει στον Άρη ήταν ο τεχνικός του. Ο κύριος Πρίφτης που μας έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο και δεν το έκρυβε. Όπως είπα όμως ήταν πολύ δύσκολο να πει όχι στην πρόταση της Μπαρτσελόνα ακόμη και αν από τον Άρη σε εμένα και δεν γνωρίζω στον μάνατζέρ του τον κ. Λώτσο αν έγινε κάποια πρόταση".

"Έλληνας" ο Βεζένκοφ
Αρβανίτης INTIME SPORTS

Αρβανίτης: "Έπρεπε να είχε ήδη γίνει"

" Ήταν μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν από κοινού γιατί είχαμε στόχο να τον έχουμε στο ρόστερ μας σαν Έλληνα. Απλά δεν ξέραμε ότι θα τραβήξει τόσο. Ο Αλέξανδρος είχε όλες τις προϋποθέσεις αφού γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγάλωσε στην Ελλάδα μιλώντας την γλώσσα μας και γνωρίζοντας να γράφει ελληνικά. Για αυτό και θα έπρεπε όλα να είχανε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα. Θα έπρεπε ήδη να είχε ήδη γίνει. Πλέον είναι πλεονέκτημά του για να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει συμβόλαιο για τρία χρόνια με την Μπαρτσελόνα", τόνισε στο Sport24.gr ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ