ΜΠΑΣΚΕΤ

Περιστέρι: Εντυπωσιάζει και ξυπνάει μνήμες

Περιστέρι: Εντυπωσιάζει και ξυπνάει μνήμες

Το ονειρεμένο ξεκίνημα του Περιστερίου στην Basket League ξυπνάει μνήμες σεζόν 2000/01, όταν στην ομάδα αγωνιζόντουσαν οι Τσαρτσαρης και Αλφόνσο Φορντ. Αυτή η ομάδα βέβαια είναι διαφορετική, έχοντας χτιστεί σε άλλες βάσεις.

Το Περιστέρι ΒΙΚΟΣ Cola συνεχίζει να τρελαίνει κόσμο. Μετά το “διπλό” στην έδρα του Άρη για την 6η αγωνιστική της Basket League , η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη διατήρησε το αήττητό της, παραμένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Παναθηναϊκό.

Οι “Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης” ζουν μεγάλες στιγμές, όχι όμως τις μεγαλύτερες της ιστορίας του. Οι μικρότεροι είναι πιθανό να μην το γνωρίζουν, οι 30αρηδες ωστόσο δύσκολα μπορούν να το ξεχάσουν ότι πριν από 18 χρόνια, την σεζόν 2000/01 το Περιστέρι είχε τρελάνει ξανά κόσμο.

Ήταν το μακρινό 2000 όταν το Περιστέρι με προπονητή (πάλι) τον Αργύρη Πεδουλάκη και πρωτεργάτες τους Αλφόνσο Φορντ, Μπάιρον Ντίνκινς, Κώστα Τσαρτσαρή, Μιχάλη Πελεκάνο και Μανώλη Παπαμακάριο το Περιστέρι είχε ξεκινήσει την σεζόν με 12 σερί νίκες (!) πριν ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (στην παράταση) την 13η αγωνιστική!

Περιστέρι: Εντυπωσιάζει και ξυπνάει μνήμες
EUROKINISSI

Το φετινό Περιστέρι δεν φιλοδοξεί να μπει “σφήνα” στους δύο “αιωνίους”. Θέλει απλώς να παίξει το καλύτερο μπάσκετ που μπορεί στην επιστροφή του στην Basket League, για να δείξει ότι έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Αυτό ακριβώς κάνει λοιπόν, εντυπωσιάζοντας με την συνέπειά του, δείχνοντας έτοιμο για μεγάλα πράγματα. Τίποτα βέβαια δεν έχει έρθει τυχαία.

Το Περιστέρι έχει αυτή τη στιγμή την τρίτη καλύτερη επίθεση και την τρίτη καλύτερη άμυνα στην Basket League, με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Κοινώς, από τις... θνητές ομάδες το Πριστέρι έχει τους καλύτερους αριθμούς, κάτι που εξηγεί και την θέση του. Αυτό σαφώς και έξηγεί. Ακόμα περισσότερα ωστόσο λέει το πώς έχει φτάσει το Περιστέρι μέχρι εδώ.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΟΟΥ

Ο Ράιαν Χάροου ήρθε στο Περιστέρι για να κάνει την διαφορά, να προσφέρει το κάτι διαφορετικό. Μέχρι στιγμής έχει φέρει εις πέρας την αποστολή του και με το παραπάνω. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι αυτός από τον οποίο ξεκινάνε όλα στο Περιστέρι στον τομέα της δημιουργίας και της εκτέλεσης , όντας μέχρι στιγμής δεύτερος σκόρερ και πασέρ στην Basket League!

Ο Χάροου είναι αυτός που “τρέχει” σχεδόν τα μισά Πικ εν Ρολ του Περιστερίου(με σκινέρ τους Ντάνιελ και Μπεντίλ) , έχοντας ως αποστολή τόσο να εκτελεί όσο και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Παράλληλα, έχει το ελεύθερο από τον Αργύρη Πεδουλάκη να “χτυπάει” κάθε αντίπαλο σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός προκειμένου να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει καταστάσεις είτε για τους ψηλούς της ομάδας, είτε για τους περιφερειακούς πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Με τον Χάροου σε πρώτο πλάνο, το Περιστέρι προσπαθεί σε σημαντικό βαθμό να έχει εναλλακτικές και να βρίσκει νέους δημιουργούς. Ο Κίκι Κλαρκ είναι αυτός που έχει αυξημένα καθήκοντα στην δημιουργία όταν ξεκουράζεται ο Χάροου, με τον Στίβεν Γκρέι και τον Βασίλη Μουράτο να έχουν συνήθως ρόλο δεύτερου δημιουργού σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Ενώ πάντως το Πικ εν Ρολ βρίσκεται πάντα στην... πρώτη γραμμή, ο Αργύρης Πεδουλάκης φροντίζει ώστε να πάρει το βέλτιστο από τους παίκτες του, αφήνοντάς τους να κάνουν πράγματα που νιώθουν άνετα.

Το Περιστέρι παίζει σε ένα αρκετά γρήγορο τέμπο, ποντάροντας στις γρήγορες πεντάδες του (απόρροια των βραχύσωμων ψηλών του) για να χτυπήσει στο τρανζίσιον. Δεν μένει όμως εκεί. Σε καταστάσεις μισού γηπέδου θα εκμεταλλευτεί σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ τους Ντάνιελ και Μπεντίλ, θα δώσει την ευκαιρία στον Βασιλόπουλο να δημιουργήσει ως ψηλός πλέι-μέικερ, θα ποστάρει τον Βασίλη Μουράτο, θα ψάξει το περιφερειακό σουτ του Γκρέι και του Σίρκο κι ας μην έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο δεύτερος να βρει ρυθμό πίσω από την γραμμή των 6.75 μέτρων. Ο Χάροου είναι ξεκάθαρα σε πρώτο πλάνο, αλλά το Περιστέρι δεν έφτασε μέχρι εδώ παίζοντας τόσο μονότονα.

Η ΑΜΥΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ

Η επίθεση γοητεύει. Είναι όμως η άμυνα του Περιστερίου που έχει παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο, αν όχι μεγαλύτερο σε αυτό το 6/6 στην Basket League. Η άμυνα είναι που δίνει στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη την ευκαιρία να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να βρει ανοργάνωτους τους αντιπάλους του, δίνοντας μία ξεκάθαρη ασφάλεια.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι Βασιλόπουλος, Ντάνιελ και Μπεντίλ έχουν την ικανότητα να μπορούν να μαρκάρουν τους αντίπαλους περιφερειακούς. Την ίδια στιγμή, τα μακριά χέρια του Σίρκο, η σκληράδα και το δυνατό κορμί του Μουράτου, η συνέπεια του Γκρέι και ο ενθουσιασμός και η αθλητικότητα του Αγραβάνη βοηθούν ώστε να “κρύβονται” οι Χάροου και Κλαρκ χωρίς πρόβλημα.

Το Περιστέρι έχει την δυνατότητα να καλύπτει πολλούς χώρους στην άμυνα. Με παίκτη-κλειδί τον Βασιλόπουλο – έναν παίκτη με τρομερά υψηλό μπασκετικό I.Q και αντίληψη της ομαδικής άμυνας – και ακολούθους τους άλλους, το Περιστέρι έχει μία θαυμαστή ευελιξία στην άμυνα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους αντιπάλους του.

ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ

Το Περιστέρι παίζει το δικό του μπάσκετ και δικαιώνεται. Έχει ποντάρει τα πλεονεκτήματα των παικτών του, ανοίγει το γήπεδο έχοντας τουλάχιστον 3 παίκτες που απειλούν από την περιφέρεια – και ενίοτε και 5 όταν το δίδυμο ψηλών είναι αυτό των Βασιλόπουλου/Μπεντίλ.

Περιστέρι: Εντυπωσιάζει και ξυπνάει μνήμες
EUROKINISSI

Το Περιστέρι συνεχίζει απτόητο την πορεία του. Έπειτα από 6 αγώνες παραμένει αήττητο και δείχνει ότι έχει έρθει για να μείνει. Το μεγαλύτερο στοίχημα βέβαια από εδώ και πέρα είναι να αντέξει την πίεση που σιγά-σιγά θα αρχίσει να δημιουργείται, αφού οι ομάδες σιγά-σιγά θα μαθαίνουν το στυλ του και θα βρουν εναλλακτικούς τρόπους να τους περιορίσουν. Μέχρι τότε πάντως, οι φίλοι της ομάδας έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ