ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζαμάλ Τζόουνς, ο εκτελεστής της ΑΕΚ

Τζαμάλ Τζόουνς, ο εκτελεστής της ΑΕΚ
EUROKINISSI

Ο Τζαμάλ Τζόουνς χρειάστηκε να παίξει στην Α2 Γαλλίας, την Α2 Ιταλίας και την... Φινλανδία μέχρι να πάρει μία πραγματική ευκαιρία στον ΠΑΟΚ. Κόντρα στην ΑΕΚ έδειξε έτοιμος να προσφέρει το κάτι παραπάνω.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε τα... δόντια του κόντρα στην ΑΕΚ . Παίζοντας ψυχωμένα, την απέκλεισε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ανδρών κερδίζοντάς την με 82-80 . Και έχει τον Τζαμάλ Τζόουνς να ευχαριστεί για αυτό.

Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ ήρθε μάλλον αθόρυβα το καλοκαίρι. Το βιογραφικό του εξάλλου περιελάμβανε παρουσίες στην Α2 Γαλλίας, την Φινλανδία και (πέρυσι) στην Α2 Ιταλίας. Το δε παρελθόν του ήταν.. περίεργο, αφού περιελάμβανε μία αποβολή από το πρώτο του Κολέγιο (Ole Miss) και μία προσπάθεια να παλέψει να μπει στο ΝΒΑ μέσω της G-League. Στον ΠΑΟΚ όμως ήξεραν τι έπαιρναν.

Είναι λογικό στα μάτια πολύ κόσμου ο Τζόουνς να έμοιαζε με ακόμα ένα στοίχημα. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο ΠΑΟΚ δεν θεώρησε ότι παίρνει κάποιο ρίσκο με την απόκτησή του. Τουναντίον στον “Δικέφαλο” θεωρούσαν ότι βρήκαν έναν παίκτη που μπορεί να δώσει διαφορετικά στοιχεία στην ομάδα. Η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό ήρθε στον αγώνα Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όπου είχε 18 πόντους με 5/6 τρίποντα και 3 ριμπάουντ.

ΠΗΡΕ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΑΜΥΝΑ

Με ύψος 2.03 μέτρα ο Τζόουνς δηλώνεται ως σμολ φόργουορντ. Στην πραγματικότητα ωστόσο έχει αγωνιστεί ως γκαρντ στο παρελθόν, κάτι που του δίνει την ευκαιρία να προσφέρει πολλές επιλογές στην ομάδα του. Από την δυνατότητα παρουσίας δεύτερου δημιουργού, μέχρι έναν ακόμα σουτέρ στην περιφέρεια, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο.

Στον αγώνα με την ΑΕΚ, με την “Ένωση” να έχει ως βασικό μέλημα να του κλείσει τους διαδρόμους προς το καλάθι, ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ “τιμώρησε” τους αντιπάλους του από την περιφέρεια και μάλιστα με κάθε τρόπο: Catch and Shoot, σουτ μετά από ντρίμπλα, Spot Up, ο Τζόουνς άρπαξε κάθε ευκαιρία που του έδωσε η αντίπαλη άμυνα, χωρίς να ψάξει το κάτι περιττό. Είχε εξάλλου αρκετό χώρο για να μπορέσει να κάνει την ζημιά χάρη στην δημιουργία των περιφερειακών του ΠΑΟΚ, οπότε δεν χρειάστηκε καν να δοκιμάσει να επιτεθεί σε close out άμυνες της “Ένωσης”.


Το ενδιαφέρον της υπόθεσης βέβαια είναι ότι το σουτ είναι απλώς ένας από τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του Τζόουνς, ο οποίος κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας είχε σημειώσει μόλις άλλες 2 φορές από πέντε τρίποντα και είναι περισσότερο σουτέρ ρυθμού παρά... δολοφόνος από την περιφέρεια. Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που μπορεί να σουτάρει σε καλό επίπεδο μετά από ντρίμπλα και δεν φοβάται να πάει μέχρι το καλάθι, τελειώνοντας όμορφα τις φάσεις. Το επόμενο βήμα για αυτόν είναι να βελτιωθεί σε καταστάσεις Pick and Roll ως χειριστής της μπάλας, όπου ακόμα θέλει δουλειά. Αν το προσθέσει και αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του, θα ανέβει σίγουρα επίπεδο. Το βασικό ωστόσο είναι ότι φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως πρέπει να αφήσει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν και δεν χρειάζεται να πιέσει καταστάσεις.

Ο ΠΑΟΚ έχει την τάση τα τελευταία χρόνια να βρίσκει... λαβράκια σε μέρη που άλλοι δεν ψάχνουν. Ο Τζαμάλ Τζόουνς δείχνει να ετοιμάζεται να προσθέσει και αυτός το όνομά του στη μακριά λίστα του “Δικεφάλου”. Η ΑΕΚ το έμαθε αυτό με τον άσχημο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ