ΠΑΟΚ

Πέινερς: "Έχω γίνει Έλληνας"

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ / PAOK - PARTIZAN BELGRADE (MOTION TEAM)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ / PAOK - PARTIZAN BELGRADE (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Ζάνις Πέινερς αποτέλεσε την έκπληξη του φετινού ΠΑΟΚ, καθώς μπορεί η απόκτησή του να μην έκανε πολύ… θόρυβο και μίλησε για την πορεία της ομάδας του, τα σχέδια του για το μέλλον και τις ελληνικές συνήθειες που έχει αρχίσει να αποκτάει.

Ο Ζάνις Πέινερς αποτέλεσε την έκπληξη του φετινού ΠΑΟΚ, καθώς μπορεί η απόκτησή του να μην έκανε πολύ… θόρυβο Ο 26χρονος φόργουορντ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σούλη Μαρκόπουλου και πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Λίγες μέρες μετά το τέλος της σεζόν, ο Ζάνις Πέινερς μίλησε στη FORZA για τα ματς με τον Άρη, τη συνολική πορεία της ομάδας, τα σχέδια του για το μέλλον και τις ελληνικές συνήθειες που έχει αρχίσει να αποκτάει.

-Πριν από τα ματς με τον Άρη είχες δηλώσει πως η συγκεκριμένη σειρά θα έκρινε αν η σεζόν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Τι πιστεύεις σήμερα;

"Γενικά, ήταν μια καλή σεζόν, στην οποία παίξαμε αρκετά καλά κατά διαστήματα, αλλά ο τρόπος που τελείωσε δεν μας άρεσε, καθώς όλοι περιμέναμε κάτι περισσότερο. Η σειρά με τον Άρη μας αφήνει μια πικρία".

-Τι δεν πήγε καλά στα δύο ματς με τον Άρη;

"Και οι δύο ομάδες ήταν αρκετά διαφορετικές στα πλέι οφ σε σχέση με τους αγώνες της κανονικής περιόδου. Θεωρώ ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς παίζαμε καλύτερα, αλλά σε αυτούς τους αγώνες βρήκαν καλύτερη χημεία και πήραν την πρόκριση".

-Θεωρείς ότι η ομάδα έπαιξε καλύτερο μπάσκετ πριν τον τραυματισμό του Σάιμπερτ ή μετά τις προσθήκες των Σόμπι και Άσκα;

"Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, τότε ήμασταν καλύτερα πριν τραυματιστεί ο Σάιμπερτ. Υπήρχαν παιχνίδια που παίξαμε πολύ άσχημα το τελευταίο δίμηνο και αυτό φαίνεται από τις μεγάλες σε έκταση ήττες από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και τις δύο ήττες από τον Άρη, τον οποίο είχαμε νικήσει στην κανονική περίοδο. Τόσο ο Σόμπι όσο και ο Άσκα ήταν πολύ καλοί παίκτες, αλλά ίσως δεν φτάσαμε στα επίπεδα χημείας που θέλαμε".

-Τι ήξερες για τον ΠΑΟΚ όταν σε προσέγγισε;

"Γνώριζα την ιστορία του συλλόγου, όπως όλοι στην Ευρώπη. Είχα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια με τη Βέντσπιλς και είχα δει ότι παίζει πολύ έξυπνο μπάσκετ με αρκετή τακτική. Γενικά δεν το σκέφτηκα πολύ. Μόλις μου είπε ο ατζέντης μου ότι έχω αυτή την πρόταση, συμφώνησα μέσα σε μερικά λεπτά".

-Βρήκες ό,τι περίμενες στην ομάδα;

"Τα πράγματα ήταν καλύτερα από ό,τι πίστευα. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα πολύ καλές σεζόν τόσο αγωνιστικά, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Εδώ, όμως, τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Οι σχέσεις μου με όλους τους συμπαίκτες μου ήταν εξαιρετικές και γενικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος με την επιλογή μου".

-Έμεινες ικανοποιημένος με την απόδοσή σου φέτος;

"Έπαιξα για πρώτη φορά στις θέσεις 3-4, καθώς μέχρι πέρυσι έπαιζα ως γκαρντ. Όπως είναι λογικό χρειάστηκα μερικά παιχνίδια να προσαρμοστώ σε αυτόν τον ρόλο. Ο προπονητής μου με εμπιστεύτηκε δίνοντας μου αρκετό χρόνο συμμετοχής και πιστεύω ότι βοήθησα αρκετά την ομάδα".

-Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Σούλη Μαρκόπουλο και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο;

"Ήταν εξαιρετική και δεν το λέω απλά για να το πω! Είναι διαφορετικός από τους προπονητές που είχα στο παρελθόν. Ξέρει πώς πρέπει να πει κάτι και ποτέ δεν θα διακόψει την προπόνηση για να βάλει τις φωνές σε έναν συγκεκριμένο παίκτη. Κάνει την παρατήρηση που θέλει μιλώντας σε όλη την ομάδα και ο καθένας καταλαβαίνει το λάθος του. Γενικά το κλίμα είναι εξαιρετικό και οι άνθρωποι που είναι γύρω από την ομάδα, όπως ο Τέλης Ζουρνατζίδης και ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ξέρουν μπάσκετ και αυτό είναι φανερό σε κάθε επαφή που έχω μαζί τους".

-Το συμβόλαιο σου ολοκληρώθηκε. Θα ήθελες να μείνεις στον ΠΑΟΚ και του χρόνου;

"Θέλω να μείνω. Έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αλλά ακόμα δεν μου έχει γίνει πρόταση, καθώς η ομάδα δεν ξέρει ακόμα τα οικονομικά δεδομένα για τη νέα σεζόν. Ο ΠΑΟΚ είναι, πάντως, η πρώτη μου επιλογή κι αν όλα κυλήσουν ομαλά στις συζητήσεις με τον ατζέντη μου, θα μείνω. Πιστεύω ότι θα έχουμε νεότερα στο θέμα τον Ιούνιο".

-Το οικονομικό σκέλος θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση σου;

"Όχι, όχι. Καταλαβαίνω ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι σε θέση να προσφέρει πολλά χρήματα. Εξάλλου, δεν ήρθα εδώ για οικονομικούς λόγους. Θέλω να μείνω και θα το κάνω ακόμα κι αν έχω προτάσεις κατά 50% ή 60% μεγαλύτερες από αυτή του ΠΑΟΚ. Θα έφευγα για οικονομικούς λόγους μόνο αν μου έδιναν διπλάσιο ή τριπλάσιο συμβόλαιο. Για μένα, δεν είναι το πιο σημαντικό να έχεις ένα μεγάλο συμβόλαιο με το οποίο θα αγοράσεις ένα καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά να νικάς, να παίζεις καλό μπάσκετ και να ικανοποιείς τον προπονητή σου και τους φιλάθλους".

-Θα σε δούμε με την Εθνική Λετονίας το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ;

"Είμαι διαθέσιμος και ελπίζω να με καλέσει ο προπονητής. Έπαιξα στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και ελπίζω να είμαι και σε αυτό. Ποτέ δεν έχω πει όχι στην Εθνική".

-Ήταν η πρώτη σου χρονιά σε μια χώρα της Μεσογείου. Πως σου φάνηκε η ζωή εδώ;

"Σίγουρα έχει καλύτερο καιρό και πιο ζεστό κλίμα, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά είναι στους ανθρώπους. Όλοι είναι πολύ χαλαροί εδώ!".

-Έχεις επηρεαστεί από αυτόν τον τρόπο ζωής;

"Με επισκέφτηκαν πρόσφατα κάποιοι φίλοι μου από τη Λετονία και μου έλεγαν ότι έχω γίνει Έλληνας! Με κορόιδευαν για την οδήγηση μου ή επειδή έβλεπαν πολλά διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τους έλεγα να πάμε για καφέ και γελούσαν γιατί εκεί δεν είναι συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο, ενώ εδώ αυτή είναι η καθημερινότητα".

-Πότε αποφάσισες ότι θα γίνεις μπασκετμπολίστας;

"Πάντα μου άρεσαν τα αθλήματα. Στην αρχή έκανα ελληνορωμαϊκή πάλη μαζί με τον αδερφό μου, αλλά τα παράτησα γρήγορα γιατί ήμουν πολύ ψηλός για τις κινήσεις. Έπαιζα μπάσκετ με τους φίλους μου από πολύ μικρός, αλλά η πρώτη φορά που έκανα προπόνηση ήταν στην πρώτη δημοτικού όταν μπήκα στη σχολική ομάδα. Ήμουν ο ψηλότερος και ο προπονητής με έβαλε κατευθείαν να παίξω με τα μεγαλύτερα παιδιά. Από τότε παίζω μπάσκετ συνεχώς...".

-Σε είδαμε στο «Παλατάκι» στους τελικούς του βόλεϊ. Σου αρέσει γενικά ο αθλητισμός;

"Ήμουν επίσης στην Τούμπα στους δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Μου αρέσουν τα αθλήματα και εφόσον ο ΠΑΟΚ έδινε σημαντικούς αγώνες, ήθελαν να τους δω από κοντά. Το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο έκαναν τη δουλειά τους κατακτώντας τρόπαια και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να πετύχουμε κι εμείς κάτι ανάλογο του χρόνου".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ