ΠΑΟΚ

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στον τελικό Κυπέλλου τον Παναθηναϊκό (17.00, Live Blog Sport24.gr) και θα προσπαθήσει να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Το Sport24.gr γυρνάει το χρόνο πίσω στο 1999 για να θυμηθεί τον τρόπο με τον οποίο κατέκτησε ο Δικέφαλος το Κύπελλο.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια περίμενε ο ΠΑΟΚ για να βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και τα κατάφερε το 2019, νικώντας στον ημιτελικό την Κύμη με 72-61 και πλέον θα προσπαθήσει απέναντι στον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το 4ο Κύπελλο της ιστορίας του. Το Sport24.gr θυμάται τον θρίαμβο του Δικέφαλου, σε μία εποχή εντελώς διαφορετική.

Εκείνη η σεζόν εξελισσόταν περίεργα για τον ΠΑΟΚ, καθώς είχε αρκετά ακριβό ρόστερ, όμως δεν είχε πια στις τάξεις του τον Πέτζα Στογιάκοβιτς ο οποίος ζούσε το όνειρο του ΝΒΑ στους Σακραμέντο Κινγκς. Παράλληλα, από το καλοκαίρι του 1997 ο Μπάνε Πρέλεβιτς φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Μέσα σ' όλα, στη μέση της περιόδου, οι διοικούντες την ομάδα της Θεσσαλονίκης πήραν την απόφαση να απομακρύνουν τον Σβι Σερφ από την άκρη του πάγκου και ο Κώστας Φλεβαράκης ανέλαβε την ευθύνη να καθοδηγήσει την ομάδα στο υπόλοιπο της σεζόν, έχοντας άμεσο συνεργάτη του τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Τελικά ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου, σ' ένα από τα τελευταία Final 4 Κυπέλλου που διεξήχθησαν, με τη διοργάνωση να πραγματοποιείται στο ΣΕΦ χωρίς Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ συμμετείχαν τρεις ομάδες από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής).

ΣΤΟ ΣΕΦ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΦ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Η πορεία του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο εκείνης της σεζόν ξεκίνησε στις αρχες Σεπτέμβρη, όταν "άλωσε" την έδρα του Ολυμπιακού (52-61) και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Με αντίπαλο τον ΚΑΟΔ στη Δράμα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου και νίκησε 87-53. Εύκολο ήταν το έργο του και στον προημιτελικό όταν φιλοξένησε τον Σπόρτιγκ και τον διέλυσε 81-52. Πλέον όλη η Θεσσαλονίκη συζητούσε για τον μεγάλο ημιτελικό ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη.

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον, ο αγώνας δεν ήταν ποτέ ντέρμπι. Η ομάδα του Φλεβαράκη δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στους αντιπάλους της και τους απέκλεισε πολύ εύκολα με 83-50 παίρνοντας το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό, εκεί που θα συναντούσε την ΑΕΚ κι αναμενόταν ντέρμπι.

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Τελικά αυτό δεν συνέβη. Με μπροστάρηδες τους Φράνκι Κινγκ (21 πόντοι), αλλά και τους Γουόλτερ Μπέρι (19 πόντοι) και αρχηγό τον Γιώργο Μπαλογιάννη, ο ΠΑΟΚ έκανε επίδειξη δύναμης πανηγυρίζοντας τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου με ιδιαίτερη άνεση, παρά το γεγονός ότι η Ένωση έπαιζε ενισχυμένη με τον Λόιντ Ντάνιελς στον τελικό, ο οποίος πάντως περιορίστηκε στους 12 πόντους, με τον Τζο Αρλάουκας να ηγείται για την ομάδα του αείμνηστου Κώστα Πολίτη με 18 πόντους.

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο για τελευταία φορά

Η κατάκτηση του Κυπέλλου πανηγυρίστηκε μέχρι τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη και κανείς τότε δεν υποψιαζόταν ότι θα περνούσαν 20 χρόνια για να επιστρέψερι η ομάδα σ' έναν τελικό.

Διαιτητές: Πιτσίλκας-Κορομηλάς

ΠΑΟΚ (Φλεβαράκης): Κολντεμπέλα 5, Νικολαίδης Σ. 2, Μπέρι 19, Μασλαρινός, Μπαλογιάννης 16(4), Κινγκ 21, Μοράλες 2, Γιαννούλης 6, Κακιούσης, Δέσπος, Χρήστου, Πέραλ

ΑΕΚ (Πολίτης): Παπανικολόπουλος 3(1), Κορωνιός 2, Ντάνιελς 12(2), Πρέλεβιτς 2, Αρλάουκας 18, Χατζής 5(1), Ντικούδης, Τσακαλίδης 7, Άντερσεν 2, Κακιούζης 3, Παπαδόπουλος

Δείτε τα highlights του τελικού στο παρακάτω video:

Photocredits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ