ΠΑΟΚ

Νικολαΐδης στο Sport24.gr: "Εκείνος ο ΠΑΟΚ είχε ψυχολογία νικητή..."

Νικολαΐδης στο Sport24.gr: "Εκείνος ο ΠΑΟΚ είχε ψυχολογία νικητή..."

Ο Σωτήρης Νικολαΐδης μιλάει στο Sport24.gr για την τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό το 1998, υπογραμμίζει πως τότε ο "Δικέφαλος" έπαιζε για να κερδίσει... παντού και θυμάται τον Σβι Σερφ.

Τίμησε και με το παραπάνω την φανέλα του ΠΑΟΚ από το 1995 έως το 2000... Ο λόγος για τον Σωτήρη Νικολαΐδη ο οποίος ανέκαθεν έδινε τα πάντα μέσα στο παρκέ κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των φίλων του "Δικεφάλου".

Ο ίδιος "έζησε" το τελευταίο "διπλό" του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό στις 21 Μαρτίου του 1998 στο ΟΑΚΑ και από τότε ο "Δικέφαλος" δεν έχει γευτεί εκτός έδρας νίκη κόντρα στους "πράσινους".

Με αφορμή το ματς των "πρασίνων" και των "ασπρόμαυρων" που θα γίνει την Δευτέρα (14/12), το Sport24.gr μίλησε με τον Νικολαΐδη για το 65-66 της σεζόν 1997-98, ένα παιχνίδι στο οποίο αποτέλεσε τον δεύτερο σκόρερ του ΠΑΟΚ με 11 πόντους (πρώτος ήταν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς με 18 πόντους).

"Από ένα τρίποντο του Γάκη, χάσαμε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα"

Αραγε ο ίδιος περίμενε πως θα περνούσαν 17 χρόνια από το τελευταίο "διπλό" του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό και πως θα γινόταν ακόμη λόγος για εκείνο το αποτέλεσμα (65-66); "Αυτό νομίζω «μικραίνει» την ομάδα. Δεν θα έπρεπε μετά από 17 χρόνια να συζητάμε για μια νίκη της κανονικής περιόδου από τον ΠΑΟΚ μέσα στο ΟΑΚΑ", μας είπε αρχικά και σχετικά με την σεζόν 1997-98, ανέφερε:

"Εκείνη την χρονιά με ένα τρίποντο του Γάκη σε νεκρό χρόνο κάτω από την σέντρα σε ματς με τον Σπόρτιγκ, χάσαμε την πρώτη θέση από τον Παναθηναϊκό (σ.σ. αν ο ΠΑΟΚ είχε έναν παραπάνω βαθμό κερδίζοντας τον Σπόρτιγκ, θα ήταν πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος). Και αυτό μας στέρησε την πρώτη θέση και στην ουσία και το πρωτάθλημα γιατί αν είχαμε βγει πρώτοι, θα παίζαμε με πλεονέκτημα έδρας (σ.σ. στους τελικούς). Είχαμε χάσει το πρωτάθλημα στον τελικό με 3-2 νίκες από τον Παναθηναϊκό. Ηταν το πρώτο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού μετά από πολλά χρόνια".

"Παίζαμε δίχως τους τιμωρημένους Σάκλεφορντ και Γιαννούλη, αλλά νικήσαμε"

Σχετικά με το τι του έχει "μείνει" από το 65-66 κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Νικολαΐδης απάντησε: "Εκείνο το ματς είχε ιδιαιτερότητες με την έννοια πως ο Σάκλεφορντ και ο Γιαννούλης μετά από ένα επεισοδιακό ματς στον Πανιώνιο, είχαν τιμωρηθεί με οχτώ αγωνιστικές. Ετσι δύο βασικοί ψηλοί μας ήταν εκτός. Επαιζαν ο συγχωρεμένος ο Μακ Ρέι και ο Μοράλες. Εμείς όμως σε κάθε ματς πηγαίναμε να το κερδίσουμε. Κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση, με ασίστ του Στογιάκοβιτς και με καλάθι του Μακ Ρέι με την λήξη, καταφέραμε και φύγαμε νικητές με έναν πόντο".

Νικολαΐδης στο Sport24.gr: "Εκείνος ο ΠΑΟΚ είχε ψυχολογία νικητή..."

"Οι μπάλες στο τέλος πήγαιναν στον Πέτζα και αυτός αποφάσιζε"

Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί 65-64 με καλάθι του Αλβέρτη στα 16'' πριν το τέλος του αγώνα και μετά ο ΠΑΟΚ είχε την τελευταία επίθεση προκειμένου να "αρπάξει" την νίκη. Ο Στογιάκοβιτς ήταν αυτός που "τράβηξε" πάνω του παίκτες των "πρασίνων" και έδωσε ωραία πάσα στον Μακ Ρέι, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει κάτω από το καλάθι. Η τελευταία φάση εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο βάσει εντολής (και σχεδιασμού) του τότε προπονητή των "ασπρόμαυρων", Σβι Σερφ;

"Δεν νομίζω... Εμείς είχαμε έναν παίκτη απόλυτο σταρ και ηγέτη της ομάδας, τον Στογιάκοβιτς. Δεν θυμάμαι τι είχε σχεδιαστεί. Η μπάλα πήγε στα χέρια του, προφανώς έπεσαν αρκετοί παίκτες πάνω του και πολύ σωστά έκρινε και έδωσε ασίστ σε έναν ψηλό παίκτη που ήταν σε πλεονεκτική θέση κάτω από το καλάθι, έβαλε ένα εύκολο λέι απ και έτσι πήραμε την νίκη. Από όσο θυμάμαι, οι μπάλες στο τέλος πήγαιναν στον Πέτζα. Αυτός έκρινε αν θα κάνει το σουτ και τι θα κάνει στη φάση".

"Ο Σερφ δεν ήθελε να χάνει ποτέ..."

Στο 33' εκείνου του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έχανε με 57-44 αλλά στην συνέχεια "αντέδρασε" και κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο "διπλό". Για την... αντεπίθεση του "Δικεφάλου" στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού και την ανατροπή που έκαναν οι "ασπρόμαυροι" οι οποίοι πήραν την νίκη αν και είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο (λόγω του -13), ο Νικολαΐδης τόνισε:

"Μπορώ να πω ότι ο Σβι Σερφ ήταν έντονος χαρακτήρας και είχε έντονη προσωπικότητα ως προπονητής. Ποτέ δεν ήθελε να χάνει... Σίγουρα θα μας φώναξε σε τέτοιο βαθμό (σ.σ. εννοεί σε εκείνο το σημείο που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο -13) ώστε να μας ξυπνήσει σε κάποια τάιμ άουτ ή σε κάποιες αλλαγές προσπαθώντας να μας πείσει πως ο ΠΑΟΚ όπου και να παίζει, πρέπει να κερδίζει.

Και αυτή ήταν η ψυχολογία που είχαμε εκείνα τα χρόνια... Εγώ στα πέντε χρόνια που έπαιξα στον ΠΑΟΚ όπου κι αν παίζαμε, πηγαίναμε για να κερδίσουμε. Δεν υπήρχε ματς που λέγαμε πως θα χάσουμε. Στα πέντε χρόνια που ήμουν εγώ στην ομάδα, πήγαμε σε τελικούς ευρωπαϊκού Κυπέλλου και πρωταθλήματος αλλά και σε έναν τελικό Κυπέλλου που τον κερδίσαμε. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πάρει πρωτάθλημα και ξανά Κύπελλο αλλά και δύο ευρωπαϊκά".

"Εκείνη η ομάδα του ΠΑΟΚ έμπαινε για να νικήσει σε όλα τα ματς"

Στο 65-66 κόντρα στους "πράσινους", ο Πέτζα Στογιάκοβιτς είχε κάνει σπουδαία εμφάνιση έχοντας 18 πόντους (5/6 βολές, 2/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα), 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ωστόσο και ο Νικολαΐδης είχε προσφέρει πολλά με τους 11 πόντους του. Μάλιστα ο τελευταίος είχε πετύχει τρία τρίποντα όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο -13 (57-44) και έτσι είχε παίξει σημαντικό ρόλο στο να "γυρίσει" το ματς.

"Εκείνη η ομάδα είχε τέτοια ψυχολογία και μπαίναμε για να κερδίσουμε σε όλα τα ματς έχοντας ως στόχο το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Μπορεί ο Παναθηναϊκός τότε να είχε μεγάλους παίκτες όπως ο Ράτζα, ο Σκοτ, ο Αλβέρτης και ο Παταβούκας αλλά εμείς πιστεύαμε πολύ στους εαυτούς μας. Ο Πέτζα ήταν ένας παίκτης που φαινόταν τι μπορούσε να κάνει μελλοντικά στην καριέρα του. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο κάποια καλή απόδοση που μπορεί να είχα εγώ, ο Μπαλογιάννης, ο Γιαννούλης ή ο Μπουντούρης. Τότε πάντα κάποιο παιδί είχε τον ρόλο του που μπορεί να έκρινε το ματς και είχαμε ψυχολογία που μπαίναμε για να κερδίσουμε σε όλα τα παιχνίδια".

"Είχε τεράστια ομάδα τότε ο Παναθηναϊκός"

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκείνη την σεζόν (1997-98) τον Παναθηναϊκό στον τελικό του πρωταθλήματος. 'Ηταν άδικο που ο "Δικέφαλος" έχασε εκείνον τον τίτλο (3-2 νίκες υπέρ των "πρασίνων"); "Οχι, μιλάμε για μια τεράστια ομάδα που είχε τότε ο Παναθηναϊκός με παίκτες όπως ο Ράτζα και ο Σκοτ. Δεν καταφέραμε στους τελικούς να «σπάσουμε» την έδρα τους και χάσαμε στα ίσα.

Αν είχαμε το πλεονέκτημα έδρας εμείς, τότε σίγουρα θα ήταν ίσες οι πιθανότητες με τον Παναθηναϊκό αν όχι περισσότερες για εμάς. Θυμάμαι στο τελευταίο ματς κάναμε μια προσπάθεια στο τέλος με πόντους μου αλλά είχαμε απέναντι μας μια τεράστια ομάδα με τον Ράτζα, τον Σκοτ, τον Αλβέρτη, τον Οικονόμου ενώ το τελευταίο παιχνίδι ήταν το μόνο που είχαμε τον κόσμο μας εκτός έδρας στους τελικούς".

Νικολαΐδης στο Sport24.gr: "Εκείνος ο ΠΑΟΚ είχε ψυχολογία νικητή..."

"Ο κόσμος του ΠΑΟΚ θέλει πρωτάθλημα και Κύπελλο, δεν του αρκεί μια καλή εμφάνιση"

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα "συγκρουστούν" την Δευτέρα (12/14) στο ΟΑΚΑ και ζητήσαμε από τον Νικολαΐδη την άποψή του για το συγκεκριμένο ματς. "Υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, είναι ο Παναθηναϊκός. Είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση των άλλων ομάδων με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με τα ποσά και τα μπάτζετ που διαθέτουν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια στον ΠΑΟΚ έχοντας ως στόχο την εξυγίανση αλλά και να αποδίδει καλό μπάσκετ η ομάδα.

Η εξυγίανση μπορεί να έχει κάποιο κόστος ως προς το να «ανέβει» η ομάδα στη βαθμολογία. Του κόσμου του ΠΑΟΚ, δεν του αρέσει να φαίνεται φυσιολογική μια ήττα σε ένα ματς. Θέλει ο ΠΑΟΚ να κερδίζει σε όλα τα παιχνίδια και η ομάδα να πηγαίνει για το πρωτάθλημα και για το Κύπελλο. Δεν του αρκεί δηλαδή μια καλή εμφάνιση. Γίνεται όμως προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ώστε η ομάδα να εξασφαλίζει τους ισολογισμούς της και απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα".

"Δεν με ενθουσιάζει ο φετινός ΠΑΟΚ αλλά είναι ακόμη μέσα στους τρεις στόχους"

Η συζήτησή μας "έκλεισε" με την αγωνιστική εικόνα που δείχνει ο ΠΑΟΚ την τρέχουσα σεζόν (2015-16). "Δεν μπορώ να πω πως με ενθουσιάζει η εικόνα του. Είναι όμως μέσα και στους τρεις στόχους. Αν νικήσει τον Φάρο θα πάει στον τελικό του Κυπέλλου κάτι που είναι σημαντικό ενώ αν κερδίσει την Λιέτουβος Ρίτας, τότε θα προκριθεί στους «32» στην Ευρώπη (σ.σ. στο Eurocup). Στο πρωτάθλημα έχει μείνει πίσω αλλά υπάρχει χρόνος", είπε ο Νικολαΐδης.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ