ΠΑΟΚ

Άνταμ Σμιθ: Ένας επικοινωνιολόγος και σκόρερ βάζει σε σειρά τον ΠΑΟΚ

Άνταμ Σμιθ: Ένας επικοινωνιολόγος και σκόρερ βάζει σε σειρά τον ΠΑΟΚ
EUROKINISSI

Ο Άνταμ Σμιθ άλλαξε τρία κολέγια ψάχνοντας ένα δυνατό πτυχίο, επειδή δεν ήξερε αν θα παίξει μπάσκετ επαγγελματικά. Πέρασε από την Α2 της Τουρκίας και της Ιταλίας. Τώρα όμως είναι ο ηγέτης του ΠΑΟΚ.

Ο Άνταμ Σμιθ (27 χρονών, 1.85 μέτρα) δεν είναι ο κλασικός ξένος παίκτης. Ήταν πάντα σουτέρ και σκόρερ, αλλά δεν ήταν σταρ. Δεν περίμενε καν να παίξει μπάσκετ επαγγελματικά. Έχει εξελιχθεί όμως στον ηγέτη του ΠΑΟΚ.

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένα διαμάντι που βρήκε ο ΠΑΟΚ στην Α2 Ιταλίας, όπου πέρυσι είχε 23.9 πόντους σε 36 λεπτά συμμετοχής με την φανέλα της Ραβένα. Αρκετοί ίσως να ήταν επιφυλακτικοί, κυρίως επειδή πολύ συχνά οι παίκτες που έρχονται από το ιταλικό πρωτάθλημα στο ελληνικό έχουν πρόβλημα προσαρμογής, αφού οι άμυνες είναι πιο σφιχτές. Όχι ο Σμιθ όμως.

Ο 27χρονος γκαρντ περίμενε χρόνια αυτή την ευκαιρία, αφού είχε τρία περάσματα από την Α2 Ιταλίας, ενώ δεν έπαιξε ποτέ να παίξει περισσότερους από 10 αγώνες σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Για την ακρίβεια, την σεζόν 2017/18 αγωνίστηκε σε 4 ομάδες, σε 4 διαφορετικά πρωταθλήματα (!), αφού φόρεσε τις φανέλες της Σαλόν (Α1 Γαλλίας), Πετκίμ (Α2 Τουρκίας), Ορζινουόβι (Α2 Ιταλίας) και Ορλαντίνα (Α1 Ιταλίας)! Πέρυσι όμως βρήκε την ηρεμία του στη Ραβένα, κερδίζοντας τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ. Δεν γινόταν λοιπόν να αφήσει αυτή την ευκαιρία χαμένη. Και υπάρχει λόγος για αυτό.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Για να καταλάβει κανείς γιατί ο Σμιθ μοιάζει τόσο ελεύθερος στο παρκέ, πρέπει να μάθει κάτι για το παρελθόν του. Μία λεπτομέρεια που δείχνει ότι δεν σκέφτεται με τον... παραδοσιακό τρόπο των επαγγελματιών παικτών.

Ο Σμιθ λοιπόν είναι γιος στρατιωτικού, που άλλαζε σπίτι συνεχώς. Το μπάσκετ το λάτρευε, ήξερε ότι είναι καλός σε αυτό, αλλά δεν ήξερε αν θα τον εξασφαλίσει. Ενώ λοιπόν ήταν ξεκάθαρο πως έχει καλή επαφή με το καλάθι, όσο ήταν φοιτητής εστίασε τις προσπάθειές του στο να πάρει πτυχίο. Για να το κάνει αυτό, άλλαξε συνολικά τρία κολέγια (Γουίλμινγκτον, Βιρτζίνια Τεκ και Τζόρτζια Τεκ), κάτι που έκανε όχι για αγωνιστικούς λόγους, αλλά για λόγους σπουδών! Για την ακρίβεια, έχοντας πάρει το πτυχίο του στον τομέα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ όσο ακόμα φοιτούσε στο Βιρτζίνια Τεκ και ετοιμαζόταν για την τελευταία σεζόν του όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αποφάσισε ξαφνικά να πάρει μεταγραφή, επειδή ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό!

Ελπίζω να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ, αλλά κάποια στιγμή αυτό θα τελειώσει” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όταν πήρε την σοκαριστική απόφαση να πάρει μεταγραφή, απορρίπτοντας προτάσεις από φημισμένα Κολέγια όπως το Κάνσας και το Μέμφις για να πάει στο Τζόρτζια Τεκ, επειδή ήταν κοντά στο σπίτι του και παράλληλα του έδινε την δυνατότητα να φοιτήσει σε ένα Κολέγιο που θα του έδινε ένα δυνατό μεταπτυχιακό! Αφού σόκαρε λοιπόν τον κόσμο με την εξαιρετικά ώριμη απόφασή του, στην συνέχεια έγινε ο ηγέτης της ομάδας του, έχοντας 15 πόντους μέσο όρο με 41.2% στα τρίποντα, πριν ακολουθήσει τον δρόμο του επαγγελματικού μπάσκετ.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα, ο Σμιθ ήταν εξ αρχής ένα φωτεινό σημάδι. Από την αρχή της χρονιάς σκοράρει με το... κιλό σε EKO Basket League και Basketball Champions League, έχοντας 18 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο στο ελληνικό πρωτάθλημα και 18 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μέσο όρο στο Basketball Champions League. Η κορύφωση όμως ήρθε στον χθεσινό (20/11) αγώνα με τη Σαραγόσα.

Άνταμ Σμιθ: Ένας επικοινωνιολόγος και σκόρερ βάζει σε σειρά τον ΠΑΟΚ

Κόντρα στην ισπανική ομάδα ο Αμερικανός ξεσάλωσε και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 93-78, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 31 πόντους με 5/5 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 3/4 βολές και 3 ριμπάουντ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Ήταν η καλύτερη φετινή του εμφάνιση σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της σεζόν και μία ακόμα απόδειξη ότι δεν... καταλαβαίνει και πολλά.

Ο Σμιθ είναι ένας παίκτης που λατρεύει να σουτάρει, έχοντας πολλούς τρόπους να βάλει τη μπάλα στο καλάθι, ειδικά μετά από ντρίμπλα. Στον τομέα της δημιουργίας υστερεί, αλλά ποτέ δεν του ζήτησαν να δημιουργήσει ιδιαίτερα. Ούτε ο ΠΑΟΚ του το ζητάει, αφού έχει ανάγκη από τους πόντους του. Πάνω από όλα όμως ο “Δικέφαλος” είχε την ανάγκη να προσθέσει στο ρόστερ του έναν τύπο που ξέρει πού βρίσκεται και έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις. Ο Σμιθ ταιριάζει πλήρως σε αυτό το προφίλ, εντός και εκτός παρκέ. Και μία ματιά στο παρελθόν του αρκεί για να το καταλάβει ο κόσμος.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ