ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τζέικομπ Γουάιλι: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Τζέικομπ Γουάιλι: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Τζέικομπ Γουάιλι είναι ο ορισμός του undersized ψηλού, εξαιρετικός αθλητής και κουβαλάει μία απίστευτη ιστορία. Διαβάστε ποιος είναι ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού.

Ο Τζέικομπ Γουάιλι παράτησε το μπάσκετ δύο φορές. Έπαιξε american football και ασχολήθηκε με τον στίβο. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός, αλλά σε ηλικία 14 ετών έφυγε από το σπίτι του για να ζήσει μαζί του. Κι αυτό δεν είναι παρά ένα δείγμα από την ζωή του Τζέικομπ Γουάιλι, του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού , ενός εξαιρετικού αθλητή που βρέθηκε στην Ευρώπη μέσω Αυστραλίας, έζησε σε τέσσερις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και έπαιξε σε τρία κολέγια.

Ο Τζέικομπ Γουάιλι γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1993 στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, έχει ύψος 2,03μ. και ζυγίζει 98 κιλά. Πήγε γυμνάσιο στο Νιούπορτ και κολέγιο στο Μοντάνα, στο Λούις-Κλαρκ και στο Ιστερν Ουάσινγκτον από το 2012 έως το 2017. Το βιογραφικό του Αμερικανού φόργουορντ του Παναθηναϊκού περιέχει τόσες ιστορίες, που θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει ακόμα και βιβλίο. Το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις γι αυτόν...

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

Ο Γουάιλι παίζει στις θέσεις "4" και (κατά συνθήκη) "5". Στο pre-draft τουρνουά Πόρτσμουθ του 2017 ο Γουάιλι μετρήθηκε να έχει άνοιγμα χεριών 213 εκατοστά και επιτόπιο άλμα 95. Έτρεξε τα 3/4 του γηπέδου σε 3,17 δευτερόλεπτα, έναν από τους καλύτερους χρόνους μεταξύ των συμμετεχόντων. Είναι σε γενικές γραμμές ένας undersized, υπερ-αθλητικός ψηλός, που βγάζει άφθονη ενέργεια στο παρκέ και έχει καλό ποσοστό στις βολές... " Εάν ήταν έξι εκατοστά ψηλότερος, θα ήταν draft pick 1ου γύρου", είπε κάποτε ο Τζιμ Χέιφορντ, προπονητής του στο Ιστερν Ουάσινγκτον.

Ένα δείγμα από τι μπορεί να κάνει ο Τζέικομπ Γουάιλι:

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Γουάιλι γεννήθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια και ήταν το πρωτότοκο παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας. Μόνο ευτυχισμένη δεν ήταν η παιδική του ηλικία. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός, τα περισσότερα χρόνια δεν είχε εργασία και παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι δεν άπλωσε ποτέ χέρι πάνω του, υπήρξαν φορές που η μητέρα του χρειάστηκε να φωνάξει αστυνομία για να τον συγκρατήσει. " Παρότι είχε όλα αυτά τα προβλήματα, ήταν ακόμα ο μπαμπάς μου. Δεν ασχολιόταν πάντως ποτέ μαζί μου. Η μητέρα μου ήταν το ακριβώς αντίθετο. Αφοσιωμένη", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από δύο χρόνια στο CBS.

Παρόλα αυτά, όταν ο Τζεφ Γουάιλι αποφάσισε να φύγει από το σπίτι και να μετακομίσει από την Καλιφόρνια, ο Τζέικ ήθελε να τον ακολουθήσει. Η μητέρα του τού απαγόρευσε να μιλάει μαζί του τηλεφωνικά και ο Τζέικομπ έφτασε στο σημείο να παίρνει από καρτοτηλέφωνο μαζί του. Μία μέρα, μάλιστα, κανόνισαν να φύγουν μαζί. " Ξύπνησα ένα πρωί και είπα: πρέπει να φύγω από εδώ". Το έκανε, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του. Πήγε στο Νιούπορτ μαζί με τον -άνεργο- πατέρα του και το νοίκι του σπιτιού τους (το οποίο είχε τις διαστάσεις ενός δωματίου ξενοδοχείου, δίχως θέρμανση) το πλήρωναν οι παππούδες του. Η σχέση τους πάντως πήγε από το κακό στο χειρότερο.

Η ζωή του Τζέικομπ Γουάιλι, όπως την εξιστορεί ο ίδιος:

Ο πατέρας του μία μέρα επιχείρησε να αυτοκτονήσει μέσα στο αυτοκίνητό του, αλλά τον πρόλαβαν οι γείτονες. Είχε γράψει και σημείωμα. Η σχέση του Γουάιλι με τον πατέρα του βελτιώθηκε τους επόμενους μήνες, μέχρι που μία μέρα τον βρήκε νεκρό στο σπίτι. Δεν έμαθε ποτέ τα αίτια του θανάτου του. Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο παράξενη όμως, καθώς στην κηδεία του πατέρα του ο Γουάιλι έμαθε ότι στο παρελθόν ήταν παντρεμένος για μία δεκαετία με μία γυναίκα που γνώρισε για πρώτη φορά στην κηδεία του! Ο θάνατος του πατέρα του ήταν σαν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής για τον Γουάιλι. Άλλαξε σχολείο και πόλη, οι βαθμοί του βελτιώθηκαν, το ίδιο και οι επιδόσεις του στο γήπεδο.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο σχολείο ο Γουάιλι είχε την φήμη του "κακού παιδιού", ενώ οι βαθμοί του ήταν τόσο κακοί, που δεν μπορούσε να παίξει στην ομάδα του γυμνασίου. Στο κολέγιο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στο ξεκίνημα. Στην πρώτη του χρονιά στο Μοντάνα ήταν τελείως έξω από τα νερά του. Δεν του άρεσαν οι προπονήσεις και η διαδικασία του φαινόταν σαν " να κάνω οκτάωρη εργασία". Σταμάτησε λοιπόν το μπάσκετ. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014 ασχολήθηκε με τον στίβο, έχοντας μάλιστα αξιοπρόσεκτες επιδόσεις στα 200 μέτρα, στα 400 και στα 4 επί 400 και στα 4 επί 100. Παράλληλα, έπαιξε και american football, μιας και το πρόγραμμα του Μοντάνα είναι ένα από τα καλύτερα στην χώρα. Μόνο που σε μία προπόνηση τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα γόνατο.

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός τον πήγε πολύ πίσω. Η υποτροφία του ανακλήθηκε και χρειάστηκε να πάρει δάνεια προκειμένου να συνεχίσει στο Μοντάνα. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να πιάσει και δουλειά. Καθάριζε λοιπόν πιάτα για κάτι παραπάνω από επτά δολάρια την ώρα. Ο λόγος που επέστρεψε στο μπάσκετ ήταν το τελικό τουρνουά του NCAA. Ήταν σαν έκλαμψη. Ένιωσε την ανάγκη να παίξει ξανά μπάσκετ, οπότε το άρχισε εκ νέου τον Μάρτιο του 2014, στο ΝΑΙΑ και στο Λιούις-Κλαρκ. Σε ηλικία 20 ετών βρέθηκε πάντως μία ανάσα από το να παρατήσει το μπάσκετ για δεύτερη φορά, μια και καλή. Ο λόγος; Η Μπρίτανι, η κοπέλα του από τα χρόνια του γυμνασίου, έμαθε ότι είχε έγκυος.

Denver Nuggets forward Wilson Chandler (21) and Brooklyn Nets forward Jacob Wiley (21) in the second half of an NBA basketball game Tuesday, Nov. 7, 2017, in Denver. The Nuggets won 112-104. (AP Photo/David Zalubowski)
Denver Nuggets forward Wilson Chandler (21) and Brooklyn Nets forward Jacob Wiley (21) in the second half of an NBA basketball game Tuesday, Nov. 7, 2017, in Denver. The Nuggets won 112-104. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Ο Γουάλι έπιασε δουλειά σε βενζινάδικο και εν συνεχεία σε έναν καταυλισμό ινδιάνων, όπου είχε την ευκαιρία παράλληλα να παίζει μπάσκετ και εκεί βρήκε πάλι τον χαμένο του ενθουσιασμό για το μπάσκετ. Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο από εκεί και πέρα. Κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΑΙΑ με το Λούις-Κλαρκ και το 2016 μετακόμισε στο Ιστερν Ουάσινγκτον, όπου είχε 20,4 πόντους, 9,1 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 2,8 κοψίματα κατά μέσο όρο.

Η ΑΝΕΛΙΞΗ, Η ΕΥΡΩΠΗ, Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μετά το τέλος του κολεγίου ο Γουάιλι δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ. Το 2017 έπαιξε στο summer league του Λας Βέγκας, πείθοντας τους Νετς να του προσφέρουν two-way contract. Έπαιξε μάλιστα σε πέντε αγώνες στο ΝΒΑ με το Μπρούκλιν, έχοντας συνολικά σε αυτούς 4 πόντους, 0/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 4 φάουλ σε 33 λεπτά. Αποδεσμεύτηκε από τους Νετς στις 15 Ιανουαρίου. Στις 4 Μαρτίου μετακόμισε στην Γερμανία για να παίξει στην Λούντβιχσμπουργκ μέχρι το τέλος της σεζόν 2017/18. Τον Αύγουστο του 2018 δοκίμασε εκ νέου να βρει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, παίζοντας στο summer league του Λας Βέγκας με το Ντάλας, δίχως όμως να το βρει. Υπέγραψε λοιπόν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στους 36ερς της Αδελαΐδας, όπου έμεινε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019, όταν συμφώνησε με την Γκραν Κανάρια.

EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΜΠΡΙΤΑΝΙ, ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ TATTOO ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

Είναι παντρεμένος με την Μπρίτανι και έχει δύο κόρες. Η πρώτη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, αλλά η γέννα είχε τόσο σοβαρές επιπλοκές, που η Μπρίτανι κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της στο χειρουργείο. Η μικρότερη κόρη του ζευγαριού, η Λέιλα, γεννήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο, λίγο πριν οι 36ερς, η ομάδα του Γουάιλι στην Αυστραλία, αναχωρήσει για το παιχνίδι με την Γιούτα Τζαζ στο πλαίσιο της preseason του ΝΒΑ... Στον αριστερό του καρπό ο Γουάιλι έχει "χτυπήσει" τατουάζ με την τελευταία φράση που του είπε η γιαγιά του πριν πεθάνει πριν από 11 χρόνια.

Photo credits: AP Photo/David Zalubowski

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ