ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το όχι και τόσο γνωστό παρελθόν του Ντένμον

Missouri's Marcus Denmon smiles as he walks off the court during the second half of an NCAA college basketball game against Niagara, Thursday, Nov. 17, 2011, in the second round of the CBE Classic in Columbia, Mo. Missouri won the game 83-52. Denmon led all scorers with 22 points. (AP Photo/L.G. Patterson)
Missouri's Marcus Denmon smiles as he walks off the court during the second half of an NCAA college basketball game against Niagara, Thursday, Nov. 17, 2011, in the second round of the CBE Classic in Columbia, Mo. Missouri won the game 83-52. Denmon led all scorers with 22 points. (AP Photo/L.G. Patterson) ASSOCIATED PRESS

Το παρελθόν του Μάρκους Ντένμον (πριν γίνει η πέμπτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού Superfoods) δεν αφορά μόνο το NCAA και την Τουρκία, αλλά πολύ περισσότερο την παρουσία του στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στο πλευρό -μεταξύ άλλων- του Ντρέιμοντ Γκριν (VIDEO).

Ο Μάρκους Ντένμον αποτέλεσε την πέμπτη μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού Superfoods , με σκοπό να αποτελέσει μία βασική λύση στο "2". Αν θα τα καταφέρει, είναι άγνωστο. Ο 27χρονος γκαρντ καλείται να αποδείξει πως οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι σωστές , αποτελώντας μία αξιόπιστη περίπτωση ξένου παίκτη στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Η προαγωγή που πήρε από την Γκαζιαντέπ στο "τριφύλλι" τού δίνει άλλωστε τη δυνατότητα να παρουσιάσει το ταλέντο του στην EuroLeague.

Αφήνοντας κατά μέρους όσα πρόκειται να κάνει με την πράσινη φανέλα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στο παρελθόν του. Όχι το πρόσφατο, αλλά αυτό της παρουσίας του στις ΗΠΑ, όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα του Missouri. Ο "δαίμων" του Παναθηναϊκού Superfoods έφτιαξε πολύ καλό όνομα στο NCAA, με τα χρώματα του οποίου έφτασε να "γράψει" 17.7 πόντους (με 40.7% στα τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.5 κλεψίματα ανά αγώνα στην τελευταία του κολεγιακή χρονιά (το 2011-'12).

Πριν ξεκινήσει μάλιστα η senior σεζόν του στο NCAA, είχε την τιμή να φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, στην Πανεπιστημιάδα του 2011, που φιλοξενήθηκε στη Shenzhen της Κίνας. Σαν διοργάνωση μπορεί να μην (σας) λέει πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η "αστερόεσσα" δεν κυνήγησε τη διάκριση. Παρά το 5/5 που είχε στη φάση των ομίλων, συντρίβοντας κατά σειρά το Μεξικό (108-67), την Ουγγαρία (102-53), τη Νότιο Κορέα (112-68), τη Φινλανδία (124-64) και το Ισραήλ (94-84), δεν κατάφερε να φτάσει στα μετάλλια. Κι αυτό γιατί την... πάτησε στα προημιτελικά, κόντρα στη Λιθουανία (76-74).

Η απουσία από το (υψηλότερο σκαλί του) βάθρο ήταν αποτυχία, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την πορεία των μελών εκείνης της ομάδας. Το ρόστερ που είχαν οι ΗΠΑ πριν από έξι χρόνια ήταν αρκετά δυνατό, με τους περισσότερους από τους δώδεκα παίκτες του Ματ Πέιντερ (σ.σ.: ένας εκ των βοηθών του ήταν ο Μπραντ Στίβενς, νυν προπονητής των Boston Celtics) να είναι ευρέως γνωστοί. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι διάσημοι και... πρωταθλητές. Πρώτος και καλύτερος ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος ήταν το αστέρι εκείνης της ομάδας. Δεν ήταν μόνος του όμως.

Πέραν του καλύτερου αμυντικού της περσινής χρονιάς (2016-'17) στο ΝΒΑ και του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού Superfoods, στη δωδεκάδα βρίσκονταν ακόμη -μεταξύ άλλων- ο Ντάριους Μίλερ (πρώην της Μπάμπεργκ), ο Τρέβορ Εμπάκουε (πρώην της Μακάμπι Τελ Αβίβ), ο Ορλάντο Τζόνσον (πρώην της Ούνικς Καζάν), ο Άστον Γκιμπς (που πέρασε για ένα φεγγάρι από τον Πανιώνιο), ο Τιμ Αμπρομάιτις (συμπαίκτης πέρσι με τον Γιώργο Μπόγρη στην Τενερίφη) και ο Ρέι ΜακΚάλουμ (που γράφτηκε φέτος το καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό).

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η πλειοψηφία εκείνης της δωδεκάδας κατάφερε να κάνει καριέρα, με τους περισσότερους να βρίσκουν... καταφύγιο στην Ευρώπη. Στα μέρη μας έφτιαξαν καλό όνομα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κι αν, τώρα, υπάρχουν ενστάσεις περί της ποιότητας της διοργάνωσης και της σημασίας, απλά να σημειωθεί πως πριν από τον Μάρκους Ντένμον, σε Πανεπιστημιάδα έχουν συμμετάσχει ακόμη οι Ρέι Άλεν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Λάρι Μπερντ, Τιμ Ντάνκαν, Άλεν Άιβερσον, Μιτς Κάπτσακ, Καρλ Μαλόουν και Μάικλ Ρεντ.

Missouri guard Marcus Denmon (12) talks with coach Mike Anderson during the first half of an NCAA basketball game against Texas Tech in the first round of the Big 12 men's basketball tournament in Kansas City, Mo., Wednesday, March 9, 2011. Missouri defeated Texas Tech 88-84. (AP Photo/Orlin Wagner)
Missouri guard Marcus Denmon (12) talks with coach Mike Anderson during the first half of an NCAA basketball game against Texas Tech in the first round of the Big 12 men's basketball tournament in Kansas City, Mo., Wednesday, March 9, 2011. Missouri defeated Texas Tech 88-84. (AP Photo/Orlin Wagner) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Orlin Wagner

Για την ιστορία, στην Πανεπιστημιάδα της Shenzhen το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Σερβία των Βλάντιμιρ Στίματς, Στέφαν Μπίρσεβιτς και Βλάντιμιρ Λούσιτς (όλοι τους διεθνείς εν συνεχεία), στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Καναδάς, ενώ η Λιθουανία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου!

Παρεμπιπτόντως (μιας και πιάσαμε τα της Πανεπιστημιάδας), η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ έκανε το καθήκον της δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, με δύο πρώην παίκτριες ελληνικών ομάδων στη σύνθεσή της. Ο λόγος για την -ομογενή- Τζάκι Γέμελος που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 2013-'14 και η Λινέτα Κάιζερ, που αγωνίστηκε πέρσι στον Ολυμπιακό, κατακτώντας το νταμπλ.

AP Photo/L.G. Patterson

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ