ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το "σημάδεμα" των γκαρντ, ο Παππάς και η αναζήτηση συνέπειας

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για 2η φορά τον Ολυμπιακό σε 9 ημέρες, παίζοντας στοχευμένα σε άμυνα και επίθεση. Το πλάνο της νίκης ήταν σαφές. Ακόμα πιο σαφές είναι ότι από εδώ και πέρα πρέπει να φανεί πιο συνεπής.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν για 2η φορά σε 9 ημέρες, με το ντέρμπι της Basket League να παίρνει την σκυτάλη από αυτό της EuroLeague . Το παιχνίδι ήταν διαφορετικό, ο ρυθμός πιο αργός, το σκορ πιο χαμηλό. Ο τελικός νικητής όμως ήταν ο ίδιος , σε ένα δείγμα ότι οι “πράσινοι” έχουν αυτή την περίοδο την ψυχολογία με το μέρος τους, αλλά και... λιγότερα θέματα να λύσουν σε σχέση με τον “αιώνιο” αντίπαλο.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε για ακόμα μία φορά στοχευμένα. Δεν προσπάθησε να παίξει θεαματικό μπάσκετ. Προτίμησε την λογική της απλότητας σε... βαρετό βαθμό, αλλά αυτό ήταν που χρειαζόταν για να φτάσει στη νίκη. Όταν εξάλλου ένα παιχνίδι έχει τέτοια βαρύνουσα σημασία, το θέαμα είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ βρήκε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση και χτύπησε με συνέπεια τους "ερυθρόλευκους" εκεί που πονάνε, έβγαλε σε ακόμα ένα παιχνίδι διαφορετικό πρωταγωνιστή και πήρε τη νίκη που ήθελε για να επέλθει ηρεμία μετά την ήττα από την Αναντολού Εφές .

ΤΟ “ΣΗΜΑΔΕΜΑ” ΤΩΝ ΓΚΑΡΝΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Για δεύτερο παιχνίδι ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να "χτυπήσει" τους γκαρντ του Ολυμπιακού στην άμυνα, σε ένα πλάνο που στέφθηκε ξανά με επιτυχία: Από την ξεκάθαρη έλλειψη ενός αθλητικού αμυντικού γκαρντ στους “ερυθρόλευκους” – πρόβλημα που γιγαντώθηκε και από την απουσία του Αξέλ Τουπάν – και το μεγαλύτερο ροτέισον των "πράσινων" στις θέσεις της περιφέρειας, μέχρι την απουσία ενός σταθερού δεύτερου δημιουργού στο υψηλότερο επίπεδο για τον Ολυμπιακό πέραν του Βασίλη Σπανούλη.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή ωστόσο που το "σημάδεμα" του Σπανούλη φαινόταν από μακριά, στην πραγματικότητα οι “πράσινοι” σημάδευαν όλους τους γκαρντ του Ολυμπιακού. Υπήρξαν πολλές στιγμές που ο Καλάθης πόσταρε τον Γουίλιαμς-Γκος, που οι Παππάς και Λάνγκφορντ “χτύπησαν” τον – ανέτοιμο, αλλά έτσι κι αλλιώς μέτριο αμυντικό – Στέλνιεκς και τον Μάντζαρη σε κατάσταση ένας εναντίον ενός και Πικ εν Ρολ, που ο Αντετοκούνμπο είτε πόσταρε είτε έκανε σκριν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να “φθείρει” σωματικά, αγωνιστικά και ψυχολογικά τους γκαρντ του Ολυμπιακού και τα κατάφερε.

Με τους γκαρντ του Ολυμπιακού να αδυνατούν να συγκρατήσουν τους προσωπικούς τους αντιπάλους – και τον Ντέιβιντ Μπλατ να υποχρεώνεται από ένα σημείο κι έπειτα να δίνει βοήθειες από την δυνατή πλευρά για να περιορίσει την ζημιά – το “τριφύλλι” απέκτησε ταχύτητα στην επίθεσή του, “τιμωρώντας” συνήθως τον αντίπαλό του μετά την δεύτερη ή την τρίτη περιστροφή με έξτρα πάσα. Η πρώτη “μάχη” είχε κερδηθεί.

Ο ΠΑΠΠΑΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με τον Παναθηναίκό να έχει ξεκινήσει τον αγώνα με 0/10 τρίποντα, ο Νίκος Παππάς ήταν αυτός που “έσπασε” το ρόδι στην δεύτερη περίοδο πίσω από τα 6.75 μέτρα. Αποδείχθηκε ότι αυτό το τρίποντο ήταν απλώς η αρχή για όσα θα ακολουθούσαν, με τον 28χρονο γκαρντ να “πληγώνει” τον Ολυμπιακό όση ώρα βρέθηκε στο παρκέ με τους 24 πόντους που σημείωσε.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ενέργεια του Παππά άλλαξε τα δεδομένα. Σε ένα κλειστό παιχνίδι με λίγες κατοχές, κάθε καλάθι σε κατάσταση ένας εναντίον ενός έχει αντίκτυπο. Το μόνο που χρειαζόταν από την στιγμή που ο Παππάς είχε διαρκή επαφή με το καλάθι, ήταν να βρεθούν στιγμές που κάποιοι συμπαίκτες του θα έδιναν τα απαραίτητα στηρίγματα όταν η άμυνα του Ολυμπιακού θα βρισκόταν σε ανισορροπία, όπως και ακριβώς έγινε.

ΕΝΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ "ΧΤΙΣΜΕΝΟ" ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΙΝΤΕΖΗ-ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Αν το “σημάδεμα” των γκαρντ του Ολυμπιακού στην επίθεση ήταν ξεκάθαρο, στην άμυνα ο Παναθηναϊκός είχε για ακόμα μία φορά ως βασικό άξονα τον περιορισμό της δράσης των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη. Ήταν ξεκάθαρο πως οι “πράσινοι” δεν ήθελαν να βρουν ρυθμό οι δυο αρχηγοί του Ολυμπιακού, εστιάζοντας περισσότερο στον δεύτερο.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του Σπανούλη παραμένει ίδια από τον Τσάβι Πασκουάλ, ειδικά όσο ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ο οργανωτής της ομάδας. Η πίεση σε όλο το γήπεδο είναι απλώς η αρχή , με τον Ισπανό τεχνικό να επιλέγει την λογική των αλλαγών πάνω στο μαρκάρισμά του στα Πικ εν Ρολ, αλλά και σε απλά παράλληλα σκριν όπου εμπλέκεται περιφερειακός και όχι ψηλός. Οι Καλάθης και – στο δεύτερο ημίχρονο – ο Αντετοκούνμπο είναι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με το μαρκάρισμά του, ωστόσο στην πραγματικότητα όλη η άμυνα του Παναθηναϊκού έχει στο μυαλό της τον Σπανούλη.

Ο Παναθηναϊκός έχει αναδείξει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ολυμπιακού: Την αδυναμία των – πλην Σπανούλη – περιφερειακών των “ερυθρόλευκων” να δημιουργήσουν με συνέπεια στο υψηλότερο επίπεδο, είτε για τους εαυτούς τους είτε για τους συμπαίκτες τους. Με τους δύο αρχηγούς του Ολυμπιακού καλά κλεισμένους και τον τρίτο άξονα δημιουργίας της ομάδας, Νίκολα Μιλουτίνοφ, εκτός ρυθμού, έμεινε μόνο ο Ζακ ΛεΝτέι να αποτελεί μία σταθερή απειλή για το καλάθι του Παναθηναϊκού. Έτσι όμως ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να χάσει.

ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Οι δύο νίκες επί του Ολυμπιακού αποτελούν ένα “μαξιλαράκι ηρεμίας” για τον Παναθηναϊκό, που κέρδισε χρόνο. Την ίδια στιγμή πάντως είναι σαφές ότι οι “πράσινοι” δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Απλώς βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τον Ολυμπιακό, ο οποίος αυτή την περίοδο έχει περισσότερα θέματα να λύσει από τον “αιώνιο” αντίπαλό του. Ο Παναθηναϊκός έχει χτυπήσει τις αδυναμίες και τα ψεγάδια του Ολυμπιακού τηρώντας ένα ξεκάθαρο πλάνο. Τα δύσκολα όμως έρχονται από εδώ και πέρα.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έχει δεδομένο πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ, το οποίο γιγαντώνεται όσο ο Λοτζέσκι και ο (καθοριστικός στο 2ο ημίχρονο κόντρα στον Ολυμπιακό) Τόμας δεν “ζεσταίνονται”. Οι Λάνγκφορντ και Παππάς είναι κυρίως σκόρερ και όχι σουτέρ, ο Παπαπέτρου δεν αποτελεί σταθερή απειλή από τα 6.75 μέτρα, ο Μήτογλου το ίδιο. Όσο περνάει ο καιρός και επέρχεται η κούραση και το καλύτερο “διάβασμα” των αντιπάλων, οι διάδρομοι θα κλείνουν. Το παιχνίδι θα γίνεται δυσκολότερο και η μπασκετική ευφυΐα του Καλάθη, τα ξεσπάσματα των Λάνγκφορντ και Παππά, η ενέργεια του Αντετοκούνμπο και οι καλές στιγμές των Γκιστ, Λάσμε, Παπαπέτρου και Τόμας δεν θα φτάνουν πάντα.

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε σε διάστημα 10 ημερών ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον Ολυμπιακό. Η σημασία του αγώνα αύξησε τα επίπεδα συγκέντρωσης, η προσήλωση στο πλάνο ήταν σαφής. Από εδώ και πέρα όμως το μεγάλο στοίχημα της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ είναι να αποκτήσει την απαραίτητη συνέπεια και στις δύο πλευρές του παρκέ προκειμένου σιγά-σιγά να σταθεροποιήσει την απόδοσή της σε υψηλά επίπεδα. Η σεζόν μόλις άρχισε. Τα δύσκολα, μόλις ξεκίνησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ